Rágalmazás


Baba1 # 2010.04.23. 06:12

Üdvözlöm!

Tanácsot szeretnék kérni.

2008 novemberében sajnos egy butaságot csináltam. Az Unokanővérem nevében hirdetést tettem fel (trágár szöveg nem volt benne, de egyértelműen szexuális jellegűt). Ő feljelentett becsületsértés miatt. A rendőrségen elismertem és mondtam, hogy nagyon megbántam még aznap, de mire leakartam venni a hirdetést Ő már töröltette, így csak a regisztrációt tudtam törölni. Bocsánatot akartam már akkor kérni, de tudtam ha felhívom Magamra a figyelmet már csak azért is meghurcol. Mindig is azt kereste rajtam mibe tud belekötni. Nem szerettem a családi összejöveteleket sem, amit már az eset előtt is kerültem, mert mindig megalázó helyzetbe hozott. Azóta már többször bocsánatot kértem Tőle és azóta ha találkozunk beszélgetünk. Gyermekeinket kölcsönösen ajándékozzuk. Megkérdeztem tőle, hogy gyűlöl-e. Azt mondta nem, bár nagyon rosszul esik Neki és nem gondolta, hogy ilyen negatív érzelmek vannak bennem. Most érkezett az idézés tárgyalás előkészítésre. Azt szeretném megkérdezni, hogy mire számíthatók mind büntetésre, mind mennyi lehet az eljárási költség?
Teljesen elismertem a dolgot és már többször azóta bocsánatot kértem!

Előre is köszönöm válaszát.

ObudaFan # 2010.01.21. 14:03

Nincs mit.

ObudaFan # 2010.01.21. 14:03

Nincs mit.

nickik # 2010.01.20. 19:58

kösz ObudaFan! Azért ezt nem gondoltam!

ObudaFan # 2010.01.20. 19:35

Előállítják.

nickik # 2010.01.20. 14:35

Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni, hogy mi van akkor ha a feljelentett nem jött el az első meghallagatásra és nagyon úgy néz ki, hogy a másodikra sem fog eljönni, mert ismételten nem vette át az idézést, és az ismét vissza ment a bíróságra "nem kereste" megjegyzéssel. Egy egyszerű becsületsértési (rágalmazás?) ügyről lenne szó, ahol a rendőrség derített ki az elkövető kilétét, mivel neten törtétn az egész.

kösz

ObudaFan # 2010.01.05. 19:30

Mit is takar ez valójában?

Megpróbálnak kibékíteni.

Mire számíthatok ha nem tudja bizonyítani a bántalmazást?

Nagyjából semmire. A felek nyilatkozata a polgári perben általában nem tekinthető rágalmazásnak akkor sem, ha nem felel meg a valóságnak. Szerintem ebben az esetben sem, de azért ez nem kőbe vésett szabály, ha nagyon nem tudtok békülni, lehet, hogy érdemes végigvinni az ügyet.

Bodzaa # 2010.01.05. 18:24

Pont az a gondom, nem szeretnék pereskedni vele. Csak azt szeretném elérni, hogy fejezze be, hogy állandóan azzal vádol, hogy én bántalmazom. Nem bántottam, így hát nem is tudja bízonyítani, hacsak valami hamis tanút nem hoz.
Kérhetem, hogy vonja vissza rágalmazását és ezután többet ne rágalmazzon, vagy ezt végig kell, hogy csináljam?
Priuszossá se szeretném tenni. Ha csak figyelmeztetik és pénzbírságra megbüntetik az talán visszatartó erő lenne számára a későbbiekre nézve.
Szüleimet nem szeretném tanuként behívatni, mert idősek,és így is nagyon megviseli őket a gyermekelhelyezési procedúra. Remélem az ex sem hívhatja be őket. (apukám szívinfartus után van)

Pjotr # 2010.01.05. 09:07

Ha bíróság előtt nem tud bizonyítani, akkor hamis vádol amiért meg lehet büntetni.
Elvileg a meghallgatáson ezt el fogja mondani a bíró.
Meg kérheted a perköltségeid megtérítését is ebben az esetben tőle.
Ha akarsz pereskedni vele, akkor ezt mond jegyzőkönyvbe is.

Bodzaa # 2010.01.05. 07:55

Érdeklődni szeretnék! Gyermekelhelyezés megváltoztatása perben megvádoltak bántalmazással, ezért feljelentést tettem ugyanazon a bíróságon, mert az Ő hatáskörükbe tartozik. Kaptam egy idézést, mely szerint a "tárgyalás előkészítése végett a Bíróság a hivatali helységbe személyes meghallgatást tűzött ki"
Mit is takar ez valójában?
Tudna valaki segíteni?
Mire számíthatok ha nem tudja bizonyítani a bántalmazást?
Nem tudom milyen következményei lehetnek. Nem akarok mást, mint hogy befejezze a folyamatos vádaskodást, rágalmazásokat.
Előre is köszönöm.

ObudaFan # 2010.01.01. 15:12

Nincs mit.

erika22 # 2010.01.01. 11:05

Nagyon szépen köszönöm.

ObudaFan # 2009.12.31. 12:42

Egyrészt a bíróságon becsületsértés miatt tegyél büntetőfeljelentést az exed ellen, másrészt írj egy e-mailt a tartalomszolgáltatónak, hogy ha nem távolítják el az anyagot, kártérítési pert indítasz.

erika22 # 2009.12.31. 12:17

Sziasztok!
Lenne egy nagy problémám,ha valaki tud kérlek segítsetek!
Az exem fel tett egy nevetséges oldalra a wwww.puruttya.hu oldalára,a képeket az iwiwemröl lopta le és a képeimhez lejárató komenteket ill.szövegeket füzőtt.
Ez szeptemberben történt,de én csak december végén tudtam meg mivel ugy irtá nekem egy srác,hogy nem zavar engem,hogy szerepelek ilyen oldalakon?
én csak pislogtam.......
nem tudom mit tegyek azota is fennt vagyok az oldalon és ráadásul a nevemet illetve az iwiwes portálomat is közzé tette erre az oldalra...
létszives segitsetek.....nem akarok nevetség tárgya lenni.
msn cimem:cicmica21@example.com

Big Joe # 2009.12.29. 19:22

Kedves ObudaFan!

Köszönöm.Annyit megtudtam,hogy mivel van egy párhuzamosan folyó kártérítési per is ugyanazok a sérelmezett súlyos rágalmazási dolgok miatt,így 2 hónappal ezelőtt Megyei szinten adták ki az eljáró városi bíróságnak tárgyalási nap kitűzését 15 napon belül.Nem történt semmi a 2 hónap alatt.
Ez esetben is kifogást kell?

tomtiti # 2009.12.29. 16:09

A 3 gyerekes ügy megoldódott.
Kiderült,hogy szeptemberben a szomszédját rágalmazta meg,hogy feljelentette a gyámügyön.A múltkor bennünket,a minap a házfelügyelőt.
Holnap nem tudjuk ki lesz soron,de már én is kíváncsi vagyok,hogy ki volt a tényleges feljelentő.

végrehajtó 1,nem értem azt a kérdésed,hogy :"de nem lehet,hogy tényleg a 3 gyermekes anyukán dolgoztál?
Ha ez azt jelentené,hogy én jelentettem-e fel a gyámhatóságon,akkor el kell,hogy mondjam,nekem is van gyerekem és munkahelyem is,elég nekem a saját életemmel foglalkozni,nem érdekel másnak az élete.Ha én felakarnám jelenteni,akkor már rég nem lennének vele a gyerekei,mert amikor részegen alszik a folyosón,a gyerekei meg be vannak zárva a lakásba,én voltam már többször is aki felkeltette,és szólt neki,hogy mennyen haza.ha szemét akartam volna lenni,már rég megtehettem volna,hogy egy ilyen alkalommal ráhívom a gyámügyet.de nem tettem,és nem is fogom.

ObudaFan # 2009.12.29. 11:00

Először nézz be az iratokba, hogy mi történik. Ha semmi, akkor az eljárás elhúzódása miatti kifogással élhetsz, amit vagy teljesít a bíróság, vagy fel kell terjesztenie másodfokra.

Big Joe # 2009.12.28. 19:49

Tisztelt Fórumozók!

Magánvádas rágalmazási peres eljárásban mit kell akkor tenni,ha a bíróság nem tűzött ki még egy tárgyalást sem 2008 áprilisa óta (akkor adtam be a keresetet).Már kértem a bíróságtól tárgyalás kitűzését több beadványban,de semmi reakció.

végrehajtó1 # 2009.12.28. 09:33

Ha te sosem csináltál ilyet akkor miért zaklat fel az ügy?

A nyugdíjas rendőr dumát ilyen esetben mindig bevetik:)Mintha egy nyugdíjas rendőrnek nagyobb hitele lenne mint egy "mezei" nyugdíjasnak:)

Jelezd neki hogy inkább a 3 gyerekes anyukát kérdezze erről a kitalációról...

Azért még senkit nem tettek az utcára mert momentán 3 gyerekes anyukával végzi az unalomüzést:)...

De nem lehet hogy (bár semmi közünk hozzá) tényleg a 3 gyerekes anyukán dolgoztál...:)??

junior321 # 2009.12.28. 08:55

Tisztelt Fórumozók!
A segítségetek szeretném kérni, egy számomra elég érthetetlen ügy kapcsán! A mai reggelen ideállított egy férfi azzal, hogy engem látott az egyik kolléganőmmel az üzletben enyelegni többszöris, meg hogy én szerda ill. tegnap este megvártam őt a házuk elött, ill. a munkahelyemen és hogy ketten elmentünk valahová, holott tudhatnám hogy egy 3 gyeremekes anyáról van szó! Ehhez még hozzátette idézem: "Ha sürgősen nem hagyom abba, akkor feltelehonál az üzletem központjába és azonali hatájjal az utcára juttat!"
Namármost az sem tántorította vissza hogy közöltem vele hogy tanúim vannak rá hogy én a fentforgó napokon itthol tartózkottam a családom kényelmében. De nem ő szentül meg van győződve arról, hogy én igenis ezt tettem, mert hogy egy nyugdíjas rendőrrel ők ketten engem kifigyiltek és hogy márpedig az én autómat látták. Azt az autót ami szintén itthol volt a házam elött!
Legyetek szívesek segíteni nekem ebben az ügyben mert engem nagyon felzaklatott ez a dolog és most nem tudom mit tegyek, de valahogy elejét kell vennem a dolognak mielött még elfajulna az ügy!
Köszömöm a segítségetek!

ObudaFan # 2009.12.22. 19:32

Az életveszélyes fenyegetések esetén 30 napon belül a rendőrségen, rágalmazás vagy becsületsértés esetén szintén 30 napon belül a helyi bíróságon lehet feljelentést tenni.

végrehajtó1 # 2009.12.21. 18:07

Ha bíróságra kell menni vihetek tanut aki az ártatlanságunkat bizonyítja?

komolyan kérded?Igen.

tomtiti # 2009.12.21. 17:58

Segítséget szeretnék kérni!
panel lakásban lakunk,és az alattunk lakó folyton ránk veri az ajtót,ráfekszik a csengőre,és mikor kinyitjuk az ajtót,lehord mindennek.Engem rendszeresen le kurváz,a férjemet le stricizi,és megfenyegetett,hogy elveteti a gyermekünket.tudni kell,hogy 3 gyermeket nevel,és alkoholista.A minap,ránk verte az ajtót,mondván,hogy mi feljelentettük a gyámhatóságon(jelzem nem mi voltunk,de ő megrágalmazott).Párom mondta neki,hogy még egyszer fel ne merjen hozzánk jönni,erre ő el is ment.Igen ám de másnap feljelentette páromat,életveszélyes fenyegetésért,és 3 kiskorú gyermek veszélyeztetéséért.Persze semmi ilyen nem volt.
Ez még mindig nem volt elég.A lakásunk tulaját(szívességből lakhatunk a lakásban),felhívta,és követeli,hogy dobjon ki minket a lakásból,mert ha nem teszi meg,akkor feljelenti az apeh-nál.(jelzem nem albérlők vagyunk,így az apeh nem csinál semmit.)
A szomszédok tanúsíthatják,hogy zaklat bennünket az alattunk lakó,és arra is van tanunk,hogy a párom nem fenyegette meg.(barátnőm épp nálunk volt)
A többi szomszédot is zaklatja.mit lehet tenni az ilyen lakó ellen?
Ha bíróságra kell menni vihetek tanut aki az ártatlanságunkat bizonyítja?

ObudaFan # 2009.12.19. 08:40

Segítséget szeretnék kérni: az történt, hogy egy korábbi „kedves ismerősöm“ feljelentett rágalmazásért (jelentős érdeksérelmet okozva, aljas indokból elkövetett) és becsületsértésért. Az ügyben bírósági tárgyalásra is sor került. Több éven át (2006–2009) zajlot ez a „ceremónia“ és a végén a bíróság megállapította, hogy sem rágalmazás, sem pedig becsületsértés nem történ, így felmentettek a korábbi vádak alól.
Kérdésem: kérhetek-e kártérítést a „kedves ismerőstől“ vagy én is jelentsem fel? Van-e arra lehetőség, hogy jogi lépéseket tegyek?

Egyrészt hamis vád miatt feljelentést tehetsz, ha nem jogkérdés miatt mentették fel, hanem ténybeli hamis állítást tett. Másrészt kérhetsz kártérítést, ha vagyoni, vagy nem vagyoni károd keletkezett (pl. a helységben az eljárás kitudódott, ez a megítélésedet rontotta, stb.)

Viszontváddal csak te is az ő feljelentésétől számított 30 napon belül élhetsz.

Bár nem ezt kérdezte e kérdező, ez tévedés.

Be. 497. (3) Kölcsönösen elkövetett könnyű testi sértés, rágalmazás vagy becsületsértés esetén az egyik fél sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt megindult eljárásban a 321. § (1) bekezdése szerinti tanácsülésig a másik fél abban az esetben is jogosult a magánindítvány előterjesztésére, ha ennek határideje lejárt, feltéve, hogy a büntethetőség nem évült el. Viszonvád emelését nem zárja ki, hogy az ügyész a magánvádlótól a vád képviseletét átvette.

laeyer # 2009.12.18. 19:52

Viszontváddal csak te is az ő feljelentésétől számított 30 napon belül élhetsz. Már nem.