Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Kommunális adó

Precki # e-mail 2014.09.12. 11:28

Tisztelt Fórumozók!

A problémám a következő lenne:
Néhány nappal ezelőtt a helyi önkormányzattól kaptam egy levelet, hogy a 2006. évben vásárolt lakásom után nem fizettem kommunális adót. Azt mondták, hogy be kellett volna jelentenem akkor az önkormányzatnál az adás-vétel tényét.
A mai napon kaptam egy újabb levelet, melyben 5 évre visszamenőleg (a régebbi tartozás már elévült) bekérik a díjakat. Ez még rendben is van. Azonban kirótták rám az 5 év összadójának 50%-át bírságként.

Tehát ezt én úgy értelmezem (józan paraszti ész), hogy egy olyan dolog miatt kaptam bírságot, amiről nem is tudtam, hogy fizetnem kellene és előzményekben semmiféle ilyen irányú felszólítás/megkeresés nem történt az önkormányzat részéről.
Továbbá, amikor elméletileg be kellett volna jelentenem az adás-vétel tényét (tehát aminek az elmulasztása miatt megbírságoltak), még 18 év alatti voltam. Nem tudom, hogy ez számít-e valamit.

Kérdésem az lenne, hogy az adóbírság esetében érdemes-e fellebbeznem? (5.000 Ft illetéktől indul.) Az elmaradt kommunális adó alól természetesen nem akarom kihúzni magam.

A válaszokat előre is köszönöm!

Üdv,
Precki

Tikécske # e-mail 2014.08.30. 23:47

Tisztelt Fórumozók!
Kommunális adóval kapcsolatban szeretnék tájékoztatást kapni,tanyán lakunk,mégis az önkormányzat évek óta kommunális adót vet ki ránk,törvényesen fizettünk-e eddig évi több ezer forintot.Nincs szemétszállítás,csatorna,vezetékes víz,szilárd burkolatú út.És,ha eddig jogtalanul fizettünk,kihez fordulhatunk jogorvoslatért?
Köszönöm.

Rexor # e-mail 2013.05.28. 15:17

Jogosan kérik, de van lehetőség méltányosságot kérni.

nesszy # e-mail 2013.05.28. 13:02

Segítséget szeretnék kérni kommunális adó ügyben!
9 éve építettünk a szüleim házára tetőteret mivel hitel kellett hozzá ezért társasházzá kellett nyilvánítani.
A helyi önkormányzat is ez alapján adta meg nekünk a lakhatási engedélyt.Azóta csak a szüleim kaptak csekket a kommunális adóról ,mi nem .Most küldtek egy értesítést,hogy nekünk be kellett volna ezt jelenteni a helyi önkormányzat adóhatósági részlegére is hogy a házban lakunk hivatalosan,lakhatási engedéllyel.(Ezt állítólag magunktól tudni kellett volna)
Most visszamenőleg 5 éves díjat követelnek tőlünk,de mivel én a mozgáskorlátozott gyerekemre csak ápolási díjat kapok a páromnak sem haladja meg a fizetése a 100000 ft.-ot így nem tudom ezt az 50000 ft. körüli összeget kifizetni.
A kérdésem az lenne,hogy jogosan kérik -e tőlünk visszamenőleg a pénzt?
Ha igen létezi-e méltányossági kérelem benyújtására lehetőség a fizetendő összeg kisebbítésére?
Válaszokat előre is köszönöm!

somiska # e-mail 2013.05.22. 21:38

Kommunális adó fizetésével kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.
A helyi önkormányzat tulajdonában álló ingatlant vásároltam 5 évi részletre, tulajdonjog-fenntartással, 4 évvel ezelőtt.
Nemrég írásban felszólítottak, hogy fizessek kommunális adót, az adásvétel időpontjáig visszamenőleg.
Az önkormányzat saját rendelete annyit ír csak a kommunális adóról, hogy azt a tulajdonosnak kell fizetnie. Írtam nekik levelet, hogy mivel még nem vagyok tulajdonos, szerintem még nem kell kommunális adót fizetnem. Az volt a válaszuk, hogy tulajdonos ugyan nem vagyok, de használom az ingatlant. (ez egy üres telek egyébként)
A használóra is érvényes az adófizetési kötelezettség, még akkor is, ha ők ezt a rendeletükben nem említik?

Előre is köszönöm a választ.

Rexor # e-mail 2013.04.12. 10:43

Helyi adókról szóló törvény: 12. § 32 (1) Az adó alanya (3. §) az, aki a naptári év (a továbbiakban: év) első napján az építmény tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Amennyiben az építményt az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya. (A tulajdonos, a vagyoni értékű jog jogosítottja a továbbiakban együtt: tulajdonos).

24. § 67 Kommunális adókötelezettség terheli a 12. §-ban meghatározott magánszemélyt továbbá azt a magánszemélyt is, aki az önkormányzat illetékességi területén nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik.

Tehát ha a tulajdonos magánszemély, akkor neki kell fizetnie.

B.J 001 # e-mail 2013.04.12. 09:29

Köszönöm a választ REXOR-nak komunális adó ügyben.
Még egy kérdésem van REXOR-tól. Van e hivatalos kézzel foghato rendelet vagy hol nézhetek utána amit én ki nyomtatok és a fő bérlönek meg tudom mutatni.
Elöreis köszönöm a választ ill.a segitséget.
Üdv B.J

Rexor # e-mail 2013.04.10. 15:37

A komm. adót a tulajdonosnak kell megfizetnie az önkormányzatnak. Az más kérdés, hogyha a szerződésben kitértetek erre, akkor követelheti tőled ennek a megtérítését.

B.J 001 # e-mail 2013.04.09. 11:39

Sziasztok Forumozók!
Segitséget szeretnék kérni komunális adó ügyben.
Jelenleg egy bér lakásban lakok kb.4éve és a mai napig nem fizetek kom.adót,ugyanis nem tudtamm hogy ezt nekem kellet volna fitetnem.
A fő bérlöm most arra kötelez hogy vissza menöleg fizessem meg az önk.járó adót.
A kérdésem: vissza menöleg jogossan kérhetik tölem kom.adó fizetést, ill.kinek kellet volna ezt bejelentenie? hogyha jóhiszemüen én ezt nem tettem meg ill. nem tudtam.Hogy tudom be bizonyitani azt hogy nem tehetek erröl hiszen ezt a fő bérlönek kellet volna bejelentenie és nem nekem.
Elöreis köszönöm a válaszokat.

vicikeka #   2013.03.04. 14:40

Visszamenőleg hány évig lehet követelni a kommunális adót. Ha dec. 27.határozat alapján állapították meg akkor ez az adott év is beleszámít a hátralékba?

mcmac # e-mail 2013.02.21. 09:17

Ja és az előzőhöz:

  • a telek művelési ágból nincs kivéve, aranykorona értéken van nyilvántartva
mcmac # e-mail 2013.02.21. 09:07

Üdvözlet!
Kommunális adót kell e fizetnem akkor, ha:

  • külterületi ingatlan
  • szántóként van bejegyezve
  • gazdasági épület a házam
  • víz nincs
  • csatorna nincs
  • gáz nincs
  • szemétszállításért külön fizetek
  • földutak vannak
  • fejlesztés 20 éve nem volt

Köszönöm a választ előre is.

ciki15 # e-mail 2012.09.12. 15:22

Patrol! Meg szeretném kérdezni, hogy mi volt a panasz a telekadóval kapcsolatban, mi az alkotmánybírósági döntés száma, ki volt az előadó alkotmánybíró,hány alkotmánybíró vett részt a döntésben. Ezeket ismerni kellene ahhoz, hogy tisztábban láthassunk.
Az általád leírtakból nekem úgy tünik, hogy a jogorvoslati lehetőségeket még nem meritetted ki, az ügyedben még a bíróság nem döntött, tehát idő elött fordultál az alkotmánybírósághoz és ez volt az elutasítás oka. Így nem lehet kizárni, hogy a panaszod esetleg megalapozott, de elösször ki kellene meríteni a jogorvoslati lehetőségeket és csak azután fordulni az alkotmánybírósághoz.

patrol #   2012.09.12. 14:19

Sajnos ez van.
Az Alkotmánybíróság visszautasította az indítványt.

Álláspontja szerint a telekadóra vonatkozó rendelet nem közvetlenül alkalmazandó norma, az nem az érintettek önkéntes jogkövető magatartásával, alkalmazásával hatályosul, ezért az indítványozó közvetlen és tényleges érintettsége nem áll fenn. Mivel a telekadót az adóhatóság kivetéssel állapítja meg, a rendelet rendelkezéseiből közvetlenül, bírói döntés nélkül az Alaptörvényben biztosított jog sérelme nem következik be.

ciki15 # e-mail 2012.09.11. 12:04

Az Alaptörvény ezzel kapcsolatban a következőket írja:
XXX. cikk
(1) Teherbíró képességének, illetve a gazdaságban való részvételének megfelelõen mindenki hozzájárul a közös
szükségletek fedezéséhez.
(2) A közös szükségletek fedezéséhez való hozzájárulás mértékét a gyermeket nevelõk esetében a gyermeknevelés
kiadásainak figyelembevételével kell megállapítani.

A fentiek szerint a kommunális adóból is kötelező kedvezményt adni a gyermekneveléshez és ezen felül az adózó teherviselő képességét is figyelembe kell venni a kommunális adó mértékének a meghatározásakor.

wers # e-mail 2012.09.11. 11:38

A külterületi ingatlannak is van előnye: nem kell gázszámlát fizetni!
Ezt tudja a gézszolgáltató is? (ha éppen külterületen szolgáltat)

wers # e-mail 2012.09.11. 11:37

A külterületi ingatlannak is van előnye: nem kell gázszámlát fizetni!

C a s a b l a n c a # e-mail 2012.09.11. 11:23

Pusztán azért, mert ingatlantulajdonnal rendelkezel az adott településen!

A kommunális adó nevében benne van, hogy ez ADÓ. Tehát nem kérdezik meg, hogy akarod-e?, egyet értel-e vele?, mennyit gondolnál fizetni? stb.

Én sem látom értelmét az SZJA-fizetési kötelezettségemnek - de sajnos ha akarom, ha nem, levonják a béremből - mert tudom, hogy a befizetéseim java az államadósság feneketlen zsákjában landol, amely államadósságot nem én okoztam, és nem is értek vele egyet és a pénzemért egyébként sem kapok semmit cserébe...

A külterületi ingatlannak is van előnye: nem kell gázszámlát fizetni!

Zia71 # e-mail 2012.09.11. 08:01

Kűlterületen van a házam.Köteles vagyok kommunális adót fizetni? Semmit nem kapok a pénzemért...20 éve semmi nem változott. Az út tiszta katasztrófa..Főleg esőzésnél, illetve télen.(súlyadót is fizetek..)A gázfűtésem nincs, mert kb 1millió forintba kerülne csak a csonkig..A hivatalba azt mondták kűlterület.., nem tudnak segíteni.Nekem alanyi jogon nem jár a gáz???? Kérdezem én : mire fizessek kommunális adót???

ciki15 # e-mail 2012.09.10. 16:16

Elnézést, hogy belejavítok. Fix79 nem "hozzátartozó"-ról írt, hanem "hozzá tartotozó"-ról, azaz az ingatlanhoz tartozó kommunális adóra gondolt. Az elköltöző ingatlantulajdonost kötelezni szokták kommunális adó fizetésére , sőt néhány önkormányzat még ki is tol az elköltöző tulajdonossal és magasabb kommunális adót vet ki rá mint a helybenlakókra. Az a kérdésem, hogy ez így törvényes-e?

C a s a b l a n c a # e-mail 2012.09.10. 07:25

A kommunális adó fizetésére nem a "hozzátartozó" köteles, hanem az ingatlan tulajdonosa. Akkor is, ha üresen áll. A pontos választ a helyi rendeletben lehet megtalálni.

ciki15 # e-mail 2012.09.05. 17:22

Az ilyen elköltözőkkel szoktak úgy kitolni, hogy sokkal magasabb kommunális adót vetnek ki rájuk mint a helybenlakókra. Ez természetesen nem minden önkormányzatra igaz, de sajnos terjed a rosz szokás. Arra szeretnék választ kapni, hogy ez így törvényes-e, igazságos-e?

Fix79 # e-mail 2012.09.05. 12:54

Köszönöm a gyors választ,utána fogunk kérdezni.

Rexor # e-mail 2012.09.05. 12:21

Főszabály szerint igen, de meg kell nézni az adott önkormányzat rendeletét.

Fix79 # e-mail 2012.09.05. 12:10

Tisztelt Fórumozók!

Olyan kérdésem lenne,ha valaki több éve nem lakja az ingatlant (az ingatlan a nevén van,de más probléma miatt elköltöztek),akkor is köteles-e a hozzá tartozó kommunális adót fizetni?
Ha nem,akkor ezt hol lehet elintézni?
Köszönöm a válaszukat!