Közúti baleset okozása


ObudaFan # 2010.08.18. 14:10

Abban a hipotetikus esetben, hogy sikerül a hibádat bizonyítani, szabálysértési bírságra és a bonus-malus némi romlására lehet számítani.

Shadet # 2010.08.18. 13:26

Szerintem nem követett el hibát. Legfeljebb annyit, hogy ha volt lehetősége, nem készített fényképet mindkét gépjárműről a helyszínen. (Ennyi haszna van a telefonba épített kamerának).

Egyébként a másik félnek sincs bizonyítéka. Tudja az Ön telefonszámát és rendszámát. Ez önmagában semmit sem bizonyít, még annyit se, hogy Ön egyáltalán a helyszínen járt volna.

Egy érdeklődő # 2010.08.18. 11:56

Kedves ObudaFan

Nagyon szépen köszönöm a válaszát.

Elismerem hogy nem tartottam kellő követési távolságot, (bár ilyen lámpás elindulásnál amúgy is közel voltunk egymáshoz) de nem értem miért kell ebből ekkora nagy ügyet csinálnia. A helyszínen mindketten láttuk hogy nem keletkezett senkinek semmilyen kára, szóba sem került a betétlap meg a rendőr, csak elkérte a számomat. Ezek után értetlenül állok az egész előtt.

Ha kárt okoztam volna természetesen rendeztem volna a számlát, de így nem értem mit milyen jogon vár tőlem.

Ha megteszi a feljelentést, akkor én mikorra várhatok bármilyen rendőrségi papírra? Ha a rendőrség komolyan foglalkozni kezd ezzel az üggyel én mire számíthatok? Követtem el valamilyen hibát?

ObudaFan # 2010.08.18. 11:06

Ennyi idő után véleményem szerint meglehetősen feleslegesen fog elmenni a rendőrségre. Ez a baleset szerintem már nem lesz rekonstruálható.

Egy érdeklődő # 2010.08.17. 18:03

Kedves kisrita!

Köszönöm a válaszod
Én is kíváncsian várom.

Azt elfelejtettem hozzá tenni hogy természetesen nem szándékozom betétlapot adni ezek után, szóval holnap 14:00 után mehet a rendőrségre.

Ha lehetséges majd szeretném egy jogász véleményét is meghallgatni!

Köszönöm előre is!

kisrita # 2010.08.17. 17:37

Én nem vagyok jogász de valóban 10 nap után előáll hogy ez a baja meg az............valóban azóta történhetett bármi és igen előtte is.
Kiváncsian várom, hogy ilyenkor valóban mi a helyzet.

Egyébként nekem azt mondta egyszer egy hivatásos sofőr, hogy ha van valami kisebb sérülés az autón akkor menjek be a jobbkézszabály - os kereszteződésbe mert ott tuti hogy valaki nekem jön mert az emberek nagy része nem tudja alkalmazni és akkor ott rögtön rendőrt hivni és ráverhetem a sérülést. :(
És ezt hivatásos (!) gépkocsivezető tanácsolja. Azért ez is megér egy misét.

Egy érdeklődő # 2010.08.17. 17:21

Tisztelt Jogászok, Ügyvédek, kedves Fórumozók!

Segítségetek szeretném kérni egy érdekes "balesetben"
Piros lámpánál várakoztam, én voltam a második a sorban. Kijött a zöld. Az előttem lévő autó elindult, így én is. Ekkor számomra érthetetlen okból lassított az előttem haladó autó. Fékeztem, de épphogy összeérhettünk, ugyanis a fékezési miatti lassulástól én nem éreztem hogy nekimentem. (hozzáteszem, indulásnál csak a kuplungot engedtem fel alapjáraton gurult a kocsim onnan kellett megállnom). Én ekkor tehát álló helyzetben voltam, ő tovább gurult 2 métert majd megállt és kiszállt.

Mivel egyik autón sem volt semmilyen sérülés (ami érthető, hiszen éppen hogy csak hozzáérhettem), betétlapot sem cseréltünk (szó sem esett róla), rendőrt sem hívtunk. Elkérte a nevem telefonszámom, felírta a rendszámom, bár ezeknek semmilyen okát nem láttam. Ő szerinte könnyen megcsavarodhatott a váz ha azt nem is látjuk most.

Azóta 10 nap eltelt, majd ma dél után felhívott hogy megnézetné egy szakértővel a kocsit, mert szerinte furcsa hangja van a csomagtartó ajtónak mikor kinyitja. Én mondtam neki hogy 10 nap után bármi történhetett az autóval akár nekitolathatott valaminek stb, de ennek ellenére találkoznék vele, hogy megmutassa mi is a problémája.

Találkozásunk során én nem tapasztaltam semmilyen rendellenes dolgot az autóján, szépen kinyílt a csomagtartó, sérülés továbbra sem látszik sehol. Mondtam neki hogy ne vicceljen már semmi baja nincs az autónak. Ő ragaszkodik hozzá hogy egy szerelő megnézze a kocsit, és én fizessem ki ezek költségét. Mikor mondtam hogy nem fogok fizetni otthagyott.

Este felhívott hogy megnézette és a lökhárító mögött sérült valami lemez. Megkérdeztem most mit vár fizessem ki hogy levették a lökhárítóját? Ekkor kiderült hogy nem is vették le, csak "megnézték". Majd a további kérdéseimre nem válaszolt csak közölte hogy holnap 14:00-ig vagy megkeressem őt egy betétlappal, vagy megy a rendőrségre és feljelentést tesz.

Kérdésem az volna hogy ezek után mire számíthatok?

3 éve van jogsim semmilyen balesetben nem volt részem.
Nem érzem magam hibásnak, értetlenül állok az egész dolog előtt.

(mindkét személygépkocsi bőven 10 évnél is idősebb, így az is megfordult a fejembe hogy akár egy régebbi baleset nyomait akarja rajtam behajtani?)

Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm!

Ipi Apacs # 2010.06.01. 14:39

Ezt valóban nem tudjuk,de én arra szerettem volna rákérdezni,hogy a szülői felelősség hogyan alakul ilyen esetben.Tegyük fel,a szülő abban a házban volt bent,aminek az udvaráról kiszaladt a gyerek.
A közelgő szünidő sok ilyen alaphelyzetet hozhat,hogy a játék közben figyelmetlenül szaladnak ki gyerekek az úttestre,de a lehetséges következményekről a szülők szemszögéből nem sok szó esik a médiában.

gerilege # 2010.06.01. 13:57

Megrázó eset, de attól függetlenül, hogy a gyerek is megsértette a Kresz-t, szerintem azért a bekövetkezett baleset felelősének egyértelmű megállapításához (illetve az autós felelősségének kizárásához) még számos dolgot ismerni kellene a helyszínnel és a történésekkel kapcsolatban (sebesség, sebességhatár, az út szélessége és egyéb adottságai, mikor lehetett vagy lehetett volna észlelni a gyereket, mikor fékezett az autós) különösen azt figyelembe véve, hogy a gyerek az autósnak balról jött. Lehetséges, hogy tényleg védhetetlen helyzet volt, de az eddig leírtak alapján szerintem könnyen előfordulhat az is, hogy nem.

ObudaFan # 2010.06.01. 13:12

Azt sem tudjuk, ott voltak-e a szülők, hogy felmerülne a felelősségük.

Ipi Apacs # 2010.06.01. 10:41

Üdvözlök mindenkit.
Tisztelt ObudaFan!

Ebben az esetben akkor a szülő a felelős teljes mértékben?Ott számít a gyerek vétőképessége?
Akkor itt kinek a biztosítója fizet kártérítést-és kinek fizet?
Vagy a szülők fizetik a kártérítést?

/rázós egy eset,nem szeretnék ilyenbe beleesni/

Ipi Apacs

ObudaFan # 2010.06.01. 09:41

A testvéred büntetőjogi felelőssége szempontjából az aztán teljesen mindegy, hogy aki elé ugrott, az vétőképes-e. Ha valóban nem lehetett elkerülni máshogy a dolgot, akkor testvéred büntetőjogi felelőssége nem fog megállni. És a leírtak szerint valószínűleg a polgári jogi felelősség sem.

kicsiwuki # 2010.06.01. 08:38

Üdvözlöm önöket!

Egy olyan kérdésen lenne,hogy testvérem balesetet okozott.Úgy történt,hogy ment az úton, egyszer csak balról kiszaladt elé egy gyerek a labdája után.Szemből jött egy másik autó,arra nem tudott kerülni,az az autó megállt.A tesóm felszaladt a járdára ahol buszmegálló volt és elütötte az ott álló embereket.Volt aki meghalt.Volt aki nagyon sérült,maradandóan.Ki a hibás,a szülő aki nem figyelt a gyerekre vagy a tesóm aki másképp nem tudta elkerülni volna a gyerek elütését.Számít e,hogy a gyerek 12 körüli?Egy ismerős azt mondta,hogy vizsgálni fogják a gyerek vétőképességét.Változtat e valamit ez a felelősségen?

köszönöm

ObudaFan # 2010.05.30. 15:37

Mit szeretnél?

monalisa1 # 2010.05.29. 17:14

ObudaFan érdemben megválaszolt - próbálj a sorok közt is olvasni...

Amúgy ha egyéb károkra ill. kártalanításra gondolsz akkor ismerősöd forduljon ügyvédhez., a biztosítóval szemben nemigen jogi képviselő nélkül eredménnyel eljárni.

"Mona"
laikus hozzászóló

revenge # 2010.05.29. 16:08

Még egy kérdés: azon felül más lehetőség??^^

revenge # 2010.05.29. 12:23

Értem, azt majd jövőhéten meglátjuk...köszönöm szépen!

ObudaFan # 2010.05.29. 11:14

A felelősségbiztosító ellen közvetlenül lehet keresetet indítani, ha a kár mértékében vita van.

revenge # 2010.05.28. 16:47

Sziasztok!

Nemrég egy ismerősömnek balesete volt. Elég súlyos baleset volt de szerencsére neki nem volt súlyos sérülése, a másik félnek a lába tört...A károkat a biztosító fizeti, de ezen felül fel lehet jelentni a "másik" félt(ő volt a hibás, amit el is ismert) A valódi probléma az, hogy az ismerősöm "kenyere" a vezetés, de a baleset óta nem mer, vagy akar vezetni..(ami teljesen érthető hisz elég súlyos baleset volt) Hogy lehetne beperelni a felelőst?(aki még lehet, hogy ittas is volt)

Maci Laci # 2010.04.07. 12:17

Köszönöm! :-)

helyszínelő # 2010.04.07. 11:55

Mind kettő !


Nem az a jó ügy ami vádemelési javaslattal van befejezve, hanem az, amelyiknek érdembeli befejezése van!

Kacsa1111 # 2010.04.07. 11:43

Kedves Maci Laci,

szerintem a jogszabályhely egyértelmű: lakott területen belül „járművel megállni – ha közúti jelzésből vagy a (2)-(5) bekezdés rendelkezéséből más nem következik – csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad.

a (4) bekezdés fogalmaz meg ez alól kivételt lakott területen kívülre, ebből a contrario következik, hogy mi a helyzet lakott területen...

hülyeség, de ez van:)


Kacsa11

Maci Laci # 2010.04.07. 11:41

Ez csak természetes !!!

Az emlékezés, vagy a másolás? :-D

Maci Laci # 2010.04.07. 11:40

a kontextusból kivételt úgy értem, hogy nem az a jogszabályhely vonatkozik a kérdésedre, amilyiket beidézted…

Lehet ez lesz a megoldás, ezért nem jutunk dűlőre?

helyszínelő # 2010.04.07. 11:40

Ez csak természetes !!!


Nem az a jó ügy ami vádemelési javaslattal van befejezve, hanem az, amelyiknek érdembeli befejezése van!