társasházi törvény értelmezése


kvik # 2014.07.21. 14:53

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni a következő ügyben:
Társasházi lakás tulajdonosa vagyok (Bp XI ker), a nyári hónapokban a hőmérséklet elviselhetetlen magasra emelkedik. Szeretnék klímát beszerelni, azonban: a társasházi közgyűlés megszavazta, hogy ne lehessen. Ezzel nem tudok mit kezdeni. A legtöbb erkélyen van légkondicionáló külső egység, illetve az épületen, nem erkélyen (ablak alatt) is három. Nekem nincs erkélyem, ugyanúgy az ablak alá szeretném felszereltetni. Máshova technikailag nem lehet.
Az önkormányzatnál el tudok indítani egy településképi bejelentési eljárás lefolytatását. Amennyiben megkapom az engedélyt klímaszerelésre, mit tehet a társasház? Leszedetik? Jogilag melyik áll magasabban: az önkormányzati engedély, vagy a társasház?

Előre is köszönöm a segítséget!

tonee73 # 2014.07.16. 06:20

Tisztelt Mufurc!
Azóta elértem az illetékes elvtársat a szövetkezetnél.
Az álláspontjuk:az erkély az ingatlanhoz tartozik, tehát annak a javítása a tulaj kötelessége (aki kijelentette kapásból, hogy nekik erre nincsen pénzük).Elvtárs szerint még egy járható út van: a lakók által havonta befizetett közös pénzből (amit ráadásul ők csak 4 hónapja fizetnek, így már van több mint 100.000 ft tartozásuk a szövetkezet felé) kellene megcsináltatni az erkélyt-amit ráadásul a lakóközösségi gyűlésen kellene megszavaztatni.(A közös képviselőnk szerint a lépcsőház biztosítása nem fizeti a javíttatást.)A csavar ott van, hogy a lakóközösség biztosan nem fogja megszavazni a közös pénzből történő javítást (hozzáteszem az én véleményem szerint sem lenne ildomos ez a módszer, mivel pont ők nem fizettek eddig rendesen).Azt szeretném még kideríteni, hogy létezik-e olyan szabályozás amely alapján én (vagy a szövetkezet) kötelezheti őket az önköltséges javítás elvégzésére?
Köszönet a segítségért!

Mufurc_nagyon # 2014.07.15. 11:56

Kedves tonee73!

Tisztázni, hogy az erkély tartólemez osztatlan közös tulajdon é! (alapító okirat)

Tértivevényes levélben értesíteni a képviseletet a beázásról.

Amennyiben van a háznak biztosítása, úgy az Ön kárát (festés, stb) az megtéríti.

Egyébként a javítás és a kártérítés is a tház kötelessége.(nagy valószínüséggel)


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

tonee73 # 2014.07.11. 12:29

Üdv mindenkinek!
17 lakásos tásrsas házban lakunk a 3. emeleten.Az épület közös dolgai a helyi Lakás garázs szövetkezet látja el, van közös képviselőnk is.A problémám a következő:
A felettünk (4.emeleten) lakók erkélye felett semmilyen védőtető vagy esőtől védő alkalmatosság nincs, a ház épültekor lerakott cementlap burkolás van az erkélyen.A fentieké viszont olyan szinten tönkrement, hogy egy kicsit nagyobb eső esetén a náluk összegyűlő víz már a födémen keresztül folyik át, illetve le a mi falunkra redőnytok tövénél a fal teljes hosszában.Még csak a külső oldalon, de szerinbtem nemsoká belül is fog.Ezt jeleztem a felső szomszédnak mire ő közölte, hogy majd megnézeti de egyébként a javításra pénzük nincs (mindamellett, hogy 4 keresőképes és dolgozó ember lakik egy háztartásban).Mit tudok ilyenkor tenni?Az üzemeltető szövetkezet illetékes elvtársát még nem tudtam elérni.
Előre is köszönet minden hasznos válaszért!

Mufurc_nagyon # 2014.06.02. 10:59

Kedves we55!

A képviselet (ütk) a megbízási szerződésben foglaltak szerint a könyvelőt maga választja meg és a munkájáért felel.

Amennyiben a kk. tartozás az SzMSz-ben és/vagy a törvényben megadott mértéket meghaladja és a képviselet fizetési meghagyást és tulajdoni lap megterhelését nem intézte a törvényes határidőkön belül, akkor 2014-03-15 től lehetőség van a területi jegyzőtől törvényességi felülviszgálatot kérni.


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

we55 # 2014.05.31. 08:26

t forumozók!
társasházunkban 32 lakás van ebböl 9 lakás a ház könyvelöje-é amikhez eltartási szerződések során jutott, kiderült az utolsó közgyűlésen kiadott tájékoztatóban, hogy milliós tételben tartozik a lakásai után, a közös költséggel,az előző közös képviselöt most másik fiatal tapasztalatlan váltotta, akit szintén manipulálva "kegyeibe" fogadott igy továbbra is ö a könyvelöje a háznak sajnos a többség megszavazta! sok idös lakik a házban igy bizottsági tag is lett de még egy egyenesági rokonját is bevetette a bizottságba. ugy tudom nem törleszt továbbra sem az adósságábol, páran vagyunk akik nem szavazták meg de hát ilyen emberben hogy lehet megbizni, és ő a könyvelő???
kérdésem : jogos-e ez a státusz? mit tehetünk?

Wildmann # 2014.05.21. 20:08

Kedves nemuria!

Mit szeretnél róla tudni? (azért annyira nem ismeretlen a téma)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.16. 11:53

Egy társasház - egy közös képviselő.

petyo0307 # 2014.03.14. 04:52

Lako es egyben takaritoja vagyok egy tarsashaznak ami 20 lepcsohazat takar (mind 4emeletes) ebbol en 4et takaritok tavaly osszel a masik 16 lepcsohaz a kozoskepviselo levaltasat kezdemenyezte amibe par lakot tollunk is belerangattak.Megvalasztottak az uj kepvidelott de a mi 4 lepcsohazunk meg megvalasztotta a regit ujra az uj szerint ez nem szabalyos.A tarsashaz 20 evig is 2kozoskepviselovel mukodott mert gazdasagilag kulon vagyunk de helyrajzilag egybe vesznek minket. Februarban az uj kepviselo nekem felmondta a takaritast es azt szeretnem megtudni hogy ez szabalyos volt-e hisz mi nem valasztottuk meg meg a regi mellett alairasokat is gyujtottunk hogy maradjon. Az uj semmi papirt nem tud felmuatni hogy o a kepviselonk a regi semilyen papirt nem adott at neki.Mit tehetek hogy a taksritast megtartsam es kihez fotdulhatok ha szabalytalul vettek el a munkat tollem folytassam-e tovabbra is a takaritast vagy ha nem adom at a kulcsokat amit ker lehet nekrm ebbol problemam? A regi kepviselo azt mondta csinaljak mindent ugy ahogy eddig.

nemuria # 2014.03.12. 13:52

Szerintetek mi lehet ez az őrület?

http://hvg.hu/…u_folytatasa

Teljesen összetörtem - a Magyar Közlönyben is megjelent, de szinte alig tud róla valaki.

http://www.kozlonyok.hu/…/MK14022.pdf

Vélemények?

siSsi56 # 2014.03.07. 08:03
16 lakásos társasházban lakom, a kk-ő megszavaztatta a könyvelő alkalmazását, ( a kk.eredetileg könyvelő volt,most nyugdíjas)a kk.is tulajdonos a házban: kérdéseim: el kell -e végeznie a tanfolyamot, mivel van kiadásunk is és bevételünk is, a kk.is kap fizetést és a takarítást is ő végzi pénzért, és itt a másik kérdésem: az osztatlan közös tulajdon takarítása kinek a feladata? egy folyosón 4 lakás van és nem mindenki takarítja a folyosót," mondván ez is közös tulajdon " és a lépcsőházat amikor takarítja a kk- akkor kötelessége , hogy a lakások elötti folyosót is tisztán tartsa!- ezt a kk. megtagadta, a probléma az, hogy a házban 7 lakásban bérlők vannak ők " eleve" nem takarítanak (( pedig a HÁZIREND előírja!! ))van olyan lakás ahol már 5 éve!! nem takarította fel az előtte levő folyosót a bérlő, és a kk. nem tesz semmit! Többen kértük akik takarítják a folyosót
  • ez a házban 4 fő---, de ez felesleges mert ahol nincs takarítás onnan van áthordás, pl: úgy viszi le a szemetes zsákot, hogy abból csepeg a lé() végig a folyosón és a lépcsőházban is, ez eléggé undorító, a lépcsőháza hetente takarítva van a kk.álltal onnan eltűnik az ocsmányság de a lakások előtti közös folyosón ott marad és aki jön-megy ki-be a lakásába az a cipővel beviszi a lehet,hogy ártalmas évek óta lerakódótt szemetet.

Tisztelt Fórumozók mi akik rendszeresen takarítjuk ( 4 lakás ) a folyosót mit tehettünk hogy azok is takarítsanak akik használják, vagy a kk.kötelessége ennek a megoldása, hiszen azért kapja a fizetését?!

nemuria # 2014.03.05. 11:24

Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásokat :-) ♥
nemuria

MajorDomus # 2014.02.23. 10:40

nemuria

ha magad is tulajdonos vagy,és kizárólag ebben a házban dolgozol,akkor nem kötelező a tanfolyam.
természetesen ez mit sem von le abból,hogy ugyanazok a
feladataid, mintha hivatásos lennél havi ötvenezer bruttóért!

a lizingelt lakás tartozása esetén elég egy fizetési felszólitás a bank felé!

nagy balhé lesz belőle,komolyan veszik saját tapasztalatom alapján!

a lizinges kérni fogja hogy fizethessen!!!!

Mufurc_nagyon # 2014.02.23. 08:58

Kedves nemuria!

A helyzet egy kissé árnyaltabb.
A Ttv. szerint a th. közössége kötelezheti a kk.-t, hogy végezze el a tanfolyamot.
Természetesen a th. közössége állja a tanfolyam árát.

Én elmennék a tanfolyamra. A Ttv. legutóbbi 14-02-21 módosítása szerint a jogszerűtlen működés esetén a bíróság max.5 mill-ka bírsággal súlythatja a képviseletet a jogsértéssel arányosan.
A Ttv. nem tesz különbséget ütk. és tulajdonosi képviselet között;-)


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.21. 16:35

Ha tulajdonostárs nem üzletszerűen látja el a tisztséget, akkor mentesül a végzettségi előírás alól.

nemuria # 2014.02.21. 11:33

Köszönöm az eddigi segítséget - megkerestem az OTP-t, válaszukra várok a részletekért. :-)
Hitelnél arra gondoltam, hogy a közösség úgy döntött, hogy a közös költségen kívül fizetjük a hitelt, amit a lakáskasszára felvettünk. Ez havi 1280,-Ft. Nem a közös költség része, külön szedem és fizetem be a bankban.

Másik téma:
Egyik közös képviselő társamat kikezdte egy lakó, ezért a képviselő ügyvédhez fordult. Pár dolog nagyon megütötte a fülem. Az ügyvéd szerint mindenkinek kötelező elvégezni a társasházkezelő tanfolyamot. A társasház törvény értelmében rám ez nem vonatkozik, és szerinte a kolleginára sem.
Saját példám: 27 lakásos társasház közös képviselője vagyok, állandóan ott is lakom. A bevételünk még éves szinten sem éri el az 1MFt-ot. Tudomásom szerint ebben az esetben nem szükséges a tanfolyam. Nincs semmiféle kiadásunk bérre, megbízásra stb. Pár számlánk van.
Önök szerint is kötelező lenne tanfolyamra mennem? Nem kapok semmilyen juttatást a munkámért és a könyvelésért, szívességből csinálom.
Köszönöm a segítséget ismét! ♥

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.13. 07:50

Talán lakás-takarékpénztárra gondol.

Mufurc_nagyon # 2014.02.12. 22:50

Kedves nemuria!

Nem bonyolult a helyzet.

Az OTP kap értesítést kk. nagyságáról és meghívót a közgyűlésre (tértivevényesen/ajánlva).

Amennyiben átutalásssal a th. egyszámlájára a mani megérkezik gond egy szál se.
Ha nincs pénz akkor az OTP az értesítendő fél.

Az egész hasonlít "egy vidéki tulaj bérve adja a lakását" figurára.
A hiteltörlesztés, hogy jön ide ????


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

nemuria # 2014.02.12. 07:13

Kedves Ügyvéd-Vpm.!
Köszönöm a választ. Ezek szerint minden közgyűlésre stb. meg kell hívnom az OTP-t is? Akkor a lakásra náluk felvett hitelt is a banknak kellene fizetni? Nekem ez kicsit bonyolult. A lakó azt mondta, hogy minden költséget őneki kell fizetni - és ha nem fizet rendesen? Húh de nem szeretem helyzet.
Köszönöm.......

guba" # 2014.02.11. 20:52

A tulajdonosnak.

nemuria # 2014.02.11. 19:32

Sziasztok!
Jogi kérdésem lenne. Hamarosan közgyűlésünk lesz. Az egyik tulaj bemutatotta nekem az új tulajdonost, eladta a lakást. Ma derült ki, hogy a tulaj nem igazán tulaj, csak lizingeli a lakást. Itt elakadtam. Kinek van akkor most szavazati joga a közgyűlésen szerintetek? A lakáslizingnél kinek van joga beleszólni az ügyeinkbe? Kit kell értesítenem? Az OTP-t vagy a lizingelőt? Tudnátok segíteni ki hogy értelmezi?
Köszönettel:
nemuria

091308 # 2014.02.07. 21:06

Az ülőlift egy olyan elektromos szerkezet, amely a lépcsőházban megy fel, a korláthoz és/vagy a földre rögzítve és ülve szállítja az utasát. Vagyis állandóra oda van rögzítve, és közös tulajdonú dolgok is érintve vannak (illetve lehet hogy zajos, akadályozza a lépcsőházban a lejutást, a korlátnak sem biztos hogy jó, terheli a gyenge elektromos rendszert etc). Erre elég az egyszerű többség? És a korábbi nyilatkozatról mit gondolsz? visszavonhatják 2 év után? Köszi mégegyszer.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.06. 20:35

Szerintem egyszerű többség. Ha jól értem, hogy mi az az ülőlift. Ha rosszul értem, akkor lehet, hogy teljes egyetértés. Köztes lehetőség nincs.

091308 # 2014.02.06. 11:04

Köszi a gyors választ. lehet hogy van valami a 40es évekből, de ülőliftről tuti nincs semmi benne. Tehát ha az alapító okirat nem rendezi a kérdést akkor mekkora szavazati arány kell az ülőlift beszereléséhez?
És ha nincs okirat és így nem társasház akkor mi? és akkor milyen arány kell?
Köszi!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.06. 10:49

Ha nincs alapító okirat, akkor az nem társasház. (A közös képviselő és az szmsz tényleg nem kötelező.)