SOS osztatlan közös tulajdon


HelenD # 2009.05.22. 12:16

Húgom első ingatlanvásárlása előtt áll. Úgy néz ki találtunk is egy nagyon tetszetős 2 éve épült házat, a tul.lap azonban számounkra ijesztőnek tűnik. Két teljesen külön álló családi házról beszélek, amelyek egy helyrajzi számon szerepelnek. A tárgyi házat a mostani tulaj 2006-ban vásárolta, kp-ben kifizette.

Az építőcég 2006 évvégén becsődölt, és a tullapon több, mint 200 M Ft-nyi teher szerepel. Ez a teher a tullap II. részére van bejegyzeve 4 sorszám alatt. A tullap 3. részén szerepel ez a teher, de oda van írva, hogy "utalás II/4". VH jog a bank javára be van jegyezve szintén ezen utalással.

Kérdésem: meg merjük venni az egyébként tehermentes (?) kecót? A közös hrsz aggaszt. Mi van ha végrehajtás a közös telek révén minket is érint? Nem tudom elképzelni, hogy ebből nem lehet problémánk, hiszen azt a hrsz-t árverezik el, nem? Milyen megoldás létezik, ami védene minket, ha megvesszük?

Köszönöm!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.22. 11:57

Ebbe a topicba mindent kétszer kell leírnom. Mi van ezzel a fórum motorral?

Szóval az előbb azt írtam, hogy mivel nincs meg a megállapodásotok, így ha jegyző elé kerül a dolog, akkor érd el, hogy ő adja elő a megállapodást. Mivel ő is elkerítette az ő részét, neked is jogodban áll elkeríteni a tiedet. Jogszabály nincs rá, de a megállapodás ad nektek felhatalmazást arra, hogy kerítsetek.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.22. 11:54

Nincs meg a használati megállapodást igaz? Ha a jegyzőhöz kerül a dolog, akkor érd el, hogy ő adja elő a megállapodást. Mond azt, hogy e szerint a megállapodás szerint kerítette el ő is a részére kijelölt területet és ezen megállapodás alapján te is a neked kijelölt területet.
Jogszabály nincs rá, de a megállapodásotok ezt lehetővé teszi.

Lolita # 2009.05.22. 11:38

lehet hogy nagyobb de engem az nem is érdekel. csak az hogy hagyjon békén és ne kelljen még látnom sem, ha nem muszáj.....
de a kerítés dolgot csak úgy mondtad? vagy milyen jogszabályra hivatkozva tehetem meg? és mi van ha fogja és lebontja?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.22. 11:32

:) szórakozik velem ez a fórum motor.

Fenyo!

Nem teljesen érthető amit írsz.
A mamának a 25%-ra van haszonélvezeti joga, míg 75%-ban tulajdonos.
Ebben az esetben, ha a 25%-os tulajdonos a saját tulajdonára bejegyeztetett valamely más haszonélvezőt, akkor az csak a mama halála után válik haszonélvezővé. Tehát a sortartás kötelező.

Ezt tisztázzuk, utána majd a többit.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.22. 11:20

Lolita!

Kerítsd el a részedet, de lehet, hogy sokkal nagyobb területet épített be a tulajdonostársatok, mint amennyi az ő tulajdoni hányada volt, úgyhogy ez még rendezés előtt áll.

Fenyo29 # 2009.05.22. 09:30

Mindazokhoz, akik jártasak az ügyben...

Osztatlan közös tuljdonú ingatlan, ahol mamámnak szerződésen alapuló és holtig tartó haszonélvezeti joga van, valamint 25/75%-ban megosztott közös tulajdon.
A 25%-os tulajdonos a saját részére további haszonélvezetet jegyeztetet be, más személyre, a földhivatal be is jegyezte. A 75%-os tulajdonosnak ebbe nincs beleszólása, tűrnie kell, mivel a haszonélvezeti jog erősebb, mint a tulajdonosi jog. Itt a nagyobbik tulajdonost kár - anyagi kár érte - miképp lehet jogorvoslathoz fordulni és ki téríti meg a kárt?

További kérdésem, mivel osztatlan a tulajdon, emiatt a 75%-os tulajdonos használja a másik tulajdonos 25%-át és fordítva. Tehát a kisebbik tulajdonos 75-25=50%-kal többet használ, ami után a nagyobb tulajdonos többlethasználati díjat jogosult szedni. Igaz ez? Ha igen, akkor hogyan lehet érvényesíteni, hogyan lehet megállapítani a díját, stb?

Köszönöm...

Lolita # 2009.05.22. 09:10

szia im34foryou (ha jól emlékszem)
mit írtál? nem jeleníti meg a gépem

im34you # 2009.05.22. 08:54

...

Lolita # 2009.05.22. 08:31

Köszönöm, de azt azért elmondom: mi is épp azért és kizárólag azért vettük meg, mert azt gondoltuk legalább kertes házban élünk. Nos, ez így ebben a formában nagyon messze van attól! Tegnap felhívtam akitől én vettem, és azt mondta, ha nincs ez a szomszéd soha nem adtál volna el ők sem és hogy abszolút együttéreznek velem, de más nem tehetnek. Azt mesélték, hogy az ő - akkor 4 éves lányukat - ahányszor találkozott vele a nő kertben, fellökte! Ezután került oda a kerítés, és ők sem jártak többet a kertben. Engem ez azért bánt ennyire, mert ez már 8 év alatt olyan sokadik szemét húzása/és most már a lányaié is), hogy ezt nehéz lenyelni és így velük együtt élni. Ott tartok, hogy utálok hazajárni, mert folyton jönnek a konfliktusok. Nem én idézem elő, hanem ők, és mindenki utálja már őket a környező házakban, mert ezt még kívülről is látják! Szerettem volna jogilag rendezni a kérdést, hogy a leendő vevő, ha valaha lesz! akkor ne engem hívogasson majd ugyanazekkel a dolgokkal. És mi van ha még 10 évig itt kell laknom? Annyi ideig biztos hogy megőrülök majd!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.22. 06:32

Lolita!

Ha osztatlan közös tulajdonban vagytok, valószínűleg, nem elég nagy ahhoz a telketek, hogy azt természetben meg lehessen osztani.
Azt, hogy egy telket meg lehessen osztani, akkora nm-rel kell rendelkeznie, hogy abból két, a helyi építési szabályban előírt legkisebb nm-nyi nagyságú telket lehessen kialakítani.

Ahogy én magam előtt látom a ti telketeket, a telek egyik oldalán van a tied és középen van elhelyezve a másik társtulajdonosé.
Az építési engedélynél lehetett volna beleszólásod, hogy hová és mekkora házat építsen, ha egyszer te vagy a nagyobb tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonos.

Ha ő többet épített be azon a telken, mint a valós tulajdoni hányada 8/20, ezzel ő többlettulajdoni hányadot szerzett, mert az értékmegállapításnál az egész ingatlan (mindkét ház + telek) értékét veszik figyelembe.

Kérheted a telekmegosztást, ha elég nagy a telek, hogy abból kettőt lehessen kialakítani, kérheted a társasházzá alakítást, ehhez mindenképpen ügyvédi segítségre lesz szükséged. Természetesen a másik tulajdonostársnak a beleegyezése is kell, mert ha nem járul hozzá, akkor csak bíróságtól kérheted az ő hozzájárulásának pótlását.

A telekmegosztás az nem is kerül annyira sokba, egy földmérőt kell kirendelni, aki elvégzi a szükséges méréseket, de a társasházzá nyilvánítás kicsit húzós költségileg, mert az ügyvédnek nagyon sok dolga lesz ezzel kapcsolatban. Alapító okirat elkészítése, SZMSZ.

Én azt javaslom neked, hogy hagyd az egészet, add el, mert vannak olyan vevők, akik szívesen vállalnak közös tulajdononú ingatlanokat, csakhogy kertes házban élhessenek.
Ha nem húzod meg a kerítéshatárokat, akkor nagyobbnak fog tűnni, főleg ha elmondod, hogy neked 2/3-d tulajdoni hányadod van.

Üdv. I.

Lolita # 2009.05.21. 21:14

köszi - de sajnos nem találom sehol azt a hülye szerződést. na mindegy, ennek hiányában mi van ha kerítést teszek? lebonthatja?
vagy: hogy csinálhatom meg hogy osztatlan közös tulajdon megszűnjön és egyértelmű legyen ki mit használ, ki mit tehet és mit KELL tennie?
vagy hogy lehet (kinek a költsége és min múlik)
pl társasházzá alakíttatni
vagy mi van azzal hogy az osztatlannál szavazni lehet, és a nagyon hányad nyer? mert nekünk 12/20 a részünk a 8/20 szemben
(elnézést de a szomszédom - többek szerint - egy rosszindulatú unatkozó banya:-(, ezért lenne fontos tisztázni mindent).
Köszi!!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.19. 19:13

2009.05.17. 10:11
ekkor írtam, hogy lekerítheted..

Lolita # 2009.05.18. 15:49

ezekkel kötve hiszem, mindenkivel ezt csinálták ahogy most meséli a szomszéd. a kaput meg nincs hová áttenni.
Úgy szeretném megépíteni hgoy ne legyen joga lerombolni.tehát azt szeretném megtudni, hogy lehetne jogosságá tenni, ha használati szerződéssel nem jogos?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.18. 12:37

Építsd meg......de a vevőd előnyösebb megállapodást is köthetne a társtulajdonosokkal, ha nem szabnál keretet. Mondjuk a kertkapu áthelyezésével, bármivel.

Lolita # 2009.05.18. 12:06

én oda szeretnék kerítést tenni ahol már a mi kertrészünk van, és az nem a szolgalmi út.

Lolita # 2009.05.18. 07:52

NEKÜNK VAN HASZNÁLATI MEGÁLLAPODÁSUNK VELÜK és ŐK a rossz szomszédok ÉS ŐK lekerítették az ő részüket, nekünk meg nem engedik. az jó ha elővásárlási joguk van, bár megvennék.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.05.18. 06:49

Akinek nem mellesleg elővásárlási joga is van.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.17. 19:05

Ööööööö...

Nem egyértelmű, hogy hová akarsz kerítést tenni és mi ellen tiltakozik a szomszéd.

Azt kell mondani a vevőnek, hogy az egész osztatlan közös tulajdonban van. Ha szeretne a társtuljdonossal megállapodást kötni a terület használatával kapcsolatban, ezt megteheti.
Nem jogos, ha saját területként árulod. A legtöbb ember tisztában van azzal, hogy mi az, hogy közös tulajdon, meg társtulajdonosok.
A kerítés, meg a vita nem visz előrébb az eladásnál. Ha a társtulajdonosok rendszerint otthon vannak, akkor rossz szomszédsággal még el is ijeszthetik a vevőidet. Én ingatlan vásárlás előtt biztos, hogy meglátogatnám a szomszédokat is és elbeszélgetnék velük, hátmég egy társtulajdonossal.

Lolita # 2009.05.17. 09:20

kedves KBS
de tehetek kerítést vagy nem?
(mondom használati szerződésünk van a területen. min múlik ez akkor?) holnap hívom a birtokvédelmis nőt, de addig is, szeretném tudni. Mert ha így van, akkor hazudok, ha a vevőnek azt mondom, hogy az a mi területünk. akkor soha a büdös életben senki sem fogja megvenni.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.05.17. 09:12

Megegyezéssel vagy perrel.

Lolita # 2009.05.17. 08:54

és az osztatlan k. t. megszüntetését milyen módon lehet intézni?

Lolita # 2009.05.17. 08:45

na de ők kizárólagosan használják az övéket.
mivel az ő házuk lett később a kert helyére építve (régen ennek a háznak volt a kertje az egész), nyilván hogy nincs olyan rész a kertben ahol nincs az ő házuk.
nem értem mellesleg, hogy azt a részt jogilag és a szerződés megléte ellenére miért is nem keríthetném le? Amúgy is csak egy elvi kerítés, hiszen be tudnak menni.
(bár nem értem, még egyszer mondom minek kellene?)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.17. 08:11

Nem sokat lehet neked segíteni, ha eladod, kár tovább civakodni, mert lehet, hogy az új vevőnek ez a felállás megfelel.

Másrészt pedig hátrányosan kötötted meg a használati megosztást.
A kizárólagos használati megállapodásnak az a lényege, hogy lesz egy bizonyos területed, amit kizárólagosan te tudsz használni, azt valamivel el is kerítheted. Te viszont olyan területre kötötted a megállapodást, amit a megállapodás ellenére sem tudsz kizárólagosan használni az elhelyezkedése és a lakások megközelíthetősége miatt sem.
Vagy kéred a társtulajdonosokat, hogy kössetek egy számodra elfogadható használati megállapodást, mondjuk az ő területükből kérsz egy részt, amin nekik nem szükséges közlekedni, vagy eladod és az eladásig tűrsz.

Lolita # 2009.05.16. 22:07

bocsi, igazából le kéne rajzolni, ezért maradt le, hogy hol a szomszéd kertje: ő bemegy a lakásába és hátul a konyháján keresztül kimegy a kertjébe, ami oldalt van elválasztva tőlünk: magyarul én még soha nem is láttam az ő kertjüket és be sem tudok menni, ők össze-vissza járkálhatnak az enyémben és a nagy részén pedig keresztül mennek. Én onnan választanám legalább le most, ahol már semmi dolguk, viszont valóban ott a házuk oldala.gyakorlatilag mindenhol vagy járnak vagy belátnak hozzánk. Ja és pl. a kapu, a kapu zárja, vagy a hosszú bekötő út betonjának javításába sem hajlandóak soha egy vasat sem beadni, pedig azt közösen használjuk, illetve mivel ők itthon vannak mi meg dolgozunk és sokkal, de sokkal többet.