Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Büntető jog Lopás

Nono30 # e-mail 2015.11.13. 09:43

Tisztelt Jogi Fórum!
Ajándékba kaptam egy konyhai eszközt külföldön (értéke 45.000 Forint). Haza költözéskor párom hozta haza, majd elhelyezte egy ágyneműtartóban abban a házban, ahol akkor még volt felesége élt. (Ez a válókereset beadása előtt történt.) Költözéskor a nő ezt az eszközt magával vitte (2 éve) és többszöri kérésre sem hajlandó visszaadni.
Mit tehetek, hogy visszakapjam a tulajdonomat?

Köszönettel:
Nono30

folyami géb # e-mail 2015.10.03. 18:24

Kedves ancsaani,

ezt így nem lehet megválaszolni. Alapvető dolog, hogy hány cselekmény volt, és külön-külön mennyi a lopási és mennyi a rongálási kár. Enélkül nem tudjuk a minősítést, és a így a büntetési tételt sem.

ancsaani # e-mail 2015.10.01. 15:15

Tisztelt Jogi Fórum!

15 éves fiam kávé autómatákat tört fel,egy másik valakivel.
Kb. 600000 ft kár keletkezett.Egy másik városban is történtek ilyen esetek,ezeket is rá akarják bizonyítani,de ezeket nem ő követte el.

Hosszú a fiam története,aki egy jó,normális anyagi körülmények között élő családból származik.
Bekerült a rendszerbe,állami gondozásba,13 és fél évesen.Speciális szükségletet állapítottak meg,zárt intézetbe került,drog problémák miatt is.Onnan sikerült elhoznom,nem volt egyszerű.
Nagyon sokszor szerettem volna már kivenni,de mindig visszautasítottak.

Volt már bírósági figyelmeztetése,verekedés,rongálás miatt.
Most is szökésben van,mert nem hajlandó visszamenni az intézetbe.
Mire számíthat,mennyit kap,és hova vihetik???

Sürgősen szeretnék válaszokat,egyáltalán én tehetek valamit?
Nem bírálatokat kérnék,hiszen az eset már megtörtént!
Köszönöm!

assassindan # e-mail 2015.10.01. 10:11

Tisztelt Szakértők!

Mit tud tenni a boltvezető abban az esetben ha a kamerán visszanézve látja, hogy loptak a boltba? (a tolvaj neve és címe ismeretlen)
Nagy valószínűséggel másnap is befog térni a tolvaj.
Hivatalosan van valami opció az áru megfizettetésére?

Válaszukat előre is köszönöm!

assassindan

McFly1234567 # e-mail 2015.08.02. 18:16

Tisztelt Szakértők!
Rajta kaptak az auchanba, hogy egy ismerősömmel valamibe mesterkedünk az ismerősöm nem vett benne részt ki is ment én maradtam fizetés után jöttek a biztonságiak, hogy menjek be velük tisztázni a dolgot én mindent bevallottam és kitettem az elhozott árut. Mondták ha kifizetem akkor az enyém stb. helyszínen nem volt nálam annyi... elkészítették a jegyzőkönyvet és, hogy mennyit kell fizetni az összeg 14000 a rongálás 1800. Kijöttek a rendőrök fenyegettek, hogy akár három napot is bent tölthetek, ha nem több. Meg nagykorúság ellenére akarták a szülőt értesíteni miközben mondtam, hogy őket ne vonják bele intézek mindent pénz is megvan rá. Bevittek ott is szintén vallomást tettem majd a másik rendőr mondta, hogy mivel nagykorú vagyok nem kell értesíteni a szülőt és hogy ebből lesz még ügy ahol megmondják, hogy kell e fizetni vagy sem. Ha kifizetem az árut akkor azt miért nem kapom meg? Ők fogják felhasználni vagy újra eladják? Miért nem csak a kárt kell megfizetni...
Megkértem őket, hogy telefonon értesítsenek és majd személyesen intézek mindent, de mindezt szóba intéztük. Mit lehet tenni, hogy tényleg ne jöjjön ki levél és mindent személyesen vegyek át? Nem akarom, hogy itthon bárki megtudja.

Lovas17 # e-mail 2015.07.22. 17:49

Kedves Szakértők!
A segítségüket szeretném kérni néhány kérdésben. A történet a következő: két lány ( 17 és 19 évesek) társtettesként egy ruhaüzletből lopott, amiből rendőrségi ügy lett. A kár értéke összesen 76ezer forint ( 35000 Ft + 39000 Ft). Beismerő vallomást tettek és a kárt megtérítették. A kérdésem az lenne, hogy ezek után milyen büntetés kiszabására számíthatnak a bíróságon? Ha esetleg elévül az ügy, akkor ez mennyi idő után történik meg, és ebben az esetben törlődik e a nyilvántartásból a fényképük és az ujjlenyomatuk, illetve kaphatnak e a későbbiekben erkölcsi bizonyítványt? A fiatal korú esetében az iskolából kit/kiket értesítenek?
Előre is köszönöm a válaszukat!

ObudaFan # e-mail 2015.07.21. 23:06

Az én véleményem szerint az ilyen pince gyakorlatilag ugyanolyan megítélés alá esik, mint a társasház folyosója, lépcsőháza. Szerintem nem alapozza meg ezt a minősítést. Ha meg a sértett egyébként nem is ott lakik, akkor végképp nem valószínű, mert aligha használja azt a pincét rendszeresen.
Szerintem.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

jokerdes #   2015.07.20. 19:57

Köszönöm a hozzászólásokat, bár nekem ebből nem vált világossá, hogy melyik.
Egyébként:
A társasházi pincerészt az összes tulajdonos közösen használja, ugyanakkor a potenciális sértett nem lakik a házban (viszont tulajdonos).
Ez közelebb visz a megoldáshoz?

Tisztelettel,

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.07.20. 18:35

Igazából ugyanazt mondjátok. ObudaFan ugyanis tett egy komoly megszorítást: „amely az összes tulajdonostás közös használatában van.

www.kbs-ugyved.hu

folyami géb # e-mail 2015.07.20. 16:24

Na azért ezt gondoljuk végig.
Először is a bh) pont spciális alanya csak közös használó lehet, ehhez képest, ha kívülálló megy be lopási szándékkal valaki lakásába vagy más hasonló helyiségébe, akkor a bf) pont valósulna meg.

Így a közös használat ténye nemhogy kizárja a bh) pont szerinti minpsítő körülményben szereplő elkövetési helyet, hanem éppen az a feltétele.

Kérdés, hogy a pince a lakáshoz hasonló helyiség fogalmába belefér-e. Közzétett BH-k szerint ilyen lakáshoz hasonló helyiségnek kell tekinteni a katonai elhelyezési körletet és a gyengélkedőt (BH1981.224.), de nem az közösen használt öltöző a sportpályán (BH1991.140.). Utobbi indokolása szerint az alkalmi, eseti használat nem alapozza meg e minősítést. A pince közös használata viszont tartós. Úgyhogy én inkább az ellenkező álláspontra hajlok - minden tiszteletem mellett.

ObudaFan # e-mail 2015.07.20. 15:58

Véleményem szerint a társasháznak semmilyen olyan helyisége nem minősülhet annak, amely az összes tulajdonostás közös használatában van.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

jokerdes #   2015.07.19. 21:34

Tisztelt szakértők!

Azt szeretném kérdezni, hogy a BTK §370 (2) bh) pont vonatkozásában egy társasház közös használatú pincéje lakáshoz hasonló helyiségnek minősül-e?

Tisztelettel,

druzil # e-mail 2015.07.08. 09:46

Kedves folyami géb!

köszi a megerősítést, sokat segítettél!

folyami géb # e-mail 2015.07.08. 07:25

"Pénzbüntetésre ítélték, de gondolom azt nem én kapom".

De nem ám.

"Nem jelentettem be polgári jogi igényt. Csak úgy juthatok a pénzemhez, ha fizetési meghagyást indítok?"

Ha önként nem hajlandó fizetni, akkor igen.

"Ha ellentmond, és per lesz belőle, a büntetőeljárás eredménye köti a polgári bíróságot?"

Annyiban igen, hogy a polgári bíróság nem állapíthatja meg, hogy nem követte el a büntetleljárásban terhére rótt bűncselekmlnyt.

"Vagy teljesen tiszta lappal indul?"

Nem, azt nem vitathatja, hogy elkövette a bűncselekményt. Leginkább az összegszerűségen lehet vita, de vvagyon elleni bűncselekmény esetén ott is csak a minősítés keretein belül.

druzil # e-mail 2015.07.07. 16:13

Van egy büntetőeljárás, ahol sértett voltam. Elítélték a vádlottat, de nekem csak azt rendelték kiadni, amit lefoglaltak tőle, és ami abból megmaradt (az nem sok). Pénzbüntetésre ítélték, de gondolom azt nem én kapom. Nem jelentettem be polgári jogi igényt. Csak úgy juthatok a pénzemhez, ha fizetési meghagyást indítok? Ha ellentmond, és per lesz belőle, a büntetőeljárás eredménye köti a polgári bíróságot? Vagy teljesen tiszta lappal indul?

Dr.Attika # e-mail 2015.07.04. 19:13

Ez a fórum pont nem erre való.A közvetítői eljárás nagyon bonyolult, sok rétű dolog. Senki nem fogja itt több oldalon elmagyarázni Önnek. Menjen be a helyi bíróságra panasz napon, ott valamelyik fogalmazó vagy titkár felvilágosítja önt.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

sennen50 # e-mail 2015.07.04. 10:35

azért nem bízok meg egy ügyvédet, mert 21.000,- ft a kártérítés. Én már 65 évesen bíróságra nem megyek, inkább vesszen az egész.de felajánlották ezt a közvetítő dolgot és miért ne élnék vele, azért annyi büntetést megérdemel a szemét tolvaj, hogy legalább ezt kifizesse. Csak annyi választ szerettem volna, hogy :

 • kikerülhető-e valahogyan a személyes részvétel (Pl.

  írásos nyilatkozattal), Igen - Nem

 • ha nem, akkor köteles-e kifizetnie a tettesnek az

  utiköltségemet meg a rám eső illetéket ami kb.

  6-8.000 Ft. Igen - Nem

Azt hittem, hogy ez a fórum erre való. több pénzt itt nem lehet kérni, az ügyvéd meg vidékre lemegy tárgyalni százezerért. Én meg kapok 21-et. De azért köszönöm a tanácsot.

Dr.Attika # e-mail 2015.07.04. 08:18

Milyen választ kapnék egy autós fórumon az alábbi kérdésre:
"Nem indul az autóm, mi a hiba?"

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

szuppermen # e-mail 2015.07.03. 19:39

Ha mindig csak ez a válasz, akkor a fórum zárható.
The end

Az összes autós fórumra is be lehetne írni, hogy menjél autószalonba, szerelőhöz. Ha frizuráról van szó, menj fodrászhoz, kaja témában menj étterembe stb.
Ennyi ésszel, vödör vízzel...jó tűzoltó válna belőled.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.07.03. 08:09

Miért nem bízol meg egy ügyvédet?

www.kbs-ugyved.hu

sennen50 # e-mail 2015.07.03. 06:47

Tisztelt Szakértő !
Ellopták egy vagyontárgyamat, melynek meg kellett volna haladnia az 50.000 Ft-os értéket, ami bűncselekmény. A tettes beismerte, ugyanakkor ismeretségei révén – mert ezek szerint a hatóságok vidéken így is működhetnek – nevetséges összegben állapították meg az engem ért kárt és a lopást károkozássá minősítették. (Hiszen a bűncselekmény már sokkal komolyabb elbírálás alá esne.) Hiába írtam a panaszban, hogy csak abban lehet kárt okozni ami a helyén áll, a vagyontárgyamat pedig ellopták, az ügyész is helyt adott a rendőrségi határozatnak és magánvádas bírósági eljárásra utasított.
Idős vagyok, soha nem voltak bírósági ügyeim (a tettesnek most is kettő van folyamatban), ezért úgy gondoltam, hogy lenyelem ezt a megalázó eljárást (hiszen szél ellen nem lehet menni) és elfogadom a bírósági közvetítői eljárást. Viszont ez vidéken van, kettő tárgyalás esetén kb. 20 liter benzin, megterhelő, egész napot igénybe vevő utazás/alkalom. Kérdésem az, hogy:

 • Kérhetem-e, hogy írásban tehessek nyilatkozatot arra, hogy a tettes fizesse ki részemre a rendőrségi határozatban lévő összeget utalással vagy csekken és nekem ne kelljen személyesen megjelennem (esetleg orvosi igazolást csatolhatnék-e, hogy jelenleg nem teszi lehetővé az egészségi állapotom a hosszabb utazást),
 • Kérhetem-e, hogy az én lakóhelyem szerint, Budapesten legyen a bírósági közvetítői eljárás, ha megkeres a vidéki közvetítő (tehát a tettes utazzon Budapestre) ?
 • Ha kötelező mégis a személyes részvétel, kérhetem-e, hogy mindenféle kiadásomat még pluszban térítse meg a tettes (utiköltség, illeték) ? Mert ha mindent nekem kell fizetnem, akkor az engem ért kárösszeget ki is fizetem szinte teljes mértékben ezekre a felmerülő kiadásokra - szerintem a tettesnek épp ez a célja -. (A nyugdíjam ahhoz magas, hogy illetékre kedvezményt kapjak, míg a tettes biztos hogy csak minimálbért vall be, ő pedig kap. (Feltételezem ezt azért, mert a felmerült nyomozási költséget is az állam fizeti és nem a tettes.) Ennyit az igazságszolgáltatásról.)

Előre is megköszönöm, ha kapok tanácsot.

folyami géb # e-mail 2015.07.01. 12:35

Kisebb értékre elkövetett lopás milyen összegintervallumok közé tehető?

 • 50.001 - 500.000 forint

Ez csak magánindítványra büntetendő cselekmény?

 • nem, csak ha hozzátartozó követi el.

Ha a sértett nem kíván feljelentést tenni, kötelezheti-e a rendőr a sértettet, hogy tegyen tanúvallomást?

 • igen, ha az elkövető nem a hozzátartozója.

A rendőr hivatalból is indíthat bármilyen összegre történő lopás esetében eljárást?

 • sőt, kötelező (kivéve, ha az elkövető a sértett hozzátartozója).

Ha a rendőr mégis inzultálja a sértettet, hogy menjen be vele tanúvallomást tenni, jogszerű-e, szakszerű-e az intézkedése?

 • az inzultálás nem, a kényszerítés igen.
bakuchen # e-mail 2015.07.01. 01:41

Sziasztok!

Kisebb értékre elkövetett lopás milyen összegintervallumok közé tehető?

Ez csak magánindítványra büntetendő cselekmény? Ha a sértett nem kíván feljelentést tenni, kötelezheti-e a rendőr a sértettet, hogy tegyen tanúvallomást? A rendőr hivatalból is indíthat bármilyen összegre történő lopás esetében eljárást?

Ha a rendőr mégis inzultálja a sértettet, hogy menjen be vele tanúvallomást tenni, jogszerű-e, szakszerű-e az intézkedése?

Köszönöm előre is a válaszokat.

leopold30 # e-mail 2015.06.17. 15:51

Kedves Groszfater!

Ez azért egy kicsit erős megfogalmazás a részedről. A kertem előtti rész lehet, hogy közterület, de én azzal, hogy saját pénzből virágot veszek és a közterületet szebbé teszem nem lehet egy kalap alá venni azzal, hogy valaki a közterületről virágot ellop. Tehát lehet, hogy én kodészolok, de lopni senkinek sem szabad, ha közterület, ha nem. Ha az önkormányzat ültette volna a virágokat, akkor is ugyan olyan lopásnak minősül. Nem tudom, ha te lennél az én helyzetembe, akkor mit tennél? Évek óta teszed szebbé a környezetet, ahol élsz és jön egy rosszindulatú banya és megtizedeli a virágaidat. Kérlek gondolj ebbe bele és utána ítélkezz!

groszfater@gmail.com # e-mail 2015.06.17. 12:25

kb. 6-8 éve a kerítésem előtt ültetett virágaimat
én úgy értelmezem, a kerítésen kívüli terület nem a te területed ,az önkormányzati tulajdon.
Vagy-is nem a néni kodészol a területeden hanem te a közterületen...