Szolgalmi jog


lali-bátyo # 2006.06.27. 20:35

Zoltán György !
Igen az igazi apropo ez lenne főleg ha még be is jön! Nekem is tetszene ez a huszáros vágás! Pár kört már futottam a témában és jónéhány véleményt meghallgattam. A többségük a megegyezést szorgalmazta és én úgy tudom a földhivatal megállapodás hiányában ezt csak jogerős végzés esetén tenné meg. Egyébként épp a földhivatalban mondták hogy így el sem adhatták volna az ingatlant amit megvettünk csak amikor ez kiderült kifutottunk az időből én meg nem akartam rohanni a bíróságra forró fejjel. Úgy néz ki nem fogjuk megtudni milyen döntés születne egyébként ! Maga az eredeti történet a leírtnál is bonyolultabb csak nem akartam az időben visszamenni mert ha egy oldalt írok azt nem olvassák el mások sőt annyira egyedi a dolog hogy a szereplők magukra is ismernének. Viszont a lényeget leírtam. Ha lenne időd van egy témám a családjog topikban továbbtanuló gyerek. Egy hasonló huszáros ötletet szívesen vennék !

Zoltán György # 2006.06.27. 13:38

Lali Bátyó!

A Földhivatalnál, az eredeti Adásvételi Szerződésre és a jelen levélre hivatkozva kérd a Szolgalmi jogod bejegyzését.

Utána beszélgess velük!

lali-bátyo # 2006.06.27. 04:45

_Lala_ ! Ha jól emlékszem nem volt olyan leírva hogy szüntessük be az út használatát hanem egy eladási ajánlat volt és ennek kudarca esetén akarták kilátásba helyezni a szolgalmunk bejegyeztetését úgy hogy a Ptk.-ból jónéhány ide vonatkozó részt idéztek, többek közt azt is amit írsz és azt is hogy a Ptk. szerint érték csökkenés és növekedés címén is kérhet pénzt. A levéllel felkerestük az akkori ügyvédünket aki nem sok jóval bíztatott és viszont keresetet akart indítani.Aztán meghallgatva másokat is úgy döntöttem magam intézem ezt mert az hogy egyből perrel válaszoljunk mégsem a legjobb megoldás. (Még az is lehet hogy mindig ott a levél.) Végül is tegnap megtörtént a beszélgetés és úgy néz ki a megállapodás is meg lesz. A tulajdonos igent mondott az elajándékozó anya még nem de a viselkedésük alapján ma hívni fog szerintem hogy kössünk szerződést. A vételár szereintem az esetleges perköltség körüli összeg viszont megértették hogy azt nem Õk fogják kapni ha pereskedés lesz. Most keresnem kell egy ügyvédet aki szerződést ír !
Ha gondolod private elküldöm az akkori levelezést vagy elő ásom a szekrény mélyéről és fórumképes állapotba hozva felteszem ide.
Köszönöm a segítséget !

_Lala_ # 2006.06.26. 21:40

Lalibatyo, mi volt pontosan abban a levélben, amit az ügyvéd írt?

Az elbirtoklás tárgya esetünkben az átjárási szolgalom, azaz az a jog, hogy az ő ingatlanán átjárhassatok.

Ptk. 168. § (2) Elbirtoklással szerzi meg a telki szolgalmat az ingatlan birtokosa, ha a másik ingatlan használata ellen annak birtokosa tíz éven át nem tiltakozott. Szívességből vagy visszavonásig engedett jog gyakorlása nem vezet elbirtoklásra.

Tehát ha nem szerepelt az ügyvéd levelében, hogy az átjárásotok ellen tiltakozik, vagy felszólít, hogy szüntessétek be, csak annyi, hogy vegyétek meg, mert különben kezdeményezi a szolgalmi jog alapítását, akkor lehet, hogy az érdemben nem szakította meg az elbirtoklást!

Egyébként pedig:
Ptk. 167. § Ha valamely föld nincs összekötve megfelelő közúttal, a szomszédok kötelesek tűrni, hogy a jogosult földjeiken átjárjon.

Tehát még az is kérdéses, hogy egyáltalán jogában áll-e felszólítani bármilyen körülmények között arra, hogy ne járjatok át az ő ingatlanán.

lalibatyo # 2006.06.26. 10:04

Köszi ez biztatóan hangzik !
( ne zavarjon meg hogy másképp jelentkeztem be ) Művelési ág út és azóta kiderült hogy az önkormányzat vesz el belőle 15m2 ( kifizeti ) mert az utcát szélesítik ugyanis csatornázni akarnak. Gondolom ezt az apropót akarja az út tulajdonosa és az ajándékozó kihasználni hogy pénzhez jusson. Szóval nem sok kedvem van a maradék kb 100m2-et megvenni ha nem szükséges. Szerintetek milyen esélyeim vannak ebből jól kijönni ?
És úgy hogy a szolgalmi jogunk is be legyen jegyezve hogy végre pont kerülhessen a végére ennek. Most látom időközben bejött még hozzászólás ! Szóval ha a tíz évben gondolkodunk akkor az egy hónap híján nem volt meg mert májusban kezdtük használni és a múlt év áprilisban kaptuk a levelet a tulaj ügyvédjétől. Én úgy tudom ezzel megszakadt a folyamatos háborítatlan használatunk folyamatossága de lehet hogy keverem az elbirtoklás és a szolgalom szabályait.

Zoltán György # 2006.06.26. 09:47

Lali-Bátyó!

Ha a megvétel idejében sem lett volna szolgalmi jogotok, akkor azt az eltelt 10, azaz tíz év alatt elbirtoklással megszereztétek!
Akkor is, ha a telketek egyébbként más közútról is megközelíthető.

azaz kérjétek a Szolgalmi jogotok bejegyzését a kialakut állapotra és a 11 évre való hivatkozással a földhivatalnál bejegyeztetni!

A TE telked nem lesz értékesebb, de az ővé sem lesz értéktelenebb, mert a valóságban eddig is így volt használva......

_Lala_ # 2006.06.25. 21:15

Mi szerepel a tulajdoni lapon a két (a megvett és az út) ingatlan 'művelési ág' rovatában?

Amúgy első ránézésre, a szolgalmi jog bejegyzéséért nemigen kérhet pénzt az "út" tulajdonosa. Azon a címen, hogy ezáltal értékesebb lett más valaki ingatlana, kiváltképpen nem.
Ha más kezdeményezi (mondjuk a közművállalat), akkor ugyan lenne lehetősége az ingatlanában emiatt bekövetkező értékcsökkenés miatt kérni kártérítést, de ha pl. az ingatlan most is "út" besorolású, akkor ott értékcsökkenésről nem beszélhetünk (hiszen útként teljes értékkel lehet továbbra is használni). Az is érdekes kérdéskör, hogy ha anno a közmű lefektetésekor keletkezett ugyan értékcsökkenés, de ugyanaz volt a tulajdonosa a két ingatlannak, akkor nyilván saját magától nem kérhet(ett) kártérítést, így utólag pedig azért nem kérhet, mert ez az igénye azóta lazán és egyszerűen már elévült.

lali-bátyo # 2006.06.25. 20:57

Sziasztok !
11 éve vettünk egy ingatlant ami csak egy másik ingatlanon keresztül közelíthető meg. Ez tulajdonképp egy kb.20 méteres út önálló helyrajzi számmal amin más is rajtunk kívül megközelíti a saját ingatlanát. Ezen a területen keresztül vannak a közművek is bekötve. Nekünk nincs szolgalmi jogunk bejegyezve mert az út tulajdonosa ugyanaz a személy volt mint akitől az ingatlanunkat vettük. Tudom ez akkor hiba volt, de még a szerződést író ügyvéd is elsiklott felette az eladó meg elhallgatta. Békességben éltünk sokáig mikor az út tulajdonosa a lányának ajándékozta az utat aki megkeresett minket az elmúlt évben hogy vegyük meg az utat arany áron vagy az ügyvédje szolgalmi jog bejegyzést kezdeményez és mivel ez emeli az értékét a korábban megvett ingatlanunknak igényét is bejelentette az érték növekményre. Levélben válaszoltam akkor az ügyvédjéneknek elmondtam álláspontomat és valami igazam lehetett mert nem is kerestek többé. Most viszont ismét megkeresett de már az elajándékozó korábbi tulajdonos hogy időpontot kérjen egy újabb megbeszélésre az eladásról. A békességünk érdekében némi pénzt hajlandó lennék fizetni de attól tartok továbbra is a valóságtól elrugaszkodott árat szeretne kapni amit ki sem tudnánk fizetni. Szerintetek ha csak szolgalmi jog bejegyzést kezdeményeznék akkor olcsóbban megúsznám ? A jelen esetben is van alapja értéknövekmény címén lehúzni minket hiszen mikor eladták a tulajdonunkat képező ingatlant tudták jól hogy hol és hogyan fogjuk megközelíteni?

_Lala_ # 2006.04.17. 18:52

Hát, jó kérdés. Szerintem a minimum kb. fél év, a maximum meg attól függ, hogy mennyire ügyesen tudja húzni az ügyet. A várható ideje kb. 1-2 év egy ilyen pernek.
Az egyébként biztos, hogy ha elveszti a pert, akkor minél tovább húzta, annál többe fog neki kerülni. Egy jól megírt felszólító levél amúgy csodákra képes (ecsetelve, hogy nemhogy egy fillért nem fog látni a lemondásért, de még neki fog pénzbe kerülni a per).

Asus # 2006.04.14. 11:33

A jogosut vérszemet kapott,aligha akar megegyezni,azt akarja,hogy ezért a közös megegyezésért fizessen az önkormányzat!

Perelni kell,mennyi ennek az átfutási határideje?

_Lala_ # 2006.04.13. 23:10

Ha indokolatlan a szolgalmi jog, akkor vagy meg lehet egyezni a jogosulttal, hogy hozzájáruljon a megszüntetéshez, vagy lehet menni pert indítani és a bíróságtól kérni, hogy szüntesse meg a szolgalmi jogot.
Az ügyvéd nem kötelező, de hasznos lehet.

Asus # 2006.04.13. 15:14

Eszméletlen,hogy nem adhatom el a saját földemet,mert szolgalmi jog van rajta!

Asus # 2006.04.13. 09:41

Kérdés továbbra is az,ha indokolatlan a szolgalmi jog,hogy lehet levenni a földről?

_Lala_ # 2006.04.12. 21:49

Szolgalmi jog esetében minimum két önálló ingatlan van, az uralkodó és a szolgáló.
Az uralkodó telek az, amelynek tulajdonosa számára a szolgalmi jog valamilyen jogot biztosít (pl. az átjárás jogát), a szolgáló telek pedig az, amelynek tulajdonosa számára a szolgalmi jog kötelezettséget jelent (pl. az átjárás megengedését).

A szolgalmi jog nem 'eladható' dolog, mivel az a konkrét ingatlanokhoz kötődik (így is van nyilvántartva), és azoknak az aktuális tulajdonosai számára jelent jogot ill. kötelezettséget.

pantomat # 2006.04.12. 20:40

Gondolom azt,hogy a földdel együtt lehet eladni!

Asus # 2006.04.12. 11:59

Mit jelent az uralkodó tétel?(föld?)
Milyen eljárásban kell ezt kérni?

Kell ügyvéd?

ObudaFan # 2006.04.11. 20:12

Felül lehet vizsgálni, bíróságtól lehet kérni a megszüntetést. Egyébként nem tudják a szolgalmi jogosultak eladni, mert csak az uralkodó telekkel együtt forgalomképes a szolgalmi jog.

pantomat # 2006.04.11. 17:54

Adott egy önkormányzati földtulajdon!
A tulajdon szolgalmi joggal tehelt.

El szeretné a földet adni az ökormányzat,de a vevő csak úgy veszi meg,ha azon nincs szolgalmi jog.

A szolgalmi joggal rendelkező földtulajdonosok,vérszemet kaptak és a szolgalmi jogot értékesíteni akarják(pénzért lemondanának róla)

Mit lehet tenni?
A szolgalmi jog indokoltságát felül lehet vizsgálni?
A földek műveletlenek és nem kizárólag az önkormányzati földön keresztül közelítehető meg!