Román idézés


Laslie # 2009.03.31. 10:06

Kedves Vivy!

Bármely ország bírósága csak abban az esetben ragaszkodik az összes tanu meghallgatásához ha nélkülük nem tud megfelelő itéletet hozni.
Ha te nem kellettél a tények pontos megállapításához akkor nem fognak többet zaklatni.
Amennyiben ez mégis előfordulna akkor jogosan hivatkozhatsz az elfogultságra,mivel volt párodról van szó és ez közvetlen hozzátartozónak minősül.

Szia Laslie

Vivy # 2009.03.17. 08:56

köszönöm a hozzászólásokat, tegnap hívott az illető, aki a vádlott, hogy ugye nem voltam jelen, de ő mondta a bíróságnak, hogy nagyon messze vagyok, meg meló stb, és állítólag azt mondták, hogy nem fognak akkor többet idézni! Ez valóban előfordulhat, hogy a román hatóság ilyen korrekt lenne? Természetesen azért a levelet feladtam, hogy miért nem tudok jelen lenni!

Pistone # 2009.03.16. 23:25

Kedves ObudaFan!

Ebből számomra csak az következik, hogy más tényállás miatt indult az ember ellen eljárás. Mondjuk a magyar bíróság a Romániában történt bűncselekményeket nem vizsgálta.

Kedves kbs!

Tiltja valami, hogy egy másik állam valamely magyar állampolgárt közvetlenül idézzen? Az más dolog, hogy ez alapján senki nem kötelezhető.
Marad a jogsegély...

Kedves Vivy!

A magyar büntetőjog szerint a tanú a vallomását csak nagyon szűk körben tagadhatja meg, de vallomástétel előtt erre a hatóság köteles Önnek a figyelmét felhívni. Szóval a vallomás megtagadás az esetek nagyrészében hamis tanúzásnak számít, melynél jobb esetben öt éves szabadságvesztéssel fenyegetett.

Üdvözlettel: Pistone

ObudaFan # 2009.03.16. 12:53

Ehhez képest csak apróság, hogy a Schengeni Végrehajtási Egyezmény szabályai szerint nem lesz lehetőség ugyanezért kint eljárást indítani ellene.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.16. 12:42

A román hatóság Magyarországról tanút elővezetni? Na ne! Megkereshetik a magyar bíróságot, hogy az hallgasson meg. Őszintén szólva már az idézést sem értem, szerintem közvetlenül nem idézhetnek.

Vivy # 2009.03.16. 09:54

Sziasztok, kérem aki tud adjon nekem tanácsot! történt egy olyan dolog, hogy volt egy párom aki román állampolgár volt, és pénzhamisítási ügybe kavarodtunk! A büntetésünket már megkaptuk, neki ülnie kellett itt Mo-n, és miután szabadult hazament Romániába, viszont ott állítólag nem 2-8-ig terjedő az ügy, hanem 7-20-ig és erőltetik, hogy még üljön a börtönbe! Múlt héten kaptam a Románoktól egy idézést, amit péntekre sikerült lefordítattnom és mára szólt, mint tanuként szerettek volna kihallgatni! Sajnos sem anyagiak, sem a munkahelyem miatt nem tudok elmenni, és azt tanácsolta az ügyvédem, hogy írjak vissza magyarul, és kérjem meg őket, hogy a román követségen, vagy itt a helyi bíróságon had tehessem meg a tanuvallomásom! Én ezt ma adom postára, viszont elég sok mindent hallottam, hogy akár rendőrök is jöhetnek értem stb így hogy nem jelentem ma meg ott! kérdésem, ha tud ebben valaki segíteni, vagy jártas ebben valaki, hogyan működik a románoknál, ez a tanuskodási dolog, mert ha jól tudom itt Mo-n akár meg is tagadhatom, nem vagyok köteles tanuskodni! És kint? Valóban elővezethetnek, vagy bírságolhatnak? Mit tudok tenni! Köszönöm előre is, ha valaki tud segíteni!