Önkormányzati kamatmentes hitel


Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.30. 10:30

Ez akkor se kerek. Ha nem állsz szerződéses jogviszonyban az OTP-vel, akkor nem is követelhet tőled semmit. Ha az önkormányzat nem teljesít, követelje az önkormányzattól. De én attól tartok, nem ilyen tiszta a helyzet, hiszen - ha jól értem, az OTP-nek törlesztitek a kölcsönt. Márpedig akkor valahogyan jogviszonyba kellett kerüljetek vele. Hogy hogyan, azt a konkrét szerződés, szerződések részletes ismerete nélkül csak találgatni tudnám. Azt meg minek...

alasztics # 2007.01.30. 08:54

Szia!
A szerződésben más nincs az OTP-ről.
Érdeklődtem telefonon. Az önk.-on azt mondták, hogy ehhez az OTP-nek nincs joga, mivel Az Önk fizeti az OTP-nek a díjakat. Egyébként az ÖNk. és az OTP között van szerződés. Az OTP azt mondta, hogy az ÖNK. mostantól nem fizeti a kezelési költséget, ezért terhelték ránk.
J.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.29. 22:15

Részleteiben kellene ismerni azt az "alig két és fél oldalas" szerződést. Mert az OTP valahogy csak belekerült az ügyletbe.

alasztics # 2007.01.29. 20:01

Sziasztok!
A következő témában kérném a segítséget:
3 éve a helyi önkormányzattól kamatmentes hitelt kaptunk lakásvásárlás céljából. A kölcsönszerződés (az Önkormányzat és a köztünk megkötött) nagyon egyszerű, alig 2,5 oldal. Melyben szerepel a hitel összege, a futamidő, a törlesztőrészlet havi összege, esetleges visszatérítés, és hogy engedélyezzük, hogy az OTP bejegyezze a jelzálogot, mivel ő a "támogatást folyósító pénzintézet". Továbbá az önkormányzat "a kölcsön folyosítása során egyszeri 2% kezelési költséget számol fel", melyet rendeztünk is.
Ma megkaptuk a rendszeres éves elszámolást az OTP-tól, melyben közlik, hogy "a kölcsön számlavezetéséért évi 1,5% mértékű kezelési költséget számít fel", és közlik az új törlesztő részletet.
Kérdéseim a következők:

  1. Az általunk megkötött szerződésben szó sincs arról, hogy a havi törlesztőrészlet megváltozhat. Így is változtathatják?
  2. Az OTP-vel nem is kötöttünk szerződést. Milyen jogon tesz rá kezelési költséget, és változtatja meg a törlesztő részletet?
  3. Ha ezt megteheti az OTP, akkor bármikor rátehet az "önkormányzattól kapott kamatmentes hitelünkre" bármilyen költséget, amit csak kitalál?

Bocs a kicsit hosszú leírásért, előre is köszönöm a választ.
J.