Ablak a tűzfalon


gitron # 2007.03.14. 19:06

Való igaz, hogy az építésügyi hatóság a szabálytalan építkezés ügyében tíz éven túl nem intézkedhet. (Tűzfalban ablakot nyitni mindenképpen szabálytalan.) De van kivétel, ugyanis ha a kialakult állapot életet, egészséget, köz-, vagy vagyonbiztonságot veszélyeztet, akkor tekintet nélkül a létesítés időpontjára intézkedni köteles.
Tehát az ügy szempontjából annak itt nincs jelentősége, hogy az ominózus ablak mikor létesült. Vagyis ha nem cserélted volna ki, akkor is elrendelhették volna a megszüntetését. (Természetesen ha a veszélyhelyzet bizonyítottan fennáll.)
De azért munkál bennem a kétely, hogy ez talán nem is tűzfal? A tűzfal az egy olyan nyílásmentes, tetőszerkezetet, héjazatot is átmetsző falszerkezet, ami a tűz terjedését a jogszabályban előírt ideig megakadályozza.
Tűzfalat általában zártsorú beépítés esetén alkalmaznak, egészen pontosan ott kötelező.
A másik lehetőség, hogy oldalhatáron álló beépítési mód van, ahol a vonatkozó szabályok szerint az oldalhatáron álló homlokzaton kizárólag mellékhelyiség szellőzői, szellőzőablakai helyezhetőek el, minimum 1,80 m parapetmagassággal, továbbá helyiségenként legfeljebb 0,4 m2 nyílófelülettel.
Ezeket gondold át!

SolnesM # 2007.03.14. 17:03

Üdv. kispali2
Vagy 30-32 éve hasoló esetem volt, egy-egy a szomszéd telekre néző fürdőszoba és kamra ablakot cseréltem nagyobbra. A parapet (ha jól mondom) magasság bent a szokásos 80-90 cm helyett 1.5 m , kint pedig kb. 2.2 m a terepszinttől.
Probléma semmi !
Igaz a szomszédnak is vannak hasonló poziciójú ablakai.

SolnesM # 2007.03.14. 16:54

üdv. Ritzo !

Ez a kérdés az építész fórumon menne. Õk alig várják a 'nagy feladatokat' főleg a mai naptól, mivel a NSz-ban a következő jelent meg :
...A helyi mozgósítás diadalát és a kortárs építészet totális vereségét hozta a Népszabadság tavaly év végén meghirdetett játéka. ...
Azaz: a magyar lakosság nem jegyzi a kortárs építészeket !!

kispali2 # 2007.03.14. 16:54

Szerintem két szempont lehet.
Egyik:
az átlátás, a privát szféra pot. zavarása, ... ami "tejüveggel", stb. orvosolható.
Másik:
Tűzvédelem. Elvben ha ez a baj, min. 4 órát kéne tudni az egész tűzfalnak, így az ablaknak is, tokostúl. Spec. ablakkal, vagy üvegtégla, pokolit üveg (mondjuk ronda, de) megoldható ... de ha oldalhatáron álló a ház, akkor ott még vagy 50-60 cm (vélhető ereszkilógás) a tiéd (erősen valószínű).

Ha csak a szimpátiaindexen múlik a dolog, ezzel az 50-60 cm-el képeznék ellenpontot.

A 10 éven túl, a másik hogy ha vki kintjárt ép.hatóságtól, és nem lép semmit 1 éven belül, az is olyan szitut teremt, hogy az ép.hatóság már nem birságolhat.

Menj be esetleg, tekintsd meg a panaszt, s hogy mit kifogásolnak. Esetleg írasd le velük. Akár egyezség is lehet, ha személyeskedés nincs nenne, jó eséllyel elintézhető, nem? Ha meg csakazértis keresztbe akarnak tenni, elfgondolkodnék a csüngőeresz alatti 50-60 cm-em eddigiektől eltérő hasznosításán (ha van, a "tűzfal" mellett), a szomszéddal csak mérsékelten egyeztetve.

Milyen a beépítés? Totál a telekhatáron van a fal, amiről írsz?

Ritzo # 2007.03.14. 14:07

Üdvözlet a fórumozóknak!
A következő ügyben szeretnék segítséget kérni:
Pár évvel ezelőtt tulajdonomba juttot egy lakóház, amelyet tavaly nyáron teljesen felújítattam. Ezen belül nyílászáró csere is történt. A háznak van két olyan ablaka is, amely a tűzfalra épült, és a szomszéd telekre néz. Ezeket is kicseréltettem, mire a szomszédom besétált az építési osztályra, és feljelentett hogy ablakot nyitottam a telkére. Kiszállt az építési osztály egyik munkatársa, akinek elmondtam, hogy az ablakok nagyon régen, még az előző tulajdonosok idejében lettek nyitva, én csupán kicseréltettem a szerkezetüket. A csere előtt lefotóztam a régi állapotokat, így képekkel is bizonyítani tudtam az állításomat. A hölgy azt mondta, érdeklődjek a többi szomszédnál, hogy mikor lettek azok az ablakok beépítve, és a fotókkal együtt csatoljam a szomszédok nyilatkozatait is. A szemben lakó két szomszédom cirka ötven éve lakik itt, és elmesélték hogy az ablakokat az 1970-es években, az aktuális tulajdonosok építették be, a szomszédok beleegyezésével. Erről nyilatkozatot is aláírtak, amit a fotókkal együtt benyújtottam az építési osztálynak. 2 nyílászáróról van szó, mindkettő a terepcsatlakozás felett 2,5 méterrel helyezkedik el, belülről pedig 1,8 méterrel a padlószint felett kezdődnek. Mindezek ellenére olyan határozat született, amely az ablakok megszüntetését írja elő! Egy ismerősöm azt mondja, hogy az építési szabálytalanságok 10 alatt elévülnek, így nem rendelhető el az ablakok megszüntetése. Mi az igazság? Segítségeteket köszönöm!