kötelezhetik-e a szülöket?


pocak # 2005.08.26. 04:21

Szia!
Szerintem, mivel a lányod már elmúlt 18, ő felel tetteinek a következményeiért, így a szülőket nem kötzelezhetik a tartozás kifizetésére. Ha van állása, vagy lesz, akkor a legvalószínűbb, hogy bírói letiltással fogják a fizetéséből vonni az összeget, azaz a nettó 33%-át vonhatják ilyen célból. A foglalás a végrehajtóknak sem a kedvenc eszközük, főleg ha az illetőnek nincs semmi vagyona a nevén, a lakás, amiben lakik, sem az övé, és mások is laknak ott, tehát nagyon problémás lenne. Ugyan a végrehajtó lefoglalhat bármit, amit rögtön a helyszínen nem tudtok igazolni nevesített számlával, hogy nem a lányotoké. Később azonban visszaperelhetitek, ha ezt később tudjátok bizonyítani.

Én azonban arra lennék kíváncsi, mikori ez a tartozás, tehát mikor kötött előfizetői szerződést a lányod, és mikortól nem fizeti? Ez nem mindegy, ugyanis ezek a tartozások 1 év alatt elévülnek. Utána már nem lehet őket bíróságu úton behajtatni.
Én a párommal éppen idén csináltunk egy ilyet végig. A páromnak is a Pannonnál volt tartozása, jó kis summa a kamatok miatt. A tartozása még '98 -ra datálódott vissza. Idén februárban azonban kepott egy letiltó végzést. Ezért végrehajtás megszüntetési pert kellett indítanunk a Pannon ellen, elévülés okán. Megnyertük. Mostanra már a letiltással behajtott összeget+ a perköltséget is visszafizették nekünk.
A bíróságon a bíró mondta, hogy a Pannon jelenlegi ügyvédi irodája "dr. V....." pár évvel ezelőtt vette át a Pannon ügyeit egy másik ügyvédi irodától, és az ügyek, amiket átvettek, szinte kivétel nélkül elévültek, az előző ügyvédi iroda ugyanis hanyag volt.
Viszont az elévülésre nektek kell hivatkozni, tehát perelni kell, mert a bíróság hivatalból nem vizsgálhatja. Kérésre viszont kötelezően vizsgálja.

Ha viszont az utóbbi pár évben keletkezett ez a tartozás, akkor nehezebb ügy lesz, mert az új ügyvédi iroda szerintem már odafigyel, hogy ne teljen le az 1 éves elévülési idő.

Javaslom, hogy olvassátok át ebben a Segítségkérés c. részben a Telefon tartozás help! c. topicot, erről szól, ott én is bővebben leírtam az esetünket, és másoknak is adtam segítséget ez ügyben.
Ha után még van kérdésetek, szívesen válaszolok.

ntx1 # 2005.08.25. 11:01

Sajnos jogi dologgal szeretnék fordulni Önökhöz mivel nem vagyok
járatos e témában s 3 gyerek mellet nehéz lenne fogadni űgyvédet-
A következőröl lenne szó.
A lányom elmult 18-éves söt már 20.-ban van. A pannon Gsm-nél volt
elöfizetése de csinált 126000-ft-s számlát amit nem fizetett ki többszöri
felszólításra sem.Valószinü hogy az űgy a bíroságra kerül.
Sajnos a férjem tartosan táppénzen van már másfél éve igy nem
tudtunk neki segíteni a számla rendezésében.
A lányom velünk lakik most megy majd föiskolára szeptembertől.
Keresete nem volt mert nem dolgozott egész nyáron,csavargott, s
közben terhes is lett amit el kellet vetetni, még a mai napig is
nőgyógyászokhoz jár.
Az lenne a kérdésem hogy miránk szülőkre tartozik-e a tartozás
megfizetése? A bíróság dönthet-e ugy hogy eme tartozást nekünk kell
megfizetnünk vagy lefoglalhatnak-e tölünk valamit a végrehajtok? Azért gondolom ezt mivel velünk lakik s keresménye nincs
meg aztán semmilye sincsen. A tartozást nem mi csináltuk hanem Ö
de a sok kölcsön melett meg a másik 2 kiskorú gyerek mellett másfél
fizetésből nem tudjuk segíteni. A lakás és az ingoságok is a férjemé
vagyis az Õ nevén van amugy kettönkké
Erre kérnék választ ha mód lenne rá,és tudna valaki segiteni