szerzői jog


cukor # 2009.07.22. 13:32

köszönöm

_Wasp_ # 2009.07.22. 11:25

büntetőjog:
Szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése
329/A. § (1) Aki másnak a szerzői jogról szóló törvény alapján fennálló szerzői vagy ahhoz kapcsolódó jogát haszonszerzés végett, vagy vagyoni hátrányt okozva megsérti, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

a haszonszerzés nem korlátozódik kizárólagosan a pénzbeni előnyre.

Szerzői jogi törvény:
A szerzői jogi védelem tárgya

1. § (1) Ez a törvény védi az irodalmi, tudományos és művészeti alkotásokat.
(2) Szerzői jogi védelem alá tartozik - függetlenül attól, hogy e törvény megnevezi-e - az irodalom, a tudomány és a művészet minden alkotása. Ilyen alkotásnak minősül különösen:

  1. az irodalmi (pl. szépirodalmi, szakirodalmi, tudományos, publicisztikai) mű,

Polgári jogi jogkövetkezmények
94. § (1) Jogainak megsértése esetén a szerző a jogsértővel szemben - az eset körülményeihez képest - a következő polgári jogi igényeket támaszthatja:

  1. követelheti a jogsértés megtörténtének bírósági megállapítását;
  2. követelheti a jogsértés vagy az azzal közvetlenül fenyegető cselekmények abbahagyását és a jogsértő eltiltását a további jogsértéstől;
  3. követelheti, hogy a jogsértő - nyilatkozattal vagy más megfelelő módon - adjon elégtételt, és hogy szükség esetén a jogsértő részéről és költségén az elégtételnek megfelelő nyilvánosságot biztosítsanak;
  4. követelheti, hogy a jogsértő szolgáltasson adatot a jogsértéssel érintett dolgok vagy szolgáltatások előállításában, forgalmazásában, illetve teljesítésében résztvevőkről, a jogsértő felhasználásra kialakított üzleti kapcsolatokról;
  5. követelheti a jogsértéssel elért gazdagodás visszatérítését;
  6. követelheti a sérelmes helyzet megszüntetését, a jogsértést megelőző állapot helyreállítását, továbbá a kizárólag vagy elsősorban a jogsértéshez használt eszközök és anyagok, valamint a jogsértéssel előállott dolgok lefoglalását, meghatározott személynek történő átadását, kereskedelmi forgalomból való visszahívását, onnan való végleges kivonását, illetve megsemmisítését.

(2) A szerzői jog megsértése esetén a szerző a polgári jogi felelősség szabályai szerint kártérítést is követelhet.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

cukor # 2009.07.22. 11:15

Ez milyen szankciókat von maga után? Ki tehet feljelentést? Akkor is szerzői jogi jogsértés, ha nem okoz anyagi hátrányt vagy előnyt, ill. alapvetően oktatási célzatú mű?

_Wasp_ # 2009.07.22. 09:53

szerzői jogi jogsértés történt.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

cukor # 2009.07.22. 09:45

Tisztelt Fórumozók!

Azt szeretném kérdezni, hogy egyetemi szakdolgozati plágium esetén milyen jogi fellépésre van lehetőség? (szerzői jogok, közokirat hamisítás, csalás, stb.?)