eltartási szerződés - Ida néni


Fred # 2004.12.20. 11:21

Sajnos, az ismerősöm is csak csepegteti az infokat, nyilván, mert kissé homályos a felállás.
(Legutóbbi levelemre nem is válaszolt)

A kezelőorvos rokonáról van szó egyébként, ő szerepel eltartóként.

Köszönöm a tanácsaitokat...

Jolly # 2004.12.09. 17:54

Derill, gondolatod valószínűleg igaz lehet (hiszen az önkormányzati rendeletben olvasható az is, hogy ki köthet tartási szerződést és ki nem), de feltevésedből indulva nincs biztosítva az, hogy a rokon (vagy ha tényleg annak nevezhető?) azonnal átruházza a doktorra a lakást, hiszen nem kötelezhető rá.
Csak a rokon (vagy esetleg a kezelőorvos rokonáról van szó?) jóindulatától függ.

Természetesen azok az ingók és egyéb más saját tulajdonú ingatlanok felett végrendelkezhet a néni, ha ezek nem képezik a tartási szerződés tárgyát. De mivel a néni önkormányzati lakása a téma, ezért tettem erre a fő hangsúlyt.

derill # 2004.12.08. 09:57

Fred: a zavar oka az, hogy van benne némi turpisság. A kezelőorvos ugyanis nem köthet tartásit a nénivel. Emiatt bevontak egy harmadik személyt, aki megkötötte. Természetesen ő fogja megkapni a lakást, és átruházzák azonnal az orvosra. Igy gondolom már érthető.

Jolly: ügye nem tévedtem?:))
Ha van eltartási, attól még lehet végrendelkezni, azon ingókra és ingatlanokra, amelyek nem képezik a tartási szerződés tárgyát. Itt ha jól sejtem nem erről van szó. Ha pedig nem, akkor a végrendelet értelmetlen, hiszen a szerződés köti a szerződő feleket.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Jolly # 2004.12.07. 20:06

Ui: Ha ez az eltartási szerződés érvényben van, akkor nem lehet végrendelkezni. Pláne ha nem lenne eltartási szerződés, akkor sem lehet, hiszen önkormányzati lakás felett nem lehet végrendelkezni! Ha nem akarja a néni a módosítást vagy a vételről sem akar hallani, akkor az eltartóé lesz a lakás.

Jolly # 2004.12.07. 20:00

Fred, az nem világos, hogy a te ismerősöd, mint kezelőorvos hogyan és milyen szerepet játszik a szerződésben, hiszen az eltartási szerződés csak az eltartó és eltartott között kötettik meg? Az eltartónak (tehát a rokonnak) köteles orvosi ellátásokat biztosítani a néninek, azt nem értem, hogyha az ismerőse, mint kezelőorvos nem az eltartó, akkor hogyan folytathatná a néni lakásának bérleti jogviszonyát, hiszen arra csak az eltartó a jogosult, attól függetlenül, hogy a kezelőorvos benne szerepel a szerződésben, hiszen Õ csak a néni orvosi ellátását biztosítja??? És nem mint eltartó!!!
Felhívom a figyelmét, hogy Ön nem ad pontos tájékoztatást az egészről, mert amit Ön írt az eltartási szerződés tartalmáról, sajnos félig zavaros.

Fred # 2004.12.07. 12:03

Köszönöm a válaszokat:

A legfrissebb felállás szerint a hölgy végrendelkezni akar, ismerősömnek juttatva az ingatlan tulajdonjogát, viszont ezt ugye bármikor visszavonhatja, amitől ismerősöm gondja nem oldódik meg.
A tartási szerződés módosításáról, vagy esetlegesen az ingatlan megvásárlásáról hallani sem akar.
Ismerősöm mint kezelőorvos szerepel a tartási szerődésben, egyik rokon szerepel eltartóként, egyikőjük sem lakik az ingatlanban, a rendszeres látogatást ismerősöm teszi.

Kiváncsi vagyok ez mennyiben változtatja meg az eddigi tanácsaitokat,

Várom szíves válaszotokat...

Jolly # 2004.12.01. 16:05

Nem mondtam, hogy a néni nem fog belemenni (amint az előbb írtam, meg is veheti), de mint derill írta, csak az ő nevére való írása esetén. De amikor megkötik az újabb eltartási szerződést, a néni tulajdonjogát azonnal átruházzák az eltartónak. És ne felejtse el, ebben az esetben visszterhes átruházási illetéket kell fizetnie az eltartónak, hiszen előbb a néni lesz a tulajdonos, mint vevő (neki nem kell illetéket fizetni, mert az önkormányzattól veszi meg).

Ezért ajánlottam, hogy várjanak, mert a néni halála után az eltartó, mint már főbérlő kérheti az önkormányzattól a lakás vételét, ebben az esetben horribilis illetéket is megtakaríthat.

Amit írtam, csak tanácsadó jellegűek, az ismerősét terheli a felelős döntés, hogy most megvegye-e a néni a lakást, aztán újabb szerződést kötnek vagy inkább minden marad, ahogy van.

derill # 2004.12.01. 15:38

Fred kivánsága jogos, és a lakás megvétele is lehetséges. Abba nyilvánvalóan bele fog menni a néni, hogy megvegyék a lakást az ő nevére, a szerződést pedig nyilván módositani kell, most már nem önkormányzati lakásra, hanem magántulajdonura. Nyilvánvaló az is, hogy a néni szeretne biztonságot, de ez szerződéskötési kérdés. A holtig tartó használati jog biztositása már nem jelent akkora hátrányt az eltartónak, és a néninek is biztonságot nyujt.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Jolly # 2004.12.01. 12:32

Megveheti a néni, csak gondoljatok bele, hogy a néni könnyen belemegy az egészbe? Kinek a pénzéből veszitek meg? Ez is nagyon fontos. A néni veszi meg vagy pedig az eltartó ad neki pénzt?
Gondolom, úgy veszitek meg, hogy a néni lesz a haszonélvező tarási joggal, az eltartó pedig a tulajdonos. Szerintem a néni nem fog belemenni abba, hogy ne gyakoroljon valamilyen jogot a lakás felett. És képzeljétek el, a haszonélvezeti jog sokkal erősebb, mint a tulajdonjog. A néni akár ki is zavarhatja a tulajdonost a lakásból, mert haszonélvező. De a tartási jogra hivatkozva az eltartónak akkor is kell ellátnia a nénit, úgy hogy nem is kötelező a lakásban tartózkodni.

Az a tanácsom, várjatok egy kicsit. Ha bekövetkezik az az esemény, amire te is gondolsz, érdemes akkor megvenni a lakást mint egyedüli tulajdonos.

Fred # 2004.11.30. 15:16

Egy év már rég eltelt, persze.

De miért nem érdemes felrúgni a szerződést?

A néni megvenné a lakást, egyidejűleg pedig új tartási szerződést kötnének? Kérdés persze, hogy mennyire szoktak ebbe beleegyezni...

Előre is köszönöm a válaszát...

Jolly # 2004.11.24. 18:05

Az a lakás önkormányzati, tehát az önkormányzati rendeletek alapján az jogosult eltartási szerződéskötésre, aki megfelel a benne foglalt feltételeknek.

Ha a néni halála az eltartási szerződés megkötésétől kezdve egy éven belül következik be, az ismerőse elveszíti a bérleti jogviszony folytatását.

Jobban jártak volna, hogy ha a lakás nincs rajta a tilalmi listán, a néni megvehette volna úgy, hogy vétel után egy olyan eltartási szerződésben (ekkor nem kell az 1 év, hiszen öröklakásról van szó) tulajdonjogát átruházza az ismerősére és megtartja magának a tartási jogot és haszonélvezeti jogot.

Ha már elmúlt 1 év a szerződés megkötése óta, nincs értelme az egész szerződést felrúgni.

Fred # 2004.11.23. 12:41

Egy kedves ismerősöm eltartási szerződést kötött, amelyben -mivel önkormányzati lakásban él a néni - tovább bérlőként szerepelt: a néni eléggé megkeseríti az életét. Arra gondolt, hogy valahogy módosítani kéne a szerződést, hogy "jobban megérje" elszenvedni a néni áldását.

Én azt javasoltam neki, hogy alakítsa át a szerződést úgy, hogy szerezze meg a lakás tulajdonjogát, de a részletekről (hogyan-milyen procedúrával) nem tudok sokat.

Ebben kérném a tisztelt fórumozók segítségét.

Annyit tudok, hogy a lakást a néni tudná a piaci árnál alacsonyabban megvenni, ugye? És aztán lehet módosítani a szerződést?

Várom szíves válaszotokat....

Fred