Csalás, sikkasztás?


guba" # 2012.07.08. 16:25

Esetleg tényleg teljesen felesleges ez a mondat, mert nem állja meg a helyét ezekben az esetekben?

Ha nem adja ki önként a ki nem fizetett árut, akkor sem hozhatod el önhatalmúlag, ha tulajdonjog fenntartással adtad el.

guba" # 2012.07.08. 16:15

Ha a vevő saját árpolitikát akar érvényesíteni, akkor kössön adásvételit, ez esetben fizessen is átvételkor.
Ha meg nem tudja megvenni az árut, akkor pontosan erre alkalmas egy bizományi szerződés. Egyébként, mi a kifogásod a tulajdonjog fenntartással eladott ingóságokkal? Ezt nem kollégák találták ki, hanem a Ptk-ban van, más kérdés, hogy az itt vázolt esetben valódi biztosítékot nem jelent.

Roni83 # 2012.07.08. 16:04

Köszönöm a gyors választ!

Igen, tőlünk nem bizományba vásárolják cégek a termékeket, hanem "normális vásárlás" kertében, hosszú átutalásos fizetés mellett. Kérhetnék kicsit bővebb felvilágosítást az ügyben? Nem derült ki számomra, hogy igaza van vagy sem. Esetleg tényleg teljesen felesleges ez a mondat, mert nem állja meg a helyét ezekben az esetekben?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.08. 15:46

Az a baj, hogy nem bizományosi szerződést kötnek, hanem adásvételit. Korábban is mondtam, most is mondom: ingó adásvételekor a tulajdonjog fenntartása hajmeresztő marhaság. Pláne, ha továbbforgalmazásra vagy felhasználásra vette a vevő a dolgot. Ebből a marhaságból születik aztán a vevőt sikkasztásban bűnösnek kimondó ítélet, meg az üzlet portáljának, az út alkotórészeinek az önkényes bontása.
Amelyik kolléga ezt kitalálta, megérdemelne pár nehézsúlyú seggberúgást.

guba" # 2012.07.08. 14:45

Ő megítélése szerint mi sikkasztásra kötelezzük cégüket, mert amíg nem az ő tulajdonuk, addig nem is adhatják el.

Ez tévedés. Bizományi szerződés alapján a bizományos a saját nevében köt adásvételi szerződést a megbízó javára. De, ha ez problémát jelent a partnerednek, akkor vegye meg tőled az átvett árukészletet, és utána azt csinál vele, amit akar.

Roni83 # 2012.07.08. 14:16

Tisztelt Ügyvédek/Fórumozók!

Segítségüket kérném egy számomra nagyon érdekes esetben. Cégem termékek forgalmazásával foglalkozik. Legnagyobb részben nagykereskedések felé, ami azt feltételezi, hogy ők is tovább értékesítik az árut. Az egyik partnerünk nem hajlandó befogadni a számlát tőlünk, mert a számlán szerepel "az áruk tulajdonjoga kifizetésig fenntartva". Ő megítélése szerint mi sikkasztásra kötelezzük cégüket, mert amíg nem az ő tulajdonuk, addig nem is adhatják el. Mennyiben van igaza a partnerünknek, amennyiben igaza van, akkor a kereskedelmünk szinte minden számláját meg kellene változtatni? A több év alatt még senkitől nem érkezett ilyen megkeresés, még a nemzetközi láncok is elfogadják. Marad e valamilyen lehetőségem, ha nem fizeti ki az árut és a tulajdonjogról lemondtam? Ebben az esetben már nincs lehetőségem az árut visszavennem.

Előre is köszönöm gyors válaszukat!

baltaarc # 2012.07.01. 09:47

Üdv Tisztelt Ügyvéd Hölgyek Urak! Kérdésem a következő: Édesapám elhalálozott,a nevén volt egy aútó hitellel terhelve.Hárman vagyunk testvérek,a hagyatékin a két nővérem lemondott róla a javamra. 1: visszaadhatom e az aútót következmények nélkül? 2:ha nem vagyok a bank szerint hitelképes,(a hitelt folyamatosan fizetem)elviheti e az aútót? Másik kérdésem:utolsó havi nyugdíját a postás nem adta ki,a Nyugdíjfolyósító többször elismerte hogy jogos az igényem,de még nem kaptam meg.Tavaly novemberben halt meg Édesapám,a hagyatéki 2 hete volt.A Közjegyző már elküldte a határozatot a Nyugdíjfolyósító Intézetnek!Meddig tarthatja magánál a Nyugdíjfolyósító az elmaradt nyugdíjat? Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm! ui:nagy valószínüséggel nem ez a legmegfelelőbb fórum,az átirányítást is tisztelettel megköszönöm :-)

yamaha20 # 2012.06.27. 14:12

Tisztelt Ügyvéd Urak/Hölgyek!

Engem jelentősen nagy kárt okozó csalással gyanúsít a rendőrség. Kérdésem hogy mire számíthatok a következőkben, mivel még nem voltam büntetve soha.

yamaha20 # 2012.06.27. 12:17

Tisztelt ügyvéd urak/hölgyek !

Megalapozott jelentősen nagy értékü csalás elkövetésével gyanúsított meg a rendőrség, a kérdésem a következő lenne ,hogy mivel büntetlen előéletű vagyok mikre számíthatok?

lujzaa # 2012.06.27. 11:52

Felvilágosítást nem adnak, de ha írok levet azt megkapja a párom?

minimal # 2012.06.26. 21:43

Tisztelt Gabicsek!
Először is köszönöm a válaszát.
Tudomásul vettem,hogy vannak következményei a tettemnek, és ez alól nem is akarok kibújni. Vissza akarom fizetni, igaz hozzá sem kellett volna nyúlnom, ezzel is tisztában vagyok,de ez így alakult.
Lehetne még kérdésem? Ezt az összeget nem egyben vettem ki, hanem folyamatosan, apránként. Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy szabadság vesztéssel járhat e ez a dolog?
Válaszát előre is köszönöm.

lujzaa # 2012.06.26. 14:37

Ma beszéltem egy ügyvéddel, azt mondta, hiába fizetnék neki, mert nem jutna be a páromhoz, ha én vagyok a megbízó. Azt ajánlotta, próbáljak a BV központnak címzett levélben kapcsolatba lépni a párommal. Ez tudja valaki mennyire járható út? Oda fogják adni neki a levelet, ha még nem jelölt ki kapcsolattartónak?

lujzaa # 2012.06.25. 14:25

Ma hívtam a BV-t, nem is adnak felvilágosítást....ők is azt mondták, majd a párom levélben küld kapcsolattartóit. Csak attól félek, nem fog kapcsolatot tartani velem a büszkesége miatt. Ma már beszéltem egy ügyvéddel, de a héten várok még, reménykedem, hogy a szeretete nagyobb a büszkeségétől és ír. Ha nem jövő héten beküldöm az ügyvédet.

Gabicsek # 2012.06.25. 10:09

Majd ő megmondja, ha beszéltek. Ki fogja küldeni a kapcsolattartásról a papírt, utána meglátogathatod.

lujzaa # 2012.06.24. 15:34

Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem, mert nem tudom mit tehetek. Tegnap este felhívtak egy bp-i rendőrkapitányságról, hogy a páromat elfogták, mert körözés volt ellene kiadva. 2 év szabadságvesztést kapott, most BV-ben van, de mivel nincs csak ügyelet nem tudnak adni semmilyen felvilágosítást vele kapcsolatban. Annyit tudok, hogy több mint 2 éve elvitték vidéken otthonról, a rendőr azt mondta nem jelent meg a tárgyalásokon, így előállítják. Másnap hazajött, azóta elköltöztünk, és nem kaptunk semmilyen papírt ítéletről vagy bármi másról. Csalásba keveredett csak ennyit tudok, valószínű ez az ami miatt körözték. Én mint hozzátartozó mit tudok tenni érte, és milyen kérdésekre kellene választ kapnom a párommal kapcsolatban?

vagod25 # 2012.06.22. 13:32

hali, nekem csak annyi lenne a kerdesem hogy ha mar van felfugesztettem mas ugybol akkor egy 239ezres sikasztasbol lehet hogy azt megkapom a vegen? koszi a valaszt.

Gabicsek # 2012.06.21. 10:55

minimal!
Örülj neki, ha a főnököd így intézi el. Ellenkező esetben megteheti a feljelentést, büntetőjogilag is felelősségre vonnak + a kárt ugyanúgy meg kell téríteni kamatostul.
Ha mégsem felfüggesztettet kapnál, akkor kapsz a bíróságtól még ezen felül egy hatalmas pénzbüntetést.
Tehát, melyik a jobb megoldás?

kata_ # 2012.06.21. 09:38

Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2012.06.21. 09:04

Nem. (Neked ilyen jogod egyébként is csak akkor van, ha az ügyészség megszünteti az eljárást.)

kata_ # 2012.06.21. 08:56

Sziasztok!
Egy illető egy nagyobb összeggel tartozik felém. Az ügylet - amit bővebben nem szeretnék kifejteni - erősen csalás illetve sikkasztás-gyanús.
Az adós hajlandó aláírni egy tartozáselismerő nyilatkozatot (közjegyző előtt), kezest is hoz.
A kérdésem az lenne, hogy ha aláírja ezt a nyilatkozatot, elveszítem-e a jogomat, hogy őt csalás/sikkasztás alapos gyanúja miatt a törvény elé állítsam.
Köszönöm.

ObudaFan # 2012.06.21. 08:23

Egyrészt ezzel tartozol, és ezt a kötelezettséget meg is állapítja a bíróság. Másrészt egy felfüggesztett szabadságvesztés ebben jó eséllyel benne van.

minimal # 2012.06.20. 19:13

Segítséget szeretnék kérni, csak, hogy tisztábban lássam a helyzetemet.
A történet:
Egy cégnél dolgozom, mint pénzügyi-ügyintéző. Sajnos elég rossz dolgot tettem, belenyúltam a kasszába. A pénztárt csak én kezeltem, ellenőrizve nem voltam. Az összeg: 1,3 millió. Jegyzőkönyvezve lett, a főnök nem tett azonnali feljelentést. Kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy mire számíthatok, ha a jogi útját választja a cég? Illetve, ha belemegyek ebbe én is? Mivel felajánlott a főnököm egy másik lehetőséget. Mégpedig azt, hogy több mint két évig dolgozzak ott, míg havi 50ezer forintjával vissza nem törlesztem az egészet. A fizetésem felét így is levonják, így nem maradna semmi, magyarul ingyen dolgozom. Milyen lehetőségeim vannak ebben a helyzetben, azon kívül, hogy másodállást vállalok.
Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2012.06.10. 14:50

Attól függ, mi volt a beszállítóval kötött szerződésben, de jó eséllyel fog megállni a sikkasztás.

pöpeti # 2012.06.09. 05:48

Sziasztok,

Úgy néz ki, hogy belecsúsztam egy sikkasztásba, erről szeretném a véleményeteket kérni. Kiskereskedelmi üzleteket üzemeltető Kft. ügyvezetője vagyok. A cégben több partnerünktől is kapunk bizományos értékesítésre árut, amit nem mindig sikerül időben fizetni, mivel veszteséges időszakokban a bevétel nagyobb részét kell rezsi kifizetésekre fordítani.

Az elmúlt 4-5 évben ez így történt, egy rosszabb téli szezon után felhalmozódtak a tartozásaink, amit a nyári szezon végére mindig sikerült letörlesztenünk.

Most viszont az történt, hogy az egyik beszállítónk nem várta meg a nyári szezon végét, hanem visszakérte az összes áruját tőlünk és azonnali fizetést kér. A feléjük fennálló tartozásunk kb. 18 millió forint.
Így, hogy az árukat ki kellett vonni a boltokból, nem tudunk törleszteni, mert a forgalom 40%-át a tőlük kapott árukból jövő forgalom tette ki, tehát azzal, hogy elvittek mindent ellehetetlenítették a további működésünket is.

Természetesen próbáltam velük tárgyalni, hogy had maradjon az áru nyár végéig, mert addig letudjuk a tartozást mint eddig minden évben, de hajthatatlanok.

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy ha 5 napon belül nem fizetünk akkor mint ügyvezetőt feljelentenek sikkasztásért 18 M forint értékben.

Természetesen a pénzből semmit nem használtam fel magáncélra, minden a vállalkozás életben tartására ment el (bérleti díjak, bérek, járulékok, ÁFA...stb.), de az őket nem érdekli.

Mire számíthatok ilyen esetben?
Előre is köszönöm a segítségeteket!

ObudaFan # 2012.05.21. 08:48

3 év az elévülési idő és a legutolsó felhasználástól kezdődik.