Tartozás


ciceroka # 2005.01.11. 20:01

Kedves DarWin!

Az már valami, hogy született róla papír, és hogy rajta van az aláírása.

Ha nem fizet, fizetési meghagyás kibocsátását lehet kérni az adós lakóhelye szerint illetékes bíróságtól, és le kell róni a követelés értékének 3%-át illetékben (esetedben: 7.350.- Ft).
Ha a barátod 15 napon belül ellentmondással él, perré alakul az ügy, ha nem akkor végrehajthatóvá válik. Utóbbinál persze az a kérdés, hogy van-e miből végrehajtani.

Üdvözlettel,

Ciceróka

DarWin # 2005.01.11. 19:19

Hellotok

Nekem is hasonló problémám van. Kölcsön adtam 245000 ft-ot egy akkori barátomnak, és csak később, nagynehezen tudtam elérni, hogy legyen róla papír is.
A pípír alá lett tanúztatva, de nem közvetlen tanúkkal, tehát a tanúk nem votlak ott a pénz átadásakor, és az illető aláírásakor sem (ők a szüleim, akik teljes mértékben tisztában vannak a kialakúlt helyzettel), illetve a "barátom" sem volt ott, amikor a tanúk aláírták a papírt.
Továbbá van egy papaír, amit a sráccal aláirattattam, hogy átvette az alátanúztatott kölcsönbeadási szerződést, és elismerte a tanúkat.

érdekelne, hogy mit kell tennem (mi az a Fizetési meghagyás, stb.), mennyi a perköltség, és minden, ami ezzel kapcsolatos.

Előre is köszönöm a segítséget.
Darwin


Hello

Feri # 2002.01.23. 21:12

Egy kis segítségre lenne szükségem!

1999 novemberében egy ismerősömnek kölcsönadtam 200.000 Ft-ot. Sajnos sem közvetlen tanu, sem papír nincsen erről.

Ez az ismerősöm egyszercsak úgy 'eltünt' az életemből, én pedig szeretnék hozzájutni a pénzemhez. Milyen legális, jogi megoldása van az ügynek?
A bíróságon már leadtam egy Fizetési meghagyást ügyvéd ismerősöm tanácsára. Ez a meghagyás az ismert ideiglenes lakcímére postázódott, és persze kiderült, hogy még véletenül sem lakik ott. Beadtam egy újabb kérelmet a bírósághoz, immáron az állandó lakcímet megjelölve. Attól félek, hogy ez a papírom is visszajön, valamint hogy az ismerősömnek semmiféle vagyona nincs, ingósag nincs a birtokában. Mi ilyenkor a teendő? A helyzetet súlyosbítja, hogy az ismerősöm édesapja jogász, így biztos felkészítette ellenem.
Mit tehetek, hogy a pénzem viszontlássam?

A segítséget előre is köszönöm!


Ferenc

elcé # 2001.08.16. 13:33

köszönöm a tanácsot! Megtudnád mondani, hogy egy ilyen ügy perköltsége kb. mennyi lehet? Gondolom, minél tovább húzódik, annál több... De mégis, mire lehet számítani? 100ezres nagyságrend vagy pár 10ezer forint? Esetleg tudnál javasolni egy ügyvédet is?


cinnamon

elzsé # 2001.08.14. 16:55

Én azt mondom érdemes, általános szabály
szerint 5 év az elévülési idő, ugyhogy sokáig ne gondolkozz mert minden peres eljárás is évekig tart.
Kamatot, kárt, költséget is kérhetsz. Attól hogy vállalkozó még nem biztos hogy nem lehet behajtani, de érdemes inkább ezt a részét átgondolni.
üdv

  • elzsé-

  • elzsé-
elcé # 2001.08.08. 12:34

Segítséget szeretnék kérni az ügyben, hogy lehet-e, érdemes-e bíróságra vinni egy 3 éve húzódó kölcsönügyletet? A kölcsönről átadási papír is készült, tanuk előtt, az adós azonban anyagi helyzetére hivatkozva nem hajlandó rendezni tartozását. Az ügyet bonyolítja, hogy vállalkozó ill. nincs a nevén komolyabb értéket képező ingóság vagy ingatlan. Az kölcsön 98-ban összesen 800.000 Ft-ról szólt, ami azóta legalább 100.000 Ft-tal növekedett. (az átadási papír tartalmazza, hogy nem fizetés esetén a mindenkori éves jegybanki kamatot számolja fel a kölcsönadó, mint kamatot)Köszönöm a hozzászólást ill. tanácsot!


cinnamon