Alkalmazhatatlan a médiatörvény?


ObudaFan # 2011.02.05. 11:05

A legkevésbé sem oszlatták el. Nem volt olyan hír, amelyik eloszlatta volna.

guba # 2011.02.05. 07:41

A Parlament és a Tanács 2010/13/EU sz. irányelve (AMSz) irányelv 94. preambulum­bekezdése a tagállamok számára a médiahatóság felépítésére nézve nagy szabadságot enged, de egy korlátot állít: a hatóság függetlenségének elvét mondja ki. A jelenlegi médiahatóság azonban nem független – a jelenlegi kormánytól és a kormánypártoktól.

Az utóbbi idők hírei, remélem eloszlatták a korábbi kétségeidet a médiahatóság formális függetlenségének kérdésében. :)

ObudaFan # 2011.01.14. 17:54

A módosítót előzetes normakontroll esetén tudja csak megsemmisíteni. Mindenesetre a jogalkotó szerencséje, hogy jan. 1. előtt bakizott, amikor még nem volt hatályos az új Jatv., amellyel ez egyértelműen ellentétes.

prudens # 2011.01.14. 10:00

Az AB megsemmisítheti akár a módosító rendelkezést, és ebben az esetben a törvény a kihirdetett állapotban hatályos, akár az utóbb kihirdetett törvényben azt a rendelkezést, amelyet a korábban kihirdetett törvény módosított, és ebben az esetben a törvény a módosító rendelkezés szerinti szöveggel hatályos. A megsemmisítés alapja mindkét esetben a jogbiztonság sérelme lehet.

ObudaFan # 2011.01.12. 16:17

Szerintem azért nem fog eljárni az AB, mert egy módosító törvényt csak előzetes normakontrollal tud megsemmisíteni, utólag csak a módosított rendelkezést semmisítheti meg. Ebben az esetben viszont a megsemmisítéssel nem maradna érdemi rendelkezés a megsemmisített helyén. Szerintem a helyes megoldás az, ha a rendes bíróság alakít ki erre gyakorlatot. Esetleg az LB hozhat egy jogegységit, és azzal már tud foglalkozni az AB is.

Mindenesetre az egyértelmű jogalkotó szándék ellenére nem is olyan egyszerű megítélésű a kérdés, és ez az újabb szarvashiba jól illik magához a törvényhez.

Kacsa1111 # 2011.01.12. 14:13

Kedves prudens,

miképpen merül fel az alkotmányellenesség?


Kacsa11

prudens # 2011.01.12. 08:32

Ha úgy fogalmazod meg a kérdést, hogy alkotmányos-e egy törvényt a kihirdetése előtt módosítani, illetve alkotmányos-e egy törvényt a módosítása előtti formában kihirdetni, akkor már van az AB-nak hatásköre.

prezso # 2011.01.11. 15:31

efi: nézd már meg, mi is az a hírcsárda... :)
(még mielőtt túl komolyan veszed azt a „hírt”, amit linkeltél)

ObudaFan # 2011.01.11. 15:20

Az AB szerintem ebben nem dönthet, nincs hatásköre. Ebben a rendes bíróság dönt - ha kell, az LB egy jogegységi határozattal.

prudens # 2011.01.11. 14:07

Vajon lehet-e előbb módosítani egy törvényt, mintsem hogy kihirdették volna?
http://hvg.hu/…veny_szovege

Lex posterior derogat priori. Kérdés, melyik a posterior a kettő közül ebben az esetben?

A médiahatóság határozatainak a felülvizsgálatára irányuló összes jövőbeli ügyben fel fog merülni ez a kérdés, mert ettől függ, hogy 30 nap áll-e rendelkezésre a felülvizsgálatra, vagy pedig soron kívül kell-e eljárni. Vicces lenne, ha a bíróságok az összes ilyen ügyben felfüggesztenék az eljárást, és kivárnák az AB ezzel a kérdéssel kapcsolatos döntését.

kaméleon # 2011.01.06. 10:02

Efi! Biztosan ismered Füles morgását:
– No mi baj már megint?

  • Semmi, Mackó, semmi. Csak úgy mondom. Sokféle népek vannak. Egyik nem akar, a másik nem tud. Ennyi az egész.

A „nem akar”-nak mindegy, hogy mennyit és milyen érvet hozol fel. Szerintem, itt az ideje, hogy felhagyj a reménnyel!

efi99 # 2011.01.06. 09:37

Az nmhh pillanatnyilag kb ilyen színvonalon égeti magát:
http://hircsarda.hu/…ikipedianak/

efi99 # 2011.01.06. 09:35

De, guba helyesli, úgy tűnik.

Rexor # 2011.01.06. 08:18

Lehet keménykedni a németekkel, de elég sokat veszthetünk rajta. A német gazdaság a legerősebb Európában, biztos mindenki örülne, ha a jólkicsesztünkanémetekkel taktikának az lenne a következménye, hogy pl. az Audi vagy a Mercédesz elmenne az országból.

A válságadókkal sem az a baj, hogy vannak, hanem hogy nem készítették fel a társaságokat erre, másrészt pedig visszamenőlegesen adóztatnak. Elég nagy pofon ez a jogbiztonságnak. És esetleg a befektetők úgy gondolhatják, hogy abban az országban, ahol ennyire kiszámíthatatlan a jogszabályi környezet nem nagyon érdemes hosszú távra berendezkedni.

A kormányzat kommunikációja, ahogy mindenkit magasról letojva, vagy sunyi módon (amire egyébként nem is lenne szükség) salátatörvénybe bújtatva átnyomnak jogszabálymódosításokat nem túl meggyőző senkire nézve sem.

Legislator # 2011.01.05. 22:44

Nem nézem. Csak egyszer majd azok jönnek az egyetemre, akik ezeken nőttek fel. Én meg nem gyógypedagógus vagyok. Senki nem akarja megmondani, hogy kinek mi a jó.


Sunshine after the rain.

efi99 # 2011.01.05. 21:14

*hitelezettek

efi99 # 2011.01.05. 21:12

guba
"Erre a válasz nagyon egyszerű: most egy aktívan cselekvő kormányunk és miniszterelnökünk van, akikről rengeteg hírműsort tele lehet tölteni, a többiek pedig ugyanazt csinálják amit korábban kormányon: semmit."

Na igen, khmm, csak mint tudjuk a legveszélyesebb, ha a szorgalom hülyeséggel párosul.
Arra is felhívnám a figyelmedet, hogy a nagy igyekezet leginkább a karosszékben való minél hosszabb, kényelmesebb és biztosabb elhelyezkedésre irányul. Kevésbé sikeresek a zembereket érintő ügyek kezelése: a nettó bér csökkenéssel járó "adócsökkentés", az mnyp-k lerablása, a hitelezők meg(nem)segítése, a visszamenőleges törvénykezés és úgy nagy általában az emberek totális gyengeelméjűknek nézése (megvédem a vagyonod úgy, hogy elveszem, direkt teszünk ám hibákat a ViccPali szövegeibe, nem azért akarunk külföldi magyaroknak szav.jogot adni, mert jól jön az nekünk majd 4 év múlva stb).

Legislator
"efi, ez nem üzlet, hanem kultúra dolga. Sajnos még mindig nem tudom elfogadni, hogy Magyarországon Győzike és a VV a kultúra."

Én se. Ennél jobban már csak azt utálom, ha megmondják nekem, hogy nekem mi a jó. Ne nézd. Én is azt teszem.

guba # 2011.01.05. 21:08

A legjobban a németek vannak megbántva. Akik eddig soha nem mulasztották el kifejezni múlhatatlan hálájukat, amiért kiengedtük a toplákos keletnémetjeiket a rendszerváltás előtt, most úgy ütnek minket mint a répát.

guba # 2011.01.05. 21:04

Szerintem ez a kisgömböc dagad. Találtak végre egy jó fogást most rajtunk, hogy leverjék az első sorban német érdekeket sértő válságadókat, meg nyilván a sajtómágnások is kaptak egy botot ezzel a kezükbe. Az időzítés katasztrofálisan rossz, házhoz mentünk a pofonért.

Legislator # 2011.01.05. 20:43

A magyar sajtó úgy állítja be, mintha nagy lenne a nemzetközi nyomás. Meg kellene nézni, hogy csupa baloldaliak gyakorolnak-e nyomást. Ha nem, az legalábbis gyanús. És mi vezeti a nyomásgyakorlókat? Megmutatni a példátlan felhatalmazással bíró jobboldali kormányzatnak, hogy Európában mégis a baloldal az úr?

Ha így megy tovább, és lesz némi szabadidőm, elolvasom ezt az inkriminált törvényt.


Sunshine after the rain.

guba # 2011.01.05. 19:42

Ez a történet szerintem nem a sajtószabadságról, hanem a Fidesz kevélységéről szól, és féltem tőle magunkat (magyarokat), amikor esetleg sok flesleges sebet szerezve kell engednie mégis.

Legislator # 2011.01.05. 19:26

Gubalínó írta: "Azért nem, mert mindenkit az érzelmei vezetnek, a sajtószabadság meg a hivatkozási alap."

Ez az!


Sunshine after the rain.

Legislator # 2011.01.05. 19:25

Gubalínó írta: "Azért nem, mert mindenkit az érzelmei vezetnek, a sajtószabadság meg a hivatkozási alap."

Ez az!


Sunshine after the rain.

Legislator # 2011.01.05. 19:23

efi, ez nem üzlet, hanem kultúra dolga. Sajnos még mindig nem tudom elfogadni, hogy Magyarországon Győzike és a VV a kultúra.


Sunshine after the rain.

guba # 2011.01.05. 19:11

Erre a válasz nagyon egyszerű: most egy aktívan cselekvő kormányunk és miniszterelnökünk van, akikről rengeteg hírműsort tele lehet tölteni, a többiek pedig ugyanazt csinálják amit korábban kormányon: semmit. Ezért nem róluk szólnak a hírek.
De tényleg, amikor a Hírtv riportereinek a kocsijába kábítószert csempésztek vélhetően mszp-s politikusok támogatására, vagy megbízására, akkor nem sértették a szólásszabadságot? Hol voltatok? Amikor kiváló egyetértésben hazaküldték az amerikai cégeket a két kereskedelmi rádiót meg felosztotta a két nagypárt, akkor nem sérült a sajtószabadság, Akkor miért nem szóltatok? Azért nem, mert mindenkit az érzelmei vezetnek, a sajtószabadság meg a hivatkozási alap.