Bírósági akta eltűnése - vádemelés előtt


Sólet # 2012.05.19. 07:17

Mint már említettem egy egész akta tűnt el. Bíróság dokumentálta is. Keresték, de nemtalálták majd rekonstruáltatták, Újra beadhattuk azt amit előzőleg már beadtunk, de eltünt. Minimális tanácsot, hozzászólást pedig kaptam itt a fórumon is. Ezt továbbra is köszöniöm. A másik fórumon is
www.jogiforum.hu/forum/20/26577#…
de sokkal okosabb nem lettem. Még mindig nem tudom, hogy miért nem az akta eltűnést vizsgálták, miért okirathamisítás meg hamis tanúzás ügyében nyomoztak? Mi ilyenkor az eljárás? Hivatali mulasztás gyanúja? Okirattal visszaélés gyanúja? Mivel kevés az ilyen eset, kevés a tapasztalat?

AlexKirályfi # 2012.05.19. 06:31

Aha, "örömmel" látom, hogy azért másnál is tűnnek el iratok ...

lajcsó # 2012.05.18. 18:12

egyenes.ági!

Én ügyvédként, de nem rosszindulatból írtam, hanem azért mert nekem teljesen más - többnyire pozitív - tapasztalataim vannak a bíróságokon. Az általad leírtak számomra teljesen futurisztikusak.

Sólet # 2012.05.16. 20:37

Gabicsek az "átalakul" az tökéletes megfogalmazása is lehet a helyzetnek. A benyujtott nem kívánatos irat abort*szára, de a tárgyalás előtti felkészülés akadályozásának is tökéletes illegális eszköze. Csomó esetre bukkantam a neten, de jogi megoldásra, szankciókra semmit.
Törvényen kívüli tabu??? Ha pl, iratbetekintésnél vki csak úgy kisétálna egy csomaggal hát szerintem ráfázna. És az aktaeltünéseknek soha nincs meg az elkövetője? Misztikus történet, hogy az okos akták ennyire önállósítják magukat hol ott vannak ahol lenniük kell, hol meg nem.

lajcsó # 2012.05.16. 19:53

egyenes.ági!

Jó volna ha konkrétan megjelölnéd melyik bíróságról, illetve bíróról van szó. (Hátha van aki megerősíti az állításaidat.) Mert így nagyon kétséges az írásod hitelessége.

Gabicsek # 2012.05.16. 19:42

Az iratok általában nem tűnnek el, legfeljebb átalakulnak:) Előbb-utóbb mindig megvannak.

Sólet # 2012.05.16. 07:51

Tisztában vagyok azzal, hogy több hasonló eset is megtörténhett. Erről is szól Dr. Fleck Zoltán tanulmánya. Viszont azt nem tudom elfogadni, hogy ügyész nem vizsgálhat bíróságot, hiszen a rendőrség is bekérte az aktát. A nyomozás folytatása hogyan lenne lehetséges?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.16. 06:21

Ne csináljátok már. Nagyon ritkán tűnik el akta, és a betekintést sem akadályozzák soha.
Egyébként a fél megbízhat ügyvédet, és akkor neki már végképp semmi gondja a betekintéssel.

Sólet # 2012.05.15. 21:40

Még a tetteseket sem fogják mert nem is keresik őket, másrészt meg nincs már halálbüntetés.
Különben meg azt is megvizsgálhatnák az eddigi logika nyomán, hogy történt-e gyorshajtás vagy ittas vezetés miközben egyik dossziéból a másikba vándorolt. Azért ez felveti más akták kezelésének rossz rutinját is. No azok még lőttek fejbe is...

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.15. 21:19

Hát tényleg ilyen egyszerű?
Miért, mit kéne csinálni? Lőjenek le valakit?

Sólet # 2012.05.15. 21:13

Napokban már segítséget kértem ebben a témában itt a főrumon. www.jogiforum.hu/forum/20/26577#…
Azért írok most külön cím alatt, mert az akta eltűnés témában kérném a tőlem nagyobb jogi képzettségüek és tapasztalatúak véleményét.
Néhány napos töprengés után arra jutottam

  1. Hanyagságból tünhet el bíróságról akta
  2. Szándékosan akadályozza meg valaki hogy hozzáférhetetlenekké váljanak az aktában található iratok

Sem egyik sem másik alternatíva nem vet jó fényt a bíróságra.
Ha ezen problémára az a válasz, hogy na és, történik ilyen...
Vagy az a válasz, hogy na és, tévedni emberi dolog...
Hát tényleg ilyen egyszerű? Tényleg ennyire lényegtelen?
Kíváncsian várom ki mit reagál ennek kapcsán? Volt már valakinek valamilyen bírósági akta eltűnése miatt bármiféle tapasztalata?