halott társtulajdonos


novak # 2007.02.19. 13:20

Mint kiderült sem a jegyzőnek, sem a miniszternek nem kell írnom:

http://www.jogiforum.hu/forum/35/10377

novak # 2007.02.17. 18:38

Kérdésemre a választ megtaláltam az "öröklés és családjog" témakörben. Nos akkor írok a illetékes jegyzőnek, a kamarának, az igazságügyi és rendészeti minisztériumnak.
Egyébként én is azt vélelmezem - mégha bántónak is tűnik véleményem - hogy nem eléggé "zsíros" a hagyaték egy átlag pesti hagyatékhoz képest.

novak # 2007.02.17. 17:15

Köszönöm a tanácsokat!
Dr.Attika köszönöm a kiigazítást!

A közjegyzőt már hívtam egy párszor, de mint említettem minden alkalommal elutasító volt (az asszisztense). Mivel a közjegyző budapesti, én pedig 250 km-re lakom tőle, így a naponkénti felkeresést nem fogom alkalmazni, sőt...
Tavaly nyáron írtam neki egy levelet, ecsetelve benne a tényeket, válaszre se méltattak. Azóta sem történt semmi, a tulajdoni lapon továbbra is az elhunyt van tulajdonosként feltüntetve.
Ezek szerint egy hagyatéki eljárás bármeddig eltarthat? Erre nézve nincs valami határidő megszabva?

Dr.Attika # 2007.02.16. 21:32

Ha szabad kérnem : elhunyt.

_Lala_ # 2007.02.16. 21:31

Ha magamhoz váltással polgári peres úton szüntetem meg a tulajdonközösséget vajon a bíróság is a közjegyzőhöz fordul tehát semmivel sem jutok előrébb, avagy a közjegyzővel nem törődik és meghozza a maga ítéletét?

Az a gond, hogy a közös tulajdon megszüntető perben az összes tulajdonosnak perben kell állnia, viszont halott nem lehet perben fél. Tehát már az alperes meghatározásánál gondjaid lennének, melyek nehezen orvosolhatóak a hagyaték eljárás lefolytatása nélkül.

Én inkább az illetékes közjegyző hivatala szerinti jegyzőnél jelezném a 2 éve húzódó hagyatéki eljárást, kiemelve, hogy jogos érdeked fűződik a hagyatéki eljárás minél előbbi lezárásához (közös tulajdon megszüntetése), ezért legyen szíves gondoskodni az ügy felgyorsításáról, mert konkrétan károd származik a késlekedésből.

Dr.Attika # 2007.02.16. 21:27

Üdv!
A magyar öröklési jog szerint a "halott" ahogy Ön nevezi- a tisztelet okán elhunytat mondunk-örökösének főszabály szerint a halál bekövetkezésének pillanatában tulajdonába kerül minden ami az örökhagyó tulajdonát képezte. A közjegyzői eljárás csak e tulajdonba kerülést igazolja. A közjegyzői kamarának való jelentés, annyit ér mint "halottnak a csók" ( itt helye van a halott kifejezésnek) inkább javasolt a közjegyző naponkénti felkeresése és felhívni kötelességének teljesítésére.

novak # 2007.02.16. 20:34

Üdv!

Egy 50 ha-os osztatlan közös tulajdonú, külterületi ingatlanban vagyok résztulajdonos. Egyik társtulajdonosom már több, mint 10 éve halott. Az illetékes hagyatéki ügyintézőhöz a halott egyik testvérével megküldtük a szükséges iratokat, aki a saját anyagait hozzátéve megküldte azokat az illetékes közjegyzőnek. A probléma itt kezdődik: a közjegyzőnél több, mint 2 éve áll az ügy, hagyatéki végzés nincs. Nem tudom, mi lehet a probléma. Nekem, kivülállónak nem adnak felvilágosítást, a testvéren meg nem tudok eligazodni, valszeg ő sincs elegendő információ birtokában.
Az ingatlant másik kettő, nagy tulajdoni hányaddal rendelkező társtulajdonossal szeretnénk természetben megosztani. A halott nélkül ez nem megy mivel mind a tulajdonközösség megszüntetési szerződést, mind a változási vázrajzot alá kell írnia a tulajdonosoknak. Azt nem kívánjuk, hogy a halott aláírását bíróság pótolja, mert ennyi erővel már el is perelhetem a halott 3%-nyi részét.
Szerintetek ér valamit ha a közjegyzői kamarának jelentem az esetet? Meggyorsítja vajon az ügyet?
Ha magamhoz váltással polgári peres úton szüntetem meg a tulajdonközösséget vajon a bíróság is a közjegyzőhöz fordul tehát semmivel sem jutok előrébb, avagy a közjegyzővel nem törődik és meghozza a maga ítéletét?
Mennyibe kerülhet egy ilyen per?