Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Büntető jog Lopás

Véleményem #   2015.05.19. 14:10

p.jani

Várható még kihallgatás és egyéb ami az eljárás során szükséges. Tanú kutatás, videó felvételeket ha van stb.

p.jani # e-mail 2015.05.18. 19:49

Üdvözlöm!

Ma azt hiszem életem legnagyobb hibáját követtem el, de bevallom őszintén, kleptomániásnak tartom magam. A munkahelyemen jelentéktelen dolgokat tulajdonítottam el és az öltöző egyik nem használt szekrényébe rejtettem. Sorra halmoztam fel mindent, míg tele nem lett, de haza még nem vittem, mert igazából nincs is szükségem rá. (Konyharuha, wc papír, ásványvíz.... ilyen hülyeségek)
Ma mikor reggel bementem az öltözőbe, megláttam egy kinnt felejtett kabátot. Nem is tetszett, de első reakcióm az volt, hogy bepakoltam a szekrénybe. Persze a gazdája kereste és a keresés odáig fajult, hogy átnézték a gazdátlan szekrényeket is. Levágták a lakatot és nemcsak a kabát került elő, de az összes többi is. Kihívták a rendőrséget és ujjlenyomatot, fotókat készítettek a szekrényről, a benne lévő tárgyakat elvitték. A személyzettől viszont még nem vettek ujjlenyomatot.
Iszonyatosan szánom bánom, de már nem tudom visszacsinálni. Nem szeretném, ha kiderülne, hogy én voltam, mert elveszítem a munkahelyem és óriási szégyen lenne.
Ez a rendőrségi eljárás egy normál protokoll vagy várható még folytatása?

Vktr84 # e-mail 2015.05.02. 10:37

Üdvözlöm!
Segítségét szeretném kérni! Május közepén lenne egy tárgyalásom,kisebb értékű lopás miatt,amiben társtettes vagyok. Milyen indokkal tudnék távol maradni a mostani tárgyalástól,mert külföldön dolgozok,és nem tudok hazajönni,erre az időpontra?!
Köszönöm!

Dizzy # e-mail 2015.05.01. 09:10

Üdvözlöm olyan kérdésben szeretném a segítségét kérni a tisztelt válasz adónak, hogy a párom jelenleg börtönbüntetését tölti, es közben most kellett megjelennie egy gyermektartasi dij tárgyalásán amit egy évre elhalasztottak hogy addig ki legyen fizetve, és az lenne a kérdésem hogy ez is folyamatban levő ügynek számít , ami büntető, vagy polgári? és hogy addig nem vállalhat munkát sem emiatt a börtönben? Köszönöm előre is válaszát

salamandra # e-mail 2015.04.30. 12:57

Tisztelt tagok!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Ma egy hete Svájcban bolti lopason értek. Az érték kb.250 chf értékű. Ott helyben vissza szolgáltattam mindent és kaptam egy 150 chf büntetést. A kérdésem az lenne hogy a további ügy lefolyasarol milyen formában leszek értesítve. Egy családnál lakom és nagyon félek hogy a rendőrség személyesen ki fog jönni. .. ez mennyire jellemző? Nagykorú vagyok és ez volt az első eset és tuti az utolsó is :( előfordulhat h a családot értesítik? Jövő héten jár le a szerződésem és mennek haza. .. Szerintetek lehet problémám ebből az egészből a reptéren? Minden információ jól jön. Köszönöm szépen!

folyami géb # e-mail 2015.04.24. 10:17

A leírásalapján valóban úgy tűnik, de előbb szüntetssék meg jogerősen a nnyomozást (veled szemben), utána gondolkozhatsz a kártérítésen. Addig sajnos a Te büntetőjogi felelősséged megállaapítása a tét.

Zona2 # e-mail 2015.04.21. 22:47

Tisztelt Cím!

A következő ügyben kérném segítségét.
Év elején kaptam egy értékes tollat egy barátomtól. Anyagi helyzetem úgy hozta, hogy értékesítettem a Vaterán.
A tollat a rendőrök vásárolták meg. Bilincsbe vertek és bevittek egy a lakhelyemtől igen messze lévő rendőrkapitányságra.
Természetesen mindent elmondtam kitől van a toll. Az ügy végén az okiratból megtudtam, hogy egy lopás történt X településen, amivel engem gyanusítanak. Az érdekesség a történetben, hogy a tollat még a bűncselekmény előtt kaptam. További érdekesség a témában, hogy a tollal az előző tulajdonosa már karácsonykor le volt fotózva, mielőtt történt a bűncselekmény. A fotót elküldtem a rendőrségnek, de nem igazán izgatta őket.Magyarul és leegyszerüsítve 101% hogy nem az a toll amit az illetőtől elloptak. Természetesen hiába magyaráztam a dolgokat a rendőrnek, hajthatatlanok. Egyébként a tollból több ezret gyártottak, de arra hivatkoznak folyamatosan, hogy a sértett felismerte a tollamat az interneten és biztos benne, hogy az övé az. Elméletileg volt benne egy gravír is, amit én(?) tüntettem el eladás előtt. Legalábbis ők ezt mondják. Természetesen a tollban nem volt gravír. A rendőrség azt mondta befogják vizsgálni a tollat hogy megállapítsák a kérdést. Már egy ideje folyik az ügy, de még mindig nem vizsgálták be. Az ismerősöm adatait kiadtam, beszélt vele a rendőrség(jelenleg külföldön tartózkodik, de azt az információt kapta hogy E-mailben küldenek neki kérdéseket, amire válaszolni kell s egy idő után lezárják. Ehhez képest ma felhívtak és ismét folytatólagos kihallgatásra kell mennem. Már az is eszembe jutott, hogy keresek egy ügyvédet és kártérítést követelek. Mivel a saját tulajdonom már hónapok óta nincs nálam és igen idegesítő az egész procedúra, hogy ártatlanul vádolnak. Mi lehet ennek az egésznek a kimenetele? Érdemes kártérítést követelni ha lezárul az ügy? Miért érzem úgy, hogy jelen ügyben a rendőrök igen gyengén dolgoznak? Elnézést ha hosszú voltam és várom válaszát. Köszönettel, Sz.Á.

erik0319 # e-mail 2015.04.21. 12:34

Jó napot mindenkinek. Segítséget szeretnék kérni. A menyasszonyom érthetetlen okból lopott a tescobol egy 2100 Ft értékű szemceruzat. Lekaparta róla a lopás védőt, a biztonsági őr állította meg amikor jött kifelé. Beismerte tettét, kifizette a ceruzát. A rendőrök bevitték, felvettek jegyzőkönyvet. Ide mentünk érte. Nem tudom mire számítson, mert a lopasgatlo lekaparasa miatt elvileg dolog elleni erőszaknak számít de ezt csak abból gondolom amit itt olvastam. Mpst csak vár és nagyon ki még is bánta, nem tudom mi lesz belőle. Köszönöm a választ.

Véleményem #   2015.04.02. 14:07

Nem feltétlen évült el ez...

Haimant # e-mail 2015.04.01. 23:49

Tisztelt Dr.Jégember! Intelligens. hozzáértő válaszai miatt fordulok Önhöz problémámmal. Az egyik nagy bevásárlóközpontban (most büntette meg a NAV más ügyben kirívó összegre) vásároltunk férjemmel Karácsony előtt 1 héttel, mire a pénztárnál férjemet a biztonsági szolgálat egy embere kérte, jöjjön vele. Én is menni akartam, de mondta, nem kell, velem semmi bajuk, de mehetek. A helyiségükben közölték, hogy egy kb. 100 Ft-os elemet eltulajdonított, melyről kértük mutassa a felvételt, amit megtagadott, majd 1/2 órát kereste az állítólagos eldobott csomagolási nyomát, amit nem talált. Majd valaki mást küldött ki, aki állítólag talált valami papírt. Mindkét eset előtt kérte a férjem, hogy Ő, vagy valaki független menjen a kereséshez, de megtagadták.
Nekem WC-re kellett mennem, ahová kimentem, de utánam jött az egyik és a földön rángatva húzott vissza, pedig én nem voltam gyanúsított.
Rendőrt hívtak, akik levetkőztettek(!) mindkettőnket, de egyikünknél sem találtak semmit, s nem is vettek fel jegyzőkönyvet, tehát semmit sem írtunk alá, majd közölték, hogy ismeretlen tettes ellen indítanak eljárást, ha a biztonsági őr ragaszkodik hozzá. A rendőr kérdezte, nem akarom-e az őrt feljelenteni a felháborító viselkedése miatt, de akkor ügy lesz belőle. Erre lemondtunk róla, mivel 70 feletti idős, büntetlen előéletű, beteg emberek vagyunk, nem akartuk ismét átélni ezt a megaláztatást. Most kb. 3 és 1/2 hónap után mégis kaptunk egy levelet, hogy a rendőrségre gyanúsítottkénti kihallgatásra menjünk be 10 nap múlva elővezetés terhe mellett.
Kérdésem: jogszerű ez az eljárás és nem vonatkozik-e rá a 2012.évi II.törvény 117.§(2)bek., azaz elévült.
Kérem, szíveskedjék válaszolni, mert anyagi helyzetünk miatt nincs módunk ügyvédet fogadni. Tisztelettel: Haimant

Öreg Tölgy # e-mail 2014.11.25. 16:37

1 állítás - 1 tagadás

Ugye azért nem ennyi a bírói mérlegelés?

Lásd pl. BH 1987.391.

Dr. Jégember # e-mail 2014.11.25. 15:59

Az hogy az erdész tetten érte: 1 állítás.
Az hogy az okmányaim elvesztek: 1 tagadás.

Az eredmény: bizonyíték hiány.

Dr. Jégember

groszfater@gmail.com # e-mail 2014.11.22. 17:44

csak-hogy ez falopás és nem matek-feladat...
AZ ERDÉSZ TETTEN ÉRTE !!!

Dr. Jégember # e-mail 2014.11.22. 17:31

erre mondtam, hogy az okmányaim elvesztek.......

Marad: erdész állítása - én tagadásom = 0.0000000

:)

fbi007 # e-mail 2014.11.21. 19:05

Köszi a választ, de ha már akart volna akkor már a helyszínen rendőrt hív, és intézkedik! Meg ha feljelentett volna valaki, akkor gondolom már megkezdtek volna a rendőrök az adatgyujtest!Már 4 napja történt!De azt mondta az erdész hogy nem csinál belőle ügyet! És utána érdeklődtem rendőr haveromtol, azt mondta hogy az erdész is igazoltatthat mostmar, valószínűleg egy általános igazoltatásnak volt ez jó!

groszfater@gmail.com # e-mail 2014.11.21. 18:02

Én azt gondolom, azóta az adataid már a körzeti megbízottnál landoltak, aki valószínűleg fel is jelent...

Ha meg feljelentene én azt mondanám, hogy az irataim elvesztek (a mai napon be is jelenteném, majd 1 hét múlva valaki "bedobta a postaládába" és visszakaptam)
Ez pedig kifejezetten rossz ötlet !!!

Dr. Jégember # e-mail 2014.11.21. 17:50

szívesen .)

fbi007 # e-mail 2014.11.20. 18:33

Groszfater,te mit gondolsz erről? Amúgy köszönöm a segítséget!

Dr. Jégember # e-mail 2014.11.19. 13:33

azért írtam, hogy nem a leghivatalosabb, de talán legegyszerűbb. Az erdész kitörli a képet, elfelejtjük egymást. Ennyi.

groszfater@gmail.com # e-mail 2014.11.19. 12:58

Azért ezt a tanácsodat átgondolhattad volna egy kicsit...

Dr. Jégember # e-mail 2014.11.19. 12:39

Tisztelt kérdező!

Nem a leghivatalosabb módot fogom leírni, ha akarja megfogadja, ha akarja nem.

Ha tudja ki volt az erdész vegye fel vele a kapcsolatot és töröltesse ki vele a fényképet.

Ugyanis az erdész ezen eljárása abszolút nem volt szabályos. Kötve hiszem, hogy az erdész igazoltatásra fel lenne jogosítva, ha mégis és én nem vagyok hajlandó magam igazolni, a feje tetejére is állhat, nem csinálhat semmit, hívjon rendőrt. (Más kérdés, hogy visszatartani visszatarthatja a tetten ért személyt.)

Onnantól kezdve viszont, hogy kijelentette, hogy nem akar papírmunkát az ügyből, nem hívott rendőrt akkor pont az erdész az, aki nem végezte el a dolgát, nem tette meg a kötelességét, ezért pedig nyilván pics@n rúgnák a főnökei,arról nem beszélve, hogy innentől kezdve mit keresnek nála az Ön személyes adatai?????

Tehát "jobb a békesség" alapon mondja meg neki, hogy törölje ki a fényképet, ha már úgysem akart az ügyből semmit.

Nem a leghivatalosabb eljárási mód, de így a "kecske és káposzta" esete áll fenn, egyébként meg lehetne járogatni mindenféle hivatalos helyre a semmiért.

Ha meg feljelentene én azt mondanám, hogy az irataim elvesztek (a mai napon be is jelenteném, majd 1 hét múlva valaki "bedobta a postaládába" és visszakaptam). Persze a láncfűrészt el kellene takarítani egy időre otthonról.......

1 állítás 1 tagadással mehetne az erdész az erdőbe........

Üdv:
Dr. Jégember

fbi007 # e-mail 2014.11.18. 21:56

Szép estét!mai nap folyamán egy erdőből kidolt fából lefureszeltem 4 darabot,kb.méteres darabok, olyan 10 centi átmérőjű! Megerkezett az erdogazdalkodasi hátosagtól egy erdész
A vágási engedélyt kérte ami nem volt, így elkerte a személyi igazolványt, lakcim azonositot, lefenykepezte majd visszaadta,és mondta hogy adhatna egy 30000ftos helyszíni bírságot, meg lefoglalhatna a láncfureszt, de nem akar papirmunkat így nem tesz semmit!nem írt semmilyen papírt és nekem se kellett semmit aláirni, így mondta hogy fogjam a fűrészt és menjek haza! Arra lennék kíváncsi, miért fényképezte le az irataimat?vagy ha fel akart volna jelenteni azt közölte volna nem? Előre is köszönöm a segítséget!

Dr. Jégember # e-mail 2014.10.22. 05:04

Én sem értem a kérdést.

1./ Egy bélyegző kb. 2.000 Ft. Minősítő körülmény itt aligha állhat fenn, nem értem ez mitől lenne bűncselekmény, max. szabálysértés lehet.

2./ A lopás célzatos cselekmény. Az "ittasan elteszek valamit, mert az milyen jó poén" nem azonos a jogtalan eltulajdonítási célzattal, így még a szabálysértés sem lenne megállapítható.

Üdv:
Dr. Jégember

Massacre #   2014.10.22. 00:43

Én a rendőr szerint társtettes vagyok, mivel tudtam a dologról. Mindkettőnk büntetése érdekelne. Az érték kb. 4eFt.

Véleményem #   2014.10.21. 23:00

Massacre

Ha ekkora az aggodalom akkor a rendőrségen is feltette ezt a kérdést az ügy előadójánál aki beidézte. Vagy kapott egy jogi diplomatikus választ a lehetőségekről(google jogtárakban bárki nézegetheti), vagy kerek perec egy átlagos választ ilyen esetekre amit szoktak adni..., vagy majd a bíró eldönti addig kár izgulni. A kérdés pontatlan, hogy ez most akkor a kérdezőre irányul vagy aki a bélyegzőt eltette. Az is kimaradt(többek között), hogy milyen minőségben szerepel az ügyben...