Ismét feltámadt bennem az érdeklődés...


Lefty # 2005.01.03. 09:47

És hamarosan interneten olvasgathatod az ítéleteket!

Elolvastam a cikket, amit ajánlottál, de erre azért ne vegyél mérget.
Távol álljon tőlem, hogy politizáljak, de az új igazságügy-miniszterünk néhány hónap alatt annyi újítással állt elő, mint elődei 55 év alatt összesen. A cikk megjelenése óta már új alkotmánytervezetet is szült az IM. Azért az nem kis dolog.

Szerintem is sok változatásra lenne szükség, de ezt a szakmát ismerve ezek nem mennek ilyen nagy tömegben egyik napról a másikra. Szóval ezekbe a rohamtempóban történő nagyívű átalakításokba könnyen beletörhet az IM és a kormány bicskája.

ildikó31 # 2005.01.03. 08:14

fognak kérdezni!
De beülhetsz a tárgyalásokra és hallgathatod őket, ha a bíró ki nem küld!
És hamarosan interneten olvasgathatod az ítéleteket!


ildiko31

ildikó31 # 2005.01.03. 08:13

világesze2!

A lezárt ügybe nem tekinthetsz bele, ezt már tisztáztuk, hogy az aktát nem kapod meg! Az ítéletek nyilvánosak, azt kellett volna kérned, de mondtam neked, hogy egyszerre ügyszámot


ildiko31

világesze2 # 2004.12.29. 21:34

Na emmán topic lett... Ennél csak az átiratás és hasonlók megúszása sikerült jobbra :)

Köszönöm mindenkinek.

Saját tapasztalat:
felhívtam találomra az egyik kerületi bíróságot (még régebben), megkérdeztem, hogy betekinthetek-e egy lezárt ügybe.
Egyből ügyszámot kérdeztek.
Rávágtam, hogy senki sem vagyok a perben, csak érdeklődő.
Ja, akkor nem lehet....

Kár...

Lefty # 2004.12.28. 09:59

ildikó,

azért néha a bírósági is feltesz ügyeket a netre (Tocsik-ügy pl.), bár itt is nehéz válaszolni arra, minek alapján válogatták ki pont ezt. (Politikailag érthető, jogilag-szakmailag nehezen magyarázható). Az újságírók a legtöbbször tényleg ott vannak és jegyzetelnek (pl. Zalatnay büntetőpere, de az Index tudósítói pl. elég gyakran járnak tárgyalásokra, Tasnádi ügyében is akár).

Egyébként nem szép dolog, hogy nem lehet hozzáférni ezekhez, mert -visszatérve az alapproblémához- így a LB a bírói gyakorlatot olyannak mutatja, a BH-k közlésével, amilyennek akarja, nem pedig olyannak, amilyen az valójában. Ráadásul mivel mindenki Complex jogtárat használ, 10 év múlva már generációk fognak hinni annak kommentárjában és a mellé kiválogatott bírói gyakorlatban. Szóval ha valaki ilyen elszánt, mint világesze, az csak jól teszi, ha "könyves" BH-t is olvas mellé, meg másfajta elméleti irodalmat.

A cikket elolvasom, ha a topicnyitónak nem kell bemennie a kezelőirodába, az csak jó, mert nem rúgják onnan ki. :-)

ildikó31 # 2004.12.28. 09:47

kedves Lefty!
A vitánkhoz kapcsolódóan olvasd el a jogiforum hírek rovatban a „Jog az interneten ”cikket. Ha ezt az adatbázist létrehozzák világeszének még a kezelő irodába sem kell elballagni.


ildiko31

ildikó31 # 2004.12.28. 06:57

Kedves Lefty!
Az interneten levő ítélet városi bíróság által meghozott ítélet volt, nem a bíróság tette fel őket, mint említettem is, hanem a rendőr szakszervezet.
Igazad van, később értettem csak meg, hogy amikor te azt írtad, hogy az ítéletek soha nem nyilvánosak, akkor arra gondolsz, hogy az aktába - így az ítéletbe - sem nézhet bele akárki, csak az érintett fél.
És szerinted amikor újságokba megjelenik egy-egy „híresebb ügyben ”született döntés, akkor az újságírók honnét szereznek róla tudomást? Azon kívül, hogy jelen lehetnek, és mondjuk jegyzetelhetnek?


ildiko31

Lefty # 2004.12.27. 17:26

Én nem vagyok megsértődve, csak elcsavargattad a kérdést onnan, ahonnan kiindult. Lehet, hogy rosszul fogalmaztam meg, amit végülis így is megértettél, hogy szerintem nem nézhet bele akárki.

A topic témája pedig az, hogy ha világesze2 bemegy a kezelőirodába, mutatnak-e neki ítéletet, vagy sem. Szerintem nem, szerinted igen.

Erre a lényegi problémára adtam egy rövid választ, mire Te a PP tárgyalás nyilvánosságáról szóló §-ait idézted be. Utána, amikor elismertem, hogy nyilvános, akkor azzal jöttél, hogy nem mindig, mert a bíróság korlátozhatja, tehát én pontatlan vagyok. Próbáltam leegyszerüsíteni a választ a nem az eredeti kérdésre vonatkozó dolgok mellőzésével. Ilyen alapon Te is pontatlan vagy, mert személyállapottal kapcsolatos perekben a nyilvánosságot a felek kérelmére további feltételek megléte nélkül is kizárhatja. De én nem idézem be ezt a §-t, mert semmi köze ahhoz a kérdéshez, hogy az ítéletekbe be lehet-e tekinteni.

Az Interneten található ítéletek a BH-kal mutatnak rokonságot: A bíróság önként teszi fel őket, a nevek lerövidítésével. DE nem teszik fel az összeset, ahogy a BH-k ba sem kerül bele az összes. Nem állítottam, hogy titkosak, akár a fél is felteheti a kapott ítéletet a netre.

ildikó31 # 2004.12.27. 13:41

Kedves Lefty!
Igen, néztem meg már ítéletet, sőt interneten is lehetett olvasni. Amit megnéztem, azt egy újság cikk nyomán, ahol az újságíró közkinccsé tette, hogy a mobil szolgáltató kártérítést fizetett egyes embereknek, mert az adó-torony túl közel épült a házukhoz. Ezt az ítéletet azért kellett megnéznem, mert volt egy ilyen perünk nekünk is a mobilszolgáltatóval. Arra voltam kiváncsi, hogy mivel indokolta a döntést a bíróság. (Egyes helyeken az ügyintézők sajátosan értelmeznek egy-egy jogszabály helyet. Lehet Te ezért nem kaptad meg, amit szerettél volna)
INTERNET: a rendőrök elmaradt munkaruha pénze. Ebben a témában 3 ítélet is fent volt a neten, szerintem a Rendőr Szakszervezet tette fel.
Kedves Lefty! Amennyiben tudod, hogy mit jelent az ítélet nyilvánossága, és csak azt akartad kifejezni, hogy az ítéletet nem mutatják meg akárkinek, csak az érintett feleknek, akkor kérlek legközelebb pontosabb kifejezéseket használj, mert egy jogász számára a pontos fogalmazás elengedhetetlen (Ez kioktatás volt).
a bírósági ítéletek nem nyilvánosak ”(ez a Te szóhasználatod) nem egyenlő azzal a kijelentéssel, hogy az ítéleteket nem mutatják meg!
Úgy látom nagyon meg vagy sértődve, DE mégegyszer leírom, hogy távol áll tőlem az, hogy valakit is sértegessek! Téged sem akartalak megsérteni, esetleg megbántani, ha mégis így lenne ezért mégegyszer elnézésedet kérem!


ildiko31

Lefty # 2004.12.27. 13:11

Neked már mutatták meg így az ítéletet?
Én egyszer próbálkoztam, egy cégbejegyzés alapjául szolgáló okirat érvénytelensége iránt indított perben hozott ítéletet megtekinteni, felbátorodva a cégadatok nyilvánosságán, és nem engedték. Végülis az ítélet nem cégadat, ebben igazuk volt.

Tudom, hogy az ítéletet nyilvánosan hirdetik ki, köszönöm a második PP szemináriumot is.

De a legjobb tudomásom szerint a bíróságon NEM mutatják meg az ítéletet sem, csak az érdekelt félnek.

Ha Neked ellenkező tapasztalatod van, oszd meg velünk, és akkor végre a sok PP után világesze2 is tudni fogja, hol olvasgathat ítéleteket.

ildikó31 # 2004.12.27. 12:40

De pontosan meg fogják mutatni, de csak az ítéletet, ha nem igazolja érdekeltségét! Az ítéletet szépen kiveszik az aktából és azt oda fogják adni! Ezért nem kapja meg az egész aktát! Csak ahhoz, hogy ezt a műveletet elvégezzék kell ügyszám, és ez az amit világesze nem fog tudni.

Te is olvasd el, hogy mit írtál lentebb:
A bírósági ítéletek NEM nyilvánosak, abba csak az érdekelt felek tekinthetnek bele. A tárgyalás nyilvános, amíg a bíró azt nem korlátozza, de az ítéletek nem.

Kedves Lefty: már azáltal nyilvános az ítélet, hogy nyilvánosan kell kihírdetni! A nyilvános kihírdetés azt jelenti, hogy akkor amikor a bíró felolvassa az ítéletet, ha addig a tárgyalás zártan folyt is, akárki beülhet a terembe és végig hallgathatja. Ezért nincs akadálya annak, hogy az ítéletet később ki is kérd!
Nem kioktatásnak szántam, és távol álljon tőlem, hogy valakit is Pp-ből oktassak. Nem azért írok itt a fórumban, hogy oktassak, hanem azért, hogy segítsek. Elnézést kérek, ha kioktatásnak vetted.


ildiko31

Lefty # 2004.12.27. 12:12

Akkor most azt olvasd el, amit Te írtál:

a kezelőirodákba kell elballagnod, és ott ítéleteket kikérni.

Én erre mondtam, hogy ezt nem teheti meg. PP-t én is tanultam, köszönöm a kioktatást.
Azt sem írtam le, hogy a tárgyalás mindig nyilvános, írtam, hogy a bíró korlátozhatja vagy kizárhatja a nyilvánosságot. De ennek az egésznek semmi köze nincs ahhoz a tévedésedhez, hogy a kezelőirodán NEM fogják megmutatni a bíróság döntéseit, ha világesze bemegy.

ildikó31 # 2004.12.27. 12:01

A tárgyalások egyáltalán nem mindig nyilvánosak!!!DE az ítéleteket nyilvánosan ki kell hírdetni: Pp. 5. § (1-3)!!!!!
Pp. 5. § (1) A bíróság - ha törvény eltérően nem rendelkezik - a felek közötti jogvitát nyilvános tárgyaláson bírálja el.
(2) A bíróság a nyilvánosságot indokolt határozatával az egész tárgyalásról vagy annak egy részéről kizárhatja, ha az államtitok, szolgálati titok, üzleti titok vagy külön törvényben meghatározott más titok megőrzése végett feltétlenül szükséges. A bíróság a nyilvánosságot a közerkölcs védelmében, valamint az ügyfél kérelmére abban az esetben is kizárhatja, ha az a fél személyiségi jogainak védelme érdekében indokolt.
(3) A bíróság a tárgyalás során hozott határozatát nyilvánosan hirdeti ki.

A nyilvánosságot a bíróság csak a törvény által nevesített esetekben zárhatja ki, így

  1. az állam-, szolgálati-, üzleti-, valamint más törvényben nevesített egyéb titok (pl. banktitok) megőrzése érdekében,
  2. a közerkölcs, illetve
  3. a fél személyiségi jogainak védelmében.

A bíróság a nyilvánosságot a tárgyalás teljes időtartamára, vagy annak egy részére (például a fél meghallgatására, a tanú kihallgatására korlátozottan) is kizárhatja. A kizárás terjedelmének meghatározásánál a bíróságnak azt kell szem előtt tartania, hogy a nyilvánosság alapelvének kivételes korlátozása csak a védendő érdek biztosításához szükséges mértékre terjedhet ki.
A bíróság az 1. és 2. pontban nevesített esetekben a nyilvánosság kizárásáról hivatalból dönt.
Ha a nyilvánosság kizárására az 1. pontban nevesített okból kerül sor, akkor a jegyzőkönyv- és az iratmegtekintési jog is korlátozás alá esik (Pp. 119. §), azaz nem lehet a tárgyalásról készült jegyzőkönyvet lemásolni, vagy arról kivonatot készíteni, és az iratok megtekintésére is csak a bíróság elnöke által megállapított feltételek mellett van lehetőség.
A nyilvánosság kizárásáról, vagy a kérelem megtagadásáról a bíróság indokolt végzéssel határoz. A végzés ellen külön fellebbezésnek nincs helye, de a fél eljárási kifogást (Pp. 114. §) terjeszthet elő. Ha a bíróság a kifogásnak helyt ad, értelemszerűen a nyilvánosságot kizárja, vagy mellőzi a zárt tárgyalás tartását. Ha a bíróság a kifogást alaptalannak ítéli, azt elutasíthatja külön végzésben is. E végzés ellen fellebbezésnek nincs helye, azonban azt a fél az ügy érdemében hozott határozat ellen előterjesztett fellebbezésében sérelmezheti. Ha a bíróság a kifogás elutasítása tárgyában külön nem határozott, az abban foglaltak mellőzésének indokait az ítélet indokolásában köteles megadni.
4. Külön szabály érvényesül a személyi állapottal kapcsolatos perekben, valamint a szabadalommal és a védjeggyel kapcsolatos eljárásban. Ezekben az ügyekben a bíróság bármelyik fél kérelmére köteles a nyilvánosság kizárásáról rendelkezni (1995. évi XXXIII. törvény 89. §, 1997. évi XI. törvény 80. §). A kérelmet a félnek indokolnia nem kell, s a bíróság sem vizsgálhatja annak megalapozottságát. A személyállapottal kapcsolatos perekben a bíróság erre a lehetőségre a jogi képviselővel eljáró feleket is köteles figyelmeztetni [Pp. 284. § (1)]. Ennek elmulasztása lényeges eljárási szabálysértés, amely az első fokon hozott határozat hatályon kívül helyezését [Pp. 252. § (2)] is eredményezheti. Különbség még az általános szabályoktól e perekben az is, hogy a nyilvánosság részleges kizárására a törvény nem ad lehetőséget.
Ha a bíróság a nyilvánosság kizárását elrendelte, az abszolút hatályú, s ezért a zárt tárgyaláson a bíróság tagjain, valamint az idézett feleken kívül más személy semmilyen indokból nem lehet jelen.
(3) A bíróság a tárgyalás során hozott határozatát nyilvánosan hirdeti ki.
A 2000. január 1. napja után indult ügyekben alkalmazandó jelen törvényhely szabálya a folyamatban lévő ügyekre irányadó korábbi Pp. 7. § (2) bekezdésében foglalt rendelkezéstől annyiban tér el, hogy mellőzi az általában szó használatát, s kötelező erővel írja elő a tárgyalás során hozott határozatok nyilvános kihirdetését. A bíróságnak ekként a zárt tárgyaláson hozott határozatát is nyilvánosan kell kihirdetnie.
Az alapelv töretlen érvényesülésének biztosítása megkövetelte azt is, hogy a jogalkotó módosítsa azokat a jogszabályi rendelkezéseket, amelyek - ezzel ellentétesen - lehetőséget adtak a határozat zárt kihirdetésére is. Így 2000. január 1-jétől a házassági perben, valamint az ipari minta oltalommal kapcsolatos és a szabadalmi perekben sincs lehetőség arra, hogy a bíróság a tárgyalás nyilvánosságának kizárásán túlmenően a nyilvánosságot a határozat kihirdetéséről is kizárja.
Az aktába nézhetnek csak bele az érintettek, de még egyszer hangsúlyozom az ítélet nyilvános!!


ildiko31

Lefty # 2004.12.27. 11:22

Olvasd el, amit írtam. Azt írtam, a tárgyalás nyilvános, de az ítéletekbe csak az érdekeltek tekinthetnek bele később.

Nézz utána...

ildikó31 # 2004.12.27. 11:05

Kedves Lefty!
Rosszul tudod! A bírósági tárgyalások nyilvánosak, addig amíg a zárt tárgyalást el nem rendelik, de az ítélethírdetés ilyenkor is nyilvános!! Pp! Nézz utána!


ildiko31

Lefty # 2004.12.27. 09:40

A Bírósági Határoztokat a LB adja ki, természetesen nem kerül bele az összes döntésük, hanem valamilyen elv alapján válogatják, amire egyszerű földi halandó sosem jön rá. A CD-jogtár szerkesztői tovább válogatnak, természetesen a jogtárban még kevesebb a BH, ezekben a BH-könyvekben pedig több évre visszamenőleg lehet kutakodni, ha sok időd van.
Most már Itélőtáblai Határozatok is vannak, hasonló elv szerint.

A bírósági ítéletek NEM nyilvánosak, abba csak az érdekelt felek tekinthetnek bele. A tárgyalás nyilvános, amíg a bíró azt nem korlátozza, de az ítéletek nem.

ildikó31 # 2004.12.27. 09:32

Igen, van ilyen kiadvány, a címe: Bírósági Határozatok. Ott ugyan azok vannak, amelyeket a CD jogtárban is olvashatsz.
Ezen kívül a bírósági ítéletek elvileg nyilvánosak, így a kezelőirodákba kell elballagnod, és ott ítéleteket kikérni. A bökkenő csak az, hogy ügyszám alapján keresnek, és ha nem tudod megmondani az ügyszámot, akkor nem tudom, hogy hogyan tudják odaadni. Arról nem is beszélve,hogy elég furcsán fognak rád nézni.


ildiko31

világesze2 # 2004.12.26. 22:28

Tisztelt Fórum,

ismét feltámadt bennem az érdeklődés a bíróságok döntési szokásai iránt.

Szeretnék bírósági döntéseket olvasgatni, döntéssel/ítélettel, indoklással. Tudtok adni még tippeket, hol lehet ilyeneket fellelni? A CD jogtár engem érdeklő BH-it már fújom kívülről.
Van ezekből valami kiadvány?

Köszönöm