tulajdonjog - haszonélvezeti jog


ObudaFan # 2014.02.10. 14:04

vörös

Ez az, amiben nem túl egységes a bírói gyakorlat, de talán az a többségi álláspont, hogy a társasház felé te vagy a felelős, de a haszonélvezőtől behajthatod, ha kifizetted.

vörös # 2014.02.10. 12:45

Üdv. Segítséget szeretnék kérni.
Tulajdonosa vagyok üzlethelyiségnek, de holtig tartó haszonélvezettel terhelt. A haszonélvező nem fizeti a közös költséget, ezért én kaptam fizetési meghagyást. Hónapokig külföldön voltam, akkor is, mikor a fizetési meghagyás érkezett. Még válaszolni sem tudtam rá. Úgy tudtam, a közös költség és a szolgáltatók számlái a haszonélvezőt terhelik. Mi a valóság, és mit tehetek? Köszönettel: Zsuzsi

Ibolyka22 # 2014.02.09. 13:09

Tisztelt Fórumozók!

Egy vidéki ingatlant szeretne nevelőapám a nevemre íratni úgy, hogy a haszonélvezeti jog az övé maradna. Az ingatlan értéke kb 3-4 millió Ft és 200 km-re van Budapesttől. Addig ő abban a házban élni, amíg meg nem hal.
Két kérdés merült fel benne, amire még nem találtam sehol választ és ebben kérnék segítséget.

  1. Én jelenleg Budapesten egy önkormányzati lakást bérlek férjemmel és két gyermekemmel. Elveszíthetem a bérleti jogomat ezzel? Elvileg ez, amíg ő él, nem minősül beköltözhető ingatlannak. De azért mégis biztosra szeretném tudni, hogy emiatt nem tesznek ki minket ebből az önkormányzati lakásból.
  2. Ha ő csak haszonélvező marad, akkor egy esetleges behajtatlan tartozást rá tudnak terhelni az ingatlanra, ha már az én tulajdonom?

Nagyon szépen köszönöm előre is a segítséget mindenkinek, aki válaszol erre.

Köszönettel:
Ibolya

ObudaFan # 2014.02.05. 19:07

Kérheted a bíróságtól, hogy szabályozza a lakáshasználatot, vagy a jegyzőtől birtokvédelmet kérhetsz.

jogiügy # 2014.02.05. 18:49

Akkor kicsit érthetőbben: a nő rokonom azért pedofil, mert négyszer volt párkapcsolata, abból kétszer fiatalkorúval. Nem kisgyerekekről volt szó, tizenéves srácokról, de akkor sem normális szerintem.
A lakásban tartotta az italos üvegeit, pár hét alatt egy boltnyi volt a termelése, ez kicsit sok.
Gyerekkorom óta van egy zaklatóm, szüleim ismerőse volt, pedofil, a zaklatás az egyetlen szórakozása.
A bácsi aki a saját lakásában nem tud lakni, a zaklatóm ismerőse, nem szeretnék együtt lakni vele.
Negyed résszel milyen beleszólásom van?

MajorDomus # 2014.02.03. 21:20

A fél házra van h.élvezete,és négy lakásból szedi a lóvét? Ügyes !
Ha a felét megveszitek,ahhoz semmi köze nem lesz,de kérdés,hogy önálló albetétrk e a lakások,vagy osztatlan közös tulajdon.
Nem mindegy.

Linkas63 # 2014.02.03. 15:02

A haszonélvezeti joga csak az édesapámtól örökölt tulajdonrészre vonatkozik, ami az ingatlan fele.

pazs # 2014.02.03. 14:34
  1. attól függ, hogy eleve kiterjedt-e rá (tulajdoni lapról kiderül) és ha igen, akkor lemond-e róla.
  2. nem. Ha rongálja, akkor esetleg biztosítékot lehet tőle követelni.
Linkas63 # 2014.02.03. 14:12

Kedves hozzáértők!
Kérdésem a következő:
Az édesanyámnak haszonélvezeti joga van az édesapámtól az öcsémmel együtt örökölt ingatlanon melynek 50%-os tulajdonosa az unokatestvérünk.
Ha mi, a testvéremmel megvesszük az ingatlan felét az unokatestvérünktől, arra is vonatkozik-e a haszonélvezeti jog.
Továbbá, ha a haszonélvező az ingatlant nem tartja karban, visszavonható-e a haszonélvezeti jog?
( a házban 4 bérlakás van, anyám csak a bérleti díjat szedi évek óta, az ingatlanok állapota folyamatosan romlik.)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.02. 16:53

Jobban is eldughatná az iroda kulcsát a főorvos úr...

jogiügy # 2014.02.02. 16:49

A középkorú nő rokonom beteg hajlamú (pedofil) és vagy kiskorúakat vagy igénytelen embereket választ. Minden kapcsolata hazugságra, megalázásra és zsarolásra épült. Pszichésen is beteg, alkoholista, és üldözési mániája van. Aki beköltözött, a zaklatómnak az ismerőse, neki kötelező velem egy helyen lenni, hogy engem zaklasson. Általában az anyjánál van, de a lakásba járkál aludni, a szomszéd utcában van lakása, de ott nem hajlandó lakni. A rokon nő ebbe azért egyezett bele, mert a beteg kapcsolatokat keresi, amiben a hazugság és a megalázás a lényeg. A bácsi rendszeresen megalázza és nevetségessé teszi az ismerősei előtt, közben barátnője van (neki is van saját lakása), de ingyen lakás, kaja jól jön neki, a rokon nőnek ez a normális.
A bácsika azzal szórakozik, hogy a rokonomnak hazudik velem kapcsolatban, aki emiatt engem okol, és már elintézett egy feljelentést ellenem.
A lakás fele a rokonom tulajdona, a másik negyed rész a testvéremé, neki van saját lakása, ezért szóban átadta nekem a használatot. De a rokon nő hazudik neki, rá akarta venni, hogy kérjen tőlem pénzt a tulajdonrész használatáért, csak azért mert pár dolgot egy másik szobában tartok. A rokon nőnek lakbért kell fizetnem (számlákra költi állítólag), de közben az ismerősei lopnak tőlem.
A lopkodós bácsi hazugságai miatt van probléma főleg, és mert a saját lakásában nem akar lakni.

MajorDomus # 2014.02.02. 10:40

kié a fennmaradó 3/4-ed tulajdon

jilyen jogcimen van a lakásban? bérlő,szivességi használó,van e szerződése!

ha egyik sincs,mint tulajdonos vágd ki,mint macskát szarni!

ObudaFan # 2014.02.02. 10:40

jogiügy

Ha most már a rokonod sem gondolja úgy, hogy bent kellene laknia, akkor egyszerű, pert kell indítani ellene a lakás kiürítése iránt.

MajorDomus # 2014.02.02. 10:35

bimbus

ha a neveden van akkor vedd el tőle,te meg fenyegesd meg,hogy felmondod a szerződést!

neked adósságod nem lesz,neki meg kocsija !

jogiügy # 2014.01.31. 18:48

Sziasztok,
A probléma röviden: egy rokonommal lakom, a lakás negyedrésze a tulajdonom. A rokon pár éve beköltöztetett egy fertőző beteget, amelyik rendszeresen lopkod, zaklatni is szokott. Használja a helyiségeket, és önkényesen abba a szobába is bejárkál ahol lakom. Annak ellenére, hogy több lakása van, azt hazudja, hogy nincs hol laknia. A rokonommal pár hónapig volt kapcsolata, emiatt gondolja, hogy használhatja a lakást. Éjjel a lopkodásai és a zaklatása miatt nem merek aludni.
Megtiltotta, hogy kimenjek bárhova a szobából, gyanúsítgat és korlátoz mindenben. Jelenleg a rokonomat rávette, hogy kidobjanak. Mostmár annyira tulajdonának gondolja a lakást, hogy a rokonom sem tudja az ismerőse éppen mikor szándékozik a lakásban aludni. Valamilyen jogi megoldása van annak, hogy a fertőző beteg el tudjon botorkálni a saját lakásába? Köszönöm.

bimbus # 2014.01.27. 08:01

MajorDomus
Ma megtörténik a kijelentése, beszéltem az ügyintézővel.
Azzal fenyeget, hogy a nevemre lizingelt kocsit, amit kezdettől ő használ, mert neki nem volt olyan jövedelme, hogy lizingelhetett volna, nem fizeti tovább. Még vagy 1,7 millió van a lizingből.

MajorDomus # 2014.01.24. 22:04

bimbus

mivel fenyeget?

mint tulajdonos,az okmányirodában jelentsd ki az
ingatlanból! ennyi

maxpower # 2014.01.24. 15:45

Igen, kaptam egy ingatlan haszonélvezettel és szeretnék oda beköltözni. De most az kivan adva és nekem nem lett felkínálva, hogy kibérelhessem.
Hogyan tudom kilakoltatni a mostani bérlőt és az mennyi idő kb?
Utána van valami mód hogy ne kelljen irdatlan mennyiségű lakbért kifizetnem a lakás ért?

ObudaFan # 2014.01.24. 11:10

maxpower

Ha úgy érted, hogy kaptál egy ingatlant, de azt haszonélvezet terheli, akkor a haszonélvező hozzájárulása nélkül nem használhatod. Sajnos, ennyi.

monalisa1 # 2014.01.24. 11:00

maxpower

Meg kell nézni meddig tart a bérleti szerződés amit még a szüleid kötöttek vele, annak lejártával távoznia kell. A havi díj addig is téged illet, sőt mint az új tulajdonos akár emelheted is...

bimbus # 2014.01.24. 08:19

MajorDomus!
Köszönöm. Sima lakóként volt bejelentve, a bérleti jogviszony fennálltáig. A bérleti jogviszony megszüntével köteles kijelentkezni, amire nem hajlandó. Sőt, fenyeget.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.24. 07:29

Fuss neki mégegyszer. Ez így értelmezhetetlen zagyvaság.

maxpower # 2014.01.23. 23:37

Sziasztok!
Tanácsra lenne szükségem.

Szüleim egy ingatlant ajándékoztak nekem haszon élvezet nélkül. Nagyon megvagyok szorulva és szükségem lenne a lakásra. Van valami mód hogy én azt a lakást használhassam, a lakás most kivan adva.Utána olvastam ,de nem találtam meg felől megoldásokat.

Annyi ötletem van hogy az elsőbbséget nem kaptam meg a bérléskor. Nem lett nekem felkínálva az ingatlan.
De én nem tudnám fenntartani az ingatlant mert bérleti díjat követelnének tőlem..Segítsenek kérem már így is szinte az utcán lakom van valami megoldás?

MajorDomus # 2014.01.23. 22:19

attól függ milyen jogcimen?

ha bérlőtársként volt bejelentve,elvileg vételi joga lett volna,ha sima lakó akkor nem.

mivel már te vagy a tulajdonos,nincs miről beszélni.

bimbus # 2014.01.23. 20:47

Önkormányzati bérlakást béreltünk a feleségemmel, ahová a feleség első házasságából született lánya is be volt jelentve, de soha nem élt velünk. A feleségem meghalt, a lánya évekig rám sem nyitotta az ajtót.Tavaly tavasszal megnősültem. Az új feleségemmel közösen az önkormányzati bérlakást megvásároltuk. A volt feleségem lánya most megkeresett, hogy ő nem véletlen volt ide bejelentve, neki is joga van a lakáshoz.Valóban formálhat valami jogot akár a lakás egy részére is?