Ügyvédi immunitás?


ObudaFan # 2011.06.23. 13:23

Pontosan, egyébként az FB anyaga is ezzel érvel.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.22. 22:17

A hamis tanúzás tényállása magában foglalja a tény elhallgatását is. A mentő körülmény elhallgatásának eltérő tényállásúnak kell lennie (különben miért lenne külön bűncselekmény), ez az eltérés pedig nemigen lehet más, mint hogy az elkövető tanúként ki nem hallgatott személy. Tulajdonképpen a hamis tanúzás egyik magatartását szankcionálják az eljárásban tanúként részt nem vevő személyek esetében.

Gabicsek # 2011.06.22. 20:48

kivéve persze ez:

  1. aki a tény közlésével önmagát vagy hozzátartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolná,
  2. akinek tanúkénti kihallgatása a törvénynél fogva kizárt.

de ezt tudod úgyis KBS.

Gabicsek # 2011.06.22. 20:46

Jogtárban a mentő körülmény elhallgatásának tettesét így írják:

4. A bűncselekmény tettese csak olyan személy lehet, akinek a büntetőeljárás alá vont személy felmentéséhez szükséges tény a birtokában van.

No, ez értelmezésem szerint természetesen lehet a tanú is. Tény viszont: Tanúkihallgatáskor már ezt a figyelmeztetést nem kell a jegyzőkönyvbe belefoglalni. Nem értem ugyan, hogy miért, eddig kötelező volt, most már ki kell hagyni.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.21. 10:13

Köszönöm, megnyugtattatok. Nem mintha megijedtem volna, csak szeretem, ha igazam van. :)

ObudaFan kolléga, külön köszönöm az értékes linket, de azt megjegyezném, hogy egy FB kollégiumi állásfoglalás nem kötelező érvényi elvi határozat, pláne hogy eljárásjogi kérdésben született, miközben a probléma (hogy tudniillik elnyeli-e a hamis tanúzás a mentő körülmény elhallgatását) anyagi jogi. Mindamellett az állásfoglalás - és a benne tükröződő gyakorlat - szerintem is helyes. Gyakorlati jelentősége meg nincs, mert öt év az öt év.

ObudaFan # 2011.06.21. 09:17

Elhangzott. Ma már nem (kell elhangzania).

Lhotse # 2011.06.21. 09:15

Kedves KBS!

Mindkettőben Neked van igazad. Én mondtam már sokkal meredekebbeket védőbeszédben. (Alkotmány!) Inkább etikai problémába lehet belefutni. Pl. Lehülyézni a bíróságot nem jelent jót az álmoskönyv szerint, de alapvetően annak is fegyelmi következményei lennének.

A mentő körülmény elhallgatásának tilalma pedig elhangzik a figyelmeztetések között. Márcsak ezért sem értem a bíró álláspontját...

ObudaFan # 2011.06.21. 09:11

Ez utóbbi azért biztos. Ezzel kapcsolatban ld.: http://www.fovarosi.birosag.hu/…efoglalo.pdf 17. oldal.

Egyébként a jelenlegi Alkotmány 57. § (3) szerint a védő nem vonható felelősségre a védelem ellátása során kifejtett véleménye miatt. (De hát ki tudja, ez is hogy változik majd a forradalmi hevületben.)

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.21. 08:39

Azt mondja ma a bíró - mivel egy büntetőügyben életszerűtlennek minősítettem a tanú által előadottakat -, hogy vigyázzak, mert ezzel a minősítéssel hamis vád bűncselekményét követhetem el.
Nem illeti meg az ügyvédet valamiféle mentesség a védőként a védence érdekében kifejtett tevékenysége során? Ha nem, akkor hol a határ? A tanú vallomásában foglalt ellentmondásra még rá szabad mutatni, de az állításait kétségbe vonni már nem szabad?

(Azt is mondta a bíró, hogy a mentő körülmény elhallgatását tanú nem követheti el. Biztos ez?)