Illetékesség vizsgálata


Norbert M Sziraki Design # 2015.11.10. 19:38

kbs!

Ez egy válasz volt a feltett kérdésre. Esetleg egy joghely erről? Mivel a Be.-t párszor végigolvastam és még utalást sem találtam erre. Márpedig a hasamra csapok és jó lesz eljárásjog nem kimondottan törvényes.

Sherlock!

Cinizmussal a bűnözőknél érdemes próbálkozni a szimpátiát kivívni. Mellesleg ilyen alapon ki lehetne írni a fórum mottójának: Meghalt Mátyás király, oda az igazság. A kreatív nem ember, 20.000,- ért meghallgatom a problémád". :)

Másrészt a semmiből nem lesz semmi. A minimalizmus pedig közelít a primitívséghez, lásd: VW Group design általában. Amit viszont nem ezek a botrányos csalók találtak ki. Csak ennek segítségével a frusztrációt mellőzve lehet kiszedni a fakezűek zsebéből a pénzt. Mint az egészséges rákkeltő motorjaik is. Csak egy picit jobban körül kell nézni szerintem.

De ha belegondolok, akkor ez olyan volt, mint ha a kamara fegyelmi főmegbízottjánaknak elárultad volna azt, hogy a szellemi tulajdon jog védelme csak a kisebbségi naiv rokokó festőkre terjed ki és az Orbán vezetéknevűekre.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.10. 09:30

Igen, tudom. :)

Sherlock # 2015.11.10. 08:39

Hagyd, ő az a nagytudású, akinek egy winamp pluginjából a bugatti gyártott egy csomó sportkocsit és nem akarnak neki fizetni a formatervekért. Vagy valami ilyesmi.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.10. 06:23

Már mondtam, hogy nincs áttétel. Ha a magyar bíróság azt állapítja meg, hogy nincs joghatósága, akkor idézés kibocsátása nélkül elutasítja a keresetet; ha később észleli, akkor megszünteti a pert.
Ne haragudj, de elég furcsa, ha a felperes kifogásolja, miért jár el a magyar bíróság? Hiszen ha úgy gondolja, hogy a magyar bíróságnak nincs joghatósága, akkor miért az előtt indította a pert?

Norbert M Sziraki Design # 2015.11.10. 03:58

A kérdés az, hogy milyen jogkörrel jár el az ügyben magyar bíróság? És az, hogy miért nem "helyezik" át az ügyet a törvényben meghatározott állam illetékes bíróságához?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.09. 21:08

Mi a kérdés?

Norbert M Sziraki Design # 2015.11.09. 20:58

Hogy ne kelljen keresgélni idézem a vonatkozó joghelyeket.

De előbb egy kérdés. Ha nincs joghatósága (a törvényben meghatározotton kívül) nemzeti bíróságnak, akkor nincs sem illetékessége, sem hatásköre az üggyel kapcsolatban? Persze ez szinte nyilvánvaló, de mégis; a pontos megfogalmazás miatt.

Tehát a 2001. évi XLVIII. törvény 60/A. §-a határozza meg a közösségi mintaoltalmi sértés esetén alkalmazandó jogot.

"A MINTÁK KÖZÖSSÉGI OLTALMÁVAL ÖSSZEFÜGGŐ RENDELKEZÉSEK

Általános szabályok

60/A. § E törvény alkalmazásában

  1. közösségi mintaoltalmi rendelet: a Tanács 6/2002/EK rendelete a közösségi formatervezési mintáról;
  2. közösségi minta: a közösségi mintaoltalmi rendelet 1. cikkének (1) bekezdésében meghatározott - lajstromozás nélkül vagy lajstromozás alapján oltalomban részesülő - minta;"

Ebből kifolyólag a 6/2002/EK rendelet 82. cikke határozza meg, hogy melyik közösségi mintaoltalmi bíróság járhat el, mint joghatósággal rendelkező közösségi mintaoltalmi bíróság.

"81. cikk

Joghatóság bitorlással és a megsemmisítéssel összefüggő ügyekben

(1) A közösségi formatervezésiminta-oltalmi bíróságnak a következő ügyekben van kizárólagos joghatósága:

  1. a közösségi formatervezésiminta-oltalom bitorlásával összefüggő perek és – ha a nemzeti jog arról rendelkezik – a közösségi formatervezésiminta-oltalom bitorlásának kísérletével kapcsolatos perek;

82. cikk

Nemzetközi joghatóság

(1) E rendelet rendelkezéseire és a joghatóságról és végrehajtásról szóló egyezmény 79. cikk alapján alkalmazandó bármely rendelkezésére is figyelemmel a 81. cikkben említett keresetek és igények tárgyában az eljárást az alperes lakóhelye vagy székhelye szerinti tagállam bírósága előtt kell megindítani, vagy – ha az alperes a tagállamokban lakóhellyel vagy székhellyel nem rendelkezik – az alperes telephelye szerinti tagállamban."

Aka Deuschland és Italy.

Norbert M Sziraki Design # 2015.11.09. 03:39

Rendben. Este leírom.

Elsősorban bugattis.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.11.08. 22:45

Ez még mindig a Bugattis jogvita lesz.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.08. 22:35

Az, hogy melyik állam bírósága járhat el, nem illetékességi kérdés, hanem joghatósági. Különböző államok bíróságai között áttétel szóba se jöhet.

Nem lenne jobb, ha a konkrét problémádat adnád elő?

Norbert M Sziraki Design # 2015.11.08. 22:16

Tisztelt Jogászok!

Ha a bíróság hivatalból vizsgálja az illetékességét és hatáskörét, akkor miért nem kerül áthelyezésre az ügy az illetékes külföldi (EU tagállami) bírósághoz, ha ezt releváns nemzeti jogi joghelyen hivatkozott Uniós jogszabály (Rendelet) írja elő? Persze előzetes döntéshozatali eljárás nélkül.

Nem ez az, ami esetleg másodsorban a Transparency Internationalra tartozik tiszta jófejségből (Már ha valaki esetleg egy ENSZ eljárásba is belebonyolódik? Mert sejtésem szerint ennyire sokat azért nem nyom a latba a szubszidiaritás elve.