SOS osztatlan közös tulajdon


MajorDomus # 2010.07.28. 19:01

Imp
nem szoktam tiszteletlen lenni,foleg nem idosekkel,de ennyire nem lehet naiv valaki hogy balatoni udulohelyen akarja kipihenni magat 35 fokban mikor ejjel 2-ig nem lehet aludni a melegtol.
abban igazad van,hogy tanacsot nem kapott.
ime:
Birtokvedelmet kerhet a helyi jegyzotol, 2.200 ft illetek megfizetese elleneben.
ekkor birtokhaboritasi eljaras indul a szomszed ellen, s kotelezika rendzavaras korlatozasara, amit mint tarstulajdonos meg is vetozhat,mivel az osztatlan kozos tulajdon berbeadasahoz a 40 %~os tarstulajdonos hozzajarulasa is kell,s a bevetel 40%-a is ot illeti.
sok sikert.

MajorDomus # 2010.07.28. 19:01

Imp
nem szoktam tiszteletlen lenni,foleg nem idosekkel,de ennyire nem lehet naiv valaki hogy balatoni udulohelyen akarja kipihenni magat 35 fokban mikor ejjel 2-ig nem lehet aludni a melegtol.
abban igazad van,hogy tanacsot nem kapott.
ime:
Birtokvedelmet kerhet a helyi jegyzotol, 2.200 ft illetek megfizetese elleneben.
ekkor birtokhaboritasi eljaras indul a szomszed ellen, s kotelezika rendzavaras korlatozasara, amit mint tarstulajdonos meg is vetozhat,mivel az osztatlan kozos tulajdon berbeadasahoz a 40 %~os tarstulajdonos hozzajarulasa is kell,s a bevetel 40%-a is ot illeti.
sok sikert.

imre70 # 2010.07.28. 18:12

A "sima" Osztatlan közös tulajdon fórumon kérdeztem már, de még nem tiszta, hogy pontosan hol találom, melyik jogszabályban azt, hogy a szomszéd a házam falától 1 méteren belül nem ültethet például virágot. Engem érdekelne a "leírás", azaz a jogszabály pontos szöveg, nem találom sajnos.
Problémám az, hogy öntözi a virágokat és emiatt penészedik a lakás azon fala.
Másik problémám, hogy kapuval-kulccsal lezárta a területet, így a virágokat kiszedni nem tudom ... 10 napja szóltam neki, 3-4 virágot kiszedett. Maximum bemászok. Neki külön nincs több joga, azaz a földhivatali papíron nem szerepel ilyen speciális jog. Mindenkinek ugyanannyi joga van.
Holnap hívom a jegyzőt.
Remélem, a jogszabály említett (1 méter a faltól) részét be tudják nekem linkelni vagy másolni.

Impossible # 2010.07.28. 03:13

Kedves Dominika48,

egyrészt szerintem érdemes lenne megkérdezni egy ügyvédet; azért az nem úgy van, hogy a tulajdonostárs bármit megengedhet magának.
Másrészt a randalírozó fiatalságot el lehet hallgattatni a rendőrséggel, de lehet szólni a helyi jegyzőnek is, hogy az éjszakai hangoskodás elkerülése érdekében tegyen valamit.

MajorDomus,

meglehetősen tiszteletlen hozzászólást engedtél meg magadnak, az pedig más kérdés, hogy még segítséget sem jelent a kérdezőnek.

MajorDomus # 2010.07.27. 21:39

Dominika
nyaralohelyeken nem halotti torokat szoktak rendezni.
a Balatonhoz mindenki pihenni kikapcsolodni megy a napi robotbol, a 2 hetes szabadsaga alatt nem arra fog tekintettel lenni hogy egy idos hazaspar aludni akar. En sem tennem.
Csereld el az ingatlanodat egy csendes faluba. Ott lehet meg pihenni.
egyebkent meg kerd el a vevetel 40 %-at. Ha osztatlan kozos tulajdon, akkor a berleti dij 40 %~a a tied.

Dominika48 # 2010.07.27. 11:11

Kedves FÓRUMOZÓK! Kérlek Benneteket, segítsetek egy 62 éves öregasszonynak (férjem 81)! Van egy Balaton-menti nyaralóingatlan, mely osztatlan közös tulajdon, mi 40%-ban vagyunk tulajdonosok. A 60%-os tulajdonos ki akar minket utálni. Ő rendszeresen kiadja nyaralóvendégeknek a tulajdonrészét, mi csak pihenni szeretnénk, és itt eltölteni nyugdíjas éveink nyarait. Az elmúlt héten – csak egy eset a sok közül – ideküldött 8 fiatalt, akik éjszaka randalíroznak, zenélnek-énekelnek- hangosan viháncolnak-isznak- sörösüvegeket görgetnek-ajtókat csapkodnak, stb., és teszik mindezt éjjel is. Először éjjel 01-kor figyelmeztettem őket, hogy legyenek csendben, aztán kihívtam a Rendőrséget. Két napig csendben maradtak éjszaka, aztán újra kezdték. Megint kihívtam a rendőröket, akiket lazán kiröhögtek.
Most újabb ifjú csapat érkezett, akik szintén hangoskodnak.
Mit tehetek még, ha a Rendőrségtől sem várhatok védelmet?
Elzavarhatom őket én, mint tulajdonos? Vagy tűrnöm kell – nekem 40%-os tulajdonosnak vadidegenek zaklatását? Kérlek Benneteket, adjatok kivitelezhető tanácsot!
Köszönöm szépen: Dominika

nanemaaa # 2010.07.14. 16:42

Amúgy bármilyen kis telket meg lehet osztani .
és ha jól olvasom 400 m2 az ingatlan -azt csak meg lehet osztani – jó nagy !!!

Nono. Ne essünk által a ló túlsó oldalára. Az, hogy bármekkora telket meg lehet osztani, tételesen nem igaz. És akkor még finom és nőies voltam. ;)
A telek területe nem 400, hanem 655 m2. Mint alant kiderült az adott területen a helyi építési szabályzat értelmében 700 m2-nél kisebb telek újólag nem alakítható ki.

matthiasi # 2010.07.14. 13:37

Az ingatlant is fel lehet osztani ?

Zs-től.
Már miért ne ?
vannak Pesten olyan házak amiben 50 lakás van. Más a felépítmény és más a telek !!
Kicsit rugalamasabbnak kell lenni !!

matthiasi # 2010.07.14. 13:34

zsolesz581 zsolesz581 !
ilyen eset sok ezrével van Mo.-on. Majd megoldodik, mint minden.
én is végig csináltam, annyival kiegészítve , hogy nálunk még lakó is volt anno. mama-nagynéni közöstulajdona volt- egyik sem lakott ott, migyerekek hadakoztunk és szép lassan birtokba vettük.

Amúgy :
kipakolt mindent a házból bútorok meg minden :)

Ezekszerint elmenő félben van. És azért ő rendelkezik a felével, te csak a negyedével - van egyáltalán pénzed a többi megváltására ??

Amúgy bármilyen kis telket meg lehet osztani .

és ha jól olvasom 400 m2 az ingatlan -azt csak meg lehet osztani - jó nagy !!!

nanemaaa # 2010.07.14. 12:01

zsolesz
Ha a telket nem lehet megosztani, akkor nem tehettek sokat. vagy eladjátok egyben az egészet apástól, piástól, vagy vele közösen, vagy pedig kénytelenek leszel pert indítani a közös tulajdon megszüntetésére. Sajna az összes tulajdonos ellen is. Annak keretében vagy sikerül magadhoz váltani a többiek tulajdon hányadát, vagy a bíróság elárverezteti a telket és mindenkit kifizet a tul hányadok arányában.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.07.12. 09:35

zsolesz5!

400 nm-es ház, építsétek át úgy, hogy az két külön bejáratú és külön lakrészű legyen. Most már hívj tervezőt és álmodjátok közösen meg.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.07.12. 09:33

charger!

Ezt a remek ötletet a meleg hozta ki belőled, vagy nincs más okod a tarsolyodban.
Nem árt közölnöd a pároddal is a tervedet, mert lehet, hogy ez a kis földdarabka még értékesebb lesz a számára és semmi körülmények között nem lesz hajlandó megválni tőle.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.12. 06:27

Nem, charger, nem kell elválni, a saját tulajdoni hányadával mindenki önállóan rendelkezik. A tulajdonostársnak elővásárlási joga van.
Csak az a feneség benne, hogy a megmaradó 1/2 hányad közös tulajdon lesz, és a vételár is közös szerzemény.

Házastársaknak illene megegyezni a közös vagyont érintő kérdésekben.

zsolesz581 # 2010.07.12. 06:19

Sziasztok:)

Szóval megtörtént az infó beszerzés az elején itram a 655 m2 telket amin beépített 400 m2 és 250m2 kert van szóval az önkormányzatnál azt mondták hogy 700 m2 alatt nem oszthatnak fel telket ebben az esetben mi a teendő?? Mit tud még csinálni ? Az ingatlant is fel lehet osztani ? és ha igen akkor hogyan ? megmondják hogy melyik szoba kié?? vagy mire lehet számítani? Sajna mindenre fel kell készülni egy kis ..... a kedves apánk :(.

charger # 2010.07.11. 14:37

Üdv mindenkinek!

Mi a teendő házastársak esetén, ha 1/2 1/2 arányban rendelkeznek termőfölddel, az egyik fél el akarja adni a másik nem. Szükséges elválni, vagy enélkül is lehet rendezni?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.07.09. 10:11

Zsolesz!

Engem érdekel alkesz apád!

Szóval, ha a telek megosztható, és ez megfelel nektek, akkor kérhetitek a megosztást és a ház fele részének értékét, ebből a haszonélvezőnek is jár.

A telek megosztásánál figyelemmel kell lenni, a szabadon álló telek beépíthetőségére, továbbá a megközelíthetőségére, mert ha ez egy hátsó telek, akkor csak az első telek szolgalmi terhelésével közelíthetitek meg gépkocsival.
Először érdeklődjetek a helyi önkormányzatnál, hogy az általatok elképzelt megosztás esetén milyen lehetőségeitek marad a megmaradt telken.
Márcsak azért is fontos a körültekintő leválasztás, mert ha nem akartok az édesapátok mellett szomszédok maradni, akkor egy nehezen megközelíthető telek értéke kevesebb lesz, mint a házas utcafronti teleké.

Üdv. I.

MajorDomus # 2010.07.08. 21:53

Például:
Eladják a földszinti tárolót üzletnek,amiből kocsmát akar nyitni az uj tulaj, s te laksz felette! Nem támadnád meg ?

anna_cinderella # 2010.07.08. 09:35

A következő lenne a kérdésem:

a hatályos társasházi törvény szerint a közös tulajdon elidegenítéséhez szükséges alapító okirat módosításhoz elegendő a tulajdonostársak tulajdoni hányad szerinti legalább négyötödös egyetértése, amennyiben a kisebbségben levők nem élnek keresetindítási lehetőségükkel.

Arra lennék kíváncsi, hogy milyen indokra hivatkozva lehet ilyen keresetet benyújtani?

Előre is köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.08. 06:50

Bármely tulajdonostárs kérheti a bíróságtól az osztatlan közös tulajdon megszüntetését. A bíróság első sorban természetben osztja meg az ingatlant; ha ez nem lehetséges, akkor valamelyik tulajdonos (leginkább a bent lakót) válthatja magához a többiek tulajdoni hányadát; végső esetben pedig elárverezik az ingatlant, és elosztják a vételárat. A bíróság nem választhat olyan megszüntetési módot, amelyet egyik tulajdonostárs sem kíván.

(A kérdés nem bonyolult; a családi viszonyaitok taglalása, édesapád jellemrajzának ismertetése pedig teljesen felesleges volt.)

zsolesz581 # 2010.07.08. 06:12

Sziasztok Tisztelt Fórumzók!

A kérdésem az lenne - az ügy egy kicsit bonyolult-
ha van egy 655 m2-es telek rajta egy családi ház és 250 m2 beépítetlen kert, és a tulajdonosi viszony úgy alakul hogy 1/4 az én 1/4 a tesóm tulajdonában van ezen édesanyánknak holtig tartó haszonélvezete van és van 1/2 tulajdonhányada a kedves apánknak. Sajnosa szülők elváltak édesanyám a tesómmal albérletben lakik mert otthagyott neki mindent így lealább nyugi van -egy alkesz idióta az apám sajna-.
Szóval januárban hogy tél meg minden kiköltözött a családi házból mert számlák meg minden sokba kerül:) az anyjához ment lakni. Sajnos eladni nem tudjuk jelenleg, meg az az igasság hogy nem is nagyon akarnánk :) kipakolt mindent a házból bútorok meg minden :) de ez majd megoldódik a legujjabb ötlete hogy megosztja a telket, vagy valami hasonlót akar csinálni mivel ez egy oszttatlan közös tulajdon ajándékozással katuk édesanyánktól! Mert nem tetszik neki hogy a saját gyerekei renmdelkeznek a fele tulajdonnal!!
Mit csinálhat ?? ez lenne az első kérdésem
És mi mit tudunk vele csinálni ?? ez kenne a másik

nanemaaa # 2010.06.23. 10:45

Egyáltalán út nélkül megosztják a területet?

Nem.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.06.23. 07:02

A külterület beépítésének mértéke 3%. Ha ti ezt a 3 %-ot lefoglaljátok, akkor a másik 3 tulajdonos már nem építkezhet. Ezért nem adják meg az építéshez a hozzájárulásukat.

Léna29 # 2010.06.22. 13:51

Köszi. Akkor, hogy pontosabb kép legyen az ügyről kicsit pontosítom még az információkat. Igen, sajnos tudjuk, hogy hiba volt elfogadni az elbirtoklást, de kérdéses telekrész azon tulajdonosa, akivel az adás-vétel létre jött, meghalt. Mivel külterület, nem jártunk oda gyakran, nem figyeltük, hogy gondozza-e valaki a szolgalmi utat, azt sem tudtuk, kik az új tulajdonosok, sőt, megvan-e még az út. Az út az adásvételi szerződés szerint: "az út az eladó kizárólagos használatában maradt, ennek a bevezető útnak a levonásával kerül a vevő kizárólagos használatába a megvett terület", nem foglalkoztunk vele, hogy ki műveli, műveli-e valaki, mi kerítéssel leválasztottuk. Az elbirtoklás már csak a bíróságon derült ki, régi térképek alapján és helyszíni szemle alapján bizonyítottuk, hogy az utat mi megadtuk, de jelenleg az északi szomszédnál van. Az a hosszú per még a szüleim ellen folyt, akiktől 2 éve örököltem meg a területet és most az építkezés kapcsán kerültek elő a bírósági papírok, tehát most állt össze a kép, hogy egyáltalán miről szólt a per annak idején. A problémás telekrésznek 4 tulajdonosa van, ők is örökösök, egyik sem írja alá az építkezéshez szükséges papírokat, de csak 1 személy perelt akkor is és most is, tehát nem az összes tulaj. A terület 7700 négyzetméter, ebből 2700-at 1/5 részt én használok, kerítéssel elválasztva, ide építenénk házat. A fennmaradó 5000 négyzetméternek 4/5 rész tulajdon akiktől "szabadulni" akarunk.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.06.22. 13:08

Ezt innen megmondani nem lehet.

Hiba volt annak idején elfogadni az elbirtoklást.

Nem tudjuk pontosan, hogy a szerződésetek hogyan szól a használatot illetően.

Egy olyan perben, amivel titeket fenyegetnek minden társtulajdonosnak perben kellene állnia. Lehet, hogy a telek megosztása miatt kizárólag titeket fognak perelni? Sok a kérdés.

Bonyolult az ügyed amiatt, hogy nem tudjuk milyen használati megállapodást kötöttetek.

Ha az építkezésedhez a többi társtulajdonos hozzájárul, és ennek az egynek a hozzájárulása kizárólag a kapcsolatotok miatt hiúsul meg, és egyébként elvi akadálya nincs, akkor az ő hozzájárulását bíróság pótolhatja.

Léna29 # 2010.06.22. 12:34

Még az előzőekhez kapcsolódva. Ha kérem a közös tulajdon megszűntetését, a kivásárláson kívül az a lehetőség is fennáll, hogy mindenkinek megmarad a saját most is használt területe, csak külön helyrajzi számon jegyzik be? Tehát megszűnik az osztatlan közös telek. És mi lesz a jelenleg megközelíthetetlen telekkel? Akkor is szükségük lesz útra a bejáráshoz! Ez egy újabb per lesz? Egyáltalán út nélkül megosztják a területet? A perköltség kit terhel és milyen nagyságrendű összegről van szó?
Köszönöm a segítséget, nagyon laikus vagyok a témában!