belterületté nyilvánítás


házacska # 2007.03.12. 19:30

Az egész földterületet ingyenesen kivonták a művelésből-lakóház építés céljából.
Köszönöm a válaszodat!

gitron # 2007.03.11. 08:35

Ezek szerint nem a teljes telekre vonatkozik a művelésből való kivonás, hanem az épület által elfoglalt (és egyéb beépített, pl. bejáró út, stb.) területre?
Mert ha így van, akkor a belterületbe vonás kapcsán fog megtörténni a többi rész művelésből való kivonása.
Bár úgy rémlik, hogy saját célú lakásépítés esetén ingyenes a kivonás.

házacska # 2007.03.09. 13:28

Kedves Gitron köszönöm a válaszodat!
Mivel a tulajdnos -én- családi lakóház céljára kértem a végleges más célú felhsználást így az 400m2-ig ingyenes.Igaz a mi telkünk ennek majd a duplája ,mégis ingyenes volt az eljárás.A feltétel,hogy négy éven belül használatbavételi engedélyt kell szereznünk és azt bemutatni a földhivatalnak.
Az önkormányzat testületi gyűlésen elfogadta a terület belterületbe csatolását és elrendelte annak ügyintézését a területi földhivatalnál.Ennek költségeit viszont a tulajdonosok fizetik.Szerencsére nekünk a kivonatásért nem kell fizetnünk.

gitron # 2007.03.08. 13:01

A művelésből való kivonással a telek még külterületi maradt.
A belterületbe csatolás lényegében egy földhivatali eljárás. Szükséges hozzá - persze az illetékes önkormányzat elhatározásán túl - olyasmi vázrajz,, mint a telekalakításhoz, ez pénzbe kerül. Az eljárásnak van illetéke, továbbá ki kellne fizetni az ún. földvédelmi járulékot. Ez utóbbit viszont akkor is ki kell fizetni, ha a telket kivonják a mezőgazdasági művelésből, vagyis ezt már megfizettétek.
A költségek közül szerintem ez utóbbi a legnagyobb.

házacska # 2007.03.08. 12:12

Segítséget szeretnék kérni belterületbe csatolásról.Nemrég olvastam a helyi hírdetményben,hogy azt a területet ahol nekünk zártkeri ingatlanunk van belterületbe csatolja az önkormányzat.Ennek teljes költségét viszont a tulajdnosokra hárítja.A mi ingatlanunk már ki lett vonatva a művelésből ,(végleges más célú felhasználás )mégis az érdekelne,hogy a belterületbe csatolás várhatóan milyen (és mennyi) költségekkel járhat?
Köszönöm!

gitron # 2007.03.06. 10:17

Az építkezésnek nem feltétlenül velejárója a belterületbe vonás. Ha a helyi építési szabályzat (valószínűleg ezt nevezted területrendezési tervnek) kifejezetten nem szabja a beépítés feltételeként az előzetes belterületbe vonást, akkor anélkül is lehet építkezni. Az ép. engedély kérelemhez csatolni kell a földhivatal más célú hasznosításhoz adott engedélyét (ez a művelésből való kivonást jelenti lényegében).
Persze van egy alapvető feltétel: a helyi építési szabályzat szerint beépítésre szánt területnek kell lennie.

hally # 2007.03.03. 13:56

Sajnos igen, mert egyenlőre még csak a területrendezési tervben belterület.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.02. 19:39

Egy belterületi telek, ami nem belterületi? Sajátos...

hally # 2007.03.02. 19:31

Egy zártkerti telekkel rendelkezzünk, ami a területrendezési tervben belterületi telekként van feltüntetve.
Az Önkormányzat-tól azt a felvílágosítást kaptuk, hogy minden telektulajdonosnak saját magának kell kezdeményezni a telek müvelési ágból való kivonását, illetve a belterületté nyilvánítást.
Mi az Önkormányzat felé, levélben jeleztük is, hogy szeretnénk a telket belterületté nyilvánítatni, és az ezzel járó összes költséget felvállaljuk.
Írásos válasz levelet nem kaptunk, azonban szóban azt a tájékoztatást adták, hogy amig az út ami a telek előtt található, nem belterület, addig a mi telkünk sem lehet az.
Valóban lehetséges? Mit tehetünk, hogy mielőbb változzon a helyzet.
Építkezni szeretnénk, családi házat.
Köszönöm a választ