Béren kívüli juttatás adózása


Agora # 2014.10.17. 09:03

Ha egy magánszemély olyan dolgokat ad el, amelyeket saját maga készített (pl. kézimunka, ékszer, dísztárgy stb.), akkor tulajdonképpen a tevékenységének eredményét értékesíti. Ebben az esetben az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok szerint kell az adókötelezettséget teljesíteni, adószámot kell kérni, és számla-, ill. nyugtaadási kötelezettséged lesz.

Ebben az esetben a bevétel az első Ft-tól kezdve adóköteles, de a bevételeddel szemben elszámolhatod azokat a költségeket, amelyek a tevékenység végzésének érdekében merülnek fel.

dóraleticia # 2014.10.17. 06:45

Üdvözlöm a fórum olvasóit,, Kérdésem a következő amire szeretnék választ kapni,,, Keresetem kiegészítésére, szabadidőm hasznos eltöltésével kézimunkát, ajándéktárgyakat készítek melyeket szeretnék az interneten is értékesíteni, Azt szeretném tudni, mennyi az a bevétel ami még nem adóköteles??? Van e ezzel kapcsolatba valamilyen kötelezettségem,, mit kell tennem a tevékenység megkezdése előtt, hogy szabályt ne sértsek,,, Válaszokat köszönöm ...

rokonfajta # 2014.08.08. 14:31

Üdvözlet!
A tényállás: A 2013 évi béren kívüli javadalmazást egy összegbén lakáscélú felhasználásra igényeltem. A lakáscélú felhasználás az én hibámból meghiúsult. Így a 267000 forint nekem mint adóköteles jövedelem jelentkezik. A munkáltató tájékoztatása alapján a munkáltató 267000 forint utáni közterheit is nekem kell megfizetni. A kérdésem ezzel kapcsolatban: Mikor kell a munkáltatónak,azaz melyik évben, vagy hónapbanévben ezt az összeget jövedelemként figyelembe venni? Mikor kell nekem ezt az összeget a NAV-nak jövedelemként bevallani és Mikor kell az adót utána megfizetni? Figyelembe kell e venni a fizetendő adó számításánál a kedvezményezett eltartottakat?( három gyermek)?