Egyéni vállalkozás


kviktoria001 # 2011.01.06. 18:31

Abszolút megbízásos, rövid időre szóló, egy projectes. Hogy kiderüljön, beválnánk-e egymásnak hosszútávon.

Putyi2 # 2011.01.07. 07:58

Kedves Fórumozók.
Hasonló helyzetben vagyok, mint kviktoria001, de én korengedményes nyugdíjas vagyok.
Bt. kötne velem megbízási szerződést egy alkalomra.
Magánszemélyként szeretném elvállalni, vagyis nem szeretnék emiatt vállalkozást indítani.
Lehetséges ez jogilag?
És hogyan történik ilyenkor a közterhek befizetése?
A bt. levonja és befizeti?
Az SZJA-n és a nyugdíjjárulékon kívül kell még valamilyen közterhet fizetni?
Üdvözlettel: Putyi2

kviktoria001 # 2011.01.07. 11:49

Putyi! Nálam fordítva van. Én vagyok a magánszemély adószámmal, aki vállalkozót bízna meg.

A megfelelő szerződésforma érdekel, mert eddig leginkább fordítva volt:)

nandy # 2011.01.07. 22:08

kviktoria: ha a munkavégzés jellege inkább megbízásra utal, akkor megbízási szerződést kell kötni.

számos cikk található a neten, melyek a munkaviszony, vállalkozói ill. megbízási jogviszonyok közötti különbséget tárgyalják.

Pl. itt:
http://www.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

putyi: nem minden esetben kell vállalkozást indítani, magánszemélyként is elvállahatsz megbízásokat. Ha magánszemélyként bíznak meg téged, akkor a kifizetőnek kötelessége levonni a járulékokat. Ha a kifizető szintén magánszemély, akkor magad után kell.

kviktoria001 # 2011.01.09. 06:41

Köszönöm a segítséget:)

Mousekiller # 2011.01.09. 07:18

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni abban a kérdésben, hogy ha az egyéni vállalkozói nyilvántartásban a neten úgy szerepel a számlakiállítóm, mint megszűnt egyéni vállalkozás, és ő mégis arról az adószámról, névről és váll. számról ad ki számlát, akkor van-e más alternatíva, mint az, hogy hamis a számla?


Éva

nandy # 2011.01.09. 12:09

Ha nincs adószáma, akkor nem jogosult számla kiállítására sem. Ez azért fontos, mert ha a jövedelme kifizetőtől származik, akkor annak kötelessége levonni, befizetni utána a járulékokat. Ha meg nem kifizetőtől származik, akkor saját magának kellene...
Téged annyiban érint a dolog, hogy a számla befogadójának is meg kell győződnie arról, hogy létezik-e az adóalany. Mert ha az illető tkp. magánszemély, akkor lehet, hogy járulékokat kell tőle vonni, vallani...

De ettől még nem biztos, hogy maga a számla is fiktív számlának minősül, azt több minden alapján kellene eldönteni.

Mousekiller # 2011.01.09. 12:37

Nandy, köszönöm! Az illető közös képviselő, aki benyújtotta tház felé a számlát. A szla ellenőrzésekor a nyilvántarto.hu oldal szerint a vállalkozása (a kk szerződés keletkezése utáni hónapban) megszűnt. A szerződése egyéni vállalkozásról szól, a számlát is így állította ki. A számlán szerepel az EV száma, az ahhoz tartozó adóazonosító száma, mindkét adat alapján ugyanazt írja ki a nyilvántartás. Az előző SZVB nem ellenőrzött semmit, ez most derült ki. Nem nagyon tudom, hogy milyen lépés következhet ez után. Tud bármi olyat mondani, amitől hivatalossá válik egy ilyen számla? Köszönöm a segítségedet!


Éva

Mousekiller # 2011.01.10. 15:11

Közben megkaptam a választ. Van egy irányelv, ami még érvényben van, talán hasznos lehet a közzététele: 7003/2002. (PK. 21.) PM


Éva

dogbreeder # 2011.01.26. 16:03

Kedves Fórumozók,
Szeretném a segítségeteket kérni. Kutyát szeretnék tenyészteni. Kérdésem a következő lenne, hogy 7-es adószámú magánszemélyként végezhetem e ezt. Adhatok-e az eladott kiskutyák mellé számlát. Az is nagy segítség lenne, ha meg tudnák mondani, hogy hol találom pontosan a 7-es adószámú magánszemély tevékenységi köreit.
Segítségeteket előre is köszönöm. Bármi információt szívesen fogadok, mert én sajnos nem találtam igazán témába vágó információt erről.

lizfabs # 2011.01.27. 12:59

Kedves Fórumozók!

A segítségeteket szeretném kérni. Számlaképesek szeretnénk lenni a férjemmel. Apartmanok menedzselésével szeretnénk foglalkozni, aminek a tervezett havi bevétele 300.000 Forint éves átlagban. Lehet, hogy lesz olyan hónapunk, hogy nem keresünk semmit, viszont főszezonban megduplázzuk a 300e Forintot. Jelenleg nem állunk munkaviszonyban, viszont fizetővendéglátóként kiadunk egy saját apartmant, ami után tételes átalányadózással adózunk - erre kaptam külön adószámot.

Próbáltam választ találni az alábbi kérdéseimre, de sajnos elvesztem...

Szeretném megtudni, hogy a fenti feltételekkel regisztrálhatok-e mint egyéni vállalkozó és választhatom-e az átalányadózást?

Amennyiben igen, akkor milyen fizetési kötelezettségeim vannak? Kérlek titeket, írjatok le mindent, amit majd fizetnem kell.

Mi történik akkor, ha nincs bevételünk egyes hónapokban?

Meg tudjuk-e szüntetni könnyedén az egyéni vállalkozásunkat amennyiben szükség lenne rá?

Vonatkozik-e ránk a gyerekkedvezmény? (van egy 4 éves gyermekünk)

Valahol olyat is olvastam, hogy esetekben adóigazolványra adnak ki számlatömböt és az használják? Ez mikor lehetséges? Hogy adóznak ez után?

Elnézést a sok kérdésért. Remélem tudtok egy kicsit segíteni egy nagyon elveszett személynek :-)

Köszönettel: Erzsébet

misso # 2011.01.28. 08:02

Sziasztok!

Egyéni vállalkozó vagyok, egy gyesen lévő ismerősöm megkért arra, hogy jelentsem be őt magamhoz, mert így tudna fodrászként dolgozni, egyénileg bérelne egy helyet. Azt szeretném meg tudni, hogy ez így rendben van-e? Bejelenthetem annak ellenére, hogy nem nálam, nem nekem fog dolgozni? A számlázás, hogy alakul ilyenkor? Köszi

kovacsz # 2011.01.28. 08:13

Ritka nagy butaságnak tűnik.
Fizeted utána a TB, és nyugdíjjárulékokat?
Ő köt bérleti szerződést, mint a te alkalmazottad?
Ő állít ki számlát mint a te alkalmazottad, majd utána te fizeted a jövedelemadót, iparűzési adót, stb... ?

nandy # 2011.01.28. 10:24

Kedves Erzsébet,
Azt javaslom, keressetek fel személyesen egy könyvelőt, aki pár óra alatt hajlandó részletesen megbeszélni veletek az adózási és járulékkérdéseket.
A fórum keretében nincs lehetőség személyes (és ingyenes!!!) teljeskörű tanácsadásra.
A felelősségvállalás kérdéséről már nem is beszélve...

nandy # 2011.01.28. 10:25
nandy # 2011.01.28. 10:30

misso:

Az ismerősöd váltsa ki szépen az egyéni vállalkozói engedélyt, jelentse be ő saját magát...
A munkaviszonyra vonatkozó ismertetőjegyek közül egyébként sem valósulna meg egy sem, ha bejelentenéd, mert önállóan dolgozik, beosztja a saját idejét, a saját eszközeit használja, te nem utasíthatod stb...

Arról nem beszélve, hogy ha bejelented, fizetheted utána a járulékait, munkavállalóként szerez egy csomó - számodra hátrányos- jogot, pl. szabadságra fizetendő bér, felmondási nehézségek stb...

misso # 2011.01.28. 15:27

Kösz a válaszokat. Ha gyesen van, és még ott lesz 3 évig, akkor elvileg nem kell járulékokat fizetnem utána, nem? Csak részmunkaidőben dolgozna. Nagyon hülye szitu, mert nem akarom, hogy megharagudjon, de nem látom át ezt az egészet... Úgy egyébként ez szabályos? Tehát ha én bejelentem, attól nem kell hogy nálam dolgozzon, vagy igen?

Player # 2011.01.31. 15:17

Sziasztok!

Egyéni vállalkozó vagyok, (személy-és vagyonőr). Két csoportba foglalt kérdéseim vannak.

  1. Hol lehet megtalálni azon tevékenységi köröknek a listáját, amelyekkel a vállalkozói tevékenységemet bővíthetem, és nem kötődnek "különleges" végzettséghez?
  2. Saját tulajdonú szgk-m van. Hallottam, hogy állítólag havi 500 km-ig üzemanyag, gépkocsi amortizációs költségek számolhatók el. Konkrétan hogyan? Ugyancsak idekapcsolódik, hogy mivel a lakásom a "telephelyem" hogyan számolható el áram, villany, gáz, víz, internet költségek, melyek a konkrét jogszabályi hivatkozások?

Előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni.

ilaria # 2011.02.21. 14:54

Sziasztok!
2008. májusában mint ev. vásároltam egy üzletet. Az ev. vállalkozó volt mint én. Építő ipari tevékenységet folytatott az az ő építette az épülete ami 2003-ban lett átadva. A vásárláskor megfizettet velem az áfát is, kiállított számlát mindent majd az adásvételt követően 2 nappal meg is szüntette a vállalkozását. Mint kiderült vagyonosodási vizsgálat folyt ellene azaz mentette ami menthető volt.Következő évben a könyvelőm nem rakta be a bevallásba a számlát mondván csak gondom lenne belőle meg állítása szerint ez az üzlet fordított áfás kellett volna legyen. Mind a mai napig nem tudom hogy most akkor mi lett volna a helyes ki járt el helyesen? Egy biztos én úgy érzem hogy nem kevés pénzel lettem megrövidítve.( tudomásom szerint mind a ketten áfakötelesek vagyunk, vagy is ő csak volt.azóta már ha jól tudom az 50 milliós adótartozása is elévült)Hogy lett volna a helyes van e mód jogorvoslatra?

dr.ed # 2011.02.21. 19:55

Sziasztok!

Kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak kivét után kell-e egészségügyi hozzájárulást fizetnie, és ha igen, akkor mennyit? Köszi a választ!

fender # 2011.02.23. 20:13

Tisztelt fórumozók.Véleményeteket szeretném kérni.Az üzletem udvarát kérte egy cipő és ruhaárus hetente 1 álkalommal.Legális vállalkozóival igaz más városban lévő telephellyel.Az én vállalkozásom is jogosult bérbeadni az ingatlanomat igy szerintem az udvaromat is.Az önkormányzat viszont nem adott neki engedély mikor szerette volna befüzetni a helyi iparüzési adót,saját rendeleteire hivatkozva.Kérdésen vajon az önkormágyzat privát szabályai felül irhatják e az én es a bérbevevőm vállalkozói szabadságát,a saját ingatlanom udvarán.

nandy # 2011.02.24. 07:46

Szerintem itt inkább arról van szó, hogy nem állandó jelleggel végzi ott a tevékenységét, hanem alkalomszerűen, tehát az ideiglenes tevékenységre vonatkozó szabályok szerint kell fizetni az iparűzésit.

Könyvelőtök nincs???

hatvanegy # 2011.03.02. 21:43

Tisztelt Fórumozók!

Szeretném a tanácsotokat kérni a következőkben.
Hosszabított gyesen vagyok a beteg 6 éves kisfiammal és időnként a vaterán értékesítek egy két dolgot. Még kb.4 évig gyesen leszek, és szeretnék több dolgot is eladni a vaterán. Annyi jövedelmem viszont - idő hiányában - sohasem lesz, hogy az egyéni vállalkozói igazolvánnyal kapcsolatos havi kötelező befizetések megtérüljenek, amit viszont a biztosítás hiánya miatt mindig be kéne fizetnem.

Próbáltam információkat szerezni ezzel kapcsolatban az interneten, de nem jutottam 5-6-ra.

Szeretném megtudni, hogy véleményetek szerint sima "adószámos (alanyi ÁFA mentes) magánszemélyként" az "önálló tevékenység" adózási szabályai szerint végezhető-e ez a fajta internetes kereskedelmi tevékenység?

Segítségeteket előre is nagyon megköszönöm.

nandy # 2011.03.02. 22:08

Abban nem vagyok biztos, hogy adószámos magánszemélyként is végezhetnéd üzletszeráen a tevékenységet, mert alapvetően a gazdasági tevékenységhez vállalkozás kell.
Adószámos magánszemélyként tipikusan a művészek, szellemi szabadfoglalkozásúak működnek, a kereskedelem más kategória.

De ha csak eseti jelleggel értékesítenél, és szigorúan a gyermek (családtagok) kinőtt ruháit, megunt játékait stb. (azaz nem vásárolsz árut, hogy eladd), akkor ahhoz nem kell semmilyen engedély.

hatvanegy # 2011.03.03. 11:46

Nagyon köszönöm a válaszodat.