zene és füst


gitron # 2006.09.07. 13:54

Minden települési önkormányzatnak jogszabályban előírt kötelessége úgynevezett zajkibocsátási határértékek megállapítása a település területfelhasználási egységeire. (Pl. lakóterületre, ipari területre, stb.)
Ha ezt valaki túllépi, lehet vele szemben környezetvédelmi hatósági intézkedést tenni. (Ez megfelelő műszerrel mérhető.)
Ha ezt ugyan nem lépi túl, de az adott környezetben ez mégis zavaró, kirívó, akkor is van helye hatósági eljárásnak. Ez úgyszintén igaz a levegőszennyezésre is.
Emellett még településenként is lehetséges különféle helyi szabályok megállapítása ezekkel kapcsolatban, érdemes utánanézni.
Van olyan település, ahol helyi rendelet tiltja hétvégi napokon este 7-től reggel hétig zajos gépek - pl. fűnyíró - használatát.

Vadalma # 2006.09.06. 13:24

szintén a jegyző vagy a helyi önkormányzat tudna ebben segíteni Neked.

jan1234 # 2006.09.06. 12:17

És a hangos zene beillik a csendháborítás fogalmába?
Köszönettel: Kis János

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.05. 14:56

Meglehet próbálkozni a birtokháborítástól való eltilttatással. A jegyzőnél lehet kezdeményezni. De a viszony ettől nem lesz jobb (sőt). A fű vagy avarégetés viszont egészen biztos, hogy helyi rendeletben tiltott.

jan1234 # 2006.09.05. 12:59

Üdvözlet! Segítséget szeretnék kérni. Nemrég vettem egy hétvégi telket, és sajnos nem tudom élvezni. A szomszéd hétvégén jár ki, és bömbölteti a magnóját úgy, hogy gyakorlatilag tönkreteszi az ember pihenését. Szóltam neki, hogy halkítsa le, amire a másik szomszédon keresztül üzent, hogy ha még egyszer szólok, leköp (ez jellemzi a szomszéd értelmi szintjét is). Ezután, hogy ez ne legyen elég, elkezdte a kifüstölést a zene mellé. Vagyis mikor kinn vagyunk, a széljárást kifigyelve tüzet a rak, és a füst a telkünkön megy keresztül. Van egy 15 hónapos kislányunk, akinek nyugalmat szeretnénk, és semmiképpen sem akarjuk füstmérgezéssel kórházba vinni.
Azt szeretném megtudni, hogy a telek eladásán kívül van-e valami lehetőségem?
Köszönettel: Kis János