hatásköri összeütközés Ki dönt?


Dr.Attika # 2007.03.29. 11:18

Jó hát lehet itt okoskodni. Egyébként sincs nagy jelentősége. Nem olyan sok a hatásköri vita. Viszont, ha nem merült volna fel a fórumon, akkor én sem gondoltam volna, hogy ez valamikor kérdés lehet.

ObudaFan # 2007.03.28. 21:06

Teljesen felesleges szerintem a helyzetet megpróbálni cél szerinti értelmezéssel rendezni. Nem hiszem, hogy a jogalkotó tudatosan választott volna olyan megoldást, hogy egy feles törvény speciális egy 2/3-oshoz képest, de úgy, hogy az esetek zöme a feles alá tartozzon. Ez egy jogalkotói hiba, a jogalkalmazó leginkább a későbbi jogszabályt tudja alkalmazni a korábbi kárára.

Dr.Attika # 2007.03.28. 09:47

Bélám! Ahogy a mondás tartja: "Csak az ökör következetes." (Már hogy mindíg csak vizet iszik.)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.27. 18:49

MIintha korábban nem ezt mondtad volna. :)
Rugalmas elszakadás...

Dr.Attika # 2007.03.27. 17:34

"főnyomozó"!
Ez így igaz, de annyi kitétellel, hogy nem törvények indoklása, hanem a törvényjavaslatok miniszteri indoklásáról beszélhetünk csak. Ebben a témakörben elolvastam mindent. Sehol nem szerepel az, hogy a Fővárosi Ítélőtábla venné át a hatásköri összeütközés esetén a döntést abban az esetben is, ha olyan ügyben kell dönteni ami nem a Ket. hatálya alá tartozik.
Az én véleményem az, hogy nem jogalkotási hiba az, hogy az AB törvényben benthagyták a hatásköri összeütközés kérdéseben történő döntés hatáskörét. A jogalkotó tudta, hogy vannak hatásköri viták a Ket. hatálya alá tartozó ügyekben, ennek eldöntésére a Fővárosi Ítélőtáblát jelölte ki, azt is tudta, hogy vannak hatásköri viták a Ket. hatálya alá nem tartozó ügyekben, erre pedig meghagyta az Alkotmány Bíróság hatáskörét.

főnyomozó # 2007.03.27. 08:14

Dr.Attika, a jogalkotó szándéka megtalálható írásos formában... a jogtáron külön fejezetekben szedik össze... törvények indokolása, illetve bizottsági vita, expozék, parlamenti viták sorozata... ha ezekből nem derül ki, még mindig maradnak az értelmezések (nyelvtani... stb.)

hajrá törvényen kívüli elvek!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.26. 19:59

A Ket. könyv alakban kiadott kommentárja nem írásos forma?

Dr.Attika # 2007.03.26. 19:54

Béla! A jogalkotó szándéka nem található meg írásos formában. Ha ez az általad említett fazon írta a a törvényt, akkor kérd meg hogy fejtse ki álláspontját e fórumon!Biztos vagyok benne, hogy nem fogja.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.22. 14:51

Ha az AB minden közig. hatásköri vitában dönthetne, az magában foglalná a Ket. hatálya alá tartozó ügyeket is. Vagyis a jogszabályi ütközés esmeg csak előállt.

A jogalkotó szándéka világos volt: megszüntetni az Alkotmánybíróság hatáskörét a kérdésben. Mint mondtam, ezt magától a jogszabály szövegezőjétől tudhatjuk.

Dr.Attika # 2007.03.22. 13:05

ObudaFan! Itt bizonyára arról van szó, hogy az AB minden hatásköri vitában dönthet. A Ket. mint speciális norma a Ket. hatálya alá tartozó ügyekben a döntésre a Fővárosi Ítélőtáblát hatalmazta fel. Nem ártott volna a jogalkotónak ezt legalább egy mondatban tisztázni. Egy valami hasznos volt, hogy gondolkoztunk a problémán.

ObudaFan # 2007.03.21. 20:59

Mindenesetre furcsa lenne, ha lenne olyan ügycsoport, amire a Fővárosban az ÍT, vidéken az AB lenne illetékes. Illetékességet megosztani azonos hatáskörű szervek közt szoktak, az ÍT-ről és az AB-ről meg ez aztán végképp nem mondható el.

ObudaFan # 2007.03.21. 20:58

Peched van, mert az újabb BH-k itthon nincsenek meg, ezért nem tudok számra hivatkozni, de van egy 2005-ös közig. kollégiumos BH, ami azt mondja, hogy közig. perekben a Fővárosi Ítélőtábla az egész országra illetékes. Tudom, hogy elég vitatható, de szerintem erre az esetre is alkalmazható. Szerintem itt magából a Ket-ből következik egyébként az egész országra kiterjedő illetékesség.
Érdekesebb viszont a másik felvetés: mi van a Ket. hatálya alá nem tartozó eljárásokkal, vagy ha épp az a vita, hogy egy eljárás a Ket. alá tartozik-e. Az AB a lent hivatkozott korábbi határozata szerint kérdés, ilyenkor el fog-e járni, a Tábla viszont biztos nem.

Dr.Attika # 2007.03.20. 17:21

ABtv. 50. § (1) Ha - a bíróságok kivételével - az állami szervek között, továbbá az önkormányzatok között, illetőleg az önkormányzat és - a bíróságok kivételével - az állami szervek között hatásköri összeütközés merül fel, ezek a szervek az Alkotmánybíróságnál indítványozhatják a hatásköri összeütközés megszüntetését.
(2) Az Alkotmánybíróság - az indítványozó meghallgatása nélkül - dönt arról, hogy a felmerült vitában mely szervnek van hatásköre, és kijelöli az eljárásra kötelezettet.
Ket.
13. § (1) E törvény hatálya nem terjed ki a szabálysértési eljárásra, a választási eljárásra, a népszavazás előkészítésére és lebonyolítására, a területszervezési eljárásra és - az állampolgársági bizonyítvány kiadásának kivételével - az állampolgársági eljárásra.

23. § (1) Ha ugyanabban az ügyben.........

  1. hatásköri összeütközés esetén a Fővárosi Ítélőtábla.

2002. évi XXII. tv. 1.§
(5) Az ítélőtáblák illetékességi területe 2005. január 1-jétől a következő:

  1. Fővárosi Ítélőtábla: Budapest, Fejér, Heves, Nógrád és Pest megye,

Fenntartom a tévedés jogát és szívesen látnám ellenérveid tételes jogi megjelöléséd.

ObudaFan # 2007.03.20. 17:01

Akkor kérhetek egy jogszabályi hivatkozást? :)

Dr.Attika # 2007.03.20. 06:52

Dehogy nem. Csak azzal érveltem.

ObudaFan # 2007.03.19. 21:08

Kedves Attiksa, ne haragudj, de te nem érveltél semmilyen elfogadott jogértelmezési módon, ugyanis a teljes semmiből alkottál egy elméletet egy olyan illetékességi felosztásról, amit sem a Ket., sem az Abtv. nem tartalmaz, azt te alkottad. A Fővárosi ÍT számos esetre (többek között épp minden közig. per minden határozata másodfokra) az egész országra illetékes. Nincs olyan tételes jogi szabály, ami az ötletedet alátámasztaná.

Dr.Attika # 2007.03.19. 06:59

Az is elképzelhető, hogy a Ket. hatálya alá tartozó eljárásokban a Fővárosi Ítélőtábla dönt, nem a Ket. hatálya alá tartozó eljárások esetén ( pl. állampolgársági eljárás )az AB.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.18. 20:54

Hát, ha szerinted az sem tudja, hogy mit akart, aki maga írta... Akkor én valószínűleg hiába is érvelnék...

Dr.Attika # 2007.03.18. 20:06

Beütöttem a "google" keresőbe dr. Puss Lajost. Semmi érdemleges. Kedves Béla! Rajtad a sor, hogy alátámaszd hivatkozásodat. Várom!

Dr.Attika # 2007.03.18. 20:01

Béla! Ez nem "Ket-i" jogi kérdés. Ezen túlmenően - dr.Puss Lajos- még mindíg nem szaktekintetű jogi gondolkodó, legalább is számomra nem .
Én érveltem, de Te nem. Egyébként , ha olvastad a Ket. hivatalos kommentárját, akkor látnod kellett, hogy e kérdésben "taknyoltak".

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.18. 19:10

Ocan borotvája egy logikai, tudományos módszertani szabály. Azt mondja ki, hogy ha egy jelenségre több magyarázati lehetséges, akkor általában a legegyszerűbb a helyes. Jelen esetben ez a feledékenység.
Dr. Puss Lajos az IM főosztályvezető-helyettese volt, a Ket. normaszövegét elkészítő bizottság egyik tagja, a hivatalos kommentár egyik szerzője. (II. fejezet: Joghatóság, hatáskör illetékesség)

Dr.Attika # 2007.03.18. 18:56

Nem ismerem, de szívesen olvasom cáfolatodat. Te pedig semmilyen tételes jogi ellenérvet nem hoztál fel. Ki is a dr. Puss Lajos?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.18. 18:49

Dr. Puss Lajos ott volt. És ő magától értetődőnek vette, hogy a Ket. hatálybalépésekor törölni fogják az Alkotmánybíróságról szóló törvény vonatkozó szabályát. A "jogszabályi ütközés" miatt, ahogyan ő fogalmazott.
Nem kenyerem ugyan a tekintélyérv, de ha rád ez hat.

"Tételes jogilag" egy nyakatekert és rendszertani szempontból is hibás értelmezést adtál. Gondolom ismered Ocam borotváját.

Dr.Attika # 2007.03.18. 18:29

Béla! A Ket-nek semmilyen késleltetett hatályba lépéséről nincs szó. "Szó sincs róla." Te ott voltál a jogalkotás folyamatában? Holnap felhívom a IMR Kodifikációs Főosztály közigazgatási referensét és meg fogom kérdezni , hogy "elfelejtés" történt-e? Tájékoztatlak a válaszáról.
Tételes jogilag az a "helyzet", amit leírtam. Se Te, sem ObudaFan nem érveltetek "jogilag", hanem csak a "Ha a nővéremnek pöcse volna, akkor a bátyám volna." egyszerűséggel reagáltatok.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.18. 10:54

Szó sincs róla. Egyszerűen a Ket. késleltetett hatálybaléptetése miatt elfelejtkeztek az Alkotmánybíróságról szóló törvény vonatkozó szabályának expressis verbis hatályon kívül helyezéséről.