SOS osztatlan közös tulajdon


Goodwitch # 2008.03.29. 17:16

Barnuska!

Nincsen közeli hozzátartozód, akit meghatalmazhatnál a perbeli képviseletre? Gyerek, feleség?

És mi a vita köztetek?


Goodwitch

monalisa1 # 2008.03.29. 14:38

Laikusként: részeletes orvosi igazolást kell beszerezni az egészségi állapotodról, ezen belül is az utazás nehézségéről stb., vagyis hogy a tárgyalásra még kisérővel sem tudsz elmenni. Ezt mielőbb el kell küldeni a bíróságnak ajánlott-tértivevényes levélben.

Kérd ismét, hogy a pert helyezzék át a lakhelyed szerinti biróságra.

Esetleges újabb elutasításra figyelemmel (...) egyben jelezzed mindjárt, hogy legfeljebb a bíróság által írásban feltett és megküldött kérdésekre tudsz érdemi választ adni.

Meg hogy nincs pénzed ügyvédre...

Barnuska # 2008.03.29. 14:20

Kedves Fórumozók!

Elnézést kérek,de újra a segítségeteket szeretném kérni.
Alperes vagyok egy közös tulajdon megszüntetése ügyében indított perben.
A per az ingatlan fekvése szerinti bíróságon, a lakásomtól kb. 200 km-re folyik.
Amint megkaptam a bíróságtól a felperes keresetét kértem, hogy helyezzék az ügyet Pestre, mert korom és egészségi állapotom miatt nagy nehézségekbe ütközne a leutazás a tárgyalásokra.
Ezt elutasították azzal, hogy a felperes nem járult hozzá a per Pestre helyezéséhez.
Már ezen is nagyon kiakadtam, mert a bátyám, aki a felperes pontosan tisztában van az egészségi állapotommal.
Ügyvédre nincs pénzem, ill. nem tudok előre fizetni senkinek, csak siker esetén, de így nem vállalta senki.
Az első tárgyalásra nem utaztam le, csak beadtam egy ellenkérelmet levélben.
Most új tárgyalás van kitűzve.

Kérhetem-e és vajon van-e arra mód, hogy, ha nem is helyezik az egész pert Pestre, de engem valamelyik budapesti bíróságon hallagassanak meg és ne kelljen leutaznom.

Le tudnám az autót szép lassan, többszöri pihenővel vezetni, de utána a tárgyalás izgalma, feszültsége és azután még haza is vezetni, - ez meghaladja az erőmet.
Vonaton vagy busszal nem tudok utazni, mert klausztrofóbiám van. A kocsival ,ha rámtőr a bezártságérzés megállok és kis levegőzés után folytatni tudom az utat, de a vonaton nincs erre lehetőség.
Mit tanácsoltok? Mit tehetnék?
Csak levélben tarthatom a kapcsolatot a bírósággal? Van olyan, hogy egyszer sem megyek oda, csak levelezek velük?

Szíves válaszotokat előre is köszönöm.
Üdvözlettel
Barna

Barnuska # 2008.03.25. 15:03

Kedves KBS!

Tegnap írtam Neked egy privát e-mailt. Ha esetleg nem kaptad meg, akkor kérlek itt jelezd és elküldöm újra.

Üdvözlettel
Barna

monalisa1 # 2008.03.24. 18:52

Miért nem vásárolja meg a tulajdonostársak részét - akár részletfizetéssel is. Ha sehogy sem egyezik bele az ingatlan megosztásába és/vagy eladásába, a többiek kénytelenek lesznek bírósághoz fordulni.

Amelyik tulajdonostárstól bérli a területet, vegye elő a kettőjük közötti írásbeli szerződést, és azt alaposan átolvasva, a jelenlegi szerződés lejártával a további bérbeadást szüntesse meg - ezt követően az akadékoskodó társnak esetleg már nem éri meg a további ellenkezés.

Ha a többiek nem férnek hozzá a területükhöz, vagy nem arányosan ahhoz, akkor bírtokháborítás cimén feljelentést lehet tenni a jegyzőnél.

emem # 2008.03.24. 12:29

ObudaFan légyszives olvasd el és segits!Amint irtam megbeszélést tartunk,mert a közös tulajdont szeretnénk megosztani.Egy tulajdonos nem akarja,el sem jött a megbeszélésre.EGYEDÜL Ő ELLENZI A MEGOSZTÁST.Ezt telefonon közölte...illetve akkor egyezik bele bármibe is,ha minden ugy van ahogy ő akarja..... Éppen ö az aki a földterületen a jobbik földet műveli és egyik ttulajdonostol bérel egy nagyobb darabot hozzá. A többieket nem engedi rá a jo minőségü földre,de bérleti szerződést sem akar kötni a gyengébb minőségű földre.Leszorit több tulajdonost a területről.Milyen lépést kell most tenni?Köszönöm EMEM

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.21. 14:45

Jól. (Nincs formakötelezettség, különösen a jogi képviselő nélkül eljáró fél számára. Ha tudnád, milyen "iratokat" láttam már, amit a bíróság elfogadott még perújítási kérelemként is!)

Barnuska # 2008.03.21. 13:10

Kedves KBS!

Köszönöm a gyors válaszodat. A bíróság ingatlanforgalmi és földmérő szakértő kirendelését kezdeményezte és ezügyben felszólította felperest, azaz a bátyámat, hogy tegyen letétbe bizonyos összeget. Tudomásom szerint ezt a pénzt a bátyám letétbe tette.

Ha azt mondod, hogy a beadott és szerintem pontosított ellenkérelmemet elfogadják annak ellenére, hogy " felperes kereseti követelését meghaladó követelést" írtam bele, - akkor valóban nem aggódok tovább.

Nyugtass kérlek meg, hogy végsősoron, ha a bíró megitélése szerint az én kéréseimet mégis viszontkereseként kellett volna beadnom, akkor is figyelembe veszik a kérésemet és legfeljebb utólag beadom viszontkereset formájában és kifizetem a szükséges illetéket.
Jól gondolom?

Üdvözletel
Barna

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.21. 12:49

Emiatt ne aggódj. A beadványokat a bíróság tartalmuk szerint bírálja el.

megvásárolnám én a bátyám tulajdonrészét, vagy, ha ezt a felperes nem fogadja el, akkor kértem a természetbeni megosztást.
No, ebből viszont a "ha a felperes nem fogadja el" teljesen felesleges.
Nem lehet, hogy a természetbeni megosztásra nézve nem adtál meg pontos adatokat, és ezt szorgalmazza a bíró?
(Szvsz ilyen esetben nem hogy a pontos térmértéket, de még a határvonalak körülírását is közölni kell.)

Barnuska # 2008.03.21. 12:37

Kedves KBS!

Az utóbbi hozzászólások és a Tiednek is ez a része elbizonytalanított.
"Jobban megnézve [Pp. 139. §; 147. §] a viszontkereset az ellenkérelem egy sajátos esete.
A viszontkereset, ha az alpereres ugyanabban a perben a felperes kereseti követelését meghaladó követelést kíván érvényesíteni. "

A kérdésem a következő:
Egy balatoni nyaralónak 50-50%-os tulajdonosai vagyunk a bátyámmal.
A bátyám pert indított ellenem tulajdonközösség megosztása címen, mely keresetben felajánlott egy bizonyos összeget az én 50%-os tulajdonrészem megváltása fejében.
Az összeg irreálisan alacsony volt. Én egy ingatlanbecslővel fölbecsültettem és a reális összeget, azaz a bátyám ajánlatának a másfélszeresét ajánlottam föl az ellenkérelmemben azzal, hogy ennyiért megvásárolnám én a bátyám tulajdonrészét, vagy, ha ezt a felperes nem fogadja el, akkor kértem a természetbeni megosztást.
A telek nagy, megosztható és az egyik sarkában áll a nyaraló. Én a beépítetlan telekrészt kérem, de értékarányosan annyival nagyobb szabad földterülete kérek, amennyi az épület értéke.
A bátyám ezt sem akarja elfogadni. Fél telket kér + az épületet és pénzben ideadná az épület értékének a felét.
Ezt meg én nem szeretném. Nem pénzt, hanem az arányosan nagyobb földterületet kérném.
A bíróság engem, mint alperest felszólított, hogy vagy visziontkeresetet nyújtok be, vagy pontosítom az ellenkérelmemet.
Kedves KBS! Tanácsodra pontosítottam az ellenkérelmemet, de a fenti kéréseimen felül 3 évre visszamenőleg túlhasználati díjat is kértem, ugyanis amióta megörököltük az ingatlant kizárólag a bátyám birtokolta és engem nem engedett oda - kérésem ellenére sem.
Mit gondolsz, ezt mégis nem viszontkereset formájában kellett volna beadnom?
Mi van akkor, ha a tárgyaláson a bíró azt mondja, hogy nem fogadja el az ellenkérelmem pontosítását, mert ezt viszontkeresetben kellett voplna beadnom.
Vajon ad újabb határidőt a viszontkereset beadására, és vajon új tárgyalási napot tűz ki?
Nem létezik olyan, hogy csak azért, mert rossz formátumban adtam be a kérésemet, a bíró mellőzi az ellenkérelmemben irottakat?
Milyen lehetséges megoldás létezik?

Szíves válaszodat előre is köszönöm.
Szivélyes üdvözlettel
Barna

vinnie # 2008.03.20. 18:46

Tisztelt Fórum!

Nagyapám özvegyével van egy jogi vitám, melyben 2 közös ingatlant kell majd megosztanunk. Fele-fele arányban birtokoltuk az ingatlanokat nagyapámmal, az ő fél-fél részei lesznek még felosztva nekem és az özvegynek. Ebből következően nekem utána háromnegyed-háromnegyed részre lesznek tulajdonjogaim, ebből negyed-negyed részekre özvegyi haszonélvezeti joga plusz a saját negyedrészeire is lesz özvegyi joga az özvegynek. Ő eddig semmilyen mértékben nem volt tulajdonosa a lakásoknak, viszont bennük lakott kb. 5 évig, én pedig ki voltam zárva a használatból (jogtalanul). Neki van saját lakása, melyben a fiának adott holtig tartó haszonélvezeti jogot. Egyértelműen látszik, hogy ez az én kijátszásomra történt, valamint a házasságkötés is. Kérdésem, hogy mennyi esélyem van arra, hogy a neki jutó ingatlanrészeket én válthassam meg pénzben?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.20. 14:23

Jobban megnézve [Pp. 139. §; 147. §] a viszontkereset az ellenkérelem egy sajátos esete.
A viszontkereset, ha az alpereres ugyanabban a perben a felperes kereseti követelését meghaladó követelést kíván érvényesíteni. Ez egy ilyen közös tulajdon megszüntetésére irányuló perben talán az lehetne, ha a felperes azt kérné, az alperes váltsa meg az ő részét, amire az alperes azt mondja, rendben van, de beszámítom a felperes velem szemben fennálló használati díj tartozását, a bíróság pedig kötelezze a felperest a tulajdonrész ellenértékét meghaladó kölcsöntartozás megfizetésére.

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.03.20. 14:03

KBS: sztem ellenkérelem, ha nem kívánod a közös tulajdon megszüntetését, viszontkeresetként meg eltérő módot kérhetsz. Vagy passz.

M_Erika # 2008.03.19. 17:50

Kedves Panika és KBS !

Köszönöm a segítséget, elindítottam az önkormányzatnál
a kérelmet.

Üdv.: Erika

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.17. 19:12

Szívesen.

Barnuska # 2008.03.17. 19:07

Nagyon köszönöm, kedves KBS a segítségedet és a konkrét, egyértelmű válaszodat. Úgy cselekszem, ahogy javasoltad.

Szivélyes üdvözlettel
Barna

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.17. 18:53

Kérheted akár az ellenkérelemben, akár a viszontkeresetben*, akár külön beadványban. nem illetékköteles.

  • Azt hiszem, egyszer már eltöprengtem rajta, mi a csudát lehet kérni egy közös tulajdon megosztási perben viszontkeresetben. Továbbra sincs ötletem.
Barnuska # 2008.03.17. 18:00

Kedves KBS!

Köszönöm a válaszodat.
Tehát sem ellenkérelemben, sem viszontkeresetben, hanem egy teljesen külön beadványban kérjem a bíróságtól, hogy a per lezárultáig helyezzenek engem birtokba?
Kell valami okmánybélyeg vagy illeték erre a kérésemre?

Szíves válaszodat előre is köszönöm.
Üdvözlettel
Barna

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.17. 07:33

Egyik sem. Ezt ideiglenes intézkedésként kérheted. A ellenkérelmet más miatt kell pontosítanod. De hogy mi miatt, azt nem fogjuk tudni megmondani úgy, hogy nem olvastuk.

Barnuska # 2008.03.17. 06:51

T. Fórumozók!

Ismételten a segítségeteket szeretném kérni.
A kérdésem az, hogy folyamatban van egy tulajdonközösség megosztási perem, melyben alperes vagyok.
A felperesi keresetre beadtam az ellenkérelmemet, de a bíróság kérte az ellenkérelmem pontosítását, vagy alternatív lehetőségként a viszontkereset beadását.

Szeretném kérdezni, ha az a kérésem lenne a bíróság felé, hogy a tulajdonközösség megszűntetése iránti per lezárultáig helyezzenek engem birtokba, akkor ezt elég az ellenkérelemem pontosításába beleírni, vagy emiatt feltétlenül viszontkeresetet kellene indítanom?

Ha viszontkeresetet kell indítanom, annak milyen költségkihatása lenne számomra?

Sajnos a tulajdonközösség megosztási per sem túl egyszerű, mert vita van a bátyám és köztem abban is, hogy a természetbeni megosztás esetén ki, melyik telekrészt kapja, ill. melyikünk kapja a beépített telekrészt.
Miután 3 éve a bátyám van birtokon belül, most már nagyon szeretném, ha addig is amíg a per lezajlik én kerülhessek birtokba.

Szívesen fordulnék ügyvédhez, de akiknél eddig megfordultam, azok sajnos komoly összeget kérnek ELŐRE. Én azonban csak a teljes peres ügyem lebonyolódása után tudnék csak fizetni.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.12. 21:35

Elég megnézni a helyi építési szabályzatot. Ha aszerint a telek megosztható, akkor lehet menni egyenesen az ügyvédhez. Az majd intézi a többit, nem kell az ügyfélnek kajtatnia földmérő után meg az önkormányzathoz engedélyért.

panika # 2008.03.12. 20:49

azaz ŐK adják meg, természetesen :S

panika # 2008.03.12. 20:48

Először is be kell mennie az önkormányzathoz, ugyanis a telek megosztásához ő adják meg az elvi hozzájárulást. Ha engedélyezik a megosztást (függ a telekmérettől, a rövid és hosszútávú rendezési tervtől, építési előírásoktól stb.), keressen egy földmérőt. Ő az, aki elkészíti a megosztási vázrajzot, melyet a telek tulajdonosai ellátnak aláírásukkal.
Kell egy ügyvéd is, aki a közös tulajdont megszüntető szerződést készíti el.
Ha az önkormányzat elutasítja a kérésüket, még mindig adott a lehetőség az ikerház társasházzá nyilvánítására.

M_Erika # 2008.03.12. 19:28

Üdvözletem !

Szeretnék tanácsot kérni a következő témában:

Ikerházat vásároltunk, mely közös osztatlan telken épült.Szeretnénk két önálló telekké nyilvánittatni.
Tanácsra van szűkségem,hogy hol kezdjek neki, milyen
papirok szükségesek.
Segítségüket előre is köszönöm!
Erika

ObudaFan # 2008.03.12. 18:51

Hát az attól függ, miben is értenek egyet legalább ezek a felek. Pl. ha az ingatlan értékében egyetértenek, vagy abban, hogy valamelyikük váltsa magához a többinek a tulajdonrészét, azt mindenképpen.