Parkolóhely ára?


gitron # 2006.09.25. 15:22

Kedves katapeter!
Gyakorlatilag semmi sem illet meg, felfoghatod úgy, hogy valaminek a jogáért fizettél ki ennyi pénzt. Van egy Kormányrendelet az Országos településrendezési és építési követelményekről (OTÉK), ami előírja, hogy mindenféle létesítményhez bizonyos számú gépjárművárakozóhelyet (és esetleg rakodóhelyet is) kell biztosítani, elsődlegesen a létesítmény saját telkén. Ugyanakkor felhatalmazást ad a települési önkormányzatoknak, hogy ezt némileg eltérően szabályozzák a helyi sajátosságokra tekintettel. Vagyis lehet a járműelhelyezést biztosítani közterületi parkoló igénybevételével, vagy figyelembe vehető később kiépítendő parkolóhely, vagy parkolóház is. Ebben az esetben az önkormányzat jogosult ennek a költségeit beszedni. Az önkormányzat beszedi a pénzt, és - jó esetben - öt éven belül épít egy parkolóházat a közelben.
Ha telken belül nem oldható meg a járműelhelyezés, vagy nincs a helyi önkormányzatnak parkolórendelete, egyszerűen nem kaphatsz engedélyt az üzlet kialakítására.
A dolog értelme: Adott területen megjelenik egy parkolási igény. (Egy újabb üzlet miatt pl. többen akarnak majd azon a területen parkolni.) Ezt egy viszonylag körülhatárolt területen (OTÉK szerint 500 méteren belül) ki kell elégíteni. Ez megtörténhet a fentiek szerinti módon. Épül egy (újabb) parkolóház, vagy a közterületen további parkolókat alakítanak ki.
Remélem érthető valamelyest?

katapeter # 2006.09.25. 10:26

Kedves Fórumozók!

Értelmezési problémáim vannak, ezért állok értetlenül az alább ismerrtetett esetben.
2000-ben vásároltam egy megyeszékhelyen lévő társasház alagsorában egy lepukkant öltöző és fürdő elnevezésű 26 m2 alapterületű ingatlanrészt.
Ebbgől , még abban az évben üzlethelyiséget alakítottam ki.Az átalakítást engedélyező, városi építési hatóság határozatából idézek:
" Ezen határozat jogerőre emelkedéséig ( a kézhezvételtől számított 15 napon belül) 300.000.- Ft /azaz Háromszázezer forint/ egyszeri hozzájárulást - amely 1 db parkolóhely igény megváltására vonatkozik - be kell fizetni a mellékelt befizetési utalványon és a befizetést igazoló csekket a hatóságunknak be kell mutatni. Amennyiben a befizetést a határozat jogerőre emelkedéséig hiteltérdemlően nem igazolják, úgy ezen határozatomat visszavonom:"
Eddig az idézet. Én a kért összeget természetesen megfizettem, de egyre jobban foglalkoztat a kérdés: mit kapok én ezért a pénzér.
Az utcában, ahol az üzlet van, féljárdás parkolási lehetőség van. Volt rá példa, hogy árúszállítás előtt székkel megkiséreltem lefoglalni a parkoló helyet,melyet egy autós azzal kérdőjelezett meg, hogy neki nagyobb joga van ott parkolni, mivel ő a házban lakik. Felteszem tőle nem kért a város, a tulajdona minden 10 m2-e után 300 000.- Ft hozzájárulást.
Kérdeésem, mi illet meg a befizetett pézem után?
Mit jelent a parkolkóhely igény megváltása megfogalmazás?
pkp.