Lakók vs. szálloda


Dr.Attika # 2006.09.26. 19:04

Kedves "liebherr"!
Nagyon szívesen . Remélem tudtunk segíteni. Egyébként nem vesztünk össze, legfeljebb kakskodtunk.

liebherr # 2006.09.25. 09:07

Kedves Hozzászólók!

Először is elnézést kérek, mert nem reagáltam a javaslataikra és segítségeikre. Valóban rossz időpontot választottam a problémám publikálására, hiszen az elmúlt héten gyakorlatilag csak a kérdésfeltevés idejére volt internet-elérési lehetőségem, valamint mélyen sajnálom, hogy miattam esetleg nézeteltérésük adódott.
Köszönöm mindnyájuk segítségét, valamennyi javaslatuk támpontot adott a továbbiakban.

Üdvözlettel…

Dr.Attika # 2006.09.21. 20:30

Igazad van. Megmutattuk az irányt, hogy hol találja a megoldást ( önkormányzati rendelet) és innentől már nem fontos a dolog, mert ennek utánna kell járni. "libherr" kérdezett mi vitatkoztunk és közben egy kötőszónyi böffenetet sem engedett meg magának.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.21. 20:12

Ez egy kérdés... Én meg azt hittem, esetleírás. A kérdező, amilyen hülyék vagyunk mi ketten, szintén azt hitte. Különben nem írta volna oda a végére: „Mindezeket csak azért írtam le, ne ítéljetek el, valamint világossá váljon a most következő kérdésem:
Még szerencse, hogy te nála is jobban tudod...

Nem vagy egy kicsit fáradt?

Dr.Attika # 2006.09.21. 20:03

Nem ez volt a kérdés. Olvasdd el mégegyszer légyszíves!

Társasházban lakom és az utcánk túloldalán egy szálloda van saját, sorompóval ellátott parkolóval. A társasházak autóstulajai az utcán parkolhatnak parkoló díj fejében. A szálloda heti rendszerességgel ad otthont különféle rendezvényeknek, konferenciáknak. Ezeken a napokon nem elég a saját parkolója és az érkező autók az utcán foglalják el az igen kevés helyet a lakók rovására. Nemrég azonban megváltozott a parkolási rend (hiszen a szállodának igen kellemetlen volt, hogy a vendégeinek parkoló díjat kell fizetni), miszerint a szálloda előtti utcaszakaszt kivonták a közterületesek fennhatósága alól és megállni- és várakozni tilos kressztáblával látták el.

A jogi kérdés esszenciája ez és nem a többi dolog.
Jogásznak mindíg a jogi kérdésre kell válaszolni. Természetesen hozzátéve, hogy álláspontom szerint.
Nos amit ajánlottam az talán megfontolandó? Ugye? Gondolom én? Talán?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.21. 18:28

Ha telefonon bejelentést teszek a rendőrségen tilosban parkolás miatt, kötelesek e eljárni az ügyben?

Dr.Attika # 2006.09.21. 17:36

Kedves Béla!
Olvasdd el légyszíves mégegyszer a kérdést!

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.21. 16:49

Írta a kérdező, hogy van belső, zárt parkolója a szállodának. Az lesz az aminek a létesítésére az OTÉK kötelezte őket.

De ez nagyjából, egészében mindegy is. A kérdés az volt, köteles-e a rendőrség eljárni a közlekedési szabálysértésről (tilosban parkolásról) szóló bejelentés nyomán. Köteles.

Dr.Attika # 2006.09.21. 11:14

Bizonyára így van. Gyöngyös város pl. így szabályozza:
2. §
(1) Amennyiben az építmények rendeltetésszerű használatához szükséges parkoló az OTÉK szerint nem helyezhető el, úgy az engedélyes az előírt számú parkoló férőhelynek megfelelő építési hozzájárulást köteles fizetni, melynek mértékét a melléklet tartalmazza. Az így befolyt összeget csak parkolószám-fejlesztési célokra szabad fordítani. A parkolókat az engedélyes ingatlan főbejáratától mért 500 m-en belül, egy év alatt kell megépíteni.

Tehát érdemes megnézni a helyi erre vonatkozó rendeletet. Gondolom ebben egyetértünk.

gitron # 2006.09.21. 10:35

A gépjárműelhelyezést nem az "üzemeltetés" engedélyezésekor vizsgálják, mert erre nincs jogszabályi alap.
Az építési engedélyezési eljárásban kell ezt vizsgálni. A létesítményekhez [i]előírt[/i] számú parkoló és rakodóhelyet kell biztosítani. (Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló, 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet írja elő.)
Nem egy esetben viszont az előírt mennyiség nem elegendő. A közterületen meg a KRESZ szabályai szerint szabad parkolni.

Dr.Attika # 2006.09.19. 09:19

Érdemes egy kicsit kutakodni az önkormányzat rendeletei között. Általában szálloda, bolt stb. üzemeltetésére engedélyt akkor ad ki az önk. ha az üzemeltető megfelelő számú parkolóhelyet létesít vendégei számára, illetve parkolóhely létesítési hozzájárulást fizet. Ez utóbbi esetben az önk-nak kell létesíteni. Ha van ilyen rendelet akkor perelni lehet az önk-ot is a parkolóhely kialakíttatása vagy kialakítása miatt.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.19. 08:43

Elvileg kötelesek kivizsgálni a szabálysértésről szóló bejelentést.

liebherr # 2006.09.19. 08:27

Tisztelt Fórumozók!

Társasházban lakom és az utcánk túloldalán egy szálloda van saját, sorompóval ellátott parkolóval. A társasházak autóstulajai az utcán parkolhatnak parkoló díj fejében. A szálloda heti rendszerességgel ad otthont különféle rendezvényeknek, konferenciáknak. Ezeken a napokon nem elég a saját parkolója és az érkező autók az utcán foglalják el az igen kevés helyet a lakók rovására. Nemrég azonban megváltozott a parkolási rend (hiszen a szállodának igen kellemetlen volt, hogy a vendégeinek parkoló díjat kell fizetni), miszerint a szálloda előtti utcaszakaszt kivonták a közterületesek fennhatósága alól és megállni- és várakozni tilos kressztáblával látták el. Innentől kezdve a rendőrség felügyelete alá került az említett utcaszakasz. A változtatást követő kb. 2 hónapban napi rendszerességgel büntetett is a rendőrség, melynek legfőbb áldozatai a rutinszerűen leparkoló lakók és a szokásos parkolójegyet vásárlók lettek. Mára a rend beállt: a lakók már a maradék néhány közterületes parkolókon markodnak, a szálloda előtti utcaszakasz pedig teljesen üres. Kivéve, ha rendezvény van a szállodában. Azokon a napokon kis fénymásolt papírokkal jelzett autók parkolnak a tiltott szakaszon, miszerint ők a konferencia résztvevői. Ilyenkor soha, ismétlem soha nincs rendőri büntetés még a papírocska nélküli autókon sem.
Mindezeket csak azért írtam le, ne ítéljetek el, valamint világossá váljon a most következő kérdésem:
Ha telefonon bejelentést teszek a rendőrségen tilosban parkolás miatt, kötelesek e eljárni az ügyben?
Félreértés ne essék: Nem az a célom, hogy megbírságolják a szálloda vendégeit, hanem, hogy zavarba hozzam a rendőrséget a szokatlan eljárás miatt.

Üdvözlettel…