hatásköri összeütközés Ki dönt?


ObudaFan # 2007.03.18. 10:40

Ezzel az értelmezéssel persze felmerül a kérdés, hogy az AB és az ÍT közti hatásköri és extrém esetben illetékességi vitát ki döntené el.

MEg aztán a Fővárosi Ítélőtábla az egész országra illetékes valamennyi közigazgatási peres ügyben másodfokon, mind az ítéletek, mind a végzések tekintetében, így nehezen képzelhető el, hogy csak a fővárosi szervek tekintetében akart a jogalkotó illetékességet biztosítani neki a hatásköri összeütközésekre.

Dr.Attika # 2007.03.18. 10:32

Az is elfogadható értelmezés, hogy a jogalkotó fenntartva az AB hatáskörét még egy szervet, a Fővárosi Ítélőtáblát is felruházta a hatásköri összeütközés elbírálására. Az AB országos, míg azÍT a saját illetékességi területén. Ez indokolható azzal, hogy a legtöbb közig szerv a Fővárosban található és így akarta tehermentesíteni az AB-ot. Ha figyelembe vesszük, hogy sem a Ket. sem az ÍT-ák illetékességét szabályozó tv. erre a hatáskörre nem adott kizárólagos illetékességet azFÕ ÍT-nak így csak az általános illetékességi területén járhat el értelmezés sem vethető el.

ObudaFan # 2007.03.14. 19:58

Vajon melyiket? A saját működéséről szóló törvényben semmisíti meg az egyik saját hatáskörét, vagy az említett AB végzéssel elismert Ket-szabályt?

Meg hát az AB már sokszor kimondta, hogy azon az alapon nem szívesen semmisít meg szabályt, hogy jogszabályi kollízió van, mert a jogalkalmazás feladata dönteni. És hát az a helyzet, hogy kollízió van, valóban lehet alkotmánysértő, de önmagában egyik szabály sem az, így tehát igen nehezen lehet dönteni arról, melyik rendelkezést semmisíti meg.

Egy megoldás van: a Tábla zokszó nélkül járjon el, mert ha itt mindkettő megálalpítja hatásköre hiányát, meghal a magyar közigazgatás. :)

_Lala_ # 2007.03.14. 08:55

Nosza rajta, akkor az ÁB-t fel kell kérni, hogy az egyik törvényi szabályozást semmisítse meg! :))))))))))

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2007.03.14. 08:44

szerintem is csak lex posteriori derogat legi priori kisegítő elv szerint kezelhető a probléma
űazonban az említett szabályozás jogbizonytalanságot okoz és veszélyezteti a jogállamiságot is

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.13. 17:23

:)
Az ítélőtáblát az LB még csak-csak kötelezheti eljárásra. De az Alkotmánybíróságot...

ObudaFan # 2007.03.13. 15:45

Az idézett AB végzés is így gondolja. Az lesz szép, ha az Ítélőtábla megállapítja a hatásköre hiányát, majd az AB is. Akkor ki dönt ebben a hatásköri összeütközés kérdésében? :)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.13. 06:02

Dr. Puss Lajos már jóval a Ket hatálybalépése előtt felhívta a figyelmet erre a jogszaqbályütközésre - ami abból adódik, hogy az Áe még az Alkotmánybíróságra ruházta a döntést, a Ket hatálybaléptetésekor meg elfelejtették az Abtv-t módosítani.
Szerintem érvényesül a későbbi törvény lerontja a korábbit elv.

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2007.03.12. 21:41

nem a közigatásban dolgozom meg van a véleményem az közighivatalos szakikról ami a bírósági felülvizsgálati ügyek tükrében egyre markánsabb

szerintem törvény és törvény között -az alkotmányt leszámítva- nincs különbség az alkamazhatóségát tekintve
kvázi egy hatásköri összeütközést termtett a jogalkotó ezzel a lépésével

lewho # 2007.03.12. 16:23

Üdv!

Az - általam látogatott - eddigi fejtágításokon a közig.hivatal dicső munkatársai, illetvő az előadók mind azon az állásponton voltak, hogy - tekintve a Ket. egyszerű többséggel, míg az Abtv 2/3-os meghozott szabál - nyilván az AB dönt az ügyben......

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.12. 15:42

Pontosan mely közigazgatási szervek között van az a hatásköri ütközés?

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2007.03.12. 14:56

ha ahtásköri összeütközés van közig szervek között ki dönt vagy kidönthet a Ket. 23. § (3) b) pont akként rendelkezik hogy a Fővárosi Ítélőtábal az Abtv. 50. § meg a következő képpen: " Ha - a bíróságok kivételével - az állami szervek között, továbbá az önkormányzatok között, illetőleg az önkormányzat és - a bíróságok kivételével - az állami szervek között hatásköri összeütközés merül fel, ezek a szervek az Alkotmánybíróságnál indítványozhatják a hatásköri összeütközés megszüntetését.
(2) Az Alkotmánybíróság - az indítványozó meghallgatása nélkül - dönt arról, hogy a felmerült vitában mely szervnek van hatásköre, és kijelöli az eljárásra kötelezettet."

Melyik szuerv a jogosult dönteni a hatásköri vitában?

az alábbi AB végzés sem győz meg hogy ki a jogosult az ügyben dönteni...
1182/F/2004. AB végzés