helyi építményadó SOS


losika81 # 2008.04.17. 11:25

Üdv mindenkinek!

A következő a kérdésem, problémám.

Egy kis város lakója új lakója vagyok, van egy önkormányzati rendelete, amely alapján nem is problémázok, hiszen egy kis 37 m2-es lakóingatlan tulajdonosa vagyok tavaly óta, és jan. 1-én aki adott településen ingatlannal rendelkezik 800 ft/m2 építményadót kell fizetnie. A gondom most következik. A helyi építményadóról szóló önkorm. rendeletnek vagy egy ilyen passzusa, hogy :
"Magánszemély tulajdonában álló lakás céljára szolgáló épület, épületrész esetén adókedvezményben részesül az a tulajdonos, akinek az év első napján az adókötelezettség alá eső ingatlanában érvényes bejelentett lakóhellyel rendelkező személyek laknak. 1 személy esetén az adókedvezmény mértéke 80 %”"
Szóval a jelenlegi helyzetem, hogy állandó lakcímem egy másik város (megvan az oka) viszont tavaly óta ide is be vagyok jelentkezve ideiglenes lakóhelyre, vagy másnéven tart.helyre. A rendelet megfogalmazása az adókedvezményre az érvényes bejelentett lakóhely.
Ennek utána néztem és a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának oldalán a fogalmaknál megtaláltam a lakóhely fogalmát, misszerint lakóhely :
A polgár lakóhelye annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él a lakcímbejelentés szempontjából lakásnak tekintendő az az egy vagy több lakóhelyiségből álló épület vagy épületrész, amelyet polgár otthonául használ
Szóval a dilemmám, hogy e megfogalmazás és a helyi önkorm rendelet alapján megfogalmazott adókedvezmény alá tartozó személyek közé én is beleesem véleményem szerint. Hiszen be vagyok jelentezve, ez érvényes, és lakóhelynek is minősül, csak hát nem állandó, hanem ideiglenes.

Véleményeket kérnék, hogy az önkormányzat kiróhatja-e rám a 30 ezres évi építményadót, vagy jogosult vagyok a kedvezményre és aszerint csak 6 ezret kellene fizetnem. A segítő válaszokat elöre is köszönöm a prolbémámhoz.

Üdv
losika