Súlyos testi sértés


vferenc # 2014.04.05. 15:20

Kedves Agent Cooper!
1.: Köszönöm a válaszait. 2,: Minden szava igaz. 3,: Minden fórumozótól elnézést kérek a nem eléggé átgondolt beírásokért. Az is 1 napba telt nekem, hogy eldöntsem, a köszönetnyilvánítást még ide írhatom-e? Saját erőből csak megérteni próbáltam fogalmakat. Igyekszem az Ön tanácsai szerint eljárni. Mégegyszer köszönöm a türelmét irántam, és a válaszait.
Üdvözlettel: Ferenc

Agent Cooper # 2014.04.04. 20:26

Kedves vferenc!

Sajnos megint azt kell, hogy mondjam, hogy csupán az Ön kommunikációja a káosz. Csak azt egy napig tartott kiderítenünk, hogy rosszul olvasta el az áttételről szóló határozatot! Egyébként szerintem teljesen fölösleges fellebbezéssel élni a határozat ellen, ráadásul szerintem akár jobban is kijöhet, amennyiben a törvényszék tárgyalja az ügyet.
A könnyű testi sértés magánvádas bűncselekmény, a garázdaság és a súlyos testi sértés pedig közvádas. Sajnos jelen esetben a súlyos testi sértés kísérletének a minősített esetével vádolják az Ön fiát, ezért pedig általában letöltendő szabadságvesztést szoktak kiszabni. Meggyőződésem, hogy azzal tudna leginkább segíteni a fián, ha keres számára egy védőt, aki megfelelő védekezési stratégiát dolgoz ki. Nem is értem, hogy hogyan gondolja azt, hogy amit mi évtizedek alatt sajátítunk el, arra Önök saját erőből az első alkalommal képesek lesznek.
Gondoljon csak a magánvádas-közvádas bűncselekmények közötti különbségre, Ön most próbálja ezt bogozni, nekünk pedig ez mindennapos kérdés, trivialitás.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

vferenc # 2014.04.04. 18:50

Kösz. A fiunk mi előlünk is titkolta az ügyet. Most kitagadjam? Ő még azt hiszi, csak könnyű testi sértés a vád ellene. Nagy nehezen, innen a fórumból megtudtam, a garázdaság már hivatalból üldözendő, mivel a Btk. csak a magánvádas ügyeket sorolja. Kellett nekem közel 60 évig itthon ülni, ha jártam volna kocsmába, már biztos a saját bőrömön tudnám, mi a hivatalból üldözendő. Súlyosbodik a helyzet, de ő még mindig hisz abban, hogy felmentik, vagy legalábbis felfüggesztettet kap. Hogyan tudnék én rajta segíteni? Hiszen én sem tudom, mi történt valójában? A vádiratot nem láttam, ez az átteni rendelő határozat meg kész káosz. Sajnos.

Véleményem # 2014.04.04. 18:31

vferenc

Ennyi kérdéssel és egy ilyen üggyel már rég személyesen kellett volna egy ügyvéddel konzultálni, vagy felkérni stb. A fórumon való kapkodás, kérdések sokasága egy ilyen ügyben nem sokat ér.

vferenc # 2014.04.04. 15:56

Kedves Véleményem: Köszönöm, de ezekben nem találni Btk:0,azaz nulla(!!!)? illetve Be 1 darab találat, ahol csak futólag tesznek róla említést, tételes felsorolás nem létezik sehol.
Fellebbezés ügyben még ezek után sem tud valaki segíteni?

Véleményem # 2014.04.04. 15:48

vferenc

BTK. meg még Be.

vferenc # 2014.04.04. 15:40

Tiszteletem! Azt valaki meg tudja nekem esetleg mondani, milyen bűncselekmény számít közvádasnak?
Az eredeti vagy az esetleg megváltozott vád, vagy mind a kettő? A közvádas bűncselekmények felsorolását vajon hol találom? Mert én hiába írom be a keresőbe sem itt, sem a törvények között nem talál nekem a gép ilyen felsorolást.
Ha esetleg valaki segítene benne, hogyan, vagy hol keressem? Megköszönném. Ferenc

vferenc # 2014.04.04. 15:08

Kedves Agent Cooper! Valóban nem stimmel, mert én rosszul emlékeztem: Íme a hivatalos irat szó szerint:
A garázdaság bűntette és más bűncselekmény miatt X.Y. elen indult büntetőügyben a bíróság megállapítja, hogy a vád tárgyává tett cselekmény (Btk 164§(1)bek.(8)bek 1. súlyos testi sértés kísérletének minősülhet.(Feltételes mód!)
A városi Járásbíróság megállapítja a hatáskörének hiányát és az ügyet átteni rendeli a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező x városi Törvényszékre.
Indoklás(röviden): ügyben elkészült ig.ü.orvossz.-i vélemény szerint az ép illetve törött sörösüveg, a sérült testtájékot figyelembe véve alkalmas lehetett 8 napon túl gyógyuló sérülés elkövetésére.
A fentiekre figyelemmel a bíróság a Be270§(1)bek. figyelemmel megállapította, hogy a vád tárgyává tett cselekméény a vádirati minősítéstől eltérően minősülhet.
(Ismét feltételes mód!)
A végzéssel szemben kizárólag az áttétel elrendelése kapcsán van helye fellebbezésnek, ugyanis a Be276§(1)bek értelmében a vádtól eltérő minősítés lehetőségének megállapítása esetén fellebbezésnek nincs helye.
Ezt legyen szíves fordítsa le nekem közérthető magyarra, mert a kézbesítéstől számított 8 napunk van meggondolni, hogy mit érdemes megfellebbezni?
Tisztelettel: Ferenc

Agent Cooper # 2014.04.04. 13:17

Kedves vferenc!

Sajnos tényleg nem értem, mert az ítélőtábla nem járhat el, első fokon kizárólag a járásbíróság és a törvényszék jár el!
Tehát valami nagyon nem stimmel.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

vferenc # 2014.04.04. 10:54

Elnézést, nem látatlanul, hanem első olvasatra passzolták a vádiratot, amit az ügyészség nekik elküldött, abban olvashatták a sérülés helyét, méretét, de már az első tárgyalás kitűzése előtt továbbküldték, de meg lehet fellebbezni. Azon mit nyerünk,/ veszítünk, ha a járásbíróság, vagy nem ők, hanem az ítélőtábla tárgyalnak? Illetve egyáltalán lehet nyerni azon valamit, ha megfellebbezzük az ítélőtáblára küldést? Vagy talán jobb is, ha nem ezekre bízzuk, akik már látatlanul passzolnak?
Sajnos az egész ügyről én is csak annyit tudok, ami a határozatokban le van írva. Itt a fellebbezni, vagy nem fellebbezni kérdésre még nem kaptam meg a választ.
Tiszelettel :Ferenc

vferenc # 2014.04.04. 10:24

Kedves Agent Cooper!
Látja, ez az, amit én sem értek. Alapból passzolták az ügyet látatlanul az ítélőtáblára, és ezt lehet megfellebbezni. Érdemes?

Agent Cooper # 2014.04.04. 10:10

Kedves Ferenc!

Látja, ez a hozzászólása már sokkal szimpatikusabb a számomra. Sajnos az ügy konkrét ismerete nélkül érdemben senki sem fog tudni Önnek segíteni, annyi tisztázni való kérdés van. A járásbíróságról az ítélőtáblára való ugrás meg végképp értelmezhetetlen számomra (az eljárásnak ebben a szakaszába hogyan csöppent bele a bíróság, ha nincs a fia előzetes letartóztatásban?), jó lenne látni az erről szóló határozatot.
Egyetértek Önnel abban, hogy mindenképpen célszerű szakszerű védelem igénybevétele, hiszen súlyos bűncselekmény gyanúja merült fel, amiért általában még büntetlen előélet esetén is letöltendő szabadságvesztést szabhatnak ki.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

vferenc # 2014.04.04. 09:22

Tiszteletem! Elnézést, egy kérdés még lemaradt.: Az ügy járásbíróságról ítélőtáblára áthelyezését meg lehet fellebbezni, az ügy átminősítését nem, ami nem is történt még meg, csak egy esetleges lehetőség. Egy még meg sem hozott határozatot hogyan értendő: nem lehet megfellebbezni? Vagy a járásbíróságon a bírák annyira biztosak egy még meg sem hozott döntésben, hogy előre leírják, nem lehet megfellebbezni? Ön szerint van ennek valami értelme? Büntetlen előélet esetén sem valószínű, hogy felfüggesztettet kap? Amit én olvastam, abban minden feltételes módban van leírva: minősülhet. Szerintem még ha átminősítik, a kísérlet akkor sem azonos a végrehajtott bűncselekménnyel. Ebből eredően az ügy ítélőtáblára átküldése automatikusan átminősítést is jelent? Ezt hogyan értsem? Akkor miért feltételes módban írják, mindazt, amit leírtak? Akkor miért érdemes fellebbezni, vagy sem? Vagy ezt csak formailag kötelező odaírni minden határozat végére, hogy megfellebbezhető? Mármint az ítélőtáblához történő átirányítás. És miért írják oda, nem fellebbezhető meg az, ami még nics? Esetleg érdemes még egy jó védőügyvédet keresni, ha ennyire zűrzavaros az ügy? Nem mintha a fiamat védeném, de most ő az egyetlen kereső a családban. Ha most börtönbe kerül, akkor az állását ő is el fogja veszteni? Engem 56 évesen rokkantságiból visszaminősítettek, és sehol sem találok munkát. A feleségem sem, ő itthon maradt a szülések után. A gyerek, amíg volt élettársa nem kocsmázott, a barátai vitték bele, amióta újból velünk lakik.
Tisztelettel: Ferenc

Agent Cooper # 2014.04.04. 06:57

Kedves vferenc!

Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy a leírása alapján a fia esetében a súlyos testi sértés kísérlete tényállásszerű lehet. Szándékos bűncselekményt nem csak egyenes szándékkal, hanem eshetőleges szándékkal is el lehet követni. Egyébként a bírói gyakorlat szerint a súlyos testi sértés súlyosabb bűncselekménynek minősül a garázdaságnál az azonos büntetési tételek ellenére.
Nehezen tudom elképzelni, hogy ne letöltendő szabadságvesztés büntetést kapjon a fia.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

vferenc # 2014.04.04. 06:16

Szerintem itt csupán aktatologatás folyik a bíróság részéről. Hárítanak, mert nagyon leterheltek?
A tényállás ugyanis az, hogy a sértett bőre 2 centiméter hosszan berepedt. (Könnyű testi sértés valósult meg valójában.) "Az eszköz veszélyessége, a halánték közelsége, stb" Ugyanaz a szöveg, mint amikor én 6 éves koromban a táskámmal hárítottam a nekem esőt. Nem tudtam, hogy a nagyanyám odahaza egy vizes poharat is csempészett bele, attól repedt be a gyerek feje. A kocsmában aki üvegből iszik, az mind fegyveresnek minősül? Tessék kipróbálni, pofon vágni egy olyat, aki üvegből issza a sört. Az szinte biztos, hogy reflexszerűen az éppen kezében szorongatott tárggyal üt vissza. Hol itt a szándékosság? Ennyi erővel akár emberölési kísérletig is lehetne fokozni az ügyet a "mi lett volna, ha" észjárással a végtelenségig is el lehet túlozni. A fiam nem sokat mesélt róla, de ezt olvastam: A sötét táncparketten hátulról ismeretlen tettes leütött valakit. Erre a rendészek (Vagy a sértett barátai?) az első embert, akinél sörös üveget látnak leteperik. Az, akinél az üveg van, visszaüt. A sértett homlokán a bőr bereped, mire kihívják a rendőrséget.
Tisztelettel: Ferenc

ObudaFan # 2014.04.03. 20:18

A fegyveresen elkövetett garázdaság és a súlyos testi sértés büntetési tétele azonos.

vferenc # 2014.04.03. 19:40

Tisztelt szakértő!
A fiamról lenne szó. Egy kocsmában hárman rontottak rá, amikor az egyiket sörösüveggel fejbe ütötte. Fegyveres garázdaságért lett feljelentve. Ma kaptunk egy levelet a járásbíróságtól, hogy az ítélő táblára utalják át az ügyet, mert a btk 164§ szerinti súlyos testi sértés kísérletének is minősülhet. Ön szerint súlyosbodott a megítélés? Mire számíthatunk?
Tisztelettel: Ferenc

Agent Cooper # 2014.03.17. 06:54

Kedves Kérdező-007!

Amennyiben a nagybátyja azért kap rendszeres szociális segélyt, mert hamis nyilatkozatot adott be, abban az esetben hamis magánokirat felhasználása és költségvetési csalás bűncselekményeket valósíthatott meg.

Amennyiben a nagybátyja ellent mond a fizetési meghagyásnak, abban az esetben az eljárás perré alakul, és a bíróság előtt majd valóban bizonyítani kell a kár mértékét illetve az ok-okozati összefüggést.

Számomra irreálisnak tűnik az egymillió forint feletti kárigény.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

ObudaFan # 2014.03.16. 23:00

Ez valóban így van. A közjegyző felé nem kell részletezni.
Főszabály szerint 5 év alatt évülnek el az ilyen igények, bár ez nem jogvesztő határidő.

Kérdező-007 # 2014.03.16. 22:43

Kártérítéssel kapcsolatban viszont lenne kérdésem.

A bíróságon az ügyintéző hölgy szerint: amennyiben a kárigényünk egymillió forint alatti, akkor a közjegyzőhöz kell benyújtanunk az igényünket. Aki fizetési meghagyást postáz ki a nagybátyámnak. Ha nagybátyám nem ismeri el, akkor megyünk bíróságra, és ott majd eldöntik mennyi jár.
Ez valóban így van?
És ha igen, akkor a közjegyző fele is kell majd részleteznünk és igazolnunk hogy miért épp annyit kérünk, és hogy számoltunk?
Vagy csak követelünk egy összeget. És majd a ha nagybátyám vitatja, akkor majd a bíróságon kell részletesebben igazolni, milyen jogcímen és miért pont annyit kérünk. És a bíróság majd eldöni, megítéli-e ha arra kerül sor?

Ha egymillió feletti, összeg jönne ki, akkor gondolom a bíróságon kell majd keresnünk az igazunkat.

Kárigényünkkel kapcsolatban van határidő, aminek a be nem tartása jogvesztő lenne számunkra? Hivatalosan eddig sehol nem jeleztük, hogy kárigényünk lesz.)

Kérdező-007 # 2014.03.16. 22:26

Értem, köszönöm a gyors választ!

A kártérítési részét természetesen rendezni fogjuk, de azzal kapcsolatban nem a kellemetlenkedés lenne a cél.

Viszont a szociális segélyre nagy valószínűséggel már nem lesz jogosult. Jól gondolom?

Agent Cooper # 2014.03.16. 21:31

Kedves Kérdező-007!

1/A. Nem követett el bűncselekményt.
1/B. Érdemben nem érinthette az ítéletet.
2/A. Semmi értelme feljelenteni.
2/B. Ez alapján semmilyen eljárás indulásának reális lehetőségét nem látom.
2/C. Miután értelmetlen bármi bejelentés, így határidő sincs. Ha már mindenképpen kellemetlenkedni szeretne, akkor erre leginkább egy kártérítési perben van lehetősége.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Kérdező-007 # 2014.03.16. 21:25

Megkaptuk az ítéletet írásban is.
240 óra közmunkára ítélték jogerősen.

Viszont a bírósági iratokból az derül ki, hogy nagybátyám vagyoni helyzetére vonatkozóan valószínűleg hamisan nyilatkozhatott. Ítéletben a következő áll:
"Havi nettó jövedelme 22800 Ft szociális segély, állattartásból származó egyéb jövedelme nem ismert. Házas, kiskoró gyermeke nincs. Tulajdonát képezi egy családi ház, egy teherautó, és egy traktor."

Valójában már a cselekmény elkövetésekor a tulajdonát képezte 3-4db szántóföld, és annak a családi háznak a holtig tartó haszonélvezete, amelyben él. Továbbá nagyapám családi házának 25%-os tulajdonjoga nagyapám holtig tartó haszonélvezetével terhelten. Továbbá a tárgyalás idején fentiek haszonélvezete nagyapám halálával megnyílt számára. Valamint szintén nagyapámmal kötött tartási szerződéssel a tulajdonába került további 6db termőföld tulajdona, és nagyapám családi házának immáron 75%-os tulajdonjoga, és haszonélvezeti joga, melyek a tárgyalás idején már a tulajdonában voltak. (A cselekény elkövetésekor még nem.)


Kérdéseim a következők:

  • 1/A. Fenti ingatlanok tulajdonjogának elhallgatásával követett-e el bűncselekményt, és milyet? (hatóság félrevezetése, valótlan nyilatkozattétel, stb. )
  • 1/B. Fenti ingatlanok elhallgatása érinthette-e az ítéletet? (például pénzbüntetés helyett kapott közérdekű munkát? A bírósági ítélet a részletes indoklást nem tartalmazza, mivel jogerőre emelkedett.)
  • 2/A. Feljelenteném, vagy a hatóság tudomására hoznám.(Viszont egy hamis vádat nem szívesen kockáztatnék meg.)
  • 2/B. Mit és hol érdemes tennem annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb hatást érjem el egy esetleges bejelentéssel? (Bíróságon vagy ügyészségen?)(mivel súlyos testi sértés volt, ezért a vádat ügyészség képviselte.)
  • 2/C. Van-e erre vonatkozóan határidő, amit érdemes betartanom bejelentésemmel? (tárgyalás február 27.-én volt, írásban március 12.-én kaptuk meg az ítéletet.)

A közérdekű munka azért zavar, mert a környékünkön azt valójában senkivel sem szokták ledolgoztatni. Csak papíron szokta igazolni a munkáltató, hogy megtörtént a munkavégzés. Így viszon valójában büntetlenül úszná meg a súlyos testi sértést.(A büntetést valójában nagyon enyhének tartom, még ha ledolgozná, akkor is.)

Természetesen jelezni fogom az illetékes önkormányzat jegyzőjének is, hogy tegye meg a megfelelő lépéseket. (Valószínűleg így már jogtalanul veszi fel a szociális segélyt is, reményeim szerint már nem sokáig:) )

Előre is köszönöm a hozzáértő válaszokat.

Agent Cooper # 2014.03.13. 06:58

Kedves Kérdező-007!

Minden aprólékos kis dologgal nem szerettem volna idő előtt ügyvédhez futkosni, de így utólag érdekelne.
Utólag meg már minek érdekli? Egyébként meg ott a jogi képviselője, aki szerint semmi értelme semminek. Mondjuk azért meghallgattam volna az érvelését...
Kártérítést is szóba hoztuk az ügyészségen.
Na azért azon meglepődtem volna, ha az ügyészség egy ilyen kérdésre érdemben válaszol. Ne legyen naiv, ugye nem gondolja, hogy az ügyészséget pont az édesanyjának a sorsa érdekli! (Ha nem tudná, az ügyészek legfőbb „mutatója” a váderedményesség.)
Mehetett volna egyben? Letárgyalta volna a bíróság a kártérítési részét is?
Ebben az esetben nem, mivel a bűncselekménnyel okozott kár elsősorban nem a büntetőjogi értelemben vett kárérték.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Kérdező-007 # 2014.03.12. 22:20

Érdeklődtünk ügyvédnél, egy tartási szerződés megtámadásával kapcsolatban. Viszont ez az ügy is szóba került. Az ügyvéd azt monta, hogy nincs értelme jogi képviselővel menni.

A rendőrségen felvett jegyzőkönyv a stressz miatt nem volt teljesen pontos, mivel anyám ott ült háromszoros bordatöréssel. Utólag a rendőrségen nem akartuk keverni a ..art. Úgy gondoltuk, hogy majd a bíróságon pontosítjuk, ha eljön az ideje. Viszont a bíróságon a bírót nem érdekelte. Bírósági szakaszt megelőzően voltunk az ügyészségen, de az ügyész is azt mondta, hogy ezek az apró részletek lényegében nem befolyásolják az ügyet. (Gyakorlatilag őt sem érdekelte szerintem, számára így egyszerűbb volt.)

Kártérítést is szóba hoztuk az ügyészségen. Ügyész azt mondta, hogy ezt az ítélet jogerőre emelkedése után szokták indítani.
Mehetett volna egyben? Letárgyalta volna a bíróság a kártérítési részét is? (Ha igen, mit és hogy kellett volna kérnünk.)

Amennyiben van kártérítési igényünk, abban az esetben milyen határidőket kell betartanunk, hova célszerű fordulnunk, és milyen formában, mit adjunk be?

Minden aprólékos kis dologgal nem szerettem volna idő előtt ügyvédhez futkosni, de így utólag érdekelne.

Előre is köszönöm a válaszokat.