Építésügyi bírság, fennmaradási engedély


Kérdező111 # 2017.05.04. 06:39

Tisztelt nanemaa!

Köszönöm a hozzászólást. Ezek szerint ha a földszinti falegyenig megépített melléképületre kaptam fennmaradási engedélyt, és a tető részre továbbépítési engedélyt, és a tető esetében a tervektől eltérően megnyújtottam az ereszt a saját udvarom felé, akkor ez esetben hogyan számolják ki az épületértéket és a bírságot? Tehát arra lennék kíváncsi, hogy vajon tető-felület-különbség alapján kell a bírságot kiszámítaniuk? És a készültségi fok ez esetben elvileg a jelenlegi állapot szerint ugyan 60% (hisz a tetőszerkezet elkészült), viszont a födémig megépített épületre (ami 40%-os készültségi fok a jogszabály szerint) már nem vonatkozhat a bírság véleményem szerint. Ezek szerint Ön szerint is a kettő közötti különbség, tehát 20% az a "készültségi fok", ami alapján kiszámíthatják a bírságot? Véleményem szerint nem szorozhatnak 60%-os szorzóval, hisz "csak a tetőszerkezet az, ami eltér az engedélytől".

(Egyébként időközben változtak a helyi építési szabályok, és azzal ellentétben, amit Ön írt, miszerint a későbbi jogszabályváltozások nincsenek hatással a kiadott engedélyre, a városunkban nem így történt. A hész megváltozott, ezért visszavonták az épületem engedélyét, hisz bevezették, hogy 40 méteren túl a telkek nem beépíthetőek. Ez kb. 7 évembe telt, mire az igazamat kijártam, miszerint a számomra kedvezőtlen változások nem befolyásolhatják az érvényes engedélyemet.)

Köszönöm szépen előre is az együttgondolkodását!

MajorDomus # 2017.05.04. 21:26

Nem biztos!

makkosman # 2017.05.07. 15:49

Kedves Szakértő!Ha a ház állékonysága veszélyeztetve van a szomszéd felöli terepszint megemelése és a csapadékvíz rávezetése a házra miatt, hogyan kötelezik a szomszéd tulajt a kötelezési eljárásban? 10 év eltelt, de a veszélyeztetés fenn áll. Ilyenkor mit csinál az építésügyi hatóság? Köszönöm a választ!

makkosman # 2017.05.07. 15:53

Tisztelt Szakértő! Ha a házunk az építéshatóság szerint veszélyeztetve van (az állékonysága) a szomszéd telek terepszintjének feltöltése és az onnan a ház irányába gravitáló csapadékvíz miatt, mit csinálnak egy kötelezési eljárásban??? Az építésügyi hatóság mit tesz mit tehet ilyenkor?

MajorDomus # 2017.05.08. 19:51

Ezek szerint semmit!

Indits kártéritési pert!

makkosman # 2017.05.09. 06:45

Nem szeretnék pert indítani, olyan szemét jogok vannak. És ha nem nyerek?
Ezeket a hatóságokat nem azért tartjuk, hogy az állampolgárok nem szabadon csinálnak mindent, hanem a törvényt betartatják. Mit jelent az, hogy kötelezési eljárást indított a szomszédos ingatlan tulajával. Tényleg kötelezi a szabálytalanságokat, vagy csak el levelezgetnek velük és velem?

eszmilan # 2017.05.09. 08:15

A kötelezési eljárásban le van írva, hogy kinek mit mikorra kell megcsinálni, különben ez meg ez lesz (általában pénzbírság ilyenkor). Ha tudomásodra jutott ez az ügy és rendelkezel is azzal a papírral amit kiadtak, akkor abban le van írva. Ha úgy látod, hogy nem történt meg, ami abban van, akkor a hatóságnak szóljál.

MajorDomus # 2017.05.09. 19:46

Végig kell vinni!

nanemaaa # 2017.05.10. 07:59

makkosman
Veszélyhelyzet elhárításánál nincs 10 év. Az már más kérdés, hogy milyen közvetlen veszély az, ami 10 éven túl is fenntartható úgy, hogy nem történik kár?
Minden esetre a járási építésügyi hatósághoz fordulhatsz hatósági intézkedés megtételére irányuló kérelemmel. Az eljárás illetéke 15 ezer forint.

nanemaaa # 2017.05.10. 08:06

Kérdező111
Azt hiszem, nem értetted amit írtam. Az egyértelmű, hogy amire már volt engedélyed, azért utólag még egyszer nem büntethetnek. Hogy a hatóság hogyan számítja ki a bírságot, ennyi adat birtokában nem jósolható meg.
A fennmaradási engedélyezési eljárást a kérelem benyújtásakor hatályos jogszabályok alapján kell lefolytatni.

Amit én mondtam, mármint, hogy egy utólagos jogszabály változásnak nincs hatása a már kiadott engedélyre, azt jelenti, hogy ha az engedélynek megfelelően építkeztél volna, az akkor is szabályosnak lett volna tekintendő, ha közben jogszabály változik. Erre hivatkozva, mintegy áldozatnak beállítva magad, hogy azért tértél el a tervektől, már változtak a szabályok, enyhén szólva is legfeljebb önámításnak jó, a valósághoz sok köze nincs.

padarem # 2017.05.10. 16:39

Tisztelt Fórumozók!

A következő problémában szeretném a segítségeteket kérni.
Van egy családi ház, amit édesanyámék építettek. A tervrajztól eltértek, bővítették plusz épülettel más a tető formája és a szobák is másképp lettek falazva. Nem új építésű ház, hanem bővítették, akkor arra meg is kapták az engedélyt.
Az épület nem lett befejezve, hiányzik a színezés és apróbb munkálatok. Akkor a család építette építési napló nem készült.
Úgy döntöttünk szeretnénk eladni, viszont használatbavételi engedélyt nem kértek akkor a házra.
Olvastam hogy 10 évnél régebbi házra már fennmaradási engedélyt kell kérni.
A kérdésem:

  1. Mitől számít késznek a ház? ( fent írtam hogy hiányzik egy-két dolog.)
  2. Mikortól számoljam a 10 évet?
  3. Milyen jogi következményei lehetnek illetve kiszabható e még bírság?
  4. Jelenlegi állapotában megkaphatjuk e rá a fennmaradási engedélyt?
  5. A házban körülbelül 12 éve élnek milyen formában bizonyítható ez amit a hatóság is elfogadna?

A segítséget előre is köszönöm!

MajorDomus # 2017.05.10. 21:15

Tanukkal

makkosman # 2017.05.11. 04:29

Igen, több mint 10 év telt el. Ugyanis szóltunk 10 éven belül, és azt hittük, hogy szabályossá varázsolják, de nem tették. (szomszéd tulaj) A veszély az állékonyságot és a vagyonbiztonságot veszélyezteti. Még csak kisebb jelei vannak, de közép vagy hosszú távon nem fog működni, hogy a csapadékvíz a ház alá folyik. Naivan várakoztunk, és már két éve levelezget az építési hatóság velünk és velük. Jó játék, de azt hittem, azért van a hatóság, hogy az állampolgárokra vonatkozó szabályokat betartassák. Nem tudom, mire várnak. Miért kéne bíróság egy ilyen hatóságilag megoldható ügyre. Vagy felhívják a tulajt, bocs felszólítják, hogy ezt és ezt kell megcsinálni. És, ha nem hajlandó?

nanemaaa # 2017.05.11. 05:33

padarem

  1. Nincs készen, magad is írtad.
  2. A tényleges használatbavételtől.
  3. Lényegében semmilyen. Nem.
  4. Csak, ha minden építésügyi jogszabálynak megfelel, vagy szabályossá tehető.
  5. Bármivel, ami igazolja az állítást. Tanúk, fotók, számlák...stb.
nanemaaa # 2017.05.11. 05:36

makkosman
A kérdés még mindig az, hogy járás székhely települési jegyzőről, mint építésügyi hatóságról, vagy illetékes járási építési hatóságról beszélünk. Mert csak az utóbbinak van rá hatásköre.
Határozattal kötelezhet, nem teljesítés esetén végrehajtási bírságokkal kikényszeríttet, vagy végső esetben hatósági végrehajtás keretében kirendel egy kivitelezőt, akivel a munkát a kötelezett költségére és veszélyére elvégezteti.

makkosman # 2017.05.11. 09:26

Köszönöm a választ! ...jogú város jegyzője, mint építésügyi hatóság-tól jönnek-mennek a levelek. Hatásköre csak van, ha küldi??? Nem tiszta nekem, hogy mi az, hogy illetékes járási építési hatóság? Teljes zűrzavar. Tehát segítség, nem tudjuk, hogy hol vagyunk! Fent nevezett nem megfelelő hely? Köszönöm a választ, de legfőbbképp a segítséget!

MajorDomus # 2017.05.11. 21:47

Konzultáció helyi ügyvéddel.

makkosman # 2017.05.12. 06:57

Igen, több ízben is szerettem volna ügyvédhez fordulni. Itt a közelemben nem találtunk ügyvédet, aki építésjogokban nagyon ott van agyilag. Akit ajánlottak, annyira drága, hogy esély sincs kifizetni. Ugye milyen borzasztó? Egy ... hatóság nem tudja elintézni az állampolgári ügyeket, ami jár mellesleg. Na mit csináljak?

earthback # 2017.05.12. 18:16

Hello mindenki! Tavaly nyáron vásároltunk egy szerkezetkész családi házat aminek lejárt az építési engedélye. A fennmaradó munkák egyike sem engedélyköteles. Ettől függetlenül kelle e fennmaradási vagy továbbépítési engedély? Az építési osztálynak írtam de annyit válaszoltak hogy csak postán vagy személyesen tartanak kapcsolatot. Jelenleg külföldön élek szóval gondoltam azért van az internet hogy le egyszerűsítse a kommunikációt. Hát tévedtem!

MajorDomus # 2017.05.12. 21:10

Eh igaz is,de nem a hivatalban.

Kérdd az engedély meghosszabbitását.

earthback # 2017.05.12. 22:07

Azt hittem azt csak a lejárati idő előtt lehet kérni.

eszmilan # 2017.05.13. 20:33

earthback

Az építésüggyel étdr-en lehet kommunikálni, építési hatósági szolgáltatás segítségével. Ügyfélkapu kell hozzá. Ott leírod pontosan mi a kérdés, fűzhetsz hozzá rajzokat is, arra 15 napon belül ugyanott válaszolnak pdf-ben. Amit leírnak az hivatalos és köti a hatóságot. Legjobb lenne ezt megpróbálni.

makkosman:
"A veszély az állékonyságot és a vagyonbiztonságot veszélyezteti."
Ezt a kijelentést ugye arra alapozod, hogy birtokában vagy egy olyan szakvéleménynek, amit egy tartószerkezeti vagy geotechnikai szakértői jogosultsággal rendelkező mérnök készített. Mert ha ilyen nincs, akkor mondhatsz te meg a hatóság bármit. A szomszéd kér egyet, amiben kimondják, hogy minden rendben, nincs veszély és vége a dolognak.

MajorDomus # 2017.05.13. 21:25

Vagy akár be is lehet ballagni a hivatalba,ez a legjobb!

eszmilan # 2017.05.13. 22:19

Szigorúan ügyfél fogadási időben.

earthback # 2017.05.14. 04:39

Be fogok menni mindenképpen legközelebb mikor haza utazom. Azért egy Ügyfélkaput is csinálok majd, biztos ami biztos. Csak addig is gondoltam érdeklődök hogy tudjam mire számítsak! Köszönöm a válaszokat!!!