katona - jogász


PraetorLXXVI # 2010.08.03. 09:15

Hali!

Komolyan gondolkodom rajta, hogy a honvédséghez szegődnék jogásznak. Jelöltkén 50.000,-Ft-ot kapok, ott netto 170-ről indulnék. Egyelőre nem akarok ügyvéd lenni. (A Rendőrség kizárva!)

Véleményeteket /esetleg tapasztalatokat/ kérem szépen!

Köszi!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.03. 10:04

Félállásban vagy jelölt? :)
Anyagilag megéri, a feladat nyilván más.

PraetorLXXVI # 2010.08.03. 13:08

Fél-napi állásban, azaz nem bánnák ha 12 órát dolgoznék... :-)

Előmenetel kell a katonaságnál, a HM nem volna rossz végső stáció!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.03. 13:56

A bérből gondoltam, mert ez így ránézésre a kötelező legkisebb bért sem éri el.

Egyjogász # 2010.08.03. 15:37

Ezek szerint Te sem egy Kacsa-féle szupi irodában dolgozol agyonfizetett jelöltként:)

A kötelező legkisebb bérről meg annyit, hogy egy jelölt ismerős mondta, nem érti, hogy a munkaügyi ellenőrök miért az építkezéseken erőlködnek, amikor jónéhány ügyvédi irodában sokkal nagyobbakat kaszálhatnának (már bírságban) a jelöltek foglalkoztatásával kapcsolatban (nem csak a bérrel kapcsolatban, hanem pl. az Mt. szerinti maximális munkaidő betartásának ellenőrzésével is).

Sherlock # 2010.08.03. 15:41

A jelölti időszak meglehetősen emlékeztet a gyarmati időszak szerződéses rabszolgaságára. :)

kisa6 # 2010.08.03. 17:29

T.PR!
Esetleg ha arra kerül sor,hogy a HM-be megy jogásznak,első lennék a kliensei között!Lenne pár kérdésem!Üdv.

Legislator # 2010.08.03. 18:33

Szerintem az sem mindegy, hogy alkalmas vagy-e katonának. Nem tudom, hogy nem kell-e valami szakosító a ZMNE-n, mint a rendőröknél. Azt hiszem a témában Attika a szakértő, ha jól emlékszem. Vagy legalábbis van valaki, aki volt hivatásos katona/még most is az, és itt én Marcira is gyanakodnék:-D.

Sherlock: Milyen jó, hogy sosem voltam Stichus.


Sunshine after the rain.

lipay # 2010.08.03. 18:56

Nem kell szakosító, kvnr (katonai végzettséggel nem rendelkezők) tanfolyam kell, azt hiszem még így hívják, ezt nem feltétlen azonnal kell elvégezni, van aki már fél éve szerz. katona mire beiskolázzák. A felvétel előtt van orvosi, fizikai felmérés. Gondolom van valami ismerősöd a HM-ben, az a 170 nettó talán soknak tűnik egy kicsit. Nem tudom hány éves lehetsz, de ha azt veszem, hogy kapsz egy szerződéses hadnagyi beosztást egy MH alakulatnál szerintem nem éri el a fizud. A ktv illetményalappal kellene számolni, de a honvédségnél kicsit meg van emelve (vagy csak volt?), 38-39 eft között van szerintem.

I. Hadnagy Besorolási kategória: 3,00
honvédelmi pótlék: 0,60
Ezen felül van az illetménykiegészítés, ez mh-ban 20 és 35 % hm-ben pedig 50%. Ez csak a besorolási béredre jönne rá. Van a szip (szolg idő )pótlék az csak 5 év után jár, a nyelvpótlék az pedig a kiemelt nyelvekre van csak (angol, német, francia,és azt hiszem az olasz). Ha a legrosszabb esetet veszed figyelembe, akkor bruttó 170 a fizud kb.+ 9000 melegétkeztetési utalvány. Természetesen az 50000 ft-nál ez is jobb.

Legislator # 2010.08.03. 21:12

Bár nem én vagyok a kérdező, de ez nekem nagyon hasznos volt.


Sunshine after the rain.

Dr.Attika # 2010.08.03. 21:48

Legislator!
Köszönöm az ajánlást. Valóban hivatásos katona és az alakulat katonai nyomozó tisztje is voltam. A hadseregben három érdemi jogászi beosztás van. Hadbíró, katonai ügyész és az igazgatási főtiszt. ( Nyilván a fogalmazói, titkári státusz itt is működik.) A katonai különbíráskodás azért van, mert a tényállás megállapítására és a szubszumációra csak katona képes. Ezért előírás a hadbírók és a katonai ügyészek esetében, hogy egyben a hadsereg hivatáos állományú tagjai is legyenek. ( Értelemszerű a rendőr katonaibíró és ügyész esetében is.)

Ebből adódóan előbb kell katonává válni, mint jogásznak. Tudom ez már manapság másként működik. Ha Praetor csak a 170 ezer miatt akar katonai jogász lenni, akkor ne legyen. Pl. nem tudja megkülönböztetni a parancs iránti engedetlenséget a parancs megtagadásától.
Egyébként, ha végig mentek a katonai bíróságok folyosóin, akkor katonával nem nagyon találkoztok a tárgyaló termek előtt, hanem csak rendőrökkel és fegyőrökkel.

Egyébként meglepő, hogy az egyetemen egy hang sincs a katonai büntetőjogról, de a szakvizsga tételek közül mind az anyagi, mind az eljárási jogban szerepel tétel
Azért is meglepő , mert páréve az ügyvéjelölt eljárását kizárta a jogalkotó a büntetőeljárásban bírósági szakban. Akkor honnan is lenne gyakorlata e témában?

Dr.Attika # 2010.08.03. 21:55

Találóskérdés.
A fegyőrök miért tartoznak, a pénzügyőrök miért nem tartoznak a katona fogalma alá a büntetőeljárásban?

PraetorLXXVI # 2010.08.04. 07:21

Nos, írtam, hogy egyelőre az ügyvédkedés kizárva. Nekem nincs szívem elkérni fellebbezésért, panaszért stb. 20 e Ft + Áfa-t, ha tudom, hogy bukó az ügy, viszont azt látom, hogy ma mindent el kell vállalni.

Ha a katonaság nem jön össze, akkor esetleg önkormányzat?

Konkrétan ezt szeretném: mivel jelöltként sokféle üggyel foglalkozom (vh, felszeljárás, mindenféle per, kis bünti) és ezt élvezem, ezt jó lenne tartani.

Egyjogász # 2010.08.04. 07:32

Szerintem azt itt senki nem fogja tudni eldönteni helyetted, hogy mit szeretnél csinálni.
Ha a jelöltködést szereted, nem ajánlom az önkormányzatot, az teljesen más jellegű munka.
A katonai jogászkodásról meg nehogy azt gondold, hogy az olyan mint amit pl. a JAG című filmben láthatsz.
(Már csak azért sem, mert kishazánknak nem nagyon vannak repülőgép anyahajói a világ minden táján, ahová aztán a katonai ügyész elröpködhet hetente kétszer kinyomozni különböző izgalmas eseteket:))) )

Tündérpalánta # 2010.08.05. 09:48

Kedves Praetor!

Jelenleg nagyon telített a katonai jogi pálya is. Valószínű hogy csak mint közalkalmazott tudnál elhelyezkedni első körben, ha csak nincs nagyon jó protekciód, és vársz, hátha átvesznek hivatásosnak. Gyakorlati tapasztalatok mutatják, amit már Egyjogász is mondott, h nem leszel JAG-es.
Nagytöbbségben utasítások szabályosságát (tv-i, SZMSZ-i, stb) kell vizsgálnod, ill ha csapathoz kerülsz, ott a legérdekesebb h a katona miért randalírozott otthon részegen, ill a most divatos "méltatlanság" kérdése, és szerződések napi parancsok jóváhagyása. A lentebb említett nyomozótiszti beosztás (ami egyébként egy szolgálat) nagyon jól hangzik, ha nem csak hivatásos láthatná el..
Remélem nem ábrándítottalak ki, gondold át h ka-ként mennyit keresnél, ha csak a pénz miatt mész, amiket leírtál h mivel szeretsz foglalkozni, még inkább átgondolandó.

Legislator # 2010.08.05. 10:13

Azért a JAG nagyon alátámasztja az US jogrendszere iránti szkepticizmusomat (jó, tudom, csak film).


Sunshine after the rain.

Legislator # 2010.08.05. 10:17

Dr. Attika,

Jól értem, hogy a rendőrök felett a rendőrség hivatásos állományába tartozó katonai bírák (hadbírók) ítélkeznek?
Mit csinál az igazgatási főtiszt?
(Ha volnának katonai jogra vonatkozó kérdéseim, kereshetlek mailben?)


Sunshine after the rain.

Dr.Attika # 2010.08.05. 10:50

Legislator,
Vannak rendőri állományú katonai ügyészek, bírók. Nem előírás, hogy csak rendőr állományú járhat el rendőr ügyében, de rendőri "szak kérdés" esetén célszerű nekik kiszignálni az ügyet. Az igazgatási főtiszt a dandár vagy annál magasabb parancsnok un. jogi segítője. Koordinálja a nyomozótisztek tevékenységét ( az én időmben még az ügyészségi továbbképzés utáni sörözés megszervezése is feladatköre volt ) véleményezi a pk. jogi döntéseit és ilyenek. Tkp. ő az alakulat "jogtanácsosa).

Kereshetsz természetesen katonai jogi kérdésekben.

A pénzügyőrök azért nem tartoznak a katonai büntetőjog hatálya alá, mert anno kifelejtették őket a Btk. katona fogalmának felsorolásából.

Sherlock # 2010.08.21. 22:10

Attila,

mi a különbség a parancsmegtagadás és a parancs iránti engedetlenség között? (délután JAG-et néztem :D)

Köszönöm

Dr.Attika # 2010.08.22. 06:38

A parancs iránti engedetlenség a parancs nem teljesítése. Ez az alapeset. Minősítő körülmény és súlyosabban büntetendő a kifejezett megtagadás.
Pl. ha a parancs végrehajtását csak elsunnyogod az az alapeset, ha viszont kijelented, hogy nem hajtod végre az a minősített eset.

Sherlock # 2010.08.22. 07:14

Értem, köszönöm.

Akkor gondolom, hogy akkor az engedetlenség sűrűbben előfordul, de én még egy filmben-sorozatban sem láttam. XD
Ezek szerint a szakvizsgán többet ér, ha felveszed a katonai büntetőjogot, mint hogy megnézel pár évad JAG-et és NCIS-t. :)

N-JOY # 2010.10.11. 12:16

Tisztelt Hozzá értő!

Több ember nevében teszem most fel a következő kérdéseket, remélve hogy itt nem lesz eltitkolt kiskapu, mint ahogyan az idebent lenni szokott.
Szerződéses katona vagyok. Úgy néz ki, hogy változni fog a beosztás olyan módon, hogy a dandárt ezreddé minősítik. Kérdés, hogy az ezzel járó szerződés-és beosztás módosítást köteles vagyok-e elfogadni, ha igen, milyen esetekben, és ha nem fogadom el, milyen előnyei vagy hátrányai lehetnek? Mi az amit adott esetben a munkáltatónak ki kell fizetnie? Mire vagyunk jogosultak? És kötelezhetnek-e arra hogy írjuk alá az azonos beosztásunkat, csak már nem dandárnál, hanem ezrednél?

Köszönjük a segítséget előre is!

Dr.Attika # 2010.10.16. 06:13

A 2001. évi XCV tv. 51.§-a alapján azonos beosztásba áthelyezhető a szerződéses katona beleegyezése nélkül is. Azt kell tisztázni, hogy az ezredben lévő azonos elnevezésű beosztás azonos beosztásnak számít-e a dandárban lévővel. Szerintem nem és ezért csak a katona beleegyezése esetén kerülhet rá sor.

Dr.Attika # 2010.10.16. 06:23

Már megint átszervezés?
Készüljetek fel, hogy egy évig keverés-kavarásból áll az életetek. Én résztvettem 1987-ben a hadosztály-dandár átszervezésben. Eémálom volt. Most megint lesznek hadosztályok?

Sz.Márton # 2010.10.16. 08:48

N-JOY!

Úgy néz ki?? Ez, sajnos nem értemezhető, főleg egy dandárnál.Esetleg a nemrég átköltöztetett dandár ami szerintetek úgy néz ki, hogy több ember nevében ez a probléma majd felmerül?

Amennyiben és úgy, ahogy esetleg (majd) megtörténhetne, még mindig csak homályos és nem konkrét.