ajándékozási illeték


pazs # 2010.08.13. 10:29

Várjál, baba, a köteles rész a törvényes örökrész fele, tehát ha az öcséd örököl a házból is, az, feltételezem, több, mint amennyi a törvényes örökrészének a fele és akkor nem tarthat igényt a nyaralóra. Érthetőbben és konyhanyelven (ha ketten vagytok testvérek és nincs végrendelet): ha a ház fele (és minden más hagyatéki tárgy fele) többet ér, mint a nyaraló fele, akkor a nyaraló a tied marad.
Azt el kéne döntenetek, hogy ingyenesen (ajándékozás) vagy ellenérték fejében (adásvétel) "íratjátok a nevedre" a nyaralót, adózási szempontból nem mindegy. A nagymamád nem tud anyukád javára lemondani a haszonélvezetéről, csak úgy általában, és az "átíratással" (bármilyen formában is lesz), alapítotok haszonélvezetet anyukádnak.
Mit értesz "értéken íratják a nevemre" alatt? Hogy papíron megveszed, de nem fizetsz vételárat? Ha adásvétellel szerzed meg a nyaralót, akkor a köteles rész szóba sem jön, egyébként.

pazs # 2010.08.13. 09:04

baba5: mi történik a nagymamád haszonélvezetével? Az öcsédet erről nem értesítik (értelemszerűen nem is fellebbezhet, hiszen egyelőre nincs köze az ingatlanhoz), de amennyiben édesanyád az ajándékozástól számított 15 éven belül halálozna el, az öcséd köteles részi igényébe bele fog számítani.

molnid # 2010.08.13. 07:38

Én úgy értelmeztem, hogy már mindent aláírtak 2 napja.

Ha a Közlönyben megjelenik, akkor még 3 nap és életbe lép.

végrehajtó1 # 2010.08.12. 17:45

Adree86

szeretnék valamiféle kapaszkodót, kiskaput stb

Sajnya nincs.

csak gratulálni tudok, hogy egy sz@ros papírt nem tudnak aláírni

Azért a stílusodból visszavehetnél…

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.12. 12:52

A törvényeket nem a kormány írja alá. A kormány - lévén egy testület - tulajdonképpen semmit nem ír alá.

végrehajtó1 # 2010.08.11. 18:35

Hivatkozhatok arra, hogy mivel a törvénymódosítás rövidesen hatályba lép, engedjék el az illetéket?

Ezt felejtsd el!
Az elengedést az ART. szabályozza az Apeh keze kötve van, csak az adózó és a közeli hozzátartozó megélhetésének a veszélyeztetése esetén engedhető el.

Mivel nem az alap határozatot fellebezted meg ezért az jogerős.Nincs ebebn semmi törvénysértő.

Szeretnénk fellebbezni, de amiatt, hogy engedjék el a leendő jogszabályra hivatkozva. Ezt hogyan írjam bele?

Meg se próbáld mert veszett fejsze.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.11. 12:10

Jól mondták, a fellebbezés és a méltányossági kérelem más. Az szinte kizárt, hogy a határozatból a jogorvoslati kioktatás kimaradt volna.

Deev # 2010.08.06. 10:17

Hivatkozhatok arra, hogy mivel a törvénymódosítás rövidesen hatályba lép, engedjék el az illetéket?
Egyébként köszönöm a gyors választ!

Dr.Attika # 2010.08.06. 10:13

Nyújtsa be a fellebbezést. Mire azt elbírálják bizonyosan hatályba lép a tv. módosítást és a jogerős határozatot az új tv. rendelkezése szerint kell meghozni.

Deev # 2010.08.06. 09:59

Sziasztok,

A következő lenne a történetem:

Édesapám nekem ajándékozta 1/3 részét egy ingatlanban, az APEH-től voltak is kint felmérni az értékét, majd ki is küldték az ajándékozási illeték mértékét. A határozatot megfellebbeztük (mérséklésre és részletfizetésre adtuk be kérelmünket - ekkor még nem lehetett semmi konkrétat tudni az ajándékozási illeték eltörlésérõl, csak a tervezet volt meg a kormány részéről), aminek határideje július 9 volt (az APEH adatai szerint július 7-én megkapták a kérelmünket). Így tehát idõben rendben beadtuk a kérelmet.

Mai napon (2010.08.06-án) átvettük az APEH újabb határozatát, amiben elutasítják kérelmünket (csak részletfizetést kaptunk). Ez ellen szeretnénk fellebezni, amire 15 napunk van, viszont amennyire tudom, a július 1-i törvénymódosítás még nem lépett hatályba és egyelőre semmi konkrét dátumot nem találtam arra vonatkozólag, hogy ez mikor fog megtörténni. Szerintetek mit kellene tennünk, hogy lenne esélyünk addig elhúzni az ügyet, amíg életbe nem lép az új törvény? Vagy ha esetleg befizetnénk, a törvény életbe lépése után visszakapnánk a pénzünket? Jelenleg nagyon úgy tűnik, mintha az APEH megpróbálná még gyorsan kifizettetni velünk az illetéket, a hatályba lépés előtt...

A válaszokat előre is köszönöm!

Zsuzsa1961 # 2010.07.30. 21:43

Kérdésem: KFT üzletrész egyenes ági ajándékozása esetén (melyben ingatlan is van) kell-e fizetni ajándékozási illetéket 2010. július után.

nandy # 2010.07.30. 13:26

margaréta:

Az APEH felkészületlensége, tévedése nem lep meg, ugyanis nagyrészt a volt Illetékhivatal alkalmazottait vették át, akik köztudottan gyakran tévedtek már a múltban is...

Bár én nem jogász vagyok, csak könyvelő, de úgy gondolom, hogy a májusi dátum rád nézve semmiképpen sem lehet irányadó. A fellebbezési határidő sem a keltezéstől indul, hanem a kézhezvételtől. Tehát az illetéket kiszabó határozat még nem jogerős, így folyamatban lévő ügynek számít!

Fricike05 # 2010.07.30. 12:04

Szüleim a nevemre szeretnék íratni a lakásukat. Jól tudom hogy ez már illetékmentes, mert egyenes ágon történik az ajándékozás?

Viszont a lakáson jelzálog van, amit azért került rá, mert hitelre vettünk a férjemmel egy házat, de annak a fedezete nem volt elég, másik ingatlan is kellett, így a szüleim lakása a másik jelzálog. Beleköthet a bank, vagy "csak" szerződés módosítás kell, gondolom közjegyző hitelesítésével?

Lyonee # 2010.07.26. 16:40

margarétavirág!
Az APEH postázójára gondoltam, hogy ott dekkolt a leveled.
Ha részletesen leírod az öröklés, ajándékozás körülményeit, a jogászok biztos segítenek neked.

margarétavirág # 2010.07.26. 15:59

Lyonee: július 12-én került a postára, rajta van a borítékon a bélyegző. Valószínűleg valahol máshol hánykolódott ennyi ideig. De nem is ez a gond. Leginkább a kiszabott helytelen mérték a bosszantó.

Fizetési határidő nem volt külön megjelölve, az a jogerőre emelkedéstől számított 15+1. nap. Úh hagyhattam volna még egy kicsit a postán.

margarétavirág # 2010.07.26. 15:45

Az ügy tovább gyűrűzött, az Apeh szerint örököltem, holott az édesanyám az örökségét ajándékozta nekem tovább. II. ágú örökösödési illetékkel számoltak, az I. ágú ajándékozási helyett.

Vajon, mi ilyenkor a teendő?

Lyonee # 2010.07.26. 15:31

margarétavirág!
Még annyit, hogy remélem a hozzáértők -jogászok- itt a fórumon tudnak neked abban segíteni, hogy ilyen esetben milyen dátumot kell elfogadni.

Lyonee # 2010.07.26. 15:19

margarétavirág!
Ha az APEH sem tudott egyértelmű tanácsot adni, akkor én hogyan tegyem?
Azt mindenképpen javasolom, hogy jól őrizd meg a borítékot, mert egyértelmű, hogy a végzést visszadátumozták, vagy a postázóban dekkolt egy hónapig, vagy mindkettő. De ez mindenképpen jól jött neked.
Azt is kérdezd meg az ügyintézőtől, ha nem fizetsz, milyen következményekkel jár ez rád nézve.
Szerintem rád is vonatkozik az illetékmentesség, július végén kaptad meg a végzést, (nem a posta hibájából valószínűleg), ügyed folyamatban van.
Mi a fizetési határidő egy május 25-i levélben, amit július végén küldenek ki?

margarétavirág # 2010.07.26. 11:56

Kedves Lyonee,

Én is a segítséged/véleményed szeretném kérni. A téma azonos, kiszabott illeték.

A múlt héten kedden vettem kézhez az Apehtől a fizetési meghagyást (ajándékozás volt, örögség elajándékozása egyesen ági hozzátartozóra - anya ajándékozta a lányának).

A fizetési meghagyás úgy érkezett július 20-án, hogy a dátum rajta május 25, valamint van benne egy ügyintézési határidő június 7.

Mit gondol(sz), ilyen esetben mi a teendő? Vonatkozik rám is az új törvénymódosítás? Kell fizetnem? Visszajár? Fellebbezzek? Kérjek új díjmegállapítást?

Sajnos az Apeh vonalon és irodában nem jutottunk egyről a kettőre. Több verzió is létezett náluk, egy hogy fizetek, kettő hogy megvárom az augusztus 1-et, bár még ők se tudják mi lesz, eleve, érvényes lesz-e az ügyemre? A július 1-ről nem tudtak nyilatkozni, két mondattal később pedig javasolták, hogy várjak, mert beleesek.

Nagyon köszönöm a segítséget előre is.

Szép napot kívánok,
M/argarétavirág

Lyonee # 2010.07.26. 10:02

Budaijozsef!
Persze, hogy nem hivatkozhatsz most, egy még meg nem jelent tv.-re. Azért írtam, "Ha a fizetési határidő lejártáig megjelenik a módosítás, akkor arra utalva kérd az új illetékkiszabást."
De, ne fellebbezz, hanem kérd az új megállapítást. A fellebbezésnek magas a díja. Legjobb, ha felhívod már most az illetékes ügyintézőt, biztos kaptak utasítást erre az esetre is. Valószínű, hogy azt javasolják, fizesd be, és később igényeld vissza. Én a befizetéssel megvárnám az utolsó napot.

Eddig ráért az ügyed, most gyorsan beszednének még egy kis pénz, egy ideig használják a pénzed, majd visszakapod, de csak, ha kéred. Talán lesz egy-két balek, aki nem tudja, hogy visszaigényelheti.
Aki meg nem fizeti be a média hülyesége miatt, azt meg jól megbüntetik.

molnid # 2010.07.26. 09:45

Köszönöm!

Akkor várok még, pedig már tűkön ülök. :)

Lyonee # 2010.07.26. 09:37

Molnid!
Igen. De, ha nincs különösebb oka a siettségnek, várd meg a módosítás megjelenését! Lehet, az APEH is ügyes lesz, és gyorsan kiszabja az illetéket a tv. megjelenése előtt. Akkor viszont be kell fizetned, majd igényelheted vissza.

molnid # 2010.07.26. 07:40

Sziasztok!

Én ha ezen a héten végre elintézem az ajándékozást apámmal, akkor ez már 100%-ban vonatkozik majd rám?

köszi!

Budaijozsef # 2010.07.26. 05:50

Nagyon köszönöm a válaszokat!

Szerintem most befizetem, és a törvény hatályba lépésekor megpróbálom visszaigényelni a 3/4-ed után járó összeget.

Véleményem szerint egy még nem aláírt törvényre most nem hivatkozhatok egy fellebbezés esetén, mert az olyan, mintha nem is létezne
(annak ellenére, hogy mit kommunikált a kormányszóvivő július elején)

Lyonee # 2010.07.25. 22:15

A jogszabálytervezetből idézet:
"30. § Az Itv. a következő 98. §-sal egészül ki:
„98. § (1) A 12. § (1) bekezdés a) és b) pontjának, a 16. § (1) bekezdése i) pontjának, a
17. § (1) bekezdése p) pontjának, 26. § (1) bekezdése i) pontjának az egyes gazdasági és
pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló 2010. évi …. számú
törvény által megállapított rendelkezéseit a 2010. július 1. napján az állami adóhatóság által
jogerősen még el nem bírált illetékügyekben is alkalmazni kell
. A 17. § (1) bekezdése p)
pontjában meghatározott személyek által 2010. július 1. napját követően
a 76. § (1)-(2)
bekezdése szerint megfizetett ajándékozási illetéket az állami adóhatóság kérelemre az
adóvisszatérítés szabályai szerint visszatéríti
."

"27.§ Az Itv. 17. §- ának (1) bekezdése a következő p) ponttal egészül ki:
/(1) Mentes az ajándékozási illeték alól:/
„p) az ajándékozó egyenes ági rokona (ideértve az örökbefogadáson alapuló rokoni
kapcsolatot is) által megszerzett ajándék.”

Nem vagyok jogász, de én úgy értelmezem, hogy mivel július 1 után állapították meg az illetéket, ezért apukád ajándéka után nem kell illetéket fizetned, csak az 1/4 rész után. Ha a fizetési határidő lejártáig megjelenik a módosítás, akkor arra utalva kérd az új illetékkiszabást, ha nem jelenik meg, akkor meg visszaigényeled a 3/4 rész után befizetett illetéket.