Tulajdoni lap ereje


Nódi Anita # 2007.03.02. 12:25

Köszi az ötleteket.

Nem az ügyvédben nem bízom, inkább mindenki hibázhat. Én is tudom, hogy néha felületes vagyok a munkámban, ezt-azt elrontok, stb.

Inkább a lakás nagyon nagy érték (számunkra), ugyanakkor ebben vagyunk a leggyakorlatlanabbak, ezt intézzük életünkben legkevesebbszer. Ezért próbálom minél jobban körbejárni.

A számlás az tényleg jó ötlet, mindenképp fogom alkalmazni.

woodslave (törölt felhasználó) # 2007.03.02. 11:45

mondjuk nem árt, ha tudod hogy tényleg az eladó a tulajdonos. Gondolom emlékeztek a család kálváriájára, aki bejegyzett "tulajdonostól" vásárolt ingatlant, aztán mégse szerzett tulajdonjogot. Pár névre szóló régebbi számla okos ötlet. Már ha télleg ennyire nem bízol se az eladóban, se az ügyvédedben.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.02. 11:31

Az ügyvédnek felelősségbiztosítása van. Egyébként pedig olyat bízz meg, akiben tényleg megbízol. Ha már te fizeted.

Nódi Anita # 2007.03.01. 19:46

Például honnan tudom, hogy az ügyvéd gondosan járt/jár el? Mik a teendői ingatlan adás-vételkor?

Nódi Anita # 2007.03.01. 19:45

Köszönöm!

Valami, amitől kell tartanom? Mire ügyeljek?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.28. 22:11

Az nem sokat számít. A jelzálog csak akkor érvényes, ha bejegyezték.
Azzal szemben, aki jóhiszeműen, a nyilvántartásban bízva szerez tulajdont, az ilyen fogások hatástalanok.

Nódi Anita # 2007.02.28. 21:51

Köszönöm az eddigieket, ennek fényében kérdeznék még:

  • A tulajdoni lapból az ingatlanhoz tartozó összes lényeges dolog kitűnik? Tehát például harmadik személynek nem lehet, hogy kiajánlotta az eladó pl. kölcsönfedezetként?

Például eladó felvett kölcsönt magánszemélytől nemrég, szerződésben lakását biztosítékként feltüntette, ezt tul. lapra nem vezették rá (akár felém rosszhiszeműen), megveszem a lakást, eladó eltűnik, hitelező meg jön a lakásért, bíróság pedig kimondja, hogy fedezetelvonás történt, stb, nekem se lakás, se pénz.

Ilyesmi félelmeim vannak. Vagy teljesen alaptalanok?

Roni04 # 2007.02.28. 19:37

Hozzáteszem, ha az eladó nem volt cselekvőképes, az egyértelműen kitűnik a tulajdonilapból. Ugyanis a földhivatalnak a bíróság ítételete alapján fel kell tüntetnie a jogosult cselekvőképtelenségét. Hiszen gondnokság alá helyezi, és ezt a tényt jegyzi fel a földhivatal a tulajdonilapra. Ebben meg lehet bízni. A széljegyből kiderül minden. A másik, hogy ha fel is ajánlotta volna fedezetül, a bankok 3 napnál nem régebbi tulajdoni lapot kérenek.
Ha mindenképpen biztosra akarnak menni, akkor a szerződéskötés napján a földhivatalnál a tulajdoni lapba be kell tekinteni, vagy ha az ügyvédnek van takarnet hozzáférési lehetősége akkor ott. Abból kitűnik, hogy került -e széljegyre valami kérelem.
Esetleg személyesen is belehet adni az iratokat.

Cola # 2007.02.28. 19:12

a félelmek - bár érthetőek - szerintem megalapozatlanok, az ügyvéd - feltételezve a gondos eljárását - pont ezeket a körülményeket - és még jónéhány mást is - tud vizsgálni, kérdéseket megválaszolni, problémákat megoldani...

Nódi Anita # 2007.02.28. 19:08

Tisztelt Fórum,

lakásvásárlás előtt állunk, találtunk is egy-két szóba jöhető lakást. Tulajdoni lapjuk mindegyiknek tiszta, semmi aggasztó körülmény jelét nem tapasztaljuk.
Azonban - minthogy nagyon nagy érték - bennem motoszkál a félelem. Mi történik például, ha utólag kiderül, hogy az eladó a lakást már fedezetül ajánlotta valamire, vagy esetleg utólag kiderül, hogy nem volt cselekvőképes, amikor velünk a szerződést aláírja, stbstb.

Vagy tiszta tulajdoni lap mellett ilyentől nincs miért tartanom? Ami nincs a tulajdoni lapon, az a lakást nem befolyásolja?

Természetesen a tulajdoni lapot eredetiben is kikérjük szerződés napján, ügyvédet megbízunk, stb., de azért kikérném a fórumozók véleményét is.

Köszönöm!

Mellesleg 43 éves nő vagyok, egyedül nevelem huszonéves lányomat, mostanra sikerült odáig jutnunk (elváltunk, de nagyon korrekt férjem segítségével), hogy vegyünk egy lakást a lányomnak.