Albérlet idő előtti felmondása esetleg


raszilvi # 2007.02.13. 18:04

Köszönöm, majd csak lesz valahogy! :)

SolnesM # 2007.02.12. 15:17

Le kell tagadni !
Vagy van szerencséje vagy nincs, de ha továbbra is folytatni akarja a tevékenységet jobb bejelenteni és adózni !

raszilvi # 2007.02.11. 17:47

Köszönöm! Ezt tényleg nem tudta egyikőnk sem! Az ismerősöm azt hitte, simán csak ráírja a bevallási papírra és adózik utána.
Akkor mi van, ha ezek a volt lakók bejelentik őt az Apeh-hez?

SolnesM # 2007.02.10. 19:07

A polgár -mesteribe nem kell jelenteni, ha az apehbe eddig nem volt bejelentve akkor útólag már nincs értelme, de ha folytatni akarja a tevékenységet, ajánlatos bejelenteni ( a tevékenységet), kap egy adószámot, majd negyedévente előleget küld, az évvégén - májusban bevall és fizet !

raszilvi # 2007.02.10. 18:42

Köszönöm a válaszokat!

SolnesM!
Igen, az ismerősöm örül, hogy elmentek, mint írtam, nem is akar tőlük fizetséget arra az időre, amit fizetés nélkül töltöttek nála, egyszerűen megijedt a fenyegetőzéstől!
Egyébként a szerződésből nincs is az albérlőknél, csak nála.
Akkor, ha jól értem, csak az Apeh felé van elszámolási kötelezettsége? Ha viszont ott bejelenti a bevalláskor, semmiképpen nem érheti semmi?
Polgármesteri Hivatalba nem kellett volna jelenteni?
Köszönöm!

SolnesM # 2007.02.10. 11:52

Helló raszilvi !

"Az ott lakók egyik napról a másikra, előző esti bejelentés után elköltöztek - a későbbiekben várható magas gázszámla miatt."

Örüljön , hogy megszabadult tőlük. Van olyan fogalom a gazdasági életben, hogy veszteség - ez legyen az. Majd máskor óvatosabb lesz a bérbeadó. A szerzódés jó,de minek oda ügyvéd ? Ja magyarok nagyrésze "írás-, és szöveg értelmezéstudatlan" - az más téma !
Jó szerződés és körültekiintés kell.
A mai közműves anómáliás világban a közüzemi számlák felgyülemlésére nagyon kell figyelni, ott lehet a legjobban elszaladni.
A kontrol a legfontosabb.
Nálam minden számla az én kezemen fut keresztül, a legkissebb késés monitoringozva van, így probléma semmi.
Természetesen meglehet érteni a szegény "al" bérlőket is. A jó bő szociális hálóból mindig kiesnek és a vízalatt atlálják magukat. Nehéz az élet !

ObudaFan # 2007.02.09. 19:55

A főbérlő leginkább perelni tud, ha elég magas az összeg ahhoz, hogy ez megérje. A felmondási időre járó dj is követelhető persze, ha ez nem jön össze az óvadékból.

A bérlő meg esetleg azzal fenyegetőzhet, hogy akkor az APEH-hoz fordul, mert persze az ingatlan bérbeadása adóköteles.

Természetesen a szerződés érvényes, ingatlan bérleti szerződés érvényességéhez - nem önkormányzati lakás esetén - még írásbeliség sem szükséges. Nem hogy ügyvédi okirat.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.09. 19:55

A szerződés (ha egyéb baja nincs) ügyvédi ellenjegyzés nélkül is érvényes.*

(*Ingatlan-adásvételnél sem a szerződés érvényességéhez kell az ellenjegyzés, hanem a tulajdonjog bejegyzéséhez.)

raszilvi # 2007.02.09. 13:50

Egyik ismerősöm kiadta a lakását, írtak is egy Bérleti szerződést, melyben szerepelt az albérlő neve, an.neve, sz.ig.száma, mettől-meddig adták ki a lakást, felmondási idő 2 hét, írásban bejelenteni, kaució átvétele, viszafizetése és volt egy hivatkozás:

"Jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Ptk., valamint az 1993. évi LXXVIII. törvény rendelkezései az irányadók."
Valójában valaki korábbi szerződése lett átmásolva, ezzel a kitéttel együtt.

Nem tudom, hogy a lakás "feketén" vagy másként van-e kiadva.
Albérlő, bérbeadó és 2 tanú is aláírta.
A szerződés nem ügyvédnél készült.

Az ott lakók egyik napról a másikra, előző esti bejelentés után elköltöztek - a későbbiekben várható magas gázszámla miatt.

Ez eddig mind rendben is lenne, de most neki áll feljebb, huzakodnak kifizetni az elszámoló számlát, ami végül is csak pár ezer Ft lenne, mert a többit fedezi a kaució.
És ők fenyegetőznek a Főbérlő felé, hogy ez a szerződés semmit sem ér, mert nem ügyvéd előtt készült és hogy még megjárhatja a főbérlő!
Azt nem tudjuk, miért fenyegetőznek, hiszen a főbérlő végig segítette őket, csak most ugye találtak egy olcsóbb helyet, alacsonyabb számlákkal....
A lényeg:
Van-e jelentősége az ilyen - fent leírt - szerződésnek?
A főbérlő nem akar semmi mást, mint hogy a számlák le legyenek rendezve és hogy ne fenyegetőzzenek vele szemben.
Mit tud tenni a volt albérlő a főbérlővel szemben?
Tud-e valamit tenni a Főbérlő - kezében ezzel a szerződéssel -, ha esetleg nem akarnak fizetni? vagy legalább hivatkozhat-e arra, hogy idő előtt felmondták az albérletet és azt az időt is ki kellett volna fizetniük?
Mint írom, a főbérlő nem kéri ezt a pénzt, de hogy kicsit megállítsa már a fenyegetőzést, erre is szeretne hivatkozni!
Köszönöm!

SolnesM # 2007.02.04. 12:40

Jaj ! nem értekezetem még a társbérlet szörnyszülőttről , ami ma is van, csak nem úgy hívják !!

SolnesM # 2007.02.04. 12:37

Állandó lakás : egy bejelentkezési forma, van még a tartózkodási hely – ez a korábbi ideiglenes bejelentkezés.
Az állandó és az ideiglenes/tartózkodási bejelentkezés egy lakásba lehet tulajdonosként, családtagként ill. bérlőként / albérlőként, stb.

Nálunk az albérletet nem jól használja a köznyelv. A klasszikus albérlet : egy bérlet egy részének (lakrész , szoba kiadása a bérlő részéről – a bérlőt korábban főbérlőnek is nevezték). Tehát részhányad kiadása természetesen a bérleti díj arányos részéért.
És mi volt e helyett a közelmúltig ? Mivel igazi bérlakás nem volt _ részben a hiány miatt részben a torz jogi rendszer miatt a bérlőknek a tulajdonosi jogokkal majdnem azonos jogokat indikáltak, így az áltulajdonosok bérlők a lakás egy részét albérletbe adták – természetesen az eredeti .- a nem reális – a nem piac konform – magyarul nevetséges lakbér nagyobb részéért, többszöröséért. Normál piaci viszonyok között nonszensz , hogy egy töredék lakrészért többet fizessenek mint az egészért. Na ez volt a múlt. Ez torzította a magyar lakosság egy részének a tudatát. Megszokták, hogy a lakbérek nem reálisak. Annyira megijedtek a reális lakbér intézményétől, hogy az önkormányzatok által – igaz nem reális áron eladott lakásokat nyomban megvették. Volt, aki jó üzletet csinált volt aki nem. De vissza az un. Albérlethez : a magyarköznyelv a magánszemélyek által kiadott lakásokat nevezi annak, ami lényegileg bérlet. Csak így akarja tudatosan tudat alatt megkülönböztetni a közgondolkodásban még mindig élő bérletekhez való torz viszonyulástól. Ami lényege, hogy túlzott jogokat indikálnak a bérlőnek – eredmény : eltűnik Mo-on. a bérlakás. Ki az a hülye befektető, aki torz szemléletnél ilyen vállalkozásba kezd ?
Sajna vannak még élő jogi kövületek (LB nyugdíjas bírái), akik néha a közszolgálati rádió jogi műsorában jó 40 – 50 évvel ezelőtti nézeteket hangoztatnak – lehet persze, csak éppen bérlakások helyett romhalmazokra mondják mondókájukat. É most vissza a kérdező problémájára . ha egy évre van kifizetve , nyert az ügy.
Alkudni kell a tulajjal – nem könnyű eladni a lakást, megfogják azt még többen is nézni. Bele kell egyezni a mustra kellemetlenségeibe, és amikor konkrét vevő jelentkezik megegyezni. A kifizetett lakbér időarányos része természetesen vissza jár – sőt némi kárpótlás a beruházások és egyebek miatt.

Meg kell egyezni megfelelő konpenzáció fejében !
Ennyi !

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.02. 15:57

Hogy a manóba lehetne egyoldalúan eltérni a szerződésben foglaltaktól?!

jogiforumer # 2007.02.02. 15:26

Sziasztok!

A helyzet, az hogy van két állandó lakásunk, meg egy albérleti lakás. Az albérleti lakást 1 évre vettük ki ,és kivan előre fizetve az egy év, ami májusban fog letelni. A lakást közben a tulajdonosa meghírdette, és lehetséges vevő is lenne rá úgy nézki, holnap jön megnézni a lakást. Felmerült bennünk, hogy esetleg a tulajdonos, és a vevő azt szeretné, hogy a lakás minél hamarabb a vevő birtokába kerüljön fizikailag is, vagyis beköltözhessen, és ezt úgy viteleznék ki, hogy esetleg visszafizetnék a fenn maradó bérleti díjat. Tovább nekem ide is bevan kötve az ADSL, ha visszakell költöznöm a régi lakásba, akkor oda thelyezési díjat kell fizetnem. Tehát 1. kérdés, egyoldalúan esetleg felbonthatja e így a szerződést a bérbeadó, és kötelesek vagyunk e előbb kiköltözni, vagy ha ragaszkodnánk, a szerződésben foglalt időintervallumhoz, megtagadhatnánk e a kiköltözést?
2. Az internet átkötési díjat felszámíthatom e nekik? Amúgy a tulajdonossal jó a viszony, csak ez feltételezés, és szeretnék utána járni, a válaszokat előre is köszönjük szépen .