Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Büntető jog Lopás

Dr.Attika # e-mail 2015.07.04. 08:18

Milyen választ kapnék egy autós fórumon az alábbi kérdésre:
"Nem indul az autóm, mi a hiba?"

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

szuppermen # e-mail 2015.07.03. 19:39

Ha mindig csak ez a válasz, akkor a fórum zárható.
The end

Az összes autós fórumra is be lehetne írni, hogy menjél autószalonba, szerelőhöz. Ha frizuráról van szó, menj fodrászhoz, kaja témában menj étterembe stb.
Ennyi ésszel, vödör vízzel...jó tűzoltó válna belőled.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.07.03. 08:09

Miért nem bízol meg egy ügyvédet?

www.kbs-ugyved.hu

sennen50 # e-mail 2015.07.03. 06:47

Tisztelt Szakértő !
Ellopták egy vagyontárgyamat, melynek meg kellett volna haladnia az 50.000 Ft-os értéket, ami bűncselekmény. A tettes beismerte, ugyanakkor ismeretségei révén – mert ezek szerint a hatóságok vidéken így is működhetnek – nevetséges összegben állapították meg az engem ért kárt és a lopást károkozássá minősítették. (Hiszen a bűncselekmény már sokkal komolyabb elbírálás alá esne.) Hiába írtam a panaszban, hogy csak abban lehet kárt okozni ami a helyén áll, a vagyontárgyamat pedig ellopták, az ügyész is helyt adott a rendőrségi határozatnak és magánvádas bírósági eljárásra utasított.
Idős vagyok, soha nem voltak bírósági ügyeim (a tettesnek most is kettő van folyamatban), ezért úgy gondoltam, hogy lenyelem ezt a megalázó eljárást (hiszen szél ellen nem lehet menni) és elfogadom a bírósági közvetítői eljárást. Viszont ez vidéken van, kettő tárgyalás esetén kb. 20 liter benzin, megterhelő, egész napot igénybe vevő utazás/alkalom. Kérdésem az, hogy:

  • Kérhetem-e, hogy írásban tehessek nyilatkozatot arra, hogy a tettes fizesse ki részemre a rendőrségi határozatban lévő összeget utalással vagy csekken és nekem ne kelljen személyesen megjelennem (esetleg orvosi igazolást csatolhatnék-e, hogy jelenleg nem teszi lehetővé az egészségi állapotom a hosszabb utazást),
  • Kérhetem-e, hogy az én lakóhelyem szerint, Budapesten legyen a bírósági közvetítői eljárás, ha megkeres a vidéki közvetítő (tehát a tettes utazzon Budapestre) ?
  • Ha kötelező mégis a személyes részvétel, kérhetem-e, hogy mindenféle kiadásomat még pluszban térítse meg a tettes (utiköltség, illeték) ? Mert ha mindent nekem kell fizetnem, akkor az engem ért kárösszeget ki is fizetem szinte teljes mértékben ezekre a felmerülő kiadásokra - szerintem a tettesnek épp ez a célja -. (A nyugdíjam ahhoz magas, hogy illetékre kedvezményt kapjak, míg a tettes biztos hogy csak minimálbért vall be, ő pedig kap. (Feltételezem ezt azért, mert a felmerült nyomozási költséget is az állam fizeti és nem a tettes.) Ennyit az igazságszolgáltatásról.)

Előre is megköszönöm, ha kapok tanácsot.

folyami géb # e-mail 2015.07.01. 12:35

Kisebb értékre elkövetett lopás milyen összegintervallumok közé tehető?

  • 50.001 - 500.000 forint

Ez csak magánindítványra büntetendő cselekmény?

  • nem, csak ha hozzátartozó követi el.

Ha a sértett nem kíván feljelentést tenni, kötelezheti-e a rendőr a sértettet, hogy tegyen tanúvallomást?

  • igen, ha az elkövető nem a hozzátartozója.

A rendőr hivatalból is indíthat bármilyen összegre történő lopás esetében eljárást?

  • sőt, kötelező (kivéve, ha az elkövető a sértett hozzátartozója).

Ha a rendőr mégis inzultálja a sértettet, hogy menjen be vele tanúvallomást tenni, jogszerű-e, szakszerű-e az intézkedése?

  • az inzultálás nem, a kényszerítés igen.
bakuchen # e-mail 2015.07.01. 01:41

Sziasztok!

Kisebb értékre elkövetett lopás milyen összegintervallumok közé tehető?

Ez csak magánindítványra büntetendő cselekmény? Ha a sértett nem kíván feljelentést tenni, kötelezheti-e a rendőr a sértettet, hogy tegyen tanúvallomást? A rendőr hivatalból is indíthat bármilyen összegre történő lopás esetében eljárást?

Ha a rendőr mégis inzultálja a sértettet, hogy menjen be vele tanúvallomást tenni, jogszerű-e, szakszerű-e az intézkedése?

Köszönöm előre is a válaszokat.

leopold30 # e-mail 2015.06.17. 15:51

Kedves Groszfater!

Ez azért egy kicsit erős megfogalmazás a részedről. A kertem előtti rész lehet, hogy közterület, de én azzal, hogy saját pénzből virágot veszek és a közterületet szebbé teszem nem lehet egy kalap alá venni azzal, hogy valaki a közterületről virágot ellop. Tehát lehet, hogy én kodészolok, de lopni senkinek sem szabad, ha közterület, ha nem. Ha az önkormányzat ültette volna a virágokat, akkor is ugyan olyan lopásnak minősül. Nem tudom, ha te lennél az én helyzetembe, akkor mit tennél? Évek óta teszed szebbé a környezetet, ahol élsz és jön egy rosszindulatú banya és megtizedeli a virágaidat. Kérlek gondolj ebbe bele és utána ítélkezz!

groszfater@gmail.com # e-mail 2015.06.17. 12:25

kb. 6-8 éve a kerítésem előtt ültetett virágaimat
én úgy értelmezem, a kerítésen kívüli terület nem a te területed ,az önkormányzati tulajdon.
Vagy-is nem a néni kodészol a területeden hanem te a közterületen...

leopold30 # e-mail 2015.06.17. 07:58

Köszönöm a válaszát. Én úgy gondolom, hogy a lopás az lopás, mindegy, hogy 20 éves vagy 90 éves az ember. Azért én megpróbálom a feljelentést.

Véleményem #   2015.06.15. 16:34

leopold30

Nem biztos hogy ez a lopás btk.-ba ütközik inkább szabálysértés. Foglalkoznak vele ha tesz feljelentés. De a néni idős korát figyelembe véve komoly büntetésre nem kell számítani. Értelme lehet nem túl sok van...

leopold30 # e-mail 2015.06.14. 12:18

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi kérdésemmel kapcsolatosan szeretnék jogi tanácsot kérni.
A szomszédunkban lakik egy idős asszony, aki cselekedeteivel immár 16 éve megkeseríti a minden napjainkat.
kb. 6-8 éve a kerítésem előtt ültetett virágaimat valaki elkezdte ellopni. Tudtam, hogy Ő a tolvaj, de bizonyítani nem tudtam. Mindig akkor csinálta, amikor elmentünk dolgozni. Évente 4-5 virágomnak kelt így lába. Az idén már 5 db-ot elvitt. Beszereztem egy térfigyelő kamerát, mert most már bizonyítékot is akartam, hogy valóban Ő a tolvaj. A kamera tette a dolgát és tökéletes minőségben rögzítette, amikor lehajol és kihúzza a virágot, majd a virággal a kezében elsétál.
Szeretném megkérdezni, hogy a viráglopás büntethető-e, amennyiben igen, akkor általában milyen büntetéssel sújtják az ilyen eseteket? Van értelme feljelenteni a rendőrségen? Fognak az üggyel foglalkozni?

Válaszukat előre is köszönöm.

p.jani # e-mail 2015.06.02. 19:57

Már azt hittem elült a vihar, de ma behívtak kihallgatásra és ujjlenyomatot vettek, sőt Dns mintát is. Ha hozzányultam a tárgyakhoz, rajta van a Dns-em?
Szerintetek nagy bajban vagyok? Mit kaphatok érte, ha lopási kísérlet volt, mert a tárgyakat nem nálam találták meg. Kb 200 euró értékben. Meg a rendőr azt mondta a tettes fizeti ki a nyomozási költséget. Vajon ez mennyi lehet? Hónapokig is eltarthat vajon?

Véleményem #   2015.05.25. 23:35

Akár... de nem feltétlen...

p.jani # e-mail 2015.05.24. 16:41

Ha a tárgyakon megtalálják az ujjlenyomatomat, elég indok, hogy bűnösnek tartsanak?

Véleményem #   2015.05.19. 14:10

p.jani

Várható még kihallgatás és egyéb ami az eljárás során szükséges. Tanú kutatás, videó felvételeket ha van stb.

p.jani # e-mail 2015.05.18. 19:49

Üdvözlöm!

Ma azt hiszem életem legnagyobb hibáját követtem el, de bevallom őszintén, kleptomániásnak tartom magam. A munkahelyemen jelentéktelen dolgokat tulajdonítottam el és az öltöző egyik nem használt szekrényébe rejtettem. Sorra halmoztam fel mindent, míg tele nem lett, de haza még nem vittem, mert igazából nincs is szükségem rá. (Konyharuha, wc papír, ásványvíz.... ilyen hülyeségek)
Ma mikor reggel bementem az öltözőbe, megláttam egy kinnt felejtett kabátot. Nem is tetszett, de első reakcióm az volt, hogy bepakoltam a szekrénybe. Persze a gazdája kereste és a keresés odáig fajult, hogy átnézték a gazdátlan szekrényeket is. Levágták a lakatot és nemcsak a kabát került elő, de az összes többi is. Kihívták a rendőrséget és ujjlenyomatot, fotókat készítettek a szekrényről, a benne lévő tárgyakat elvitték. A személyzettől viszont még nem vettek ujjlenyomatot.
Iszonyatosan szánom bánom, de már nem tudom visszacsinálni. Nem szeretném, ha kiderülne, hogy én voltam, mert elveszítem a munkahelyem és óriási szégyen lenne.
Ez a rendőrségi eljárás egy normál protokoll vagy várható még folytatása?

Vktr84 # e-mail 2015.05.02. 10:37

Üdvözlöm!
Segítségét szeretném kérni! Május közepén lenne egy tárgyalásom,kisebb értékű lopás miatt,amiben társtettes vagyok. Milyen indokkal tudnék távol maradni a mostani tárgyalástól,mert külföldön dolgozok,és nem tudok hazajönni,erre az időpontra?!
Köszönöm!

Dizzy # e-mail 2015.05.01. 09:10

Üdvözlöm olyan kérdésben szeretném a segítségét kérni a tisztelt válasz adónak, hogy a párom jelenleg börtönbüntetését tölti, es közben most kellett megjelennie egy gyermektartasi dij tárgyalásán amit egy évre elhalasztottak hogy addig ki legyen fizetve, és az lenne a kérdésem hogy ez is folyamatban levő ügynek számít , ami büntető, vagy polgári? és hogy addig nem vállalhat munkát sem emiatt a börtönben? Köszönöm előre is válaszát

salamandra # e-mail 2015.04.30. 12:57

Tisztelt tagok!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Ma egy hete Svájcban bolti lopason értek. Az érték kb.250 chf értékű. Ott helyben vissza szolgáltattam mindent és kaptam egy 150 chf büntetést. A kérdésem az lenne hogy a további ügy lefolyasarol milyen formában leszek értesítve. Egy családnál lakom és nagyon félek hogy a rendőrség személyesen ki fog jönni. .. ez mennyire jellemző? Nagykorú vagyok és ez volt az első eset és tuti az utolsó is :( előfordulhat h a családot értesítik? Jövő héten jár le a szerződésem és mennek haza. .. Szerintetek lehet problémám ebből az egészből a reptéren? Minden információ jól jön. Köszönöm szépen!

folyami géb # e-mail 2015.04.24. 10:17

A leírásalapján valóban úgy tűnik, de előbb szüntetssék meg jogerősen a nnyomozást (veled szemben), utána gondolkozhatsz a kártérítésen. Addig sajnos a Te büntetőjogi felelősséged megállaapítása a tét.

Zona2 # e-mail 2015.04.21. 22:47

Tisztelt Cím!

A következő ügyben kérném segítségét.
Év elején kaptam egy értékes tollat egy barátomtól. Anyagi helyzetem úgy hozta, hogy értékesítettem a Vaterán.
A tollat a rendőrök vásárolták meg. Bilincsbe vertek és bevittek egy a lakhelyemtől igen messze lévő rendőrkapitányságra.
Természetesen mindent elmondtam kitől van a toll. Az ügy végén az okiratból megtudtam, hogy egy lopás történt X településen, amivel engem gyanusítanak. Az érdekesség a történetben, hogy a tollat még a bűncselekmény előtt kaptam. További érdekesség a témában, hogy a tollal az előző tulajdonosa már karácsonykor le volt fotózva, mielőtt történt a bűncselekmény. A fotót elküldtem a rendőrségnek, de nem igazán izgatta őket.Magyarul és leegyszerüsítve 101% hogy nem az a toll amit az illetőtől elloptak. Természetesen hiába magyaráztam a dolgokat a rendőrnek, hajthatatlanok. Egyébként a tollból több ezret gyártottak, de arra hivatkoznak folyamatosan, hogy a sértett felismerte a tollamat az interneten és biztos benne, hogy az övé az. Elméletileg volt benne egy gravír is, amit én(?) tüntettem el eladás előtt. Legalábbis ők ezt mondják. Természetesen a tollban nem volt gravír. A rendőrség azt mondta befogják vizsgálni a tollat hogy megállapítsák a kérdést. Már egy ideje folyik az ügy, de még mindig nem vizsgálták be. Az ismerősöm adatait kiadtam, beszélt vele a rendőrség(jelenleg külföldön tartózkodik, de azt az információt kapta hogy E-mailben küldenek neki kérdéseket, amire válaszolni kell s egy idő után lezárják. Ehhez képest ma felhívtak és ismét folytatólagos kihallgatásra kell mennem. Már az is eszembe jutott, hogy keresek egy ügyvédet és kártérítést követelek. Mivel a saját tulajdonom már hónapok óta nincs nálam és igen idegesítő az egész procedúra, hogy ártatlanul vádolnak. Mi lehet ennek az egésznek a kimenetele? Érdemes kártérítést követelni ha lezárul az ügy? Miért érzem úgy, hogy jelen ügyben a rendőrök igen gyengén dolgoznak? Elnézést ha hosszú voltam és várom válaszát. Köszönettel, Sz.Á.

erik0319 # e-mail 2015.04.21. 12:34

Jó napot mindenkinek. Segítséget szeretnék kérni. A menyasszonyom érthetetlen okból lopott a tescobol egy 2100 Ft értékű szemceruzat. Lekaparta róla a lopás védőt, a biztonsági őr állította meg amikor jött kifelé. Beismerte tettét, kifizette a ceruzát. A rendőrök bevitték, felvettek jegyzőkönyvet. Ide mentünk érte. Nem tudom mire számítson, mert a lopasgatlo lekaparasa miatt elvileg dolog elleni erőszaknak számít de ezt csak abból gondolom amit itt olvastam. Mpst csak vár és nagyon ki még is bánta, nem tudom mi lesz belőle. Köszönöm a választ.

Véleményem #   2015.04.02. 14:07

Nem feltétlen évült el ez...

Haimant # e-mail 2015.04.01. 23:49

Tisztelt Dr.Jégember! Intelligens. hozzáértő válaszai miatt fordulok Önhöz problémámmal. Az egyik nagy bevásárlóközpontban (most büntette meg a NAV más ügyben kirívó összegre) vásároltunk férjemmel Karácsony előtt 1 héttel, mire a pénztárnál férjemet a biztonsági szolgálat egy embere kérte, jöjjön vele. Én is menni akartam, de mondta, nem kell, velem semmi bajuk, de mehetek. A helyiségükben közölték, hogy egy kb. 100 Ft-os elemet eltulajdonított, melyről kértük mutassa a felvételt, amit megtagadott, majd 1/2 órát kereste az állítólagos eldobott csomagolási nyomát, amit nem talált. Majd valaki mást küldött ki, aki állítólag talált valami papírt. Mindkét eset előtt kérte a férjem, hogy Ő, vagy valaki független menjen a kereséshez, de megtagadták.
Nekem WC-re kellett mennem, ahová kimentem, de utánam jött az egyik és a földön rángatva húzott vissza, pedig én nem voltam gyanúsított.
Rendőrt hívtak, akik levetkőztettek(!) mindkettőnket, de egyikünknél sem találtak semmit, s nem is vettek fel jegyzőkönyvet, tehát semmit sem írtunk alá, majd közölték, hogy ismeretlen tettes ellen indítanak eljárást, ha a biztonsági őr ragaszkodik hozzá. A rendőr kérdezte, nem akarom-e az őrt feljelenteni a felháborító viselkedése miatt, de akkor ügy lesz belőle. Erre lemondtunk róla, mivel 70 feletti idős, büntetlen előéletű, beteg emberek vagyunk, nem akartuk ismét átélni ezt a megaláztatást. Most kb. 3 és 1/2 hónap után mégis kaptunk egy levelet, hogy a rendőrségre gyanúsítottkénti kihallgatásra menjünk be 10 nap múlva elővezetés terhe mellett.
Kérdésem: jogszerű ez az eljárás és nem vonatkozik-e rá a 2012.évi II.törvény 117.§(2)bek., azaz elévült.
Kérem, szíveskedjék válaszolni, mert anyagi helyzetünk miatt nincs módunk ügyvédet fogadni. Tisztelettel: Haimant

Öreg Tölgy # e-mail 2014.11.25. 16:37

1 állítás - 1 tagadás

Ugye azért nem ennyi a bírói mérlegelés?

Lásd pl. BH 1987.391.