Gyermekek után járó pótszabadság


Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.27. 16:45

Igen.

nildiko # 2012.01.27. 15:46

T Fórum!
Férjemtől 3 éve elváltam,a fiam nála van bíróságilag elhelyezve.Kérdésem,hogy mivel a fiam nevelésében is szerves részt vállalok,nekem jár-e utána pótszabadság,mivel még nincs 16 éves.
Válaszát előre is köszönve!

efi99 # 2012.01.02. 12:57

Igen.

katat # 2012.01.02. 10:37

Sziasztok!
Új fórumozóként kérdezlek benneteket, hogy az új Mt. szerint a gyermekek után járó pótszabadságot mindkét szülő igénybe veheti-e. Mondjuk egy házaspár 2 gyermeket nevel, tehát 4 nap pótszabadság jár részükre. A kérdés, hogy az új Mt szerint a férj kiveheti a 4 napot és a feleség is a 4 napot?

Régi Mt.

132. § (1)325 A fiatal munkavállalónak évenként öt munkanap pótszabadság jár, utoljára abban az évben, amelyben a fiatal munkavállaló a tizennyolcadik életévét betölti.
(2) A szülők döntése alapján gyermeke nevelésében nagyobb szerepet vállaló munkavállalót vagy a gyermekét egyedül nevelő szülőt évenként a tizenhat évnél fiatalabb

  1. egy gyermeke után kettő,
  2. két gyermeke után négy,
  3. kettőnél több gyermeke után összesen hét

munkanap pótszabadság illeti meg. A pótszabadság szempontjából a gyermeket először a születésének évében, utoljára pedig abban az évben kell figyelembe venni, amelyben a tizenhatodik életévét betölti.

Új Mt.
118. § (1) A munkavállalónak a tizenhat évesnél fiatalabb

  1. egy gyermeke után kettő,
  2. két gyermeke után négy,
  3. kettőnél több gyermeke után összesen hét

munkanap pótszabadság jár.
(2) A pótszabadságra való jogosultság szempontjából a gyermeket először a születésének
évében, utoljára pedig abban az évben kell figyelembe venni, amelyben a tizenhatodik
életévét betölti.
(3) Az apának gyermeke születése esetén, legkésőbb a születést követő második hónap
végéig, öt, ikergyermekek születése esetén hét munkanap pótszabadság jár, amelyet kérésének
megfelelő időpontban kell kiadni. A szabadság akkor is jár, ha a gyermek halva születik, vagy
meghal.

ObudaFan # 2006.11.15. 19:54

Ha neki is vér szerinti gyermeke jog szerint (teljes hatályú elismerő nyilatkozat), vagy a gyermeket örökbefogadta, akkor igen.

Zancsa # 2006.11.15. 09:13

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy a gyermek után járó pótszabadságot élettárs is igényelheti?

Köszönöm

Ancsa


Ancsa

the big cat # 2003.04.15. 15:04

Természetesen nektek van igazatok, a döntés a szülők diszkrecionális joga. Ha a munkáltató ezt vonakodik telejsíteni, megsérti az Mt-vét. Semmiféle gyakorlatra nem hivatkozhat, az Mt. 132. § egyértelmű ebben az ügyben.

Te közöld írásban a szabadság igénybevételére vonatkozó döntéseteket, és ha ezek után megtagadják, akkor a Munkaügyi felügyelethez, vagy végső esetben bírósághoz fordulhatsz, de szerintem erre nem kerül sor, csak kérd meg őket, hogy ugyan olvassák már el az Mt vonatkozó pontját.

Hilda # 2003.04.15. 05:41

Szervusztok!

A gondom a következő: a férjem új munkahelyén bejelentette, hogy szeretné igénybe venni a gyermekek után járó pótszabadságot. Én tavaly óta gyeden és ezért itthon vagyok, ezért gondoltuk, hogy kérje a plussz két napot inkább ő. Ha jól értelmeztük, akkor a hatályos jogszabályok erre lehetőséget is adnak, hiszen a szülők döntése értelmében bármelyikük kérheti a pótszabadságot és ezt a döntést a munkáltatók nem vitathatják. Ennek ellenére vonakodnak megadni a férjemnek két napot, mondván nem ez a gyakorlat és a férjemnek ez a pótszabadság nem jár. Kérdésem, hogy kinek van igaza? Ha nekünk, akkor hogyan tudnánk igazunkat bizonyítani (hiteles forrás, állásfoglalás stb.)?

Segítségeteket előre is köszönöm!