Bizalmatlansággal új miniszterelnök


monalisa1 # 2009.04.08. 18:20

Válaszodat köszönöm.

A magam részéről csupán azt, hogy Orbán Viktornak bőven lett volna ideje- és módja kifejteni az "új iránnyal" kapcsolatos nézetét, elképzelését, de mind ez idáig egy kukk se.

Ha június 7-re kitűzték volna az előrehozott választást - az még két hónap, aztán mire feláll az új kormány és "kéri" ama bizonyos 100 nap türelmi időt, nos addigra tényleg sz*rban lenne az ország.

Szerintem.

U.i.: O.V. sem fog tudni "fájdalommentes" dolgokkal előjönni, valamint ő beigért a nyugdíjasoknak a 14. havi nyugdijat is - nem elfelejtendő...

Impossible # 2009.04.08. 09:18

monalisa,

épp azért kellene előrehozott választás, mert az ország nagy szarban van. Erre hülyeség azt mondani, hogy arra nincsen idő, MERT nagy szarban vagyunk. Választások nélkül az új miniszterelnöknek és programjának nem lesz széleskörű társadalmi támogatottsága, és pont arra lenne szükség, hogy legyen. Eddig is olyan dolgokat műveltek kormányzás címén, amiket az emberek elleneztek, tönkretették az országot, és most folytatni akarják, hiszen "nincsen idő előrehozott választásra". Röhejes. Nem véletlenül mondja Orbán Viktor, hogy új irányra van szükség.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.08. 06:39

Nem jogi kérdés, de azért ne nézzük egymást hülyének: Bajnai igenis a Gyurcsány embere. Bár kétségkívül nagyon visszás, hogy a "bizalmatlansági" indívánnyal lényegében épp a bizalmukat fejezik ki az MSZP-SZDSZ-es képviselők, jogilag azonban rendben van. (A nem rendeltetészerű joggyakorlás itt nem játszik - különben el lehetne marasztalani a teljes politikai elitet ;)

Initram5 # 2009.04.07. 22:38

A konstruktív bizalmatlansági indítvány a magyar jogtól nem idegen, hiszen az alkotmány ír róla részletesen, tehát teljesen jogszerű az alkalmazása.

A kormányfő nem maga jelölte ki utódját, erről szólt az elmúlt 2 hét keresgélése is. Nem is ő adta be az indítványt hanem a képviselők.

monalisa1 # 2009.04.07. 22:16

Ezt a kérdést az elmúlt másfél hétben bizonyára nem kevés alkotmányjogász "átrágta" már és a "megoldás" ellen eddig még senki nem emelte fel a szavát - alkotmányjogilag.

Meg az is elhangzott a tévében/rádióban és a médiában, hogy akkora sz*rban van az ország, hogy MOST egy rendkívüli választásra nincs idő - azonnali cselekvésre van szükség.

Bármennyire is fájó lesz mindenki számára.

_Wasp_ # 2009.04.07. 22:00

persze. miért?


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Dr.Attika # 2009.04.07. 21:51

Érdekelne alkotmányjoggal is foglalkozó jogász kollégáim véleményére.

Tényállás: A miniszterelnök beismeri, hogy alkalmatlan e tisztség betöltésére és meg kíván ettől válni. Nem a lemondás intézményét választja, hanem saját maga jelöli ki utódját. ( Felhasználva a magyar jogtól idegen konst.biz.ind. lehetőségét.) Olyan személyt választ ki, aki jelenlegi kormányának is tagja. Az Alkotmányunk azt mondja ki, hogy a kormányfő elleni bizalmatlansági indítványt a kormány többi tagja elleni bizalmatlansági indítványnak kell tekinteni. A célszemély liBajnai Gordon a bizalmat vesztett kormány tagja és egyben az új bizalmas is.

Ha megválasztja az országgyúlé miniszterelnöknek, akkor az alkotmányos?