Mire számíthatok? (vádirat)


Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.23. 08:47

Valami bizonyíték csak van ellened, ha egyszer megvádoltak.
Nekem egyébként nem tiszta, hogy lehet orgazdaságban bűnsegédnek lenni. Te hoztad össze a tolvajt meg az orgazdát?

Nagy Zsolt # 2015.04.23. 08:10

Valójában most milyen büntetésre számíthatok? Mit jelent a bűnügyi költség? Mi van” akkor, „ha azt” esetleg „nem tudom kifizetni”?

Nagy Zsolt # 2015.04.21. 16:29

Én 16 éves leszek. Tavaly februárban az iskolába az egyik egyébként idősebb osztálytársam ellopta a padtársa által ott felejtett telefont. (Alig 1 hónapja kapta a srác. 34.900 Ft-be került.) A másik osztálytársától az osztálypénznek szánt valamint a kajára pénzeket lopta el. (kb. 3.500 Ft.) A telefont tovább is adta.

Mivel a lopás a szünetbe történt, így egyébként a sors finytora miatt rajta kívül én egyedül tartozkodtam a terembe, egyébként a tevékenységéből semmit nem vettem észre mert a következő órára készültem fel. Pechemre nagyon is jól ismertem azt a srácot is aki a telefont átvette Tőle. (hiszen az unokaöcsém az.)

A vádirat szerint:

"A vádlottat, mint II. vádlottat 2 rb. a Btk. 370. § (2) bekezdés a) pontja szerint továbbá a Btk. 462. § (2) bekezdés b) pontja szerint minősülő lopás vétség valamint a Btk. 379. § (2) b) pontja szerint, amely a Btk. 462. § (2) bekezdés b) pontja szerint orgazdaság vétsége miatt valamint, melyet a Btk. 14. § (2) bekezdése szerint bűnsegédként követtem el. Ezért a Btk. 81. § (1) és (2) bekezdése alapján halmazati büntetésül a Btk. 109. § (1) bekezdése alapján ítélje szabadságvesztésre, melynek végrehajtási fokozata a Btk. 110. § (2) bekezdése alapján fiatalkorúak fogháza, melnyek végrehajtását a Btk. 85. § (1) bekezdése alapján próbaidőre függessze fel, a Btk. 119. § (1) bekezdésének c) pontja alapján annak megállapításával, hogy a fiatalkorú vádlott próbaidő tartama alatt pártfogó felügyelet alatt áll,

  • a Btk. 38. § (1) bekezdése alapján állapítsa meg, hogy a vádlott a szabadságvesztésből a Btk. 38. § (2) bekezdése a) pontja szerint legkorábban a büntetés fele részének kitöltését követően bocsátható feltételes szabadságra,
  • a Be. 338. § (1) bekezdése alapján kötelezze a vádlottat a nyomozás során a vádlott érdekkörében felmerült 73.399 Ft, valamint a jövőben felmerülő bűnügyi költség megfizetésére. "

Valójában most milyen büntetésre számíthatok? Mit jelent a bűnügyi költség? Mi van, ha azt nem tudom kifizetni?

A rámrót cselekményeket egy kihallgatásom során sem vallhattam be, mert hiába tartozkodtam a terembe, nem láttam, hogy az osztálytársam milyen tevékenységet folytat éppen a másik két társa sérelmére. Az orgazdaságról sem tudhattam, mert sem jelen nem voltam az "üzlet megkötésekor", sem pedig az unokaöcsém nem mondta el, hogy mire készül(nek).

Én eddig még soha nem álltam bíróság előtt.

Dr. Jégember # 2014.09.30. 14:33

Ebből nem derül ki mi a tényállás, azaz miért (milyen bcs. miatt) akarja az ügyészség ezt kérni rád. Több dolog miatt is fontos, illetve fontos még, hogy voltál-e már korábban büntetve, állsz-e jelenleg másik büntetőeljárás hatálya alatt, stb......

Látom, hogy halmazati büntetést kér, tehát valószínű több bcs-vel vádoltak meg.

Mivel felfüggesztett börtönt kér, így ha azt is szab kí a bíró nem kell "böri"-be menned, mert a büntetés végrehajtását felfüggesztik. Magyarul szabadlábon maradsz, de ha bármi új bcs-t elkövetsz, akkor már gáz van.

Ebben az esetben pártfogó felügyelet alá helyeznek, ahol általában heti 1 alkalommal meg kell jelenned, az előírt magatartási szabályokat be kell tartanod. (nem lóghatsz suliból, stb.....)

Az ügyvéd nem térítésmentes, csak az állam megelőlegezi a díját. Ha elmarasztalnak akkor azt -mint bűnügyi költséget- ki kell fizetni.

Üdv:

Dr. Jégember

herrison # 2014.09.29. 20:41

" A vádlottat a Btk. 81. § (1) és (2) bekezdése alapján halmazati büntetésül a Btk. 109. § (1) bekezdése alapján ítélje szabadságvesztése, melynek végrehajtási fokozata a Btk. 110. § (2) bekezdése alapján fiatalkorúak fogháza, melnyek végrehajtását a Btk. 85. § (1) bekezdése alapján próbaidőre függessze fel, a Btk. 119. § (1) bekezdésének c) pontja alapján annak megállapításával, hogy a fiatalkorú vádlott próbaidő tartama alatt pártfogó felügyelet alatt áll,

  • a Btk. 38. § (1) bekezdése alapján állapítsa meg, hogy a vádlott a szabadságvesztésből a Btk. 38. § (2) bekezdése a) pontja szerint legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követően bocsátható feltételes szabadságra,
  • a Be. 338. § (1) bekezdése alapján kötelezze a vádlottat a nyomozás során a vádlott érdekkörében felmerült 102.044 Ft, valamint a jövőben felmerülő bűnügyi költség megfizetésére. "

Ez mit takar pontosan,mire számíthatok? (pártfogó felügyelet, esetleg börtön, pénzbüntetés stb.)

A kihallgatás alatt többször közölték, hogy a kirendelt ügyvéd térítésmentes fiatalkorúságomból kifolyólag, mégis miért kéne fizetnem??!