Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Büntető jog Lopás

Dr. Jégember # e-mail 2014.10.22. 05:04

Én sem értem a kérdést.

1./ Egy bélyegző kb. 2.000 Ft. Minősítő körülmény itt aligha állhat fenn, nem értem ez mitől lenne bűncselekmény, max. szabálysértés lehet.

2./ A lopás célzatos cselekmény. Az "ittasan elteszek valamit, mert az milyen jó poén" nem azonos a jogtalan eltulajdonítási célzattal, így még a szabálysértés sem lenne megállapítható.

Üdv:
Dr. Jégember

Massacre #   2014.10.22. 00:43

Én a rendőr szerint társtettes vagyok, mivel tudtam a dologról. Mindkettőnk büntetése érdekelne. Az érték kb. 4eFt.

Véleményem #   2014.10.21. 23:00

Massacre

Ha ekkora az aggodalom akkor a rendőrségen is feltette ezt a kérdést az ügy előadójánál aki beidézte. Vagy kapott egy jogi diplomatikus választ a lehetőségekről(google jogtárakban bárki nézegetheti), vagy kerek perec egy átlagos választ ilyen esetekre amit szoktak adni..., vagy majd a bíró eldönti addig kár izgulni. A kérdés pontatlan, hogy ez most akkor a kérdezőre irányul vagy aki a bélyegzőt eltette. Az is kimaradt(többek között), hogy milyen minőségben szerepel az ügyben...

Massacre #   2014.10.21. 01:21

Tisztelt Válaszadó!

Egy elég furcsa ügy miatt írok. Egy ismerősömmel közösen egy kifőzdében rendeltünk ételt, de a velem lévő úriember (ittasan) elvitte a hely bélyegzőjét. Én nem láttam az eseményt, de másnap elmondta mit tett. Én nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, de később rendőrség lett belőle, ahova engem is bekértek, ő visszadta a bélyegzőt. Most bírósági tárgyalás lesz belőle. Mire lehet számítani, büntetlen előélet mellett?

Köszönöm a választ.

Dr. Jégember # e-mail 2014.10.16. 13:27

Tisztelt nem egy!

Bíróság elé állításos eljárásban (mivel eleve feltétele a beismerés) nem fogják a fejüket venni, ha még nem voltak büntetve. A beismerő vallomás, a kármegtérülés, a megbánás mind enyhítő körülmény,

Lehetséges, hogy intézkedéssel megússzák, nem lesz büntetés belőle.

Mi az intézkedés: (ami itt szóba jöhet)

  • megrovás VAGY
  • a próbára bocsátás VAGY
  • a jóvátételi munka VAGY
  • a pártfogó felügyelet

Üdv:

Dr. Jégember

Dr. Jégember # e-mail 2014.10.16. 13:22

Tisztelt nGabi25!

Ha nem ismeri azt, aki "felbujtotta", akkor igen kevés életszerűség van abban, hogy a fenyegetés hatására kísérelt meg ellopni valamit.

Mennyire lehet az komoly fenyegetés, hogy odajön hozzám valaki, akiről azt sem tudom hogy kicsoda, jól rám ijeszt, hogy lopjak neki, mert ha nem akkor ez meg az lesz?????

Ezzel a verzióval inkább ne jöjjön elő a kihallgatáson, mert a saját helyzetén ront vele.

Üdv:

Dr. Jégember

Dr. Jégember # e-mail 2014.10.16. 13:17

Üdv!

A rendőr "erőszakoskodására" írtam éppen azt, hogy a hatóság azon az állásponton van, hogy körülményekből tudni, de legalábbis erősen "gyanítani" lehetett azt, hogy az adott dolog bcs-ből származik.

Ehhez nem kell, hogy 5 ember állítson 1 ellen valamit, elég az 1:1. (lásd a Iphone 5 kontra csöves példát amit írtam.)

Dr. Jégember

kiscsilag0101 # e-mail 2014.10.16. 11:42

Üdvözlöm!!!
Olyan kérdésem lenne,hogy külföldön történt egy lopás(de ki engedték az illetőt)most állitolag nem hagyhatja el az országot amig le nem zárul az ügy.Gyorsított eljárásban fogják el bírálni.Ez meddig tarthat és akkor mire számithat ha mégis el hagyja az országot?Egyáltalán van ebben valami igazság is vagy hogy müködnek ezek a dolgok??Az az egy biztos hogy ki lesz tiltva abból az országból több évre hiába nem volt nagy értékü a lopás....Előre is köszönöm a választ

Véleményem #   2014.10.16. 11:18

airgabri

Bizonyíték hiányában 1-1-ben nem tudja bizonyítani az ügyészség,hogy én ezt tudhattam,hogy lopott!
A srác kihallgatásakor beismerte,hogy én nem tudtam,hogy lopott a rendőr mégis erőszakoskodott,hogy ilyen nincs és nekem tudnom kellett a lézer honnétvalóságáról!Tehát a rendőr kényszerítette a fiatalembert arra,hogy ezt mondja!

Az ügyészség dönt. A rendőr nyomoz az ügyben.
A srác beismerte, hogy nem tudtál róla. A rendőr pedig azt mondta, hogy neked tudnod kellett róla. Kérdés: Mi került a jegyzőkönyvbe...
Zavaros ez a bejegyzés.

airgabri # e-mail 2014.10.15. 10:25

Tisztelt Jégember!
Bizonyíték hiányában 1-1-ben nem tudja bizonyítani az ügyészség,hogy én ezt tudhattam,hogy lopott!
A srác kihallgatásakor beismerte,hogy én nem tudtam,hogy lopott a rendőr mégis erőszakoskodott,hogy ilyen nincs és nekem tudnom kellett a lézer honnétvalóságáról!Tehát a rendőr kényszerítette a fiatalembert arra,hogy ezt mondja!

nem egy # e-mail 2014.10.14. 21:03

Milyen büntetésre lehet számítani? Büntetlen előéletű emberkék és megbánták a tettüket. Valaki jártas az ilyen dolgokban?
.
Húzott egy fával megpakolt kézikocsit két férfi…. éjfélkor. A helyi körzeti megbízottak igazoltatták a xx és xy éves személyeket, akik nem tudtak hitelt érdemlően elszámolni a mázsányi tüzelőanyag eredetéről. Őket előállították a Szegedi Rendőrkapitányságra, ahol kihallgatásuk során beismerő vallomást tettek. Elmondták, hogy már korábban megbeszélték, hogy a hideg időre felkészülve szereznek egy kis fűtőanyagot a lakhelyükhöz közeli erdőből. A megalapozott gyanú szerint a terheltek kézifűrésszel mintegy két mázsa akácfát vágtak ki, majd kézikocsikra pakolták fel. Az egyik kétkerekűvel indultak haza, amikor a rendőrök tetten érték őket. Xx és Xy ellen lopás vétsége elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást és a szegedi rendőrök a gyanúsítottakat gyorsított eljárás keretében bíróság elé állítják.

valaki

nGabi25 # e-mail 2014.10.14. 17:33

Tisztelt AgentCoppper!
Köszönöm a választ.
Igen, áruvédelmi eszköz eltávolításával történt, ezért vittek be... A bíróság nem is tudna szembesíteni senkit semivel, mert nem ismerem őket(azóta szerencsére nem is találkoztam velük) sőt nem is szeretném ha behívnák őket, mert azthiszem rosszabbul járnék ha a tárgyalás után felkeresnének a kedves családdal... Az intézkedés mit takar?

Dr. Jégember # e-mail 2014.10.14. 11:32

Tisztelt Airgabri!

Ha gyanúsítottként idéztek és hallgatnak ki akkor a hatóság részére KÖTELEZŐ a nyilvántartásba vétel. (ujjnyom, fotó, bizonyos esetekben DNS) Ez egyébként ki is kényszeríthető, tehát ha valaki ellenkezik akkor a hatóság erőszakot is alkalmazhat. (csak a tréfa kedvéért: én láttam 1x egy olyan fotót, ahol a fényképezett személyt kb. 5 rendőr tartotta a székben, tehát volt a fotón 10 kar, meg egy eltorzult, felismerhetetlen arc :D) - sz@rnak nem hívták a fotót, de kipipálták, hogy megvan.)

Ha nem tudta hogy lopott cucc és A KÖRÜLMÉNYEKBŐL ERRE NEM IS LEHETETT KÖVETKEZTETNI!!!!!!, akkor nem állhat meg a balhé.

DE:

  • egy barkácslézer nem mindennapi eszköz, én pl. azt sem tudtam, hogy ilyen létezik.

Ha a barátja egyébkénti életviteléből, beállítottságából, hobbijából nem következik az, hogy ő reálisan rendelkezhet egy ilyen eszközzel, akkor jogosan merül fel a kérdés a hatóságban, hogy nem gondolta-e azt, hogy a dolog egyébként bcs-ből származik.

Más példa:
Iphone 5 = 200.000 Ft. TESCO parkolóban szakadt csöves 10.000 Ft-ért kínálja és esküdözik hogy az övé, csak nagyon meg van szorulva azért adja ilyen olcsón én pedig megveszem, akkor simán orgazda leszek.

Ha nem állapítják meg a bűnösségét az ügyben akkor a nyomozást megszüntetik, a levett ujjnyomatokat és fotókat pedig törlik a rendszerből.

Ennyi.

Üdv:

Dr. Jégember

airgabri # e-mail 2014.10.14. 09:46

Üdv.kérdésem a következő lenne!
Írtam a multkoriban egy ellopott lézerről!
Az egyik ismerősöm lopott egy barkácslézert és megkért,hogy rakjam fel az internetre,csakhogy én nem tudtam,hogy lopott és pár nap múlva a lézer tulajdonosa felhívott,hogy az övé a lézer és tőlle ezt ellopták kérdezte én hogy jutottam hozzá!
Na most az internetre az én telefonszámommal és címemmel lett meghirdetve,de tényleg nem tudtam a lézer lopottságáról!
A srácot behívták vettek tőle ujjlenyomatot lefényképezték!Most pedig én következem!A kérdés pedig a következő feltétlen muszáj szembesítés előtt ujjlenyomatot venni tőlem és lefényképezni???
Mert ha szembesítés alatt beismeri hogy tényleg nem tudtam arról,hogy ez a lézer lopott akkor mi történik??
Ez az ujjlenyomatvétel és fénykép törlődik az ügy lezárása után?
Mi szükség van erre ha nem követtem el semmit????
Előre is Köszönöm!

Dr. Jégember # e-mail 2014.10.08. 09:17

Ez mitől bűncselekmény?
Boltban történt, áruvédelmi eszköz eltávolításával? Mert ha nem, akkor ez csak szabálysértés.

El lehet mondani a fenyegetést, de ez a cselekményen nem fog változtatni, max. belemennek egy bizonyíthatatlan adok-kapokba, ahol mindenkit szembesítenek mindenkivel, az eljárást feleslegesen elhúzzák és a vége ugyanaz lesz.

Ezért a cselekményért -ha bűncselekmény egyáltalán- még büntetést sem fog kapni, max. intézkedést. Ügyvéd szerintem felesleges.

Üdv.

Dr. Jégember

nGabi25 # e-mail 2014.10.07. 11:18

Kedves fórumozók,

A helyzetem a következő : lopási kísérleten értek, az érték 6000ft, a termék meg is rongálódott, ezért bevittek, kihalglattak, bűnösségem elismertem. Azt viszont nem vallottam be, hogy 2 lány fenyegetése miatt próbáltam lopni, mert nem mertem, ugyanis azzal is fenyegetttek, hogy ha szólok a rendőrségnek a család férfitagjaival gyűlik meg a bajom. Ennek nyoma nincs mert szóban történt, egy lépcsőházban, így kamerák sem láthatták. Nem tudom, hogy bevalljam-e, vagy bizonyíték hiányában úgysem vennék figyelembe/ hazugságnak gondolnák?
A másik kérdésem pedig, hogy érdemes-e ügyvédet fogadnom egyáltalán, vagy többe kerülne, mint a kiszabható bírság?

Sosem voltam még büntetve, remélem komolyabbat emiatt nem kaphatok.

köszönöm

maczi0 # e-mail 2014.09.24. 21:55

Üdvözletem!Kb 5 hónapja írtam az ügyemmel kapcsolatban.Nagyobb értékre elkövetett lopással vádoltak.De aztán kiderült hogy nem haladja meg az érték az 500 000ft-ot.Tehát így kisebb értékre elkövetett lopásra változott.Az ügyész először az indítványában próbára bocsátást indítványozott.Nem voltam büntetve,és beismerő vallomást tettem.A bíró fogja ezeket mérlegelni?
Tehát milyen ítéletre számíthatok?Köszönöm a válaszokat.

Agent Cooper # e-mail 2014.08.12. 11:03

Kedves valaki1111!

Természetesen a kár megtérülése enyhítő körülménynek számít, de nem teszi meg nem történtté a bűncselekményt. Javaslom, hogy mindenképpen utalja vissza az összeget.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

valaki1111 # e-mail 2014.08.12. 00:35

köszönöm! A kérdésem annyi, ha még a kihallgatás előtt átutalom az összeget, az enyhítő körülménynek számít vagy nem? Vagy számít-e valamit? Még nem voltam büntetve soha.

ObudaFan # e-mail 2014.08.11. 22:35

A pénzbüntetés a legvalószínűbb, ha még nem voltál büntetve.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

valaki1111 # e-mail 2014.08.11. 15:32

Kedves Mindenki!

A barátom kártyájáról levettem kb. 100 000 ft-ot részletekben, ez kiderült és feljelentést tett. Többször mondtam neki, hogy kifizetem azonnal az összeget amit mond de nem hajlandó meghallgatni és ebbe belemenni. A kártyát máskor is használtam, mert nekem adta hogy vegyek e neki pénzt mivel ő nem ér rá. Így tudtam meg a kódot is. Ezek után mire számíthatok? Tanuló vagyok az egyetemen. köszönöm előre is!

Agent Cooper # e-mail 2014.06.07. 11:55

Kedves muvesz50!

A jogerős ítéletben a bíróságnak rendelkeznie kell az Ön polgári jogi igénye felől - amennyiben kérte a polgári jogi igény elbírálását a büntetőeljáráson belül. Amennyiben az elítélt a megítélt polgári jogi igényt nem fizeti ki, abban az esetben az ítélet alapján megindíthatja a végrehajtást.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

muvesz50 # e-mail 2014.06.07. 10:41

Elnézést, de még egy kérdésem lenne faházlopás ügyben:
közös tulajdonról ellopta az unokatestvérem a faházamat, mely földön neki is ugyanannyi a tulajdona, mint nekem és kivágta a gyümölcsfákat. Feljelentést tettem a rendőrségen lopás bűntette miatt és beismerte, hogy ő tette. A rendőrség először elutasítottak azzal, hogy közös tulajdonról nem számít ez a cselekedet lopásnak.(sajnos annak idején épp ez a rokonom akadályozta meg az ingatlan felmérését.) Ez ellen panaszt tettem, az ügyész viszont helyt adott a panaszomnak és meghosszabbította a nyomozást. Beadtam a kárigényemet is. Vajon milyen döntésre számíthatok? Mert én szeretném ha kártérítene az illető, viszont per nélkül, a rendőrségi eljárásra, mert pereskedni nem akarok.
köszönöm szépen a választ.

ObudaFan # e-mail 2014.06.04. 12:31

Hát kérj a bíróságtól halasztást. HA nem kapsz, akkor jobban jársz, ha hazajössz.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

angyalördög # e-mail 2014.06.03. 21:51

S.O.S!!!!!! Üdvözlöm! Az lenne a problémám hogy lessz egy targyalasom hamarosan....meg.voltam.szorulva es egy ismerősöm bankkártyájáról levettem 41000ft-ot.Én.most külföldön tartózkodom itt.dolgozok.Lehet hogy nem.tudok.majd hazamenni.Ilyenkor.mit.lehet.csinálni? Ill ha haza is.mennék,es tudom hogy.150Eft.biraat kqpok.de.csak július elején kapok.fizetést.addig várnak! Kb2 hetet mire kifizetem! Közmunkárat nem.tudok.menni.mert ha sikerülne is hazajönni akkor.is csak 2-3 napra.nem.lehet.elnapolni?Illetve 1 nap alatt lezajlik.a tárgyalás? Előre is.köszönöm!