felülvilágító


derill # 2004.12.08. 11:16

Én sajnos nem ismerek erre vonatkozóan BH-t. Próbáljátok megkeresni Szajbertattilát, hátha ő igen. Ettől függetlenül véleményem szerint jobban járnátok, ha megpróbálnátok valamilyen egyezségre jutni a szomszéddal. Jogos az az igény részéről, hogy ablakot szeretne a helyiségeire. Biztos van is megoldás, csak közösen kell akarnotok.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

ervar # 2004.12.06. 16:34

Tisztelt Fórum!
Szomszédunk most 5 db 90/160 méretű lexan üvegezésű, fix tetőfelülvilágítót akar beépíteni az oldalhatár beépítésű családi háza felénk eső tetősíkjába, mert velux ablakok elhelyezését nem engedtük nekik, hiszen az OTÉK 37.paragrafusa szerint szobai nyílászárót /fixet sem/ nem építhetne felénk.
Elsőfokon megfellebbeztük az építési engedélyre kiadott határozatot arra hivatkozva, hogy szerintünk az ilyen méretű tető-felülvilágító nyílászárónak minősül, a lexán égve csepegő tűzveszélyes anyag, gyerekszoba fölé nem beépíthető és az ilyen nagy méretű ablak felületen átjövő fény átvilágítana hozzánk, zavarva ez emeleten történő pihenésünket és teraszunk használatát és az átláthatóság is lehetséges.
Sajnos a közigazgatási hivatal másodfokon, mely fellebbezésünknek, valamelyest igazat adott, hiszen az illetéket visszafizetik, nem utalta vissza az ügyet az elsőfokra, hanem további rajzokat kért be a tervezőtől és a következő határozatot hozta: Az építési engedélyt helybenhagyta azzal a kikötéssel, hogy a lexánnak opálosnak kell lennie, a felülvilágítót a szomszédnak belülről árnyékoló berendezéssel kell ellátnia és az égőcseppek lehullását meg kell akadályozni. E két utóbbi számunkra elég furcsa, hisz a szomszéd miért sötétítene, a fény bennünket zavar, és milyen műszaki előírás az, hogy meg kell akadályozni, de a hogyant nem adja meg.
A másodfok határozata ellen már csak a bíróságra mehetünk arra szeretnék választ kapni, hogy
Létezik-e olyan állásfoglalás, hogy a felülvilágító nyílászárónak minősülhet? Lehetséges-e, hogy a bíróság számunkra kedvező döntést hozzon, akár az éghetőségre, akár a nyílászárásra vagy a felénk irányuló "díszkivilágításra" hivatkozunk. Gyors válaszukat várjuk, mert már csak két hetünk van a fellebbezésre.
Köszönettel: ervar