Vám és ÁFA mentesség Tempus pályázat esetében


mimi_bacsi # 2006.12.28. 08:53

igen, az volt a problémája a Hivatalnak, hogy jogosan vonjuk-e le az áfát akkor amikor EU-s engedély van rá!

Rexor # 2006.12.13. 09:07

Csak a dolgok tisztázása végett. Azt kifogásolja az APEH, hogy a szállításhoz kapcsolódó bejövő áfát le lehet e vonni vagy sem?

mimi_bacsi # 2006.12.06. 05:17

Horvátországba vitt ki egy társ cég számítástechnikai eszközöket egy EU-s pályázat keretében (TEMPUS-JEP) és most ÁFA ellenőrzése van a kereskedő magyar cégnek. A vevő a debreceni Egyetem volt, de társult státusa miatt a horvát egyetemre kerültek ezek az eszközök. Természetesen szabályosan - speditőr cég által - lettek az eszközök kiszállítva és erről a dokumentumokat be is mutattuk az APEH képviselőjének.

Az adóhivatali revizor mindent rendben talált, de nem tudja eldönteni, hogy ennek a szállításnak az eszközbeszerzési ÁFÁ értéke visszajár-e, akkor amikor EU-s (erősebb érvényű, mint a magyar) jog van rá, mi több a szállítási szerződésben is ez szerepel és az egyetem és az EU közötti megállapodásban ez a kitétel benne van:
"2. Az összesen nettó ár tartalmazza a termékek átadási árát, szállítási, beüzemelési valamint jelen szerződésben meghatározott szoftverek installálási költségét.
3. Az eszközök a CD JEP-19009-2004 Támogatási Szerződés (a továbbiakban Támogatási Szerződés) V. Melléklet V/54. pont alapján mentesek az általános forgalmi adó és a vám megfizetése alól, tehát ezek nem számíthatóak hozzá az eszközök értékéhez. A mentességet igazoló Tanúsítvány (Certificate) - a Támogatási Szerződés VI. melléklete - jelen adásvételi és szállítási szerződés a 2. számú mellékletében kerül csatolásra."

Azt mondta a revizor, hogy ha volt ilyen dolog a közeli időben és ezt vizsgálták és rendben volt, akkor elfogadja ő is!? (ezt nem értem, vagy van rá jogszabály és akkor kötelező érvényű mindenkire vagy nem!)

Kérem, ha információval, - eset leírásával, vagy bármivel (jogszabály idézése), ami a témához kapcsolódik, - segítsenek és küldjék el nekem!! (m.radin@radin.hu)