speciális zaklatás ! kérdés


barta57 # 2010.12.22. 00:00

Kedves fórumolvasók,
ha vki tudna egy mondatban érdemben reagálni kérdésemre , azt nagyon megköszönném!
nem tudom, jól értelmeztem-e a jogszabályt

köszönöm

asman # 2010.12.17. 10:55

Kedves Fórumozok!

Megtuná e nekem valaki mondani, hogy mennyi ideig tehető feljelentés zaklatás miatt?
Történt ugyanis, hogy a barátnőmnek volt egy nős pasija, és a kapcsolat végén elég aljas módon elbánt vele a pasi,erre ő meggondolatnaul feldobta a feleségénél. Ez 2008 májusában volt. Történt több levél küldés g mail-es címről, telefon sms interneten keresztül, de regisztrációval. Természtesen a barátnőm mindent tagadott, Most viszont úgy alakult, hogy a barátnőm jelentette fel a pasit. A pasi ezt megtudta, és azt akarja, hogy az akkori "zaklatást" nyomozzák ki, tehát feljelentést akkar tenni. A kérdésem az lenne, hogy megteheti e, foglalkoznak e vele, ki lehet nyomozni? Vagy már semmit nem tehet. 3 2 és féléve történt.

Főlökött # 2010.12.17. 08:25

Tisztelettel :

senkiobuda - az, hogy lefotózták, nem sokat ér. "Merre induljunk?" mindenki a lakása felé-vagy a szomszédba, ha ott hosszúcombú szőke démon lakik egyedül :)

Viccet félretéve, olvasatomban van ebben rongálás, zaklatás és még ki tudja, milyen tartalmú feliratokkal látta el a liftet az elkövető. Majd a nyomozás felderíti, milyen bcs-k vannak. Tényállás meglétének kérdése.

Lehetséges, ismeretlen tettes ellen feljelentést tenni a hatóságnál, pl. rongálás miatt - közös képviselő tegye. Az "alkotásokat" méretarányosan kell rögzíteni ( írásszakértő részére, mivel eléggé furcsán nézne ki a szakértő egy lifttel a munkahelyén ), ezért mérőeszközt kell a felírat mellé tenni és minél nagyobb felbontású géppel készíteni a felvételt. Ha nincs technikai eszközük, a feljelentésben indítványozni kell, hogy helyszíni szemle keretében a bűnügyi technikus rögzítse a felíratokat méretarányosan.
Meg van a feljelentés is, már csak azt kell elpöttyenteni, ki a lehetséges elkövető. Vesznek tőle írásmintát, s a szakértő megállapítja, hogy Ő volt-e Pablo Picasso.

---------------
  • Lökött
barta57 # 2010.12.16. 18:54

kérem, ha tudnak segíteni a jogértelmezésben , azt nagyon megköszönném !

barta57 # 2010.12.14. 20:37

Ez részletkérdés. :)
Nekem egy szerintem tisztázásra szoruló jogi kérdésem van .úgy vélem, a zaklatás iwiwes részéért senki nem vonható már felelősségre, még ha ki is derül, h nem is zoli volt, mert elévült.

a zakl. többi része és a számgépes b.cs. nem kérdésem része - utóbbi gondolom nem évül el, előbbi meg azért nem, mert tuti ismeretlen a tettes.

úgy is fogalmazhatnék tehát, ha "úgy néz ki tuti ismert egy tettes+ (!) - még ha nem is ő az, mert lehet pl. hamis személyije..stb. - akkor ebben a kérdésben elévült a felelősségrevonhatósga neki is , meg esetleg annak is akinek kiadta magát.

efi99 # 2010.12.14. 20:27

barta57
És az iwiw-nél miért nem lehetett az 1. levél után a "Feladó kizárása" gombot használni?

barta57 # 2010.12.14. 18:48

Jó setét,

1. a kettővel ezelőtti hsz-re tudna -e esetleg valaki választ adni nekem ? köszönöm előre is. én úgy értelmezem, hgy mivel zoli konkrét ember letelt a 30 nap. más kérdés, hogy ha lenne igazi bizonyíték (pl. iwiw log - mondjuk az csak 6 napig van, Ip cím ..stb, de nincs ilyesmi egyébként), hogy nem ő volt (azon kívül persze, hogy ő ezt állítja), csakis akkor lehetne felelőssé tenni valakit, de szerintem akkor sem, mert akkor kellett volna feljelentést tenni egy konkrét ember ellen és legfeljebb kiderülhetett volna hogy visszaéltek vele. de így utólag már se zolit , se pistit nem lehet számon kérni.
mármint az iwiwes zaklatásért. (a többi zaklatás vagy a 300/C az más kérdés. )

b.

senkiobuda (törölt felhasználó) # 2010.12.14. 17:46

Segítséget szeretnék kéni! 10 emeletes házban ismeretlen tettes több módon követ el "zaklatás"-t. Vélt sérelmét torolja meg különböző formákban. Pl. Lift ajtajára ír fenyegető feliratokat, volt már, hogy be is váltotta. Mai esemény: a lakásban lakó munkahelyét megnevezte, és állandó lakhelyét is nyomdafestéket nem tűrő szavak kíséretében. (Lefotóztuk) Merre induljunk? Köszönettel

barta57 # 2010.12.13. 03:49

Értem.
Azt nem értem, hogy a Zoli nem egy konkrét, hús-vér ember ? Azokat a zaklatásokat 30 napon belül kellett volna jelezni, nem ?
Az más kérdés, hogy akár vissza is élhettek volna a fiókjával (az iwiw arcképes !) , de akkor ennek utána kellett volna nézni és legfeljebb a rendőrség nem zoli ellen, hanem ismeretlen tettes ellen folytatta volna
tovább a nyomozást, ha van biznyíték, hgy nem is zoli volt.

Akkor ezt rosszul gondolom ?

(ha pl piroskát megtámadták volna az utcán, és pisti lett volna zoli hamis személyijével, akkor is 30 napon belül kellett vonla szólnia , aztán mejd legfeljebb kiderül, hogy ez zoli-e vagy más ? de egy konkrét, ismert , hús -vér ember, nem anonim ..)

Gabicsek # 2010.12.12. 20:09

30 napon belül kell magánindítványt tenni zaklatás miatt. Ha ez nem történt meg, el fogják utasítani a feljelentést.
Mivel nem tudhatja, hogy ki követte el a zaklatást, ismeretlen tettes ellen kell a feljelentést megtenni. Ha kiderül, hogy ki követte el, és a feljelentő tudomására ekkor jut az elkövető neve, onnantól számít a 30 nap, hiszen nem köteles a feljelentő kinyomozni az elkövető kilétét, rá kell bízni a rendőrségre.

De: ha kiderül hogy nem Zoli, hanem Pisti volt, aki Zoli felhasználó nevével és jelszavával szórakozott, akkor Pisti ezt követte el:

Számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény1088
300/C. § (1) Aki számítástechnikai rendszerbe a számítástechnikai rendszer védelmét szolgáló intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve, illetőleg azt megsértve bent marad, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.1089
(2) Aki

  1. számítástechnikai rendszerben tárolt, feldolgozott, kezelt vagy továbbított adatot jogosulatlanul megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz,
  2. adat bevitelével, továbbításával, megváltoztatásával, törlésével, illetőleg egyéb művelet végzésével a számítástechnikai rendszer működését jogosulatlanul akadályozza, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.1090

(3) Aki jogtalan haszonszerzés végett

  1. a számítástechnikai rendszerbe adatot bevisz, az abban tárolt, feldolgozott, kezelt vagy továbbított adatot megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz, vagy
  2. adat bevitelével, továbbításával, megváltoztatásával, törlésével, illetőleg egyéb művelet végzésével a számítástechnikai rendszer működését akadályozza,

és ezzel kárt okoz, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(4) A (3) bekezdésben meghatározott bűncselekmény büntetése

  1. egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény jelentős kárt okoz,
  2. két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény különösen nagy kárt okoz,
  3. öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény különösen jelentős kárt okoz.

Erre nem vonatkozik a 30 napos magánindítvány, mert ez a bűncselekmény hivatalból üldözendő.

barta57 # 2010.12.12. 14:01

Egy szerintem érdekes jogi helyzet áll fenn :

a történet általánosan :

piroskát évek óta zaklatják interneten, írásban. először, tehát két évvel ezelőtt egy zoli nevű fiú írogatott neki iwiw-en és facebook-on. Ő tehát egy létező, kézzelfogható ember. (amúgy nem ismerik egymást.) aztán ez abbamarad és ismeretlen nevű, nem létező nevek írnak neki ál e-mail címeken (pl. pillnagó, pitypang, gaalgonya ...stb. néven), tehát ismreteln elkövetők.

Piroska két év után feljelntést tesz.
Az a kérdésem, hogy a zoli írásai - mivel ő egy konkrét ember, az iwiwes adatai alapján meg is találták - őellene érvényes -e a zaklatás miatti feljelentés, tekintve hogy
úgy tudom, ha általunk ismert az illető kiléte, akkor 30 napig tehettünk vonla indítványt.

Másik érdekes kérdésem :

és mi van, ha a nyomozó úgy véli - mert zoli azt mondja, nem ő volt, hanem pisti, aki tudta az ő jelszavait , mert egy munkahellyen dolgoznak - hogy pisti volt az, a zoli nevében is, és az ismeretlenek
nevében is. ez persze nm bizonyított, hanem vélelem.
de ebben az esetben pistit felelőségre vonhatják
a zoli oldaláról küldött üzenetekért is ?

ugyanis piroska - függetelnül attól, hogy zoli volt-e vagy nem - nem 30 napon belül a zaklatásának tudomására jutásn belül nevezte meg zolit ,mint konkrét személyt zaklatóként.

Köszönöm !