TB fizetés


monalisa1 # 2013.03.11. 11:21

Sajnos muszáj mert baleset ill. betegség bármikor érheti és így rászorul a TB ellátásokra. (A járulék esetleges nem fizetése miatt az orvostól a sűrgősségi ellátást bár megkapja de többet nem, valamint az elmaradt járulékot adó formájában utóbb valahogy behajtják.)

Javaslom olvassa vissza a topicot hátha talál hasznosítható beírást.

Egyébiránt:
http://www.nov.gov.hu/…felszolgalat

Az önkormányzattól próbáljon kérni szociális segélyt, ezen belül pl. lakásfenntartási segély is létezik: havi pár ezer forint hozzájárulás valamelyik közüzemi számlához.

Katalin59 (törölt felhasználó) # 2013.03.11. 07:43

Szép napot!
2013.01-től semmilyen jövedelmem nincs.Kell-e TB járulékot fizetnem?

SzabóBéla54 # 2013.02.27. 16:38

Tisztelt Szakértők!

2013.február 4.-től 86 napig fogok álláskeresési járadékot kapni. Ennek lejárta után, mivel öt éven belül nyugdíjba megyek, tudomásom szerint, jogosult leszek a "nyugdíj előtti álláskeresési segélyre" A kérdésem: A fenti segély folyósítása alatt kell-e magam után "egészségügyi szolgáltatási járulékot" (TB-t) fizetnem a NAV felé? Köszönettel várom válaszukat.

mackó01 # 2013.02.26. 12:43

Elnézést most találtam rá ,hogy az előző hozzászólásokban is volt szó a TB,ről.
Így az utolsó kérdésem úgy teszem föl,hogy az a 33200 ft,amiről ott szó van ,ha azt befizetjük magunk után az csak a szolgálati időbe számít,vagy a jogosultságiba is?
De attól félek,hogy nem.
Azért megköszönöm ha az előző kérdéseimre választ tud valaki adni.

mackó01 # 2013.02.25. 17:30

Tisztelt szakértők!
Kérdéseim előzményei:egy Bt tagjaként dolgozom alkalmazotti munkaviszonyban,az évek során elég sok Apeh adósság gyűlt össze,kb.6 m tesz ki kamatokkal együtt,a társaság vagyona 20M körül van ami ingó és ingatlant jelent ,kp. az nincs.Havonta 200e körül tudunk fizetni ,már ezt sem sokáig.Már dolgozóktól is váltunk meg, a bevétel egyre kevesebb,nem érjük utol magunkat már soha sem.
Több kérdésem lenne:

  1. Meddig engedi az Apeh így működni a céget?
  2. Nyugdíj előtt állunk ,és mivel a cég el van maradva a járulék fizetésével,ez befolyásolja-e a leendő nyugdíjunkat?

3.Ha esetleg év közben az Apeh lezárja a vállalkozást az adósság miatt ,akkor megszűnik az alkalmazotti munkaviszonyunk is.
TB fizetési kötelezettséget fizethetünk-e arra a pár hónapra,ami beszámolható lenne a nők 40 éves jogviszonyába?
Köszönöm ha válaszolnak.

zsedeni # 2013.02.25. 15:31

Egy kis segítséget szeretnék kérni!
Egy évig dolgoztam egy francia cégnek. Miután felmondtam, a kezembe adtak egy papírt, melyet le kellett adnom az OEP-be, s mely szerint 2013 novemberéig fizetik a TB-t, addig amíg nem találok munkát.
A kérdésem az lenne, ha kiváltom az egyéni vállalkozói igazolványt, elveszítem-e ezt, hogy a francia cég fizeti a TB-t?

Free_ # 2013.02.15. 11:07

Egy kis segítségre lenne szükségem. Eddig állandó lakóhelyenről kaptam a foglalkoztatást helyettesítő támogatást, de most elköltöztem, vagyis a tartózkodási helyem változott meg. Az a kérdésem, hogy most az állandó lakhelyemen le kell mondanom a segélyt és a tartózkodási helyemen kell igényelni? Én úgy tudom, hogy onnan kell kapjam ahol életvitelszerűen lakom.

U: A mostani tartózkodási helyemre egyéb ok miatt már pár hónapja bejelentkeztem, de ténylegesen az állandón laktam. Ebbe nem kötnek bele ahol újra kérem a segélyt?

msmarple # 2013.02.14. 08:37

Bocsánat, hogy ennyit írok, de sikerült beszélnem az ügyintézővel:
a múlt héten postázták a csekkeket, elvileg ezen a héten meg kell kapnia mindenkinek - vagy előbb utóbb, nemsokára.

msmarple # 2013.02.14. 08:33

ja, telefonszám az az ügyintéző lenne, akitől kaptál határozatot vagy valami levelet egyszer. Levél bal oldalán van név és tel. szám. A kék számukon nem tudtam én sem beszélni velük.

msmarple # 2013.02.14. 08:31

Kedves Avant,

"Az Art. 20. § (6) bekezdésében foglaltak szerint az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett bejelentése alapján az adóhatóság az adóévre vonatkozó havi járulékfizetési kötelezettséget az adószámlán eloírja, továbbá a havi járulék mértékének változása esetén az új összegrol értesítést küld, mellékelve 12 db, a befizetéshez szükséges készpénz-átutalási megbízást.

A fizetési kötelezettség zökkenomentes teljesíthetosége érdekében ? külön levél kíséretében ? 3 db készpénz-átutalási megbízást postai úton megküldünk az Ön részére."

A fenti választ kaptam a Tájékoztatási Főosztálytól emailben. Ez azt jelenti, hogy kapunk majd csekket, de mivel még nem küldték ki, ezért a Főosztály olyan aranyos, hogy küld nekem 3-at, hogy ne nyugtalankodjak és ne egyszerre kelljen sok-sok pénzt befizetnem.

A végső konkluzió - várni kell.

Azért megpróbálok az ügyem intézőjével beszélni a Vaskapu utcában, de még nem sikerült.

csilllaaa@freemail.hu # 2013.02.13. 18:55

Kedves Fórumtársak! Egy kis segítségre lenne szükségem egy kérdésem lenne.Mégpedig az hogy én külföldön dolgozom és ott is vagyok munkanélkülin amikor nem dolgozom (szezonmunka) és ott biztosítva vagyok (tb) akkor nekem otthon nem kell ugye fizetnem magam után a tb-t? uniós ország.

Filamér # 2013.02.12. 19:26

Caszandra, miért lenne kötelező bejelenteni magad a TB-hez? Egyáltalán, mit értesz TB-n?
Az egészségügyi ellátások igénybevételére akarsz jogosultságot szerezni vagy nyugdíjra, esetleg mindkettőre?
A nyugdíjbiztosítási és nyugdíjjárulék fizetésére nincs kötelezés, ezt ha akarod kötöd, ha nem - nem. (a minimális fizetési kötelezettség alapja a mindenkori minimálbér, mértéke jan. 1-től 34 %, összege ennek megfelelően idén 33 320,- Ft - a területileg illetékes kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatóságához kell menned megkötni)
Az egészségügyi járulékra vonatkozóan ésszerű attól a naptól megállapodást kötnöd, hogy megszűnik a biztosítási jogviszonyod - azaz ahogy írtad, megszűnik a "munkanélküli segély"-ed.

msmarple # 2013.02.12. 16:31

Kedves Avant, én is várom, azt hittem, hogy csak az én problémám. Írtam a honlapjukon keresztül emailt, várom a választ és megosztom Veled.

Caszandra85 # 2013.02.11. 09:32

Kedves Fórumtársak!

2012. dec. 1-től 2013. feb. 16.-ig munkanélküli segélyt kapok. Mikortól kell bejelentenem magam a tb-hez mint önmagam után fizetőt?
Nem tudom meddig vagyok még biztosított ha letelik a segély és mikortól vagyok köteles bejelenteni magam a tb-hez?

Válaszotokat/hozzászólásotokat előre is köszönöm.
További szép napot mindenkinek!

Avant # 2013.02.07. 16:15

Kedves Fórumtársak!

Szeretném megkérdezni, hogy az idei TB csekkeket is kiküldik automatikusan, mint tavaly? Mert, én még nem kaptam meg.. Esetleg tudtok egy olyan telefonszámot, itt Budapesten, ahol efelől érdeklődhetnék?

Köszönöm.

nandy # 2013.02.04. 21:24

A biztosítási jogviszonnyal nem rendelkezőknek tavaly havi 6.390,-Ft, idén havi 6.660,-Ft eü. járulékot kell fizetniük.

Elvileg ezt a magánszemélynek kell bejelentenie a NAV felé, vagyis hogy nem rendelkezik biztosítási jogviszonnyal, ezt követően a NAV automatikusan előírja a havi fizetendőt.
Ha bejelentés elmaradt, akkor utólagos ellenőrzés során derülhet fény arra, hogy fizetni és bejelenteni kellett volna. Hogy ennek mennyi az esélye? Azt inkább nem találgatnám.

Megjegyzem, hogy az utólagos önkéntes bejelentésnek nincs akadálya.

Továbbá érdemes még tudni, hogy a biztosítási jogviszony megszűnését követő 45 napig még nem kell fizetni a járulékot.
(Kivéve, ha biztosítási jogviszony 45 napnál rövidebb volt.)

baboca12 # 2013.02.03. 17:35

Kedves Segítők!

Volna egy tisztelet teljes kérdésem, sajnos ez év áprilisában lesz 1 éve , hogy nincsen állásom, és még nem is találtam. Viszont most tudatták velem, hogy a tb-t így is fizetnem kellett volna, én ezzel sajnos nem voltam tisztában. Félek elmenni, nehogy megbüntessenek, mit kellene tennem, hogy minél olcsóbban megússzam :-(.

Várom megtisztelő válaszukat.

Rexor # 2013.01.24. 11:43

Elvileg nincs akadálya, gyakorlatilag kérdezd meg a munkáltatódat

Japizo # 2013.01.24. 11:28

edves Segítők!

Napi 8 órás főállású bejelentett munkaviszonyom van. Otthon a családban vállalkozni szeretnénk és betéti társaságot gondoltunk alapítani. Kérdésem lenne, hogy én beltag lehetek-e ebben a társaságban, okoz-e esetleg valamilyen összeférhetetlenséget munkajogilag a főállású munkaviszonyommal? Valamint kérdéses az, hogy milyen és mennyi közteher, illetve egyéb járulék fizetési kötelezettségem keletkezik beltagként?

Köszönettel: Zoli

Zina # 2013.01.19. 15:12

Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy én kettős állampolgár vagyok (magyar-ukrán),és édesanyám is.
Tavaly januárban megkaptuk a Taj-kártyát, és bepipáltuk, hogy magunk után szeretnénk fizetni a TB-t. Azóta viszont úgy alakultak a dolgok, hogy édesanyám nem is tartózkodott Magyarországon, és bejelentett munkája sem volt, csak előzőleg, míg ukrán állampolgárként tartózkodási engedéllyel dolgozott(akkor fizette a TB-t). Ugyanazt a TAJ-számot kapta meg januárban, de így h nem is tartózkodott magyarországon, köteles fizetni a TB-t?
És hogyan lehet érvényteleníteni a kártyát?

annag # 2013.01.14. 16:41

üdv!
2011-2012 első egyetemi félévében voltam aktív nappali tagozatos diák, majd két félévet halasztottam, jogviszonyom tehát volt. Ez alatt saját magamnak kellett volna a TB-t fizetnem?
Lehetséges, hogy van tartozásom a NAV felé? Hogy lehet ezt kideríteni?
Illetve most, hogy megszűnik teljesen a jogviszonyom, milyen módon kell TB-fizetési kötelezettségemnek eleget tennem?
köszönöm előre is a válaszokat!

Erik88 # 2013.01.09. 10:44

Tisztelt Intentio!

Köszönöm a segítséged. Közben felhívtam őket és rendeződött a dolog. Volt vele nem kis kalamajka, de remélem nem számíthatok büntetésre...
Köszönöm mégegyszer a segítséged.

üdv.: Erik

intentio # 2013.01.08. 18:12

Tájékoztató a TAJ számmal rendelkező magyar állampolgár részére, aki saját biztosítási rendszerrel rendelkező nemzetközi szerv
foglalkoztatottja

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. tv. 80. §-ának (5) bekezdése az alábbiak szerint rendelkezik:

Ha az uniós rendeletek vagy a Magyarország által kötött nemzetközi egyezmény hatálya alá tartozó személy, valamint a Tbj. 11. § a) pontjának hatálya alá tartozó magyar állampolgár TAJ számmal rendelkezik, köteles a külföldön, illetve a nemzetközi szervezet szociális biztonsági rendszerében létrejött biztosítását és annak megszűnését 15 napon belül bejelenteni az egészségbiztosítónak.

A bejelentést azoknak is teljesíteni kell, akiknek a nemzetközi szervnél fennálló biztosítása 2009. január 1-jét megelőzően jött létre. Ebben az esetben a bejelentési határidő 2009. április 30. napja volt.

A bejelentést a magyarországi lakóhelye szerinti kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervénél szíveskedjék megtenni, az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon, amely az OEP honlapjáról (www.oep.hu) letölthető.

A bejelentés elmulasztása mulasztási bírság kirovását vonhatja maga után.

Tájékoztatjuk, hogy bejelentése alapján arra az időtartamra, amely alatt a nemzetközi szervezet szociális biztonsági rendszerében biztosított, TAJ száma ideiglenesen érvénytelenítésre kerül.

Arra a TAJ számmal rendelkező magyar állampolgárra, aki saját biztosítási rendszerrel rendelkező nemzetközi szerv foglalkoztatottja, a magyar jogszabályok szerinti biztosítás nem terjed ki (Tbj. 11. § a) pont). Erre tekintettel az adott nemzetközi szervezet különálló egészségbiztosítási rendszerében fennálló biztosítása idején kizárólag e biztosítása terhére, vagy térítés ellenében veheti igénybe Magyarországon az egészségügyi szolgáltatásokat.

Amennyiben Ön igényt tart a magyarországi térítésmentes egészségügyi szolgáltatások igénybevételére, a Tbj. 34. § (10)-(11) bekezdései alapján megállapodást köthet a lakóhelye szerinti kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervével.

Amennyiben a magyar jogszabályok, vagy más Európai Gazdasági Térség tagállamában szerzett jogosultsága alapján nyugdíjban részesül, vagy más, a Tbj. 5. §-a szerint Magyarországon biztosítási jogviszonyt megalapozó tevékenységet végez és Magyarországon bejelentett lakóhellyel rendelkezik, a magyar törvények szerint egészségügyi szolgáltatásra jogosult.

http://www.oep.hu/portal/page?…

Nem kell két helyre fizetni. A helyzet elkerülhető lett volna, ha a fentiek szerinti módon bejelentették volna a külföldi jogviszonyt.

Javasolt felhívni a NAV ügyintézőt és vele megbeszélni a teendőket.

Erik88 # 2012.12.28. 17:56

Sziasztok!

pár napja kapott a barátnőm egy levelet az APEH-tól ( NAV ) amiben közölték vele, hogy hátraléka van a tb járulék miatt.
Kb 100.000 forintról lenne szó.
Külföldön dolgozunk bejelentett munkahelyünk van és ide fizetjük a tb járulékot.
UNIO-s ország révén ( Németo. ) ha jól tudom nem kell 2 helyre fizetni tb-t.
Mivel és hogyan tudnám rendezni azt a problémát minél gyorsabban innen külföldről. A csekk befizetésére Január 15.-ig van határidő.
Hazamenni nem szívesen mennénk emiatt, de nem is akarom, hogy késedelmi kamatot kelljen fizetni.
Vagy fizessem be és amikor megyünk haza mondjuk februárban akkor majd igazolom otthon és visszautalják a pénzt? Vagy ha befizetem akkor már nem kapom vissza?
Köszönöm előre is a segítséget!

üdv.

Fenfer # 2012.12.19. 14:23

T. Szerkesztőség!

Korábbi kérdésem megválaszolatlan maradt:

A feleségem évek óta nem rendelkezik jövedelemmel (nem dolgozik, nem is próbált elhelyezkedni), ezért sok éve én fizetem havi rendszerességgel az egészségbiztosítás díját. Ebben az évben elmentem nyugdíjba, pontosabban korhatár előtti ellátott vagyok. Van-e valamilyen lehetőség a biztosítás fenntartása mellett az állandó fizetési kötelezettség alól?
Várom válaszukat!

Köszönettel,
F