Bizalmatlansággal új miniszterelnök


dr Zákányi Csaba # 2009.04.15. 14:44

Szerintem tök egyszerű kifehéríteni a gazdaságot: igényelhesse vissza az un. végfelhasználó is az ÁFA-t, vagy legalábbis egy jelentős részét (hogy azért állami bevétel is maradjon)! Ekkor mindenki kérné a számlát, mert érdekében állna, nem keletkezne láthatatlan jövedelem, nem lenne miből zsebből zsebbe kipótolni a fiktív minimálbért stb, stb...Hülye ötlet?

limma # 2009.04.15. 14:37

Olvastátok a Fekete Gyémántokat?

Ahol gyönyörűen le van írva ez az egész tőzsdei spekuláció?

Sosem értettem, ha adva van egy cég, termel, elad, adózik stb. szóval működik, miért kell tönkremennie azért, mert valahol mások tőzsdéznek a részvényeivel?

Rexor # 2009.04.15. 14:36

Még valami: valaki árulja már el végre, hogy jelenleg kiket hívnak kommunistának :). És vajon még meddig tart a kommunistázás ebben az országban. Úgy tűnik mindig kell egy konkrét ellenségkép nekünk akit támadni lehet és okolni ha valami rosszul megy. A kuruc korban a labancok, a XVI-XVII. században a törökök, a Rákosi korszakban a kulákok, polgárok, értelmiségiek tehettek mindenről. Ha egyszer kihalnak a kommunisták kiket lehet majd okolni a sok rosszért :)

Rexor # 2009.04.15. 14:29

Imp: csakugyan jó lenne adót csökkenteni, de először annak a feltételeit kellene megteremteni, hogy az adót be lehessen hajtani. Akárhogy is nézzük a magyar valóság az, hogy az összes jövedelemnek kb. 25%-ka kerül leadózásra, a többi vagy feketén vagy szürkén kerül átadásra. És ez az ami nagyon szomorú. Ha kevesebb adót kellene fizetni, ez nem jelenti azt, hogy hirtelen az emberek bűnbánó módon el fognak kezdeni adózni (hiszen eddig is adómentesen kapták ezt a pénzt, ennől kedvezőbb lehetőséget úgysem fognak kapni :). A másik oldlról a 22-es csapdája bezárul, hogy ilyen adóterhek mellett egy átlag magyar vállalkozó egy éven belül csődbe jutna, ha mindent tisztességesen bevallana.

A közalkalmazottak köztisztviselők ugyanolyan munkát végeznek, mint akik a magánszférában dolgoznak. Az államnak/önkormányzatnak/intézménynek szolgáltatást végeznek, ezért fizetést kapnak, ami után megfizetik az adót, mint minden más adózó ennyi a dolog lényege.

A tőzsdespekulánsok, bankárjancsik minden "kapitalista" rendszernek a szükséges tartozékai. Ők is kellenek ahhoz, hogy működjön a rendszer. De a rendszernek és a piacnak ez az egyik lényege az erősebb fennmarad a gyengébb elmerül. Kaccsa hasonlata a gazelláról és az oroszlánról találó. Mindenki szomorú, amikor a csúnya oroszlán legyilkolja a gazellát, de a csúnya oroszlán így hozzájárul az egyensúly fenntartásához.

dr Zákányi Csaba # 2009.04.15. 14:26

Immaculata !

Néhányszor elhagytam Bp-et repülővel, de sohasem éltem ott. Kisvárosi kórház közalkalmazottja vagyok. Az én személyes érdekemet jelentősen sértené, ha bezárnák, mert akkor új munkahely után kellene néznem, és szeretek itt lakni. És a helyiek is szeretnek itt lakni, ide járatni gimnáziumba a gyerekeiket, a mi kórházunkban gyógyulni, arra büszkének lenni. Ettől még gondolhatom úgy, hogy bizony a kevés adózni hajlandó és adózni képes magyar (derékhadukat épp a közalkalmazottak adják) túl sok adót kell hogy fizessen, és még ez sem elég ahhoz, hogy fenn lehessen belőle tartani a falusi iskolákat, meg postákat, meg kisvasutat, holott ez nyilván mind jó az embereknek, csak nem lehet finanszírozni. És persze kellemes dolog elhinni, hogy dehogynem, csak nem szabad engedni a komcsikat ellopni a pénzt, mert mi mindent jól csinálunk, a magyar meg egy tehetséges nép, csak sajnos a tatár, meg a török, meg a labanc után mos éppen a politikai hatalmukat gazdaságiba átmentett kommunisták rabolják ki az EMBEREKET. De őket nem hagyjuk...ugye. Majd mi megmutatjuk!

Impossible # 2009.04.15. 13:27

Immaculata,

és ennek most mi köze volt ahhoz, amit írtam? :D

limma # 2009.04.15. 13:02

Ajánlom Drábik János könyveit

Lehet, hogy összeesküvés-elmélet, de annyira jellemzőek és logikusak a dolgok, amiket leír - sok mindenre magyarázatot adnak.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.04.15. 12:40

:) Szia!

Azért tudod meg kell különböztetni önkormányzati fenntartású intézményeket és költségvetésből finanszírozottakat.

Az önkormányzati fenntartásúak fuldokolnak, a költségvetésből élőknél jobb a helyzet. Ott azért vannak olyan menedzser fizetések, amiket a bankosok is megirigyelhetnének.

Impossible # 2009.04.15. 12:38

Immaculata,

Grád Andrásnak abból a szempontból igaza van, hogy az embereknek vannak különböző csoportjai, de ettől még az nem lesz igaz, hogy ne lehetne "emberek"-ről és "nép"-ről helyesen beszélni, ugyanis a munkavállaló is, a munkáltató is, és mindenki más is lényegében azonos, azaz ember. Az ember meg akar élni, amihez munka szükséges, olyan munka, amiért kap annyi pénzt, hogy meg tud belőle élni, akár félre is tud tenni, mert marad belőle hónap végére is, és így van számára perspektíva, van remény. Az emberektől nem szabad elvenni a reményt. Mindez az emberekre igaz általában, nemcsak az emberek bizonyos csoportjaira.

limma # 2009.04.15. 12:26

Imma

az igen jó, hogy bírságot, büntetést, illetéket szednek, de a had bérköltsége, fenntartási költsége lehet, hogy túlhaladja ezeket a bevételeket.

Az lenne a jó, ha tényleg be tudnának hajtani minden forintot, ami jár az államnak - és persze ez nem bizonyos mély zsebekben landolna, hanem az egészségügyben, oktatásban, fejlesztésekben stb.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.04.15. 11:58

Beidézem Grád tanár úr nagyon bölcs mondását, hogy ne felejtsük el, mert még egymás között is különböző érdekeket vallunk.

Holott nincsenek „emberek“, „nép“ stb, helyette vannak munkaadók és munkavállalók, városiak és vidékiek, jómódúak és hátrányos helyzetűek, stb., stb., mind-mind nagyon más, lényegében összeegyeztet­hetetlen érdekekkel.

Kacsa azt gondolja, hogy a bankok hitelével emelkedett az életszínvonalunk, holott a hitelfelvevő úgy érzi, hogy ez egy véget nem érő teher, amiből nincs kiút.
Teher a magas kamatok miatt, teher a hosszú futamidő miatt és teher a bankok zaklatása, egyoldalú szerződésmódosítgatása miatt.

Most egy pár szót a közalkalmazottakért, köztisztviselőkért.

Ha csak arra gondoltok, hogy mennyi pénzbe kerül egy-egy bírósági eljárás illetéke, az önkormányzatok, a rendőrség, az apeh, a vám- és pénzügyőrség mennyi szabálysértési, eljárási illetéket szab vagy ró ki, akkor igen is elmondható, hogy a közszolgák bevételt generálnak. A dolgozók többszörösét kitermelik a fizetésüknek.
Midenkinek kell bevételt produkálnia, nem értem, hogy miért gondolják sokan, hogy egyszerű eltartottak vagyunk.

Impossible # 2009.04.15. 11:13

Leg,

nem érdekel, hogy lennének, akik továbbra sem fizetnének rendesen adót, adócsökkentésre midnenképpen szükség van, mert rengeteg ember nem tud megélni, új munkahelyekre is szükség van, mert a munka ad lehetőséget a gazdaság élénkülésére.

Impossible # 2009.04.15. 11:10

Kacsa,

"Kedves Impossible,
a naivitásnak egy teljesen új mélységével ismertettél meg…"

Miért?

Én bízom abban, hogy vannak olyan emberek, akik nemcsak pénzben képesek mérni. Pont ez a baj most, hogy az emberek nagy része pénzzel mér olyan dolgokat is, amiket nem szabad. Én látok olyan embereket, akik ezt észrevették, és akik ezen változtatni akarnak, vannak ilyen emberek, és ilyenekre van szükség ahhoz is, hogy a mostani baj megoldódjon. Ha naivitás meglátni a jót, és naivitás nem feltételezni kapásból a rosszat a jóról is, akkor nyugodtan mondom magamat naivnak. Viszont akkor e naivitás nélkül nem jutunk előrébb.

Legislator # 2009.04.15. 11:05

"akárhogyan is élik meg a köz alkalmazottai, és akármennyire is kegyetlenül hangzik, de a munkájuk – bármennyire is fontos – bevételt közvetlenül nem generál az állam számára."

Ez marxista hozzáállás. Nagyon sokan nem generálnak semmilyen bevételt az állam számára (csaló vállalkozók, megélhetési segélyezettek, sőt, rengeteg pénzbe kerülnek), róluk mégsem akarnak (tudnak?) hét bőrt lehúzni. Ha nem lennének közalkalmazottak, köztisztviselők, egyéb közszolgálati rétegek, akkor egyszerűen nem működne az állam, nem volna közkórház, iskola, minisztérium, könyvtár, múzeum, levéltár, kutatóintézet, helyi önkormányzat, dekószerv, bíróság, ügyészség, Közt. Eln. Hiv., Ogy. stb.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.04.15. 10:55

A morál javítása valóban nehézkes dolog. Emellé csak szavakban állnak oda azok, akik valamit tehetnének is.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.04.15. 10:55

A morál javítása valóban nehézkes dolog. Emellé csak szavakban állnak oda azok, akik valamit tehetnének is.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.04.15. 10:52

Kacsa,

Most azt akarod mondani, hogy azok felelősek a válságért, akik az olcsó hiteleket felvették?:-)


Sunshine after the rain.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.04.15. 08:52

Vzoli igazat ír: alapvetően az emberek, a morál van a béka segge alatt – ott kellene javítani.

Már bocsánat, de alkalmazottként próbálj már meg javítani a munkahelyi morálodon.

Én megpróbáltam, de a többség a melegre szavazott.:((

Kacsa1111 # 2009.04.15. 08:47

Kedves Legislator,

1)
akárhogyan is élik meg a köz alkalmazottai, és akármennyire is kegyetlenül hangzik, de a munkájuk - bármennyire is fontos - bevételt közvetlenül nem generál az állam számára.

2/A)
a kapcsolat nem fodított csak bonyibb...
hihetetlen mennyiségű pénzt generáltak a pénzpiac résztvevői (messze nem csak a bankok értendők ezalatt) azokkal az ügyletekkel, amikkel most bedőltek.
Annak a pénznek nagy része a háztartásokba vándorolt olcsó hitel formájában, ami aztán a háztartásokban ház, autó, plazma TV formájában manifesztálódott...
egy szóval emelkedett az életszínvonaluk.

2/B)
a spekuláns nem specifikusan a magyar nemzet ellensége...egyáltalán nem is ellenség.
vagy ha igen, akkor csak annyira ellenség, mint az oroszlán ellensége a gazellának...
a spekuláns ragadozó, amelyik a leggyengébbet nézi ki magának, ha megéhezik.
Ráadásul "A spekuláns" egy nehezen megfogható fogalom...a pénzpiac minden résztvevője spekulál bizonyos mértékben...pl. az Józsi bá' is, aki OTP részvényt vett 1400on...vagy októberben a Porsche művelt olyat, hogy dörgött-villámlott!

mindezzel csak azt akartam mondani, hogy a spekuláns nem arra megy, hogy valamit "megroppantson", hanem arra, hogy pénzt csináljon.
ennek lehet mellékterméke az, hogy megroppan az OTP pl. vagy mondjuk a General Motors.
egyébként jellemzően nem országra, hanem szektorokra utaztak mostanában...(autóipar, bankok stb.)


Kacsa11

Legislator # 2009.04.15. 07:27

Kacsa,

1)Ha a közalkalmazottak és a köztisztviselők nem fizetnének adót, járulékot stb., akkor azt az illetményt kapnák meg, amely a törvényben írva vagyon, és nem 38%-kal kevesebbet. Más kérdés, hogy közgazdaságilag igazad van, de ezt én úgy élem meg, ahogy írtam. De fogalmazhatnánk úgy is, hogy ezekbe az illetményekbe az állam eleve belekalkulálja azt, ami az államot megilleti (legalábbis a hatályos törvények szerint). Csak egy érdekesség, nem túl gyakori, de ha jól tudom, a természetbeni juttatás adója 54(!)%, tehát többet adóznak utána, mint amit egyáltalán kézhez kapnak. (Ez olyan, mint az a bank, amely x euró betétele után nagyobb kezelési költséget számított fel, mint maga a várható kamat).
2)A kapcsolat fordított: éppen ők köszönhetik a kiuzsorázott népeknek a vagyonukat. AÉn nem tudom, hogy miért kell elfogadni, hogy új-zélandi tőzsdespekulánsok a magyar gazdaságot akarták megroppantani. Őket ez bizonyára meglepi, de itt is emberek élnek. És azt sem értem, miért nincsen olyan (min. egy) magyar(?) tőzsdespekuláns, aki visszavágna, és kicsit Új-Zélandot szívatná meg. Vagy itt eleve leosztott szerepek vannak, és mi már ehhez is kevesek vagyunk?


Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2009.04.15. 07:22

Kedves limma,

nem tudom mennyit lehetne beszedni „akár a jelenlegi adó)törvények SZIGORÚ betartatásával” de azt sejtem, hogy mennyiszer:
kétszer - először és utoljára...:)


Kacsa11

limma # 2009.04.15. 07:14

Vzoli igazat ír: alapvetően az emberek, a morál van a béka segge alatt - ott kellene javítani. De sajnos, erre nemigen látok lehetőséget, mert ugye DEMOKRÁCIÁBAN nem lehet Könyves Kálmáni törvényeket hozni.

Apeh: drága gazdagok, ugyan adózzatok már egy kicsit ti is a luxusingatlanjaitok után.

Gazdag: menj a fenébe, megveszlek kilóra

Apeh: jó, bocsika.... hát akkor facsarjunk tovább azon az egy-két millió védtelen alkalmazotton.

Hány milliárdot lehetne beszedni (az akár a jelenlegi adó)törvények SZIGORÚ betartatásával?

vzoli # 2009.04.15. 04:38

Az a baj, hogy ebben az országban nem a politikusokkal, és nem is feltétlenül a gazdaságirányítással van baj. Nem ez a legfőbb gond.

Magával az emberanyaggal van probléma.
Pontosabban: emberi attitűdökkel, hozzáállással, küzdeni akarással, a sikeres küzdésformákon való gondolkodási képességen. Nevezetesen: hogy már el sem kezdjük.

Mint mondtam: magával az emberanyaggal van probléma.
A politikusokat is abból merítjük.

Nem azokkal a tízezrekkel van baj, akikben megvan a potenciál, hogy a legsikeresebb nemzetek egyike legyünk ...
Hanem azokkal a százezrekkel, akik szívesebben vitetik magukat hordszéken, ahelyett, hogy járóképesen gyalogolnának.

Régi igazság:
Szarból nem lehet várat építeni.

A politikusok felelőssége legfőképpen abban áll, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel inkább "elkenik", mintsem elkezdik azt a folyamatot, melynek eredményeként széles néptömegek szembesülhetnének a közvetlen fenyegető életveszéllyel.

Ez a demokrácia impotenciája. Meg a politikusi elbizakodottságé egy olyan országban, ahol tízmillió ember van meggyőződve arról, hogy az ő fenekében fordul meg a passzátszél, és ennek eredményeként egyedül is olyan képességekkel rendelkezik, mint három Superman együttvéve.

Nándorfehérvár, 1456:

"-Jobbágyok! Jön a török!"

"-Ez az urak harca, vívják meg ők!"

"-Nekem mindegy! Rajtatok keresztül jön. Két választásotok van: harcoltok, vagy megdögöltök!"

Nagyjából ennyi az utolsó - legalább részleges - nemzeti összefogás története.

És valljuk be: egy nemzethalál víziójánál is leginkább csak a környező falvak jobbágyai voltak azok, akik harcba vonultak.

Mit várunk tehát egy olyan társadalmi berendezkedésnél, ahol a hatalom sikeres megtartásának egyik legfőbb receptje az, hogy vezetői részről (jobb vagy baloldali vezetőgárdától függetlenül) felszínen tartják azokat az egyébként egészségeseket, akik életképességüket csak négyévente demonstrálják azzal, hogy a szavazóurnákhoz ballagnak?!

Kacsa1111 # 2009.04.14. 21:06

Kedves Impossible,

a naivitásnak egy teljesen új mélységével ismertettél meg...

Kedves Legislator,

néhány árnyalás:

1)
közalkalmazottak és köztisztviselők nem fizetnek adót...az állam csupán bal zsebéből jobb zsebébe helyezi át a pénzt...

2)
a válság előtti életszínvonalat a "nemzetek nyomorba döntőinek" köszönhettük...

3)
a bankárjancsikat jelenleg sajnos meg kell menteni (csak az akérdés, hogy hogyan) mivel ha bukni hagyjuk őket az olyan lavinát indítana, ami maga alátemetni az egész pénzügyi rendszert...
nem tudom te hogy vagy vele, de én a finciális apokalipszist inkább kihagynám:)

4)
azzal a mondandódba burkolt kritikával egyetértek, hogy ez így nem igazságos, és azzal egyetértek, hogy a pénzügyi rendszert át kell alakítani...
de csak a stabilizáció után.


Kacsa11

SolnesM # 2009.04.14. 20:10

És még hisz ezeknek valaki?

Én biztos nem.
De egy dolog a válság kezelés és más a felelőségre vonás.
Annak is el kell jönni az idejének !

Nem szabad felejteni !!!!