Építésügyi bírság, fennmaradási engedély


nonolet # 2017.05.14. 18:56

"Azt hittem azt csak a lejárati idő előtt lehet kérni."

Jól hiszed...

MajorDomus # 2017.05.14. 21:20

Az épitési hatóság dönt!

nanemaaa # 2017.05.15. 05:34

makkosman
A járásszékhely települési jegyzőnek erre nincs hatásköre. Keresd a járási építésügyi hatóságot a kormányhivatalban.
Ha megyei jogú városban vagy, akkor lesz ott kormányhivatal is.

nanemaaa # 2017.05.15. 05:38

earthback
Elvileg nem kellene újabb építési engedély, viszont ha nincs, akkor használatbavételi engedély, vagy bejelentés tudomásulvétele se lesz, és a nélkül nem fogod tudni feltüntettetni a földhivatalban az épületet. Érdekes lenne produkálni valami engedély köteles építési munkát és megkérni az engedélyt a már megkezdett építési munka befejezésére.

nonolet # 2017.05.15. 07:08

MajorDomus

http://kormanyablak.hu/…9/JEGYZ00024

Építésügyi hatósági engedélyek hatályának meghosszabbítása iránti kérelem

"Az építtető az építésügyi hatósági engedély

hatályának lejárta előtt

kérheti a jogerős építési engedély, elvi építési keretengedély, telepítési engedély, bontási engedély hatályának meghosszabbítását."

Hmmm?

earthback # 2017.05.15. 07:23

Hát kíváncsi leszek mit mondanak a hivatalban.

nonolet # 2017.05.15. 08:03

HA még vannak bejelentés/engedély köteles munkálatok
és a MOST érvényes szabályoknak az épület

  • megfelel

vagy

  • megfelelővé tehető

AKKOR (lakó épület esetén)

  • új terv (felmérés, módosítások)
  • egyszerű bejelentés (netán engedély, ha olyan eset)
  • befejezés
  • hatósági bizonyítvány, ha kész
  • feltüntetés

Szerintem, mivel...

Az engedély lejárta után senkit nem érdekel, hogy
már van a telken egy félbehagyott építés, az adottság.

Ugyanis már (2017.04.27-től) lehet egyszerű bejelentéssel kb. bármit építeni, bővíteni alakítani magán lakóépület esetén.

A meglévő építmény a telken adottság.
Amit majd a tervező figyelembe vesz és dönt

  • a felhasználásáról, ha lehetséges

vagy

  • az elbontásáról, ha nem lehetséges
earthback # 2017.05.15. 09:33

A falak állnak, a tető is kész. Nem hiszem hogy lenne bármi ami engedély köteles a hiányzó munkákból.

MajorDomus # 2017.05.15. 22:14

Engedély már nem kell!

nonolet # 2017.05.15. 22:31

Úgy gondolom, hogy
ezt végig vinni legegyszerűbben
a korábbi lista alapján lehet.

(lakó épület esetén)

  • új terv (felmérés, módosítások, új doksi garnitúra)
  • egyszerű bejelentés
  • befejezés
  • hatósági bizonyítvány kérés, ha kész
  • feltüntetés

Mivel még nincs készen, így terv a fennmaradáshoz is kéne, hogy aztán engedély/bejelentés nélkül tovább építhesd.

(a 10 éves móka szerintem nem játszik, mert
nem volt még használatban 10 évig, gondolom)

...és akkor már egyszerűbb az

  • az "Egyszerű bejelentés"-es építés

mint

  • a "Fennmaradási és továbbépítési" engedélyes
earthback # 2017.05.16. 05:27

Nem volt még használatban egyáltalán. 2005-ben elkezdték az építkezést aztán 2006-ban abba is hagyták mert elváltak. Az építési napló utolsó bejegyzése 2006 júniusi. Jövő hét végén haza utazunk és elmegyünk a hivatalba. Majd le írom hogy mire jutottunk, hátha valakinek hasznos lesz a jövőben!

nanemaaa # 2017.05.16. 05:28

Ebből egyszerű bejelentés már nem lesz.

MajorDomus # 2017.05.16. 19:46

Bonyodalom inkább!

earthback # 2017.05.17. 08:22

Én is ettől tartok.

makkosman # 2017.05.17. 17:07

Megint jövök egy érdekességgel.Építéshatósági szemle meg volt. Az illetékes szakember adott mit tudom én hány napot arra, hogy a szomszéd terepszinten az esőviz elvezetését megoldják. A terepszint megemeléséről, ami jócskán eltér a miénktől szó nem volt. Legyetek szívesek megírni nekem, hogy most mit csináljak? Igen polg.hivatal építéshatósági csoporttól történt a látogatás, és a 21. hónapban vagyunk holmiféle levelezgetéssel. Az ég világon semmit nem csinálnak.

eszmilan # 2017.05.17. 21:05

Akkor jelentsd be a hivatalban, hogy a szomszéd több mint egy méterrel megváltoztatta a meglévő terepet, és ezt tanúkkal/fényképekkel/egyébbel be tudod bizonyítani, hogy nem 10 évnél régebben tette.

Ez önmagában fennmaradási engedély+bírság (300 ezerről indul kb.).

MajorDomus # 2017.05.17. 22:31

Birtokháboritás,Jegyző!

makkosman # 2017.05.18. 04:48

De több mint 10 éve tette! Naivan vártuk, hogy megoldás születik. Viszont a 10 év jogvesztő, ha a jelenlegi állapot a vagyonbiztonságot és az állékonyságot veszélyezteti. Nemde? Van műszaki szakértői véleményünk, de azt mondta a T. hatóság hogy nem fogadják azt el, mert mélyépítő mérnök készítette és nem statikus. Na erre varrjatok gombot! Ezt az előírást sehol nem találom. De szóljatok, ha igazuk van! Most a korábbi feltöltésre még jön egy adagnyi.

nanemaaa # 2017.05.18. 06:53

makkosman
Ha a jelenlegi terepszintre újabb réteg feltöltés készül, az megint 10 éven belüli építés lesz, ami ellen már meghint felléphetsz.
Az viszont teljes tévút, hogy az építésügyi és nem az építésfelügyeleti hatóságot abajgatod az "életveszéllyel" kapcsolatban. Szegények nem is tehetnének érdemi intézkedést, mert másodfokon úgyis megsemmisítenék, mint hatáskör hiányában hozott döntést. Nem is volt joguk még a szemlére sem. Ennek tükrében a 21 hónapos tologatás nem is olyan nagy bűn.

laszlo05 # 2017.05.18. 11:22

Kedves, nanemaa!
A következő ügyben lenne kérdésem.
Adott egy építési telek cca 450 nm, melyen egy engedélyezet, és használatbavételi engedéllyel létesült 25 nm épület áll. Ehhez igazolhatóan (az építményadón szereplő alapterület után meghatározott díjjal) több mint 10 éve, nem bejelentett, nem engedélyezett hozzáépítéssel egy 25 nm bővítést épített az előző tulajdonos, így a jelenlegi épület cca 50 nm.
Megvásároltuk az épületet, és szeretnénk tovább bővíteni, de a jelenleg hatályos HÉSZ új építési helyet jelöl ki, melyből a jelenlegi épület, értelemszerűen „kilóg”. A tervező, és a főépítész elmondása szerint, hiába kerülne a jelen szabályos építési helyre az új bővítés, a meglévő szerzett joggal épült (nem engedélyezett) bővítés miatt, nem lesz mód használatbavételi engedély kiadására. Hiába a szerzett jog, a HÉSZ 30 év alatt történt többszöri változása, a jelen hatályos HÉSZ, és OTÉK betartása, nem lehetséges, ergo használatbavételi sincs.
Ilyen esetben, hogyan lehet, és kell e fennmaradási engedélyt kérni a szerzett jog bővítésre?
Abban az esetben ha megadják, megállapítható e bírság, az engedély nélküli részre, és az csak a bővítmény területére, vagy az épület teljes területére számítandóan vonatkozna?
Mindezek ellenére, ha bővítetni szeretnénk, az csak abban az esetben tehető-e meg, ha a jelenlegi OTÉK, és HÉSZ szerinti építési helyen épül az épület, ergo a szerzett joggal épült részt vissza kell bontani?
Köszönöm, Laszlo05

makkosman # 2017.05.18. 16:04

Kedves Nanemaaaaaaaaa! Olyan nekem valókat írsz, meg kéne tudjam, hol praktizálsz??? Az építésfelügyeleti hatóságot abajgattam, de áthelyezték az ügyemet az építésügyi hatóság polg.hivatalához. Kihez menjek? Ezt már nem hiszem el! Agyrém, ami itt van! Nem tudja a hivatal mit csinál? Köszönöm a választ!

MajorDomus # 2017.05.18. 22:06

Először konzultáljatok a helyi épitésügyi hatósággal ! Olcsóbb!

nanemaaa # 2017.05.19. 05:39

laszlo05
Sehogy. Építésügyi igazgatásban nincs olyan, hogy szerzett jog. Az, hogy egy hatóság elveszíti a jogát arra, hogy egy szabálytalan építés következményei kapcsán átalakítást, vagy bontást elrendeljen, nem jelenti azt, hogy ezzel egyidejűleg a tulajdonos szerez jogot egy jogszerűtlen állapot legalizálására. Az Étv ebben a tekintetben egyértelmű, a hatóság az építtető, vagy tulajdonos kérelmére abban az esetben ad fennmaradási engedélyt a 10 évnél régebben épített építményre, ha az építési engedély utólagos megadásának feltételei fennállnak, vagy megteremthetők. Ez azt jelenti magyarul, hogy a szabályossá tétel érdekében ugyan nem kötelezhet a hatóság átalakításra, vagy bontásra, de te önként természetesen vállalhatod. A kérelem mellékletét képező építészeti-műszaki terveknek ennek megfelelően külön tervlapon ábrázolnia kell a jelenlegi tényleges, illetve a további tervezett szabályossá tételre vonatkozó munkákat. Ebben az esetben fogsz kapni egy fennmaradási engedélyt és egy tovább építési engedélyt a szabályossá tételre, melynek elvégzése után az ügy használatbavételi engedéllyel fog zárulni. Ennek alapján lehet majd az épület feltüntetését kezdeményezni a földhivatalnál.
Mivel a bővítést csak úgy tudod megépíteni, ha a szabálytalan korábbi bővítés sorsát is rendezed, az ügy csak fennmaradási engedélyezési eljárással oldható meg. Ennek alapján nagy valószínűséggel kell bontanod is.

nanemaaa # 2017.05.19. 05:41

makkosman
Ha valaki valamit valahová áttett volna, azt tudnád, mert arról döntés (végzés) születik, melyről természetesen értesítést is kapsz. Oda menj, ahová a kérelmedet beadtad, hogy megtudd, mi is történt az ügyeddel. Ez persze nem jelenti azt, hogy egyébként nem az építésfelügyeleti hatóságra tartozna az ügy.

makkosman # 2017.05.19. 13:57

Tehát először a Korm.Hivatal Járási Hivatal Építésügyi Osztályra írtam legelőször.Ennek több mint két éve! Ők ezután az ügyet egy az egyben átadták a Polg. Hivatal Építéshatósági Csoportnak.Náluk van jelenleg az ügy. Kérlek hol van leírva, hogy kinyomtassan nekik mire van joguk és mire nincs. Ijesztő, hogy azt írtad, másodfokon megsemmisítenék a döntésüket és hogy szemlére sem jogosultak. Köszi a segítséget!