Hiteltörlésztés tőke kamat megbontás


drbjozsef # 2024.01.12. 08:43

Mivel a kölcsön törlesztését már a felvételt követő hónapban el kell kezdeni, szó sem lehet olyan hatalmas mértékű kamatról, ami az évek óta lejárt és nem fizetett tartozásoknál van.

Pedig mégis ez az annuitásos törlesztőrészlet lényege. Az összes kamatteher el van osztva a futamidőben, de nem egyenletesen.

gerbera317 # 2024.01.12. 07:44

Minden tisztességes hiteltörlesztésnél az elején szinte csakis a kamatot fizeted, a végén pedig már a tőke jóval több
Ez csak minimális mértékben igaz. Mivel a kölcsön törlesztését már a felvételt követő hónapban el kell kezdeni, szó sem lehet olyan hatalmas mértékű kamatról, ami az évek óta lejárt és nem fizetett tartozásoknál van.
De most mit számít a részletes matek? Nem az van a szerződésben, hogy a felvett kölcsönt, majd x futamidő alatt, y részletekben visszafizeted, és kész? Aláírtad, felvetted, elköltötted, és most azon gondolkozol, hogy vissza sem fizeted? Nagyon rossz ötlet...

drbjozsef # 2024.01.12. 05:32

Mi az a "tisztességes hiteltörlesztés" ?
(Magyarországon a forint alapú hitelekre kötelező az annuitásos törlesztőrészlet meghatározás, de például a deviza alapú hitelekre továbbra sem, ott lehet lineáris is. Lehet, hogy a forint a "tisztességes"?)

Szomorú örökös # 2024.01.12. 05:12

fandras

Minden tisztességes hiteltörlesztésnél az elején szinte csakis a kamatot fizeted, a végén pedig már a tőke jóval több.
Ez így működik a bankoknál. De agyalj csak nyugodtan rajta, viszont nem nagyon érdemes.

Majordomus # 2024.01.11. 20:34

Hm. De minek?
Kamatot akar "termelni"?

drbjozsef # 2024.01.11. 19:06

Például ha több kamatot termelek ki
Termelsz ki? Ööööö...que?

Az alapadatokból nagyságrendileg simán kiszámolható. 0% tőke az első részletbe, 100% az utolsóba, egyenletesen elosztva a futamidőre, excel táblában két perc.
(Igaz, azt hiszem már az első részletben is kicsit több mint 0 a tőke, és az utolsóban is van még kamat, de ez nagyságrendileg semmit se számít).
Egyébként a fennálló tőketartozásodat bármikor megmondja a bank, ha kérdezed. (És akkor abból is lehet számolgatni akár)

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.11. 18:16

Hát számold ki. Nem tilos.

Ahhoz a célhoz, amit írsz, nem kell ismerned, hogy az egyes részletekben mennyi a tőketörlesztés. Egyszerűen összehasonlítod a betéti és a kölcsönkamatot.

fandras # 2024.01.11. 15:55

Köszönöm. Nekem úgy rémlett, hogy a svájci frankos történet után mintha ezt előírták volna a bankoknak, de én sem találtam, ezért kérdeztem. A jelentősége abban van, hogy az ember tudja, hogy a saját tőkéje, és az azzal kitermelt kamat hogy viszonyul a tőketartozáshoz, és a fizetett kamathoz. Például ha több kamatot termelek ki, mint amit fizetek, akkor nem érdemes előtörleszteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.11. 13:12

Már megint mi ennek a gyakorlati jelentősége?

drbjozsef # 2024.01.11. 08:53

fandras,

Szerintem nincs ilyen kötelezettség. Ez a törvény keresgélhetsz benne, én nem találtam :

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Az 1. mellékletben a tájékoztatásra "a törlesztőrészletek és elszámolásuk módja" rubrika van, kitöltésére ennyi irányadó : "Önnek az alábbi fizetéseket kell teljesítenie: ... [a törlesztőrészletek összege, a törlesztőrészletek száma, a törlesztés gyakorisága]"

Nekem a bank most is két részletet von, egy "tőketartozás" jogcímen, meg egy "kamattartozás" közleménnyel, összegük állandó ugye, de a két szám mindig változik. De előre nem kaptam meg az összes hónapra lebontva, hogy mikor mekkora lesz ez a két összeg.
Ugyanakkor mivel ezeket egy egyszerű táblázatból és képletből számolják a bankban is, ezért nem látom be, miért ne kaphatnál egy ilyen listát, nem egy nagy munka azt megcsinálni.

fandras # 2024.01.11. 08:21

Kedves Jogi Fórum!
Szeretném megtudni, hogy ingatlan hitel esetén kötelező-e megadni a banknak a tőke/kamat megbontást tételesen törlesztő részletekre bontva? Ha igen, megköszönném a jogszabály elérhetőségét, amiben ez benne van. Köszönettel, András