Ingatlaneladás után pereskedés


Ashtair # 2008.06.08. 17:54

Üdvözlet mindenkinek!

Elég hosszú esetben vagyok, néhány tárgyalás után, és a következőre sajnos jogi képviselő nélkül vagyok kénytelen elmenni, így hát elkell a segítség, hogy mivel tudok védekezni.

Apám elég sok tartozást halmozott fel, mikor még működő vállalkozása volt, a családi lakás fele az ő nevén volt, illetve 50 %-os tulajdonos édesanyám. Mai napig összesen 18 hitellel terhelte meg az ingatlant, az árverezése is most lesz, több év után.

2003-ban, mikor 18 lettem, a nevemre lett vásárolva egy ház, hogy ha árverezik a lakásunkat, a család tudjon hova költözni. Azért az én nevemre, mert húgom még nem volt nagykorú, szüleimnek pedig nem adtak volna a bankok hitelt az adósságok miatt. Mindezek mellett anyai nagyszüleink is hozzánk költöztek, mert nem tudták magukat ellátni.

A házba nem költöztünk ki, mivel felújítandó állapotban volt. A bank akkor 6,5 millió Forintra értékelte az ingatlant. Mikor nagyszüleim hozzánk költöztek, a saját házukat eladták, az ebből befolyt összeget pedig örökségnek szánták édesanyámnak és a nővérének. A nővére 1 millió Forintot kapott, édesanyámnak 2,5 milliót akartak adni, mivel ugye a mi lakásunkba költöztek, így tartották igazságosnak, mivel mi gondoskodtunk róluk. Ebből az összegből apám, aki intézte a ház körüli dolgokat, 2,2 milliót elkért az önerőre és az ügyintézés költségeire. Papírt nagyapámék nem írtak róla, mivel megbíztak benne.

A gond ott kezdődött, hogy mivel nem értettem hozzá, minden papírt aláírtam, amit elém tolt, így többek között azt is, hogy az eladónak előzetesen átadott 2 millió Forintot visszakaptam. Ebből következik, hogy a tényleges vételár csupán 4,5 millió Forint volt.

Nem sokkal később szüleim elváltak, ám apám még mindig nálunk lakott. Én fél évre kórházba kerültem, majd onnan Tatabányára költöztem, az ingatlannal nem foglalkoztam, mivel úgy tudtam, hogy édesapám fizeti a hitelt (mint ahogy szóban megegyeztem vele). Bejelentettem őt is, és nagyanyámat is a házba, hogy A család összes levelét a saját postafiókjára küldette, amit a Posta szerint megtehetett a postatörvény alapján, hiszen a fia vagyok. Így aztán nem kaptam az új címemre semmilyen értesítést a banktól, földhivataltól. 2006ban derült ki, hogy tetemes elmaradás van a hitellel, és a bank felmondta a szerződést. Ekkor derült ki az is, hogy édesapám az élettársával együtt kiköltözött a házba, és ott sajátjukként tekintve rá kifestették, fürdőszobát csináltak,stb.

Miután megtudtam, hogy a bank el akarja árverezni a házat, felkerestem a bank által az üggyel megbízott ügyvédi irodát, elmondtam nekik a helyzetet, és haladékot kértem, hogy a házat eladhassam, ily módon rendezve a tartozást. Mikor apámnak elmondtam, hogy a házra találtam vevőt, és az azonnali kiköltözését kérem, előállt egy vevővel, akivel már kifizettette az ingatlan vásárlásakor fennmaradt illetéket előleg gyanánt (mint kiderült ezt sem fizette ki), így úgy döntöttem, tárgyalok az új vevővel. Értesítettem a bankot, a földhivatalt és az ingatlanügyintézőt, hogy kizárólag nekem adjanak ki információt, mivel kiderült, hogy apám egy állítólag általam adott megbízási szerződéssel eljár a nevemben, ám ezt mai napig nem tudta bemutatni, gondolom fél, hogy kiderülne, nem az én aláírásom szerepel rajta.

8millió Forintot beszélt meg a vevővel, és így is lett beadva a vevő hitelkérelme. Ebből az összegből úgy egyeztünk meg apámmal, hogy miután kirendeződött a házon lévő tartozás és a szintén nevemre, ő kérésére létrehozott BT adótartozása (mivel a vállalkozása is csődbe ment), a maradék összeget átadom neki.

Az értékbecslő 6 millióra, tehát 3 évvel később 500.000 Ft-tal kevesebbre értékelte az ingatlant mint először, és a bank csak erre az összegre volt hajlandó megadni a kölcsönt. Tekintve, hogy nekem csupán a tartozás rendezése volt a célom, belementem a dologba, apámat kihagyva, mivel ő ismét intézkedni akart a nevemben, és ragaszkodott a 8milliós vételárhoz.

Miután a tartozás lerendeződött, a ház a vevő birtokába került, a 6millió megadott hitelből 630 ezer Forintot kaptam (a fennmaradó összeget), amit a Bt tartozására szántam.

2007ben apám beperelt jogtalan gazdagodás címén, mivel szerinte egy fals szerződés történt, és a vételár valójában az eredetii 8millió volt. 2millió Forintot követel tőlem, amiben elszámoltatni akarja az általa befizetett részleteket a hitelbe, a vásárolt építőanyagot (ezekről számla van), valamint a saját munkadíját is (mivel nincs számlája arról, hogy szakembert bízott volna meg a felújítással, így azt sem tudja bizonyítani, hogy az építőanyagok mind a házhoz kellettek).

Ez lesz az ötödik tárgyalás, eddig minden papír és a tanúk elmondása is ellene szól, így nem értem , hogy a bíróság miért halasztja még mindig az ítéletet.

Kérdésem, hogy ebben a helyzetben követelhet-e tőlem bármit (hiszen én sem számlázom ki a főbérlőmnek, ha pl. kifestek, mert nem tetszik a fal), illetve milyen módon tudnám elérni, hogy pervesztesnek nyilvánítsák, hiszen nonszensz a követelése. Az én okfejtésem szerint ha valójában ő volt a valódi tulajdonos (mint ahogy állítja), én csak a nevemet adtam, akkor sincs mit követelnie, hiszen az ingatlan kevesebbet ért az eladásakor, mint mikor a nevemre került. Amennyiben használatni jognak fogom fel, úgy nem róhatja fel nekem tehernek az állítólagos felújítást, hiszen nem történt rendkívüli kár, amit az én felelősségem helyrehozatni, hanem a saját lakhatása érdekében épített be például egy fürdőszobát a jóváhagyásom és tudtom nélkül, valamint nem tartotta a megállapodásunkat, miszerint ő fizeti a házon lévő hitelt, és nem is tájékoztatott a problémáról.

Remélem, valaki el tud látni pár jótanáccsal, hogy le tudjam zárni az ügyet.

Köszönettel: Horváth Gábor